"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ci-Nick

#4726 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ci-Nick »

Athlon64 wrote: 17/10/2023 21:56 Što se može pretjerati, kad se ja malo sjetim cijena unazad.

U odnosu na prije 20 god - cijene su sada 2x više u prosjeku.

Plate su negdje 4x više + zaposlenost je puno veća. Tako da imamo barem 2x veći standard nego tada

To je nekako iz mog iskustva.
Standard prosjecnog covjeka je bolji za 30 do 50%. Ali eto,.. moj je losiji za 50%.
Ozimician

#4727 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 19/10/2023 21:12 Zamislite naše poslodavce, Eću prvog pa onda ostale, da finansiraju nešta ovakvo:

I tako svaka grupa poslodavaca za svoju oblast.

Ne bi bio problem imati školovane radnike.
Ne bi to bilo nista novo, ali poslodavac tako u 50% slucajeva obucava radnu snagu za vani, a u 30% slucajeva za konkurenciju.
Znam firme koje su ovako nesto pokusavale, ali nije postiglo zeljeni efekat. Jbg, ovaj Svicarac zna da mu radnik nece otici vani, jer niko ne moze ponuditi vise. :-D
mali_balon

#4728 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Ozimician wrote: 20/10/2023 08:09
Hakiz wrote: 19/10/2023 21:12 Zamislite naše poslodavce, Eću prvog pa onda ostale, da finansiraju nešta ovakvo:

Ne bi to bilo nista novo, ali poslodavac tako u 50% slucajeva obucava radnu snagu za vani, a u 30% slucajeva za konkurenciju.
Znam firme koje su ovako nesto pokusavale, ali nije postiglo zeljeni efekat. Jbg, ovaj Svicarac zna da mu radnik nece otici vani, jer niko ne moze ponuditi vise. :-D
Pa nek poslodavac izmisli kako da izvuce ulozeno....jbga...eno centrotrans placa obuke i sveze ugovorom ljude da rade za njih dok to ne otplate, nije bajno ali jbga....rade nesta ne kukjau i ne traze od drzave....mislim, nisu ni oni nista bolji od ostalih robovlasnika/parazita/ kriminalaca....
ibizza

#4729 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ibizza »

Taj Ećo je davao satnicu 2 marke prije 10-tak godina, radno vrijeme je trajalo 10 sati, slobodna nedjelja.
Ozimician

#4730 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

mali_balon wrote: 20/10/2023 08:16
Ozimician wrote: 20/10/2023 08:09

Pa nek poslodavac izmisli kako da izvuce ulozeno....jbga...eno centrotrans placa obuke i sveze ugovorom ljude da rade za njih dok to ne otplate, nije bajno ali jbga....rade nesta ne kukjau i ne traze od drzave....mislim, nisu ni oni nista bolji od ostalih robovlasnika/parazita/ kriminalaca....
Ma drugo je Centrotrans, jer za te obuke ti treba 5-10 hiljada KM.
Poslodavci ce se uvijek snaci ili zatvoriti, ne sikiram se ja za njih.

Idealan radnik je top kvalificiran koji ce raditi 24/7 za 100KM.
Idealan je poslodavac je onaj koji ti isplacuje milion, a nemas obavezu ni da se pojavis na poslu.

Ponuda i potraznja se nadju negdje izmedju.
Dope_Man

#4731 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

Ima nacina za to - odredi se vrijednost edukacije i poslodavac ti ponudi edukaciju, ali gdje potpisujes da ces ostati kod njega narednih godinu-dvije-tri. Da se i njemu isplati to sto je ulozio u edukaciju, ako hoces ranije - mozes ici ali placas nazad punu vrijednost edukacije.

