swanfilter wrote: ↑20/10/2023 18:42
statixx wrote: ↑20/10/2023 18:32
To je opcija u slucaju da se ukljuci znacajan broj arapskih zemalja ili Iran, nece sigurno biti potrebe zbog Hezbollaha i Hamasa. Sanse su svakako nikakve, ali nisu mi jasni oni koji prizeljkuju totalni rat. Rjesenje se mora pronaci, i to svakako ne smije biti preko ledja Palestinaca jer bi vrlo brzo generisalo neki novi Hamas.
Najpostenije je vratiti se granicana iz 1967. Ne mogu Palestinci zbog nataliteta manje teritorija ni imati jer ce i taj cimbenik stvarati probleme jednim i drugim kako god.
I Izraelci moraju odvaditi od mitomanije i osjecaja superiornosti, a Arapi uopsteno od mrznje do njih.
Al, ovaj sukob je nesto drugacije od klasicnih ratova, ma koliko trajali i ja nikako ne vidim kako do solucije moze doci, a da ne bude porazenog do koljena. Nazalost ...
Sinoc bas gledam neki dokumentarac o ratu 1967-e. I otprilike zakljucak da je to najgore sto se moglo Izraelcima desiti.
Tada su, na prepad, uzeli i Sinaj i Gazu i Zapadnu Obalu i Golansku visoravan. I osim Sinaja, ostalo su zagrabili sebi.
Od tada su svi hardcore doseljenici poceli tamo da prave ilegalna naselja, da polako uvode aprathajd.
U Gazi su bili od tada, do 2006-e kad su jedva docekali da od tamo pobjegnu. Nisu mogli, nisu znali, htjeli.
Otprilike je misljenje nekih Izraelaca (politicara iz tog doba) da se nakon toga stvorio mit o svemocnoj izraelskog vojsci, da su oni zasluzili Veliki Izrael, i tako.
I u sustini od tada traje okupacija, od tada je manje vise i PLO, poslije Hamas, od tada traje svasta nesto.
I generalno kad gledas desavanja iz tog doba, interesantno je kako sukobi izgledaju mnogo “normalnije”. Ono, dvije ili vise armija pa ko koga. Nit je svjetska javnost bila ovoliko polarizovana, nit je Izrael zvucao kao babaroga drzava koja tamani ljude, nit su njihovi politicari bili kreteni kao ovi danas.
I dan danas u Izraelu mnogi ne podnose ove doseljenike, koji nisu nuzno ni drzavljani. Vojska tamo ide da stiti ilegalna naselja i da maltretira i ubija Palestince, sve radi zastite ilegalaca. Zato i nisu bili dole na granici.
Tako da, to je jedino normalno rjesenje ovdje, povratak na granice iz 67-e. No ja mislim da malo apetita ima za to.