KJKP TOPLANE Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris033

#2676 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris033 »

Toplane su zasluzile kolektivnu tužbu od strane potrošača.
Kako oni pljačkaju svoje korisnike to nigdje nema u svijetu.. Čuj umanjit će račun za 10% :-) :roll: Wtf???
Nisu grijali 7 dana, a račun za grijanje za prosječni stan od 60m2 će biti 150KM.
Ovaj kalorimetar je, takođe, pljačka. Ljudima dolaze još veći računi..
vjeshalica

#2677 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

vjerovatno ovaj dvocijevni sistem u starim zgradama ce biti pusiona tj neizvodivo
VladaFBiH

#2678 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris033 wrote: 22/10/2023 11:46 Toplane su zasluzile kolektivnu tužbu od strane potrošača.
Kako oni pljačkaju svoje korisnike to nigdje nema u svijetu.. Čuj umanjit će račun za 10% :-) :roll: Wtf???
Nisu grijali 7 dana, a račun za grijanje za prosječni stan od 60m2 će biti 150KM.
Da bi ti dolazio manji račun moraš ispuniti gomilu preduslova što nema barem 95% stanova (izolacija broj 1, stolarija, temperatura na koju griješ stan, koliko dugo držiš otvorene prozore - nema držati otvoren cijeli dan već moraš napraviti propuh 10min 3-4x dnevno,...)- ne znam šta su ljudi očekivali.
VladaFBiH

#2679 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

vjeshalica wrote: 22/10/2023 11:48 vjerovatno ovaj dvocijevni sistem u starim zgradama ce biti pusiona tj neizvodivo
da, tu se treba boriti da ne stave kalorimetar za zgradu pa da ga svi onda kolektivni *uše zbog kretena koji drže otvorene prozore i imaju lošu stolariju.
vjeshalica

#2680 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

VladaFBiH wrote: 23/10/2023 08:24
vjeshalica wrote: 22/10/2023 11:48 vjerovatno ovaj dvocijevni sistem u starim zgradama ce biti pusiona tj neizvodivo
da, tu se treba boriti da ne stave kalorimetar za zgradu pa da ga svi onda kolektivni *uše zbog kretena koji drže otvorene prozore i imaju lošu stolariju.
Kuci je nova stolarija,gusani radijatori,jednostavno je prevruce,pa sam razmisljala o tome,i skontam dvocijevni je sistem nece biti hajra od toga ni ugradnje jer je specificno.
Ateista

#2681 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ateista »

VladaFBiH wrote: 23/10/2023 08:23
Haris033 wrote: 22/10/2023 11:46 Toplane su zasluzile kolektivnu tužbu od strane potrošača.
Da bi ti dolazio manji račun moraš ispuniti gomilu preduslova što nema barem 95% stanova (izolacija broj 1, stolarija, temperatura na koju griješ stan, koliko dugo držiš otvorene prozore - nema držati otvoren cijeli dan već moraš napraviti propuh 10min 3-4x dnevno,...)- ne znam šta su ljudi očekivali.
Ocekivali su ono sto je logicno,ako im je sad vruce i bar malo smanne grijanje da ce doci bar malo manji racuni, to je jedino logicno, sve ostalo je pljacka.
VladaFBiH

#2682 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Ateista wrote: 23/10/2023 08:35
Ocekivali su ono sto je logicno,ako im je sad vruce i bar malo smanne grijanje da ce doci bar malo manji racuni, to je jedino logicno, sve ostalo je pljacka.
pa i nije logično - logično je da ćeš uštediti ako postoje preduslovi za to a u suprotnom ovaj obračun po m2 je najbolji mogući. Grijanje i sada mogu smanjiti ako im je prevruće ali opet se vraćamo na preduslove jer maltene niti jedan stan nema ispravne ventile i termoglave.
VladaFBiH

#2683 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

vjeshalica wrote: 23/10/2023 08:29
VladaFBiH wrote: 23/10/2023 08:24
Kuci je nova stolarija,gusani radijatori,jednostavno je prevruce,pa sam razmisljala o tome,i skontam dvocijevni je sistem nece biti hajra od toga ni ugradnje jer je specificno.
iskreno, sumnjam da će ikada to riješiti jer bi to značilo potpuno nove instalacije kroz haustore + nove instalacije u stanovima što je ogromna investicija.
Haris.ba

