"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- Dope_Man
#4701 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
De ba, ne pretjeruj 
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#4702 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne budi bukvalan, bio sam ciničan... 
- donnie_darko
#4703 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
zippoo87 wrote: ↑17/10/2023 11:31 Ne znaci nista...inflacija je u zadnje 2 godine pojela svako povecanje plate,pa taman da je nekome povecana i 100% .
Razbacivanje brojkama u realnom zivotu nikada nije ni bitno,nego kupovna moc te brojke.
Sta znaci danas 1000 KM ako je to realno slabije nego 600 prije 5 godina?
Dakle danas se losije zivi sa 1000,nego prije 5 godina sa 600.
Pumpanje brojkama je za klikbajt portale,neuke i politicare da mlate praznu slamu.

- Athlon64
#4704 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Što se može pretjerati, kad se ja malo sjetim cijena unazad.
U odnosu na prije 20 god - cijene su sada 2x više u prosjeku.
Plate su negdje 4x više + zaposlenost je puno veća. Tako da imamo barem 2x veći standard nego tada
To je nekako iz mog iskustva.
U odnosu na prije 20 god - cijene su sada 2x više u prosjeku.
Plate su negdje 4x više + zaposlenost je puno veća. Tako da imamo barem 2x veći standard nego tada
To je nekako iz mog iskustva.
-
zippoo87
#4705 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Standard ti ga dodje nesto kao i statistika
Prije 20 godina,nisi imao trzni centar na svakom cosku,nisi imao 100 radnji razne robe u tom istom trznom centru,nisi imao internet,kompjuter,mobitel i milion drugih stvari koje sada bas svako ima a koje olaksavaju zivot kao i mnoge servise koji funkcionisu zahvaljujuci internetu.
Nije bas svako imao auto a ako je i imao,bila je starudija neka.
Tacno je da sada imas vise mogucnosti,vise izbora,vise nacina za potrositi novac ali jako malo nacina da novac i zaradis...tacnije iste one nacine kao i prije 20 godina,samo nominalni iznos raste pa umjesto minimalne plate od 330 KM (koju ja pamtim kao najnizu),imati ces 1000 KM ali kupovna moc ti je ista ili slabija nego prije 20 godina.
Od novih poslova i tehnologija,jedino se IT moze izdvojiti kao neka ozbiljnija nova djelatnost,koja je samo u 2022. godini generirala 1,2 milijarde KM prometa.
Takodjer prije 20 godina nismo imali ni ovako jake stranacke tajkune,koji drze odredjene sfere privrede.
Ali za obicnog radnika,rahat patnja je ista kao i prije 20 godina,samo je sada teze zivjeti od plate,jer su hrana i osnovni energenti otisli toliko visoko da je i grijanje preko zime polako postalo luksuz.
Ja znam koliko mene sada izadje ogrev i energenti a koliko me izlazilo prije 20 godina i svi smo zivjeli od jedne male radnicke plate,nas troje.
- Dope_Man
#4706 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Samo internet je dodao hrpu novih nacina za stvaranje novca, i to se povecava svaki dan.
Evo neke od stvari koje su radili/rade ljudi koje znam,il ja sam:
- Youtube kanal
- Vlastiti website sa nekim sadrzajem (ja radio streaming utakmica - bile fine parice tokom studija)
- Online poducavanje _____ jezika
- Prodaja stock slika/videa
- Bilo koja vrsta freelance posla, od dizajna, animacije do kodiranja il animiranja, izrada reklama itd
I ima tu jos hrpa manjih stvari.
A i mimo toga, danas je moguce lakse nabaviti neki 3D printer, printer i presu za izradu raznih majica sa motivima i slicno pa praviti svoje proizvode i prodavati.
Nacina za zaraditi i potrositi je definitivno daleko vise danas nego prije 20 godina, samo sto mi starimo i neke stvari i ne vidimo. Za jos 10-15 meni ce drustvene mreze biti strana stvar, jer i sad ih jedva koristim, al moje dijete ce na platformama koje budu tad aktivne imati mogucnost da zaradi kao sto sam ja na youtube, ili bi mogao danas na instagramu da imam sta pokazati
-
zippoo87
#4707 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Cinjenica je da neki zaradjuju i od drustvenih mreza,famozni influenseri i tako to ali nije to nista masovno u BiH,jer nas i nema puno.
Internet je otvorio mogucnosti da se zaradi i izvana ali nove trendove ne prati zakonski okvir u BiH,znamo svi za probleme koje imaju freelanceri sa zakonom.
Dakle sve su to otezavajuce okolnosti.
Ali generalno,osim IT programiranja i vezanog za to,koji obrcu ozbiljnu lovu,ovo ostalo je sica za buraniju
Internet je otvorio mogucnosti da se zaradi i izvana ali nove trendove ne prati zakonski okvir u BiH,znamo svi za probleme koje imaju freelanceri sa zakonom.
Dakle sve su to otezavajuce okolnosti.
Ali generalno,osim IT programiranja i vezanog za to,koji obrcu ozbiljnu lovu,ovo ostalo je sica za buraniju
-
Hakiz
#4708 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nekada je trebalo puno para da počneš ozbiljno raditi fotografiju, video, muzičku prodkciju. Oprema bila skupa, rad težak. Mračne komore, hemikalije, razvlačenja kilometara kablova do 100 kg teških rakova sa miksetama, kompresorima, limiterima itd. Oko vrata 5 gk fotoaparata i objektiva, na ramenu 20-30 kg teška kamera i hodaj i snimaj.Dope_Man wrote: ↑18/10/2023 10:38Samo internet je dodao hrpu novih nacina za stvaranje novca, i to se povecava svaki dan.
Evo neke od stvari koje su radili/rade ljudi koje znam,il ja sam:
- Youtube kanal
- Vlastiti website sa nekim sadrzajem (ja radio streaming utakmica - bile fine parice tokom studija)
- Online poducavanje _____ jezika
- Prodaja stock slika/videa
- Bilo koja vrsta freelance posla, od dizajna, animacije do kodiranja il animiranja, izrada reklama itd
I ima tu jos hrpa manjih stvari.
A i mimo toga, danas je moguce lakse nabaviti neki 3D printer, printer i presu za izradu raznih majica sa motivima i slicno pa praviti svoje proizvode i prodavati.
Nacina za zaraditi i potrositi je definitivno daleko vise danas nego prije 20 godina, samo sto mi starimo i neke stvari i ne vidimo. Za jos 10-15 meni ce drustvene mreze biti strana stvar, jer i sad ih jedva koristim, al moje dijete ce na platformama koje budu tad aktivne imati mogucnost da zaradi kao sto sam ja na youtube, ili bi mogao danas na instagramu da imam sta pokazati![]()
Danas digitalne verzije fotoaparata, video-kamera, raznih mikseta i efekata za vizuelnu i muzičku produkciju su mnogo jeftinije, čak postoje i besplatne softverske verzije tih efekata. Rekao bi čovjek da je puno lakše.
Ali, baš zato što je mnogo jeftinije sada imaš "mali milion" ljudi koji su kao fotografi, videografi, muzički producenti. Pa ti sama ponuda obara cijenu i onemogućava lakšu zaradu.
Da ne govorim o otome da 90% današnjih fotografa, videografa i muzičkih producenata ne bi ni pomislili da te poslove rade prije samo 30-ak godina kada je trebalo ne samo dati puno veći novac, nego i uložiti i puno više truda u mračnim komorama i studijima A i obrazovanja, nije bio AI koji pola posla umjesto tebe obavi.
Zamisli nekoga ko je potrošio 40 godina da usavrši umjetnost rezbarenja i neki klinac mu sada sve to ponizi kompjuterizovanom CNC mašinom. Klinac koji ne zna kako pila ili dlijeto izgledaju. Ali to nije problem. Problem nastane kada ne jedan ili deset, nego kada u manjim sredinama stotine, a u većim hiljade takvih klinaca, koji ne znaju šta su vlakna drveta i šta je meko a šta tvrdo drvo, zašto se nešto lijepi a nešto zašarafljuje, postanu proizvođači namještaja.
Tako da ti danas lakoća i mali troškovi obavljanja posla se potiru konkurencijom, količinom ljudi koji to isto rade upravo zato šte lakše i jeftinije nego "u dobra stara vremena".
Na mostu izgubiš - na ćupriji dobiješ, jin-jang, zovi to kako hoćeš.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4709 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ja imam blog i na njemu sam zaradio 44 eura koje ne mogu naplatiti
- n+1
- Truba
#4711 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
šta 15
imo sam blog 2005

imo sam blog 2005
- Truba
#4712 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
imam i jutube kanal gdje drugi zarađuju na audiju koji greškom ubacim u video
- n+1
#4713 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Smiješna je to priča, realno.
- Truba
#4714 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ja vjerujem da ljudi mlate pare
ali kao i u drugim poslovima
nekih 10% 20% ljudi uzima 80% para
a ostali ga mi dudlamo
ili imamo bezvezne neaktivne SUBOVE
ako neko misli da lazem evo nek pogleda

ljudi jednostavno misle da je na reklami virus i nece da kliknu
a ja sam mislio da je svaki ulčazak na stranicu lupam 1 pfening
tada bih imao oko 2200 eura zarade ukupno
jer mi blog ima 220 000 jedinstvenih posjeta ukupno
s tim da dugo godina nisam ni imao statistiku posjeta
ali kao i u drugim poslovima
nekih 10% 20% ljudi uzima 80% para
a ostali ga mi dudlamo
ili imamo bezvezne neaktivne SUBOVE
ako neko misli da lazem evo nek pogleda

ljudi jednostavno misle da je na reklami virus i nece da kliknu
a ja sam mislio da je svaki ulčazak na stranicu lupam 1 pfening
tada bih imao oko 2200 eura zarade ukupno
s tim da dugo godina nisam ni imao statistiku posjeta
-
zippoo87
#4715 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
povuci na paypal,pa kupi sebi sta s aliexpressa,steta da propadnu tolike pare 
-
mali_balon
#4716 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kme kme kme kmeeee
Pozatvarali firme da Bog da
https://www.klix.ba/biznis/privreda/ned ... /231019137
Eco nekom nesta soli pamet
-
Hakiz
#4717 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kada je taj Ećo ušao u zavod za zapošljavanje i rekao: Treba mi 10 radnika, pošaljite mi odgovarajuće kandidate.mali_balon wrote: ↑19/10/2023 20:04 Kme kme kme kmeeee![]()
A ovamo pametuje.
-
mali_balon
#4718 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Samo nek plate, postuju zako i postuju radnike i imat ce redove pred firmama, do tad nek kmeceHakiz wrote: ↑19/10/2023 20:50Kada je taj Ećo ušao u zavod za zapošljavanje i rekao: Treba mi 10 radnika, pošaljite mi odgovarajuće kandidate.mali_balon wrote: ↑19/10/2023 20:04 Kme kme kme kmeeee![]()
A ovamo pametuje.
-
Hakiz
#4719 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma, naravnomali_balon wrote: ↑19/10/2023 20:54Samo nek plate, postuju zako i postuju radnike i imat ce redove pred firmama, do tad nek kmece
Nego, kaže školovanje. Pa, jesi li ušao u neku školu i rekao, finansirat ću ja program da se otškoluje kadar koji bi mi mogao zatrebati za 4 godine. Ako ne on sam, onda udruženje poslodavaca iz oblasti iz koje je on. Da kažu, evo, finansirat ćemo, barem djelimično, u 10 škola u raznim dijelovima BiH, FBiH, po jedan ili 2 razreda iz naše oblasti, obezbijedit ćemo u našim firmama praktični, stručni rad. Pa za 3-4 godine ćemo imati obrazovane radnike spremne da odmah rade.
Ne pada im na pamet.
A kako da spriječe da ti obrazovani radnici odu negdje drugo raditi? Dobrim uslovima rada.
-
mali_balon
#4720 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Meni sva ova njihova suplja lici na izreku "ko o cemu, kurva o postenju".....djetetu bi zvecku ukrali da mogu.....a sad kuku drzava vako nako a direktni krivci za ovakvo stanje......ono sam sebi podapnes i onda krivi svi......ma fuj zato i kazem da Bog da pozatvarali i o svom jadu se pozabavili...i taj Eco sto ne podigne plate svojim robovimaHakiz wrote: ↑19/10/2023 21:01Ma, naravnomali_balon wrote: ↑19/10/2023 20:54
Samo nek plate, postuju zako i postuju radnike i imat ce redove pred firmama, do tad nek kmece
Nego, kaže školovanje. Pa, jesi li ušao u neku školu i rekao, finansirat ću ja program da se otškoluje kadar koji bi mi mogao zatrebati za 4 godine. Ako ne on sam, onda udruženje poslodavaca iz oblasti iz koje je on. Da kažu, evo, finansirat ćemo, barem djelimično, u 10 škola u raznim dijelovima BiH, FBiH, po jedan ili 2 razreda iz naše oblasti, obezbijedit ćemo u našim firmama praktični, stručni rad. Pa za 3-4 godine ćemo imati obrazovane radnike spremne da odmah rade.
Ne pada im na pamet.
A kako da spriječe da ti obrazovani radnici odu negdje drugo raditi? Dobrim uslovima rada.
-
Hakiz
#4721 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zamislite naše poslodavce, Eću prvog pa onda ostale, da finansiraju nešta ovakvo:
I tako svaka grupa poslodavaca za svoju oblast.
Ne bi bio problem imati školovane radnike.
I tako svaka grupa poslodavaca za svoju oblast.
Ne bi bio problem imati školovane radnike.
-
mali_balon
#4722 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
jebes ti nas kad neki tamo robovlasnik/poduzetnik predlaze sta i kako drzave treba da radi da bi se dobio skolovan kadar.....ne u sklopu svoje firme otvori stolarsku akademiju, i plati ljude, najlakse kuku drzava kme kme kme
-
Hakiz
#4723 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Takve škole, stolarske, električarske, informatičarske, svakakve, finansirane od ministarstva i poslodavaca za djecu od 14 do 18 kao redovna srednja, a za odrasle uz lično plaćanje za prekvalifikaciju, ili da ih plaća poslodavac koji želi svoje radnike prebaciti iz jednog sektora u drugi umjesto da otpušta jedne a zapošljava druge, bi riješile puno problema.
Ali, valja dati novac, lakše je šupljirati i kukati kako nema dobrih rafnika.
-
mali_balon
#4724 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Imamo mi redovne srednje, samo nema prakse.....treba da ima 3 dana prakse i 2 dana nastave vezane za struku.....a ne da se jebu djeca sa lektirama i zaostalim programima geografije biologije i ostalih gluposti.....a privatnici da uzmu djecu na praksu, da ih zaplosle i da im daju plate za dostojanstven zivot i postovanje zakona i ostalo......Hakiz wrote: ↑19/10/2023 21:26 Takve škole, stolarske, električarske, informatičarske, svakakve, finansirane od ministarstva i poslodavaca za djecu od 14 do 18 kao redovna srednja, a za odrasle uz lično plaćanje za prekvalifikaciju, ili da ih plaća poslodavac koji želi svoje radnike prebaciti iz jednog sektora u drugi umjesto da otpušta jedne a zapošljava druge, bi riješile puno problema.
Ne treba tu neku toplu vodu izmislajt sve je tu .....samo prilagoditi situaciji
-
dvajt
#4725 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Eco dakle trazi ove iz naslova teme.