Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Euphoria
#15651 Re: Cijene stanova All about
Novogradnja je Ž klasa, najjeftinije ugradjeno, a o standardima gradnje da ne govorimo, nedajboze jaceg zemljotresa. Ljudi nakon 2-3 godine imaju vlagu po zidovima, popucale zidove, grijanje koje curi i sl. Sta ce biti za 10 godina? Prozor u prozor, nabacane zgrade bez ikakvog reda, problem parkinga, infrastrukture, skoro sve su nikle uz glavnu saobracajnicu, buka, prasina svakodnevnica. Pogled ili komsiji u prozor ili na stare tramvaje ili na buvljak.
Ja bih uvijek radije kupila stan tu kid Vilsa u prijeratnoj zgradi.
Ja bih uvijek radije kupila stan tu kid Vilsa u prijeratnoj zgradi.
-
citroen xm
#15652 Re: Cijene stanova All about
Pričaš napamet izlizanu priču koja se vrti po kafanama.
Svi znaju kako će se novogradnja srušiti i na najmanjem zemljotresu, a pola vas ne zna kako armatura izgleda, ne zna od čega se sastoji beton, a da ne pričamo da inžinjera građevine među vama nema nigdje. Tako da...
Vlaga po zidovima? Presmiješna priča. Ako nisi na prizemlju nema šanse da imaš vlagu. Možeš imati mokre zidove od prokišnjavanja ako si poslednji sprat, što je do greške na krovu i možeš imati kondez jer stolarija dobro dihtuje, a ti ne prozračuješ. Vlagu u stanu u sredini zgrade ne možeš imati nikako....
Fušeraj na novogradnji se ogleda u tankim pregradnim zidovima(ne utiču na konstrukciju), u loše postavljenim pločicama, lošoj unutrašnjoj stolariji, lošem parketu(laminatu)... Dakle ništa što utiče na kvalitet života, već na estetiku i brže habanje. Istina, nisam odavno ušao u novogradnju gdje je sve to loše.
Stara gradnja i renoviran stan sa njom nosi često: nedostatak termo fasade, moguće prisustvo otrovnog azbesta, haustor često u haotičnom stanju, nerenovirani komšijski stanovi koji ti mogu stvoriti problem, ako kupiš renoviran moguće je da dobiješ i mane novogradnje iz elemenata koji su nabrojani kao fušeraj.
Prednost stare gradnje su često fina lokacija i zgrada koja nije prenatrpana stanovima što je u novogradnji česta pojava.
Svi znaju kako će se novogradnja srušiti i na najmanjem zemljotresu, a pola vas ne zna kako armatura izgleda, ne zna od čega se sastoji beton, a da ne pričamo da inžinjera građevine među vama nema nigdje. Tako da...
Vlaga po zidovima? Presmiješna priča. Ako nisi na prizemlju nema šanse da imaš vlagu. Možeš imati mokre zidove od prokišnjavanja ako si poslednji sprat, što je do greške na krovu i možeš imati kondez jer stolarija dobro dihtuje, a ti ne prozračuješ. Vlagu u stanu u sredini zgrade ne možeš imati nikako....
Fušeraj na novogradnji se ogleda u tankim pregradnim zidovima(ne utiču na konstrukciju), u loše postavljenim pločicama, lošoj unutrašnjoj stolariji, lošem parketu(laminatu)... Dakle ništa što utiče na kvalitet života, već na estetiku i brže habanje. Istina, nisam odavno ušao u novogradnju gdje je sve to loše.
Stara gradnja i renoviran stan sa njom nosi često: nedostatak termo fasade, moguće prisustvo otrovnog azbesta, haustor često u haotičnom stanju, nerenovirani komšijski stanovi koji ti mogu stvoriti problem, ako kupiš renoviran moguće je da dobiješ i mane novogradnje iz elemenata koji su nabrojani kao fušeraj.
Prednost stare gradnje su često fina lokacija i zgrada koja nije prenatrpana stanovima što je u novogradnji česta pojava.
- nivla
#15653 Re: Cijene stanova All about
koja to novogradnja stavlja laminat, pa i brajkovic parket ugradjuje
-
citroen xm
#15654 Re: Cijene stanova All about
Ima ih, vjeruj mi. Naravno, nije onaj jadni od 10 KM/m2 već puno ozbiljniji i skuplji, ali je laminat.
-
vanjki
#15655 Re: Cijene stanova All about
To jeste mana ali ke cijena zato ispod 4000..Nema stana da ti sve odgovara.Mora nesto biti da nije okazdralovic wrote: ↑18/10/2023 10:29I visoko pridzemlje i 3700 kvadratvanjki wrote: ↑17/10/2023 21:35 Ok cijena i dobra lokacija i renoviran:
https://olx.ba/artikal/54778853
-
moimoi
#15656 Re: Cijene stanova All about
@citroen xm
Kako su tanki zidovi stvar estetike a ne kvalitete zivota?
Baj d vej, znam da su u Tibri iskakali osiguraci ukoliko u isto vrijeme ukljucis bojler, masinu za ves i usisivac… je li i to stvar estetike ili kvalitete zivota?
Kako su tanki zidovi stvar estetike a ne kvalitete zivota?
Baj d vej, znam da su u Tibri iskakali osiguraci ukoliko u isto vrijeme ukljucis bojler, masinu za ves i usisivac… je li i to stvar estetike ili kvalitete zivota?
-
LikeLike
#15657 Re: Cijene stanova All about
Sto se tice iskakanja osiguraca to se desava u svim novogradnjama, a to mozes vrlo lako rijesiti. Ako si pametan znas zasto iskace i kako se moze rijesiti.
Ja jedino sta bi se pozalio su tanki zidovi, ali kod nas konkretno buke nema.
Obisao par stanova u staroj gradnji u proteklom periodu i iskreno u nekim zgradama sam imao osjecaj kao da sam usao u logor, a ne u zgradu u kojoj se kvadrat prodaje 5000KM i vise po kvadratu. (Naselja Grbavica, C. Vila, Malta)
-
izbjeglica_iz_besmisla
#15658 Re: Cijene stanova All about
Vecina novogradnji dodje sa "osnovnim" prikljuckom struje od 4.2 kW, sto je premalo za 3 velika uredjaja potrosaca.
Problem je lako rjesiv, platis 600 KM elektroprivredi i za mjesec dana dobijes prikljucak na 6.7 kW.
- Haris.ba
#15659 Re: Cijene stanova All about
Novogradnji se uglavnom moze prigovoriti izgradjenost parcele pa nema zelenila, i ima stanova bez sunca i mjeseca te zalosnim rasporedom i velicinom soba da se sto vise nagura stambenih kvadrata
Ima i prigovor slabih unutrasnjih zidova pa ce dosta cuju komsije.
A, ako bude zemljotres samo pogledati situaciju u Zagrebu sa popravkom objekata.
Narocito gledam na objekte na Grbavici koji su nadzidani.
Ima i prigovor slabih unutrasnjih zidova pa ce dosta cuju komsije.
A, ako bude zemljotres samo pogledati situaciju u Zagrebu sa popravkom objekata.
Narocito gledam na objekte na Grbavici koji su nadzidani.
-
moimoi
#15660 Re: Cijene stanova All about
Meni je fakat zao sto se standard zivota ne poboljsava nego pogorsava. Barem sto se tice kvadrature, zelenila, parkova za djecu, skola etc.
Sva ova novogradnja ce za 50godina izgledati duplo gore od danasnje starogradnje