#2684 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ateista wrote: 23/10/2023 08:35 Ocekivali su ono sto je logicno,ako im je sad vruce i bar malo smanne grijanje da ce doci bar malo manji racuni, to je jedino logicno, sve ostalo je pljacka.
Nije logicno. Sada se placa po kvadratu na osnovu nekog prosjeka toplote podjeljenog na kvadrate. Koliko ce se placati po mjeracu zavisi od orjentacije stana, polozaja u zgradi, vanjski zidovi....
VladaFBiH wrote: 23/10/2023 09:05
iskreno, sumnjam da će ikada to riješiti jer bi to značilo potpuno nove instalacije kroz haustore + nove instalacije u stanovima što je ogromna investicija.
Mozda ce kanton preuzeti na sebe tu investiciju. Kako su zamislili ove nove toplane na to postrojenje u Butilama vidjecemo. Ako to stvarno krene, morace se ici na tu "energetsku efikasnost". Da se zgrade utopljavaju i nove instalacije provlace. Inace ce biti vracajte nam stare toplane i nista ne dirajte.
zubi

#2685 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by zubi »

Haris.ba wrote: 23/10/2023 09:06
Ateista wrote: 23/10/2023 08:35 Ocekivali su ono sto je logicno,ako im je sad vruce i bar malo smanne grijanje da ce doci bar malo manji racuni, to je jedino logicno, sve ostalo je pljacka.
Nije logicno. Sada se placa po kvadratu na osnovu nekog prosjeka toplote podjeljenog na kvadrate. Koliko ce se placati po mjeracu zavisi od orjentacije stana, polozaja u zgradi, vanjski zidovi....
Mozda ce kanton preuzeti na sebe tu investiciju. Kako su zamislili ove nove toplane na to postrojenje u Butilama vidjecemo. Ako to stvarno krene, morace se ici na tu "energetsku efikasnost". Da se zgrade utopljavaju i nove instalacije provlace. Inace ce biti vracajte nam stare toplane i nista ne dirajte.
Ovo.
nepass1

#2686 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by nepass1 »

Sve to ovisi od izolacije. Stare zgrade jednostavno nisu efikasne. Svi na poslu uveliko palili grijalice. Ja jednom prosle sedmice upalio. Ne bih ni to da nije zene ali haj.
Jucer imao goste, nas sest i tv, morao otvarati balkon da rashladim. Stolarija, stiropor i fakat ne treba grijanje. Jos kod mene grije, bar po onom hepeku sto pali grijanje do 25C
Ateista

#2687 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ateista »

VladaFBiH wrote: 23/10/2023 09:03
Ateista wrote: 23/10/2023 08:35

pa i nije logično - logično je da ćeš uštediti ako postoje preduslovi za to a u suprotnom ovaj obračun po m2 je najbolji mogući. Grijanje i sada mogu smanjiti ako im je prevruće ali opet se vraćamo na preduslove jer maltene niti jedan stan nema ispravne ventile i termoglave.
Haris.ba wrote: 23/10/2023 09:06
Govorim o stanovima gdje je sa trenutnim grijanjem vruce da se otvaraju prozori, jasno je da ce viti veci racun kod onih kojima je i sad hladno. Opet, i oni kojima je sad vruce ce tesko postici bolju cijenu i kad stede, u tome je problem.
Haris.ba

#2688 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ima li iko iz nebodera po Alipasinu kojima se stiropor na fasadu radio da kaze iskustvo?

Image
Ateista wrote: 23/10/2023 11:01
Govorim o stanovima gdje je sa trenutnim grijanjem vruce da se otvaraju prozori, jasno je da ce viti veci racun kod onih kojima je i sad hladno. Opet, i oni kojima je sad vruce ce tesko postici bolju cijenu i kad stede, u tome je problem.
Onima kojima je sad hladno, bice opet hladno. Ili, ti mislis da mjerac potrosnje odjednom pojaca toplotu koja prolazi cijevima?

Onima sto je sada vruce, bice opet vruce. Samo sto sada placaju po drugoj formuli i zavisi od mnogo stvari, nije vise cijena uravnilovka po kvadratima.

Mjerac potrosnje u trenutnim okolnostima bih ja samo uveo da imam stan koji je uglavnom prazan tokom zimskih mjeseci.
Ateista

#2689 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ateista »

Haris.ba wrote: 23/10/2023 11:03 Ima li iko iz nebodera po Alipasinu kojima se stiropor na fasadu radio da kaze iskustvo?

Image
Ateista wrote: 23/10/2023 11:01
Onima kojima je sad hladno, bice opet hladno. Ili, ti mislis da mjerac potrosnje odjednom pojaca toplotu koja prolazi cijevima?

Onima sto je sada vruce, bice opet vruce. Samo sto sada placaju po drugoj formuli i zavisi od mnogo stvari, nije vise cijena uravnilovka po kvadratima.

