Bodkin wrote: ↑23/10/2023 11:57
Chmoljo wrote: ↑23/10/2023 10:44
Bodkin wrote: ↑23/10/2023 10:33
Ne, nije isto. Slazem se da su neke bile vise opravdane. Uostalom ti si taj koji se upali kad se doda zapad ovim pacijentima sto misle da samo rusija razvaljuje svijet.
Srbija je nebitna zemlja totalno. Nikad vise nece biti u situaciji kakve su bile 90e
nebitna je za svjetske okvire. za naše je najbitnija. jer normalne političke snage u srbiji bi preporodile regiju, gurnule je u stabilnost i prosperitet.
to da se upalim, upalim kada se poredi neuporedivo. i to je svaki put naglašavano. međutim to ne vidiš. invazija na afganistan se i nekako mogla pravdati, na irak je bila utemeljena na lažnim informacijama i to se vrlo brzo i pokazalo.
stvar je što opet kažem, da su posljedice drugačije. Vijetnam je bio američka katastrofa. ali danas su saveznici. Rusko meso danas se melje da bi se kremljanski kompleksaš mogao sebe smatrati imperatorom.
Kako se ziv bio moze opravdati invazija na afganistan? Doslovno ista situacija kao u gazi.
Da, dok se americko ,a najmanje americko jer su toliko nadmocni tehnicko pa se uglavnom melje lokalno, meso melje da bi debeli amerikanac imao jedtino gorivo i jeftini iphone.
I zasto izbjegavas siriju i libiju? A tek saudijsko silovanje jemena ili tursko silovanje kurda
da završim, jer očito ti treba posebno naglasiti svaku nijansiranu misao:
sam Biden je mislim neki dan izjavio da Izrael treba učiti na greškama USA, i njihov odgovor na terorizam 9/11. dakle, invazija je bila pretjerana, ali je postojao taj neki narativ kojim se pravdalo. do tada je to bio neviđeni teroritički akt, i dan poslije svijet nije bio siguran klizi li u neki ogroman rat i šta će se dalje dešavati.
dakle, da potcrtam: ne, ne može se pravdati, ali pažnja je izazvana terorističkim aktom bez presedana i to je bila za amerikance također skupa greška. neproporcioalni bijes. ali svakako izazvan bijes. nisu se tek tako probudili jedno jutro, sjetili se vjekovnih historijskih težnji i poslali trupe u afganistan.
kažem, čitaš ono što želiš da čitaš. ne znam čime sam ja pravdao siriju ili libiju, osim da sam rekao da su bile u plamenu i prije vojnih intervencija. ili si zaboravio na arapsko proljeće i građanske ratove.
a tek što si fulio jemen i turske intervencije na istoku, koje sam ja spočitavao ovom fanu turske i erdogana na temi u smislu krokodislkih suza za braćom muslimana, ali samo onima koje ne ravnaju druga braća muslimani.
kažem, ne da mi se. ne moramo se slagati, ali ne moramo ni gurati riječi jedni ddrugima u usta.