To je uobicajena praksa i po meni je fer prema obje strane.
Ozimician

#4732 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Jeste fer, ali racunaj da prosjecan BH radnik na ovakvim poslovima uopste nema interesa da se edukuje i da napreduje, pogotovo da jos mora potpisivati kojekakve ugovore gdje ce morati placati penale. :-) :-)

Ja se sjecam u BIH u firmi da smo slali par majstora mehanicara u Sloveniju na obuku, 2 sedmice obuka, prvo je bio problem naci nekoga ko zeli da ide na obuku, nije bilo nikakvih ugovora ni penala, ali kad su prosli tu obuku - ljudi su umislili da su zavrsili doktorat, totalna promjena ponasanja, ne smijes im se vise obracati. :D :D

I to je bilo nekad 2018. god. Sad zamili kakvo je sad stanje kad je vrijeme "ima ko hoce raditi" - proslo.
vjeshalica

#4733 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Ozimician wrote: 20/10/2023 10:01 Jeste fer, ali racunaj da prosjecan BH radnik na ovakvim poslovima uopste nema interesa da se edukuje i da napreduje, pogotovo da jos mora potpisivati kojekakve ugovore gdje ce morati placati penale. :-) :-)

Ja se sjecam u BIH u firmi da smo slali par majstora mehanicara u Sloveniju na obuku, 2 sedmice obuka, prvo je bio problem naci nekoga ko zeli da ide na obuku, nije bilo nikakvih ugovora ni penala, ali kad su prosli tu obuku - ljudi su umislili da su zavrsili doktorat, totalna promjena ponasanja, ne smijes im se vise obracati. :D :D

I to je bilo nekad 2018. god. Sad zamili kakvo je sad stanje kad je vrijeme "ima ko hoce raditi" - proslo.
Image
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4734 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by izvrsni direktor »

:mrgreen:
Hajvan

#4735 DR Kongo - Mr Hyde

Post by Hajvan »

Dr Kongo?
Ozimician wrote: Pozdrav, kao neko ko ima 3 godine iskustva kao Dr.med. u BIH, koji je radio na svim nivoima zdravstvene zastite te u privatnom i drzavnom sektoru, moj kratak odgovor je NE, ne isplati se. Da, kajem se i da mogu vratiti vrijeme sigurno ne bih medicinu upisao. Ovo pitanje sam postavio i drugim kolegama, od kojih su neki dugogodisnji specijalisti, skoro pred penziju i otprilike 80% ih je reklo isto kao i
ja. Eh sad ako Zelis opsiran odgovor ide u sljedecem postu.
Kiki_Musampa

#4736 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Kiki_Musampa »

:run:
vjeshalica wrote: 20/10/2023 10:06
Ozimician wrote: 20/10/2023 10:01 Jeste fer, ali racunaj da prosjecan BH radnik na ovakvim poslovima uopste nema interesa da se edukuje i da napreduje, pogotovo da jos mora potpisivati kojekakve ugovore gdje ce morati placati penale. :-) :-)

Image
Ozimician

#4737 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Hajvan wrote: 20/10/2023 10:13 Dr Kongo?
Ozimician wrote: Pozdrav, kao neko ko ima 3 godine iskustva kao Dr.med. u BIH, koji je radio na svim nivoima zdravstvene zastite te u privatnom i drzavnom sektoru, moj kratak odgovor je NE, ne isplati se. Da, kajem se i da mogu vratiti vrijeme sigurno ne bih medicinu upisao. Ovo pitanje sam postavio i drugim kolegama, od kojih su neki dugogodisnji specijalisti, skoro pred penziju i otprilike 80% ih je reklo isto kao i
ja. Eh sad ako Zelis opsiran odgovor ide u sljedecem postu.
Pisao sam o ovome vec. Ko duze prati forum, upucen je.

I da, i dalje vlada takvo razmisljanje u toj struci. Imas jos postova na tu temu.
Hajvan

#4738 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hajvan »

opusti se, samo se malo zezam
:)
Ozimician

#4739 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Hajvan wrote: 20/10/2023 10:21 opusti se, samo se malo zezam
Ma OK, nego je zanimljivo kako neka neutralna rasprava moze da ode u "ad hominem" pravcu bez ikakvog povoda. :D
Ateista

#4740 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Dope_Man wrote: 20/10/2023 09:34 Ima nacina za to - odredi se vrijednost edukacije i poslodavac ti ponudi edukaciju, ali gdje potpisujes da ces ostati kod njega narednih godinu-dvije-tri. Da se i njemu isplati to sto je ulozio u edukaciju, ako hoces ranije - mozes ici ali placas nazad punu vrijednost edukacije.