Mjerac potrosnje unovim okolnostima bih ja samo uveo da imam stan koji je uglavnom prazan tokom zimskih mjeseci.
Zavisi, ako zadrze iste termine kad gase grijanje onda onima kojima je sad hladno ce biti i dalje hladno, ako produze onda moze biti malo toplije da se ne ishladi stan.
Fazon je sto bi teoretski ako zadrze isti rezim kad gase, cijena smjela u najgorem slucaju biti ista jer kao sto kazes nece pojacati grijanje, ne mozes pustiti vise nego sto sad jeste. Negdje ocito nije realan nacin obracuna.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2690 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Truba »

ovdje sam imo trebu
dobila je novu fasadu :(
nekome

#2691 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by nekome »

ona fasadu a ti nogu :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2692 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Chmoljo »

i ovdje trubini ljubavni jadi :D
drug_profi

#2693 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

nekome wrote: 23/10/2023 14:15 ona fasadu a ti nogu :lol:
Pa kako joj je otoplilo u stanu, skotala cura da joj ne treba dodatno grijanje i obaveza...

Otad truba ne moze efendica ni nacrtanog
arminicos

#2694 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by arminicos »

Ljudi postoji li ikakav nacin da se odjavi ugovor sa toplanama? Je li ikome ikada to uspjelo. U pitanju je poslovni prostor u zgradama Tibra Pacifik gdje se prikljucak sa toplanama uradio naknadno prije 7-8 godina..u prostoru se desila pljacka prije 5 godina gdje su svi radijatori pokradeni medjutim toplane i dalje salju racune da se placaju dzaba sto energija nije isporucena. Do sada sam jedno 3-4 puta pisao im da se ugovor raskine medjutim ne zele. Postoji li ikakav nacin
Ateista

#2695 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ateista »

Truba wrote: 23/10/2023 12:49 ovdje sam imo trebu
dobila je novu fasadu :(
Ona dobila novu fasadu ili zgrada u kojoj zivi? :D
Haris.ba

#2696 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

arminicos wrote: 23/10/2023 14:55 Ljudi postoji li ikakav nacin da se odjavi ugovor sa toplanama? Je li ikome ikada to uspjelo. U pitanju je poslovni prostor u zgradama Tibra Pacifik gdje se prikljucak sa toplanama uradio naknadno prije 7-8 godina..u prostoru se desila pljacka prije 5 godina gdje su svi radijatori pokradeni medjutim toplane i dalje salju racune da se placaju dzaba sto energija nije isporucena. Do sada sam jedno 3-4 puta pisao im da se ugovor raskine medjutim ne zele. Postoji li ikakav nacin
Zar su tamo toplane, zar nije ona njihova neka firma?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2697 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Truba »

drug_profi wrote: 23/10/2023 14:49
nekome wrote: 23/10/2023 14:15 ona fasadu a ti nogu :lol:
Pa kako joj je otoplilo u stanu, skotala cura da joj ne treba dodatno grijanje i obaveza...

Otad truba ne moze efendica ni nacrtanog
u svakoj mjesnoj zajednici sam imao simpatiju
arminicos

#2698 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by arminicos »

Haris.ba wrote: 23/10/2023 15:07
arminicos wrote: 23/10/2023 14:55 Ljudi postoji li ikakav nacin da se odjavi ugovor sa toplanama? Je li ikome ikada to uspjelo. U pitanju je poslovni prostor u zgradama Tibra Pacifik gdje se prikljucak sa toplanama uradio naknadno prije 7-8 godina..u prostoru se desila pljacka prije 5 godina gdje su svi radijatori pokradeni medjutim toplane i dalje salju racune da se placaju dzaba sto energija nije isporucena. Do sada sam jedno 3-4 puta pisao im da se ugovor raskine medjutim ne zele. Postoji li ikakav nacin
Toplane su..kod mene nije bio prikljucak u prostoru vec ne naknadno zatrazeno iz garaze da se spoji prikljucak. Nazalost sada ne daju raskid ugovora a prostor zjapi prazan
Hakiz

#2699 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

arminicos wrote: 23/10/2023 17:55
Haris.ba wrote: 23/10/2023 15:07
Toplane su..kod mene nije bio prikljucak u prostoru vec ne naknadno zatrazeno iz garaze da se spoji prikljucak. Nazalost sada ne daju raskid ugovora a prostor zjapi prazan
Ako toplane isporuče toplotu, naplatit će je. To što je neko bez radijatora, to nema veze sa toplanama. Toplane rezonuju u fazonu, mi smo ti poslali toplotu i naplatit ćemo je, to što je ti ne koristiš je tvoj problem.

Ako ti je baš stalo da ne plaćaš, a toplane ne prihvataju tvoju argumentaciju, ostaje ti samo advokat.

Skidanje sa usluga toplana je baš problem.

Trebalo bi to na izborima nametnuti kao razlog za glasanje, glasazi za partiju koja skidanje omogući, a protiv one koja ne omogući :wink:
drug_profi

#2700 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Probaj ganjati kalorimetar mozda. Imaćeš nula za plaćati, a kad se prostor vrati u funkciju imaćeš funkcionalno grijanje..
Post Reply