Ma to je za lajk dva trebap je uci u politiku
Doduse mogli su i nasi
Toliko je ratova bilo posljednjih 100 godina, toliko gladne djece, toliko poginulih civila, toliko uplakanih majki, toliko nesreće, otimačine, nepravde, mržnje, genocida...
Isto tako Izraelci mrze muslimane kao i pola Evrope. Baj.zposao wrote: ↑20/10/2023 20:17Toliko je ratova bilo posljednjih 100 godina, toliko gladne djece, toliko poginulih civila, toliko uplakanih majki, toliko nesreće, otimačine, nepravde, mržnje, genocida...
Ali nekako, sasvim slučajno, sve to prođe ili sasvim ispod radara ili ono vrlo površno između redaka...
Koliko tema na ovom forumu ima iskucanih o afričkim genocidima i o Boko Haramima...
Koliko tema o Jemencima...
Žali li iko Kurde, Armence, Ujgure?
Koliko se priča o muslimanima u Kini?
I onda vidiš kako se piše "ko ne uradi [to to to i to] taj nije čovjek"
Ili kažu "ovo nije stvar vjere nego humanosti"
Treba samo imati ljudskosti...?
Gdje je sva ta ljudskost bila u Ruandi? Nagorno Karabahu neki dan? Prema Kurdima, koji su najveci narod bez drzave.
Koliko djece je pobila Saudija u Jemenu? Ima li video od tamo?
Ima li srušenih bolnica u Jemenu?
Ima li srušenih bolnica u kurdskim gradovima koje je Brko sravnio sa zemljom?
I onda pročitaš šta ovdje neki pišu i prizivaju Hitlera i govore da je muslimanima draža smrt protiv Izraela nego život...![]()
Taj čitav mentalni sklop, način razmišljanja, se ne može objasniti nikako drugačije nego vjerski fanatizam ili vjerska mržnja. Čisti antisemitizam. Time ne niječem zločine koje je Izrael počinio prema stanovnicima Gaze. Ali toliko eksplicitna mržnja prema Izraelcima... A da ne spominjemo euforiju od neki dan kad je Hamas izveo napad... Čitav islamski svijet bio u ekstazi.
To je obilježje vjerskog fanatizma i teškog licemjerja.
Milijuni djece su poginuli. Milijuni civila. Koliko upropaštenih i izgubljenih života...diljem svijeta. Toliko nepravde...
Ali samo Palestina može ujediniti sav islamski svijet.
Zašto je to tako ako dobar dio Arapa ne može smisliti Palestince? Pa odgovor se nameće sam. Mrze Izrael iznad svega.
Nemojte mi sada a šta ovo a šta ono... Vidim i ja šta izrael radi i ne slažem se sa time. Ali ova bjesomučna mržnja prema Židovima je stvarna i nije od jučer.
Nedavno sam na ovoj temi postavio video palestinske studentkinje u americi i frapantnu zadojenost koju je pokazala prema židovskom profesoru. To je žalosna stvarnost.
Evo ko nije vidio neka vidi sta je stvarni cilj Hamasa i Hezbolaha. Nazalost njih ne vodi humanost prema Palestincima nego mrznja prema Židovima.
Jarane zivim u EU, znam o cemu pricam, osjetim to.
Treba ukinuti veto i svi da glasaju. A vetasi u tom slucaju neka kesiraju za svoje interese jos vise jer to i sada rade.hilmija frlj wrote: ↑20/10/2023 19:34 Pa Jel branite demokratiju?
Jedan covjek, jedan glas.
Jedna zemlja, jedan glas.
Đe zapelo?
Mozda jos uvijek ne pola, ali ide prema tome.
Ili da se glasa shodno broju stanovnika, to bi bila bolje reprezentativnost. Ovako BiH ima isti utjecaj kao Indenozija na glasanju.swanfilter wrote: ↑20/10/2023 20:26Treba ukinuti veto i svi da glasaju. A vetasi u tom slucaju neka kesiraju za svoje interese jos vise jer to i sada rade.hilmija frlj wrote: ↑20/10/2023 19:34 Pa Jel branite demokratiju?
Jedan covjek, jedan glas.
Jedna zemlja, jedan glas.
Đe zapelo?
Makar ce Eritreje imati kakve koristi ...

Kaze mi buraz u Hanoveru jos uvijek moze, ali generalno vlada licemjerje u EU.Rockefeller wrote: ↑20/10/2023 20:42Pa jebote ne smijes izaci na ulicu sa zastavom Palestine da ti pendrek u glavu ne spuca. Govorim o faking Berlinu.sumirprimus wrote: ↑20/10/2023 20:38
Vidim ne svidja ti se sistem, zeljan si bliskoistocne slobode. Kontas koliko ste licemjerni?
Ovo je vijest od prije par dana, nista ne kontam, eto ovi otisli usred helzbolahove teritorije i uzeli im lansere…
ti se zahebavas? da ti dijete samara neki neki steroidlija svaki dan ti bi trpio do kraja zivota? (jako ublazen primjer) a da ti neko ubija djecu je valjda lakse ako dosegnu tinejdzersko doba...jeza u ledja wrote: ↑20/10/2023 19:10Ja ne znam kako ti kao normalan sagovornik mozes ovako rezonovati? Cuj nije bitno kakve ce posljedice biti?belfy wrote: ↑20/10/2023 18:45
kako ti kao normalan sugovornik dodjes do ovog razmisljanja? ono, ubijali su 30-40 djece godisnje i nesto malo tinejdzera, ali "dobro je da se ne puca"!? pa sta ocekivati nakon godina tog ubijanja "dok se ne puca"? da niko ne pukne? da nije Hamas neko bi drugi... nemoguce je nekoga maltretirati toliko dugo, a da ne pukne. a kada pukne onda mu svakako nije bitno koje ce posljedice biti. ili, sto bi dobri Selim Beslagic rekao - "ma nek' je rat!"
Bitno je. Jako je bitno. Cak sta vise ne moze nista bitnije od toga biti.
Koliko je djece poginulo u Gazi ove godine prije 7. oktobra?
Jesi realan? Ne dobija rat bijes, nego nauka, tehnologia, plus volja i logistika. Pa ti vidi.emmir1 wrote: ↑20/10/2023 21:13 Ogroman je bijes.
Liban je dakako u nezgodnoj situaciji, jer ne mogu zaustaviti Hezbolah.
A kada krene iz Libana, to ce biti ulazak za par stotina hiljada arapa koji vec par decenija ratuju.
Od Afganistana, Sirije, Iraka do Egipta, Tunisa...
Krvi ce biti dakako, ali Izrael nece moci da zaustavi tu silu.
Nece im pomoci ni nosači aviona.
Koga da bombarduju?
Ko ce biti kriv sto su dobrovoljci otisli u rat?
Ta živa sila ce se tako brzo kretati prema unutrasnjosti Izraela da rakete nece ih moći zaustaviti.
Upravo sam slusao analiticare koji su iznijeli ova misljenja, misle da USA i Izrael ih nece moci zaustaviti.
Zato jos uvijek nema kopnene ofanzive na Gazu
pa normalno ako libanska vlast ima iole pameti pohapsice sve hezbolavce dok ih nisu odvukli u ambis, dovoljna im je financijska kriza i inflacija koja ih je skoro pa unistila jos im treba rat, a nema divnijih ljudi od njih bas me podsjecaju na nas sa svojim merhametom, i onda skupina od 27% stanovništva da ih odvuce u ratGandalfSivi wrote: ↑20/10/2023 21:12Ovo je vijest od prije par dana, nista ne kontam, eto ovi otisli usred helzbolahove teritorije i uzeli im lansere…
U ovim podrucjima je jaci Hezbolah od vojske, plus, budale ce im dici pola drzave u zrak…tramvajtrojka wrote: ↑20/10/2023 21:17pa normalno ako libanska vlast ima iole pameti pohapsice sve hezbolavce dok ih nisu odvukli u ambis, dovoljna im je financijska kriza i inflacija koja ih je skoro pa unistila jos im treba rat, a nema divnijih ljudi od njih bas me podsjecaju na nas sa svojim merhametom, i onda skupina od 27% stanovništva da ih odvuce u ratGandalfSivi wrote: ↑20/10/2023 21:12
Ovo je vijest od prije par dana, nista ne kontam, eto ovi otisli usred helzbolahove teritorije i uzeli im lansere…![]()
![]()
![]()