Ovjera dokumenta
- iClass
#1 Ovjera dokumenta
Da li potpisani dokument može ovjeriti samo osoba koja je to potpisala?
Imam neki dokument od rođaka (dakle njegov je potpis) koji trebam ovjeriti, da li će mi dopustiti da to uradim u opštini?
I još dodatno da li mogu ovjeriti kopiju originala tuđeg izvoda iz matične knjige rođenih?
Imam neki dokument od rođaka (dakle njegov je potpis) koji trebam ovjeriti, da li će mi dopustiti da to uradim u opštini?
I još dodatno da li mogu ovjeriti kopiju originala tuđeg izvoda iz matične knjige rođenih?
-
Dzontra_Volta
#2 Re: Ovjera dokumenta
Ovo prvo nema šanse.iClass wrote: ↑18/10/2023 18:18 Da li potpisani dokument može ovjeriti samo osoba koja je to potpisala?
Ovo drugo vjerovatno može.
- Laplace
#3 Re: Ovjera dokumenta
Zavisi od toga kakav je dokument. Ako je u pitanju neka izjava koja se ovjerava, mora doći davaoc izjave sa važećom ličnom kartom (identifikacionim dokumentom) na kojoj je isti potpis kao na dokumentu (tj. na doklumentu/izjavi mora biti potpis kao na identifikacionom dokumentu).iClass wrote: ↑18/10/2023 18:18 Da li potpisani dokument može ovjeriti samo osoba koja je to potpisala?
Kopiju izvoda iz MKR (i sličnih dokumenata) možeš uraditi i za drugog uz predočen original na uvid.
Ovo govorim iz vlastitih iskustava.
- Laplace
#4 Re: Ovjera dokumenta
Vjerovatno nema, bar ako smo dobro shvatili o čemu pokretač teme piše. Ako je neka izjava ili punomoć, morao bi kopiju (zapravo, i samu izjavu) ovjeriti davaoc izjave/punomoći. Ali, ako je npr. svjedodžba iz škole, nećeš slati razrednika i direktora da ti ovjere kopiju.Dzontra_Volta wrote: ↑18/10/2023 18:46Ovo prvo nema šanse.iClass wrote: ↑18/10/2023 18:18 Da li potpisani dokument može ovjeriti samo osoba koja je to potpisala?
Ovo drugo vjerovatno može.
Najbolje je raspitati se na šalteru za ovjere.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#5 Re: Ovjera dokumenta
Fakticki se ovjerava potpis a ne dokument.. tako da bez vlastorucnog potpisa nema nista 
-
Dzontra_Volta
#6 Re: Ovjera dokumenta
Pa pitao je za ovjeru dokumenta, a ne kopije dokumenta sa potpisom. Tako da sam shvatio da se radi o ovjeri izjave ili nečeg sličnog, znači ovjera originala.Laplace wrote: ↑18/10/2023 18:49Vjerovatno nema, bar ako smo dobro shvatili o čemu pokretač teme piše. Ako je neka izjava ili punomoć, morao bi kopiju (zapravo, i samu izjavu) ovjeriti davaoc izjave/punomoći. Ali, ako je npr. svjedodžba iz škole, nećeš slati razrednika i direktora da ti ovjere kopiju.![]()
- Haris.ba
#7 Re: Ovjera dokumenta
Ako je rodjak vani neka ovjeri kod sebe i posalje ti postom.iClass wrote: ↑18/10/2023 18:18 Da li potpisani dokument može ovjeriti samo osoba koja je to potpisala?
- Laplace
#8 Re: Ovjera dokumenta
Mea culpa, u pravu si. Ništa, mora biti na ovjeri osoba koja je potpisala, kao što reče kolega iznad to je de facto ovjera potpisa.Dzontra_Volta wrote: ↑18/10/2023 18:53Pa pitao je za ovjeru dokumenta, a ne kopije dokumenta sa potpisom. Tako da sam shvatio da se radi o ovjeri izjave ili nečeg sličnog, znači ovjera originala.Laplace wrote: ↑18/10/2023 18:49
Vjerovatno nema, bar ako smo dobro shvatili o čemu pokretač teme piše. Ako je neka izjava ili punomoć, morao bi kopiju (zapravo, i samu izjavu) ovjeriti davaoc izjave/punomoći. Ali, ako je npr. svjedodžba iz škole, nećeš slati razrednika i direktora da ti ovjere kopiju.![]()
- iClass
#9 Re: Ovjera dokumenta
Imam jednu izjavu potpisanu i imam jedan ZK izvadak original.Laplace wrote: ↑18/10/2023 18:46Zavisi od toga kakav je dokument. Ako je u pitanju neka izjava koja se ovjerava, mora doći davaoc izjave sa važećom ličnom kartom (identifikacionim dokumentom) na kojoj je isti potpis kao na dokumentu (tj. na doklumentu/izjavi mora biti potpis kao na identifikacionom dokumentu).iClass wrote: ↑18/10/2023 18:18 Da li potpisani dokument može ovjeriti samo osoba koja je to potpisala?
Kopiju izvoda iz MKR (i sličnih dokumenata) možeš uraditi i za drugog uz predočen original na uvid.
Ovo govorim iz vlastitih iskustava.
Dakle za izjavu mora doći osoba, a ZK izvadak mogu ovjeriti jer imam original?
- Haris.ba
-
nlt
#11 Re: Ovjera dokumenta
To je ovjera potpisa i logično može se ovjeriti samo ako ga donese lično osoba koja je i potpisana na dokumentu
Ovjera kopije nekog dokumenata uz original na uvid je moguć bez obzira na koje ime je navedeni dokument
Ovjera kopije nekog dokumenata uz original na uvid je moguć bez obzira na koje ime je navedeni dokument
- Caterpilar
#12 Re: Ovjera dokumenta
Zašto se u Vogošći ovjera nekih dokumenta plaća , a u Novom Gradu ne plaća , nije mi jasna logika 
-
kuli1961
-
HelaS
#14 Re: Ovjera dokumenta
Pa da prevodi tekst i plaća pečat sudskog tumačaHaris.ba wrote: ↑18/10/2023 18:53Ako je rodjak vani neka ovjeri kod sebe i posalje ti postom.iClass wrote: ↑18/10/2023 18:18 Da li potpisani dokument može ovjeriti samo osoba koja je to potpisala?
-
Dzontra_Volta
#15 Re: Ovjera dokumenta
Zato što postoje slučajevi u kojima je neko oslobođen od plaćanja administrativne takse, pa neki službenici "samoinicijativno" zaključe da treba naplatiti, a neki da ne treba.Caterpilar wrote: ↑24/10/2023 22:03 Zašto se u Vogošći ovjera nekih dokumenta plaća , a u Novom Gradu ne plaća , nije mi jasna logika![]()
- nepass1
#16 Re: Ovjera dokumenta
U opstini sg svake godine ovjeravam izjavu za podstanara da zivi kod mene. Nekad naplate 8KM nekad ne. Neki dan ovjeravao i nista mi ne naplati. Isto zk, jednom dao onu sehidsku karticu mrsko mi bilo ici po taksu. Kaze moras kopirati i donijeti. Iz huje odem u bbi kopiram i odnesem i dade mi besplatno. Nekad samo pokazem karticu i da mi zk gratis. Pitam sto kopiram kao mora priloziti kao dokaz sto nije naplatila.Dzontra_Volta wrote: ↑24/10/2023 22:26Zato što postoje slučajevi u kojima je neko oslobođen od plaćanja administrativne takse, pa neki službenici "samoinicijativno" zaključe da treba naplatiti, a neki da ne treba.Caterpilar wrote: ↑24/10/2023 22:03 Zašto se u Vogošći ovjera nekih dokumenta plaća , a u Novom Gradu ne plaća , nije mi jasna logika![]()