Dzaba ti ugovori nasim poslodavcima kad vecinom radnici nisu prijavljeni na puni iznos ili neki nisu nikako, hajd ti stisni da tuzis radnika kad imas oraha u dzepu i koji bi u tom slucaju iznio svasta o firmi sto ne treba da se zna. Za tako nesto moras raditi skoro pa 100% po zakonu, a malo je takvih kod nas
Znam za konkretne slucajeve tih ugovora gdje su ljudi odlazili prije vremena i naravno nije se usudio poslodavac da ih tuzi iako nisu nista platili kao odstetu, te razne slucajeve kradja i malverzacija od strane radnika gdje se nista ne smije prijaviti iz istih razloga.
Mislim da se zbog toga mnogi ne odlucuju vise na te edukacije, jbg svi bi da zadrze radnike koji ce raditi ko konji za male plate, neprijavljeni ili na crno.
Nije da branim poslodavce, ali i do drzave je sa prevelikim porezima i nikakvim olaksicama, necu reci da je nemoguce raditi posteno ali je jako tesko tako opstati, pogotovo manje firme.
mali_balon

#4741 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Ozimician wrote: 20/10/2023 10:22
Hajvan wrote: 20/10/2023 10:21 opusti se, samo se malo zezam
Ma OK, nego je zanimljivo kako neka neutralna rasprava moze da ode u "ad hominem" pravcu bez ikakvog povoda. :D
Pa klix forum je ovo, jebo ga ti, to te ne bi smjelo iznenaditi....rijec fali da se ovdje pocne o otkupnim cijenama kafe u nekoj zadruzi u kolumbiji
Dope_Man

#4742 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

Ateista wrote: 20/10/2023 11:24
Dope_Man wrote: 20/10/2023 09:34 Ima nacina za to - odredi se vrijednost edukacije i poslodavac ti ponudi edukaciju, ali gdje potpisujes da ces ostati kod njega narednih godinu-dvije-tri. Da se i njemu isplati to sto je ulozio u edukaciju, ako hoces ranije - mozes ici ali placas nazad punu vrijednost edukacije.

Dzaba ti ugovori nasim poslodavcima kad vecinom radnici nisu prijavljeni na puni iznos ili neki nisu nikako, hajd ti stisni da tuzis radnika kad imas oraha u dzepu i koji bi u tom slucaju iznio svasta o firmi sto ne treba da se zna. Za tako nesto moras raditi skoro pa 100% po zakonu, a malo je takvih kod nas
Znam za konkretne slucajeve tih ugovora gdje su ljudi odlazili prije vremena i naravno nije se usudio poslodavac da ih tuzi iako nisu nista platili kao odstetu, te razne slucajeve kradja i malverzacija od strane radnika gdje se nista ne smije prijaviti iz istih razloga.
Mislim da se zbog toga mnogi ne odlucuju vise na te edukacije, jbg svi bi da zadrze radnike koji ce raditi ko konji za male plate, neprijavljeni ili na crno.
Nije da branim poslodavce, ali i do drzave je sa prevelikim porezima i nikakvim olaksicama, necu reci da je nemoguce raditi posteno ali je jako tesko tako opstati, pogotovo manje firme.
Naravno da to ne moze kod onih koji muljaju jer svaka strana ima drugu za sta povuci. Al takvom vjerovatno i nece pasti na pamet da nekog za neso edukuje i slicno.
Hakiz

#4743 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

U suštini, svako bi sa sobom vodio ljubav, ali da mu ne uđe.
Ateista

#4744 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Dope_Man wrote: 20/10/2023 11:32
Ateista wrote: 20/10/2023 11:24
Naravno da to ne moze kod onih koji muljaju jer svaka strana ima drugu za sta povuci. Al takvom vjerovatno i nece pasti na pamet da nekog za neso edukuje i slicno.
Ma ja, a takvih je vecina ovdje, ukljucujuci one koji se najvise zale na radnu snagu.
Konkretno, neki takvi jesu pokusali, znam konkretan primjer firme koja radi sve te malverzacije i pokusali sa edukacijom, napisao sam kako su prosli pa odustali. :D
Ateista

#4745 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 20/10/2023 11:37 U suštini, svako bi sa sobom vodio ljubav, ali da mu ne uđe.
Ovo je javni forum, molim za manje vulgarne izraze. :D
Hoces reci, svako bi imao snosaj sam sa sobom ali bez penetracije. :D
zippoo87

#4746 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Nema cistog domaceg poslodavca...neJma ,svi su puni oraha u dzepu.
Ali su isto tako i nedodirljivi,jer dio oraha u dzepu ide i inspektorima,politicarima,policajcima,nacelnicima,strankama koje su tu da robovlasnike odrzavaju uz neki "normalni" reket .
U cijeloj ovoj prici,jedino je radnik/gradjanin donji,jer njega niko ne stiti i zato ljudi i odlaze iz BiH.
Nece ili ne mogu vise da trpe mobilng i jahanje po ledjima za kikiriki...pa idu linijom manjeg otpora.

Sto se poslodavaca tice,osim sto su pojacali kuknjavu na max,ne vidim da pojacavaju i popravpljaju svoje firme i da uvode nove tehnologije,olaksice za radnike,dizu platu i popravpljaju ostale uslove.
I nije plata jedini kriterij...problem su neorganizovane firme kod nas,koje nemaju nikakvu unutrasnju strukturu...imas samo gazdu i on je tu sve pa onda imas njegovu zenu ili ljubavnicu i onda djecu i to je ta hijerarhija a sto se strucnosti tice,nema ih niko ali eto,koristeci raznorazne malverzacije,plivaju u mulju i uzimaju pare na zakidanju drzave i radnika.
I ovakvi samo kukaju .
boshniak

#4747 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by boshniak »

Hakiz wrote: 19/10/2023 21:01
mali_balon wrote: 19/10/2023 20:54

Samo nek plate, postuju zako i postuju radnike i imat ce redove pred firmama, do tad nek kmece
Ma, naravno

Nego, kaže školovanje. Pa, jesi li ušao u neku školu i rekao, finansirat ću ja program da se otškoluje kadar koji bi mi mogao zatrebati za 4 godine. Ako ne on sam, onda udruženje poslodavaca iz oblasti iz koje je on. Da kažu, evo, finansirat ćemo, barem djelimično, u 10 škola u raznim dijelovima BiH, FBiH, po jedan ili 2 razreda iz naše oblasti, obezbijedit ćemo u našim firmama praktični, stručni rad. Pa za 3-4 godine ćemo imati obrazovane radnike spremne da odmah rade.

Ne pada im na pamet.

A kako da spriječe da ti obrazovani radnici odu negdje drugo raditi? Dobrim uslovima rada.
Pričate bezveze, Ećo radi upravo to o čemu pišete i jedan je od prvih koji je počeo, problem su škole, minista obrazovanja i njihova neusklađenost i želja da se nešto promijeni. Znam da su kod Eće na praksi bili i učenici i studenti
Evo link još iz 2016.god
https://www.inside.ba/Blog/ShowPost?id=10002
vjeshalica

#4748 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Ećo je obicni sandzacki izrabljivac kojem irgati kad mu je ceif nosaju kauce i namjestaj, sa sprat na sprat za firaunsku platu
mist

#4749 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mist »

Jeli se meni cini ili su Eće spomenute u pozitivnom kontekstu :lol:
ZuzuTop

#4750 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ZuzuTop »

Najaci su ovi sto su docepali neke parice pa sve ok. A ne vide narodne kuhinje i sirotinju.
Post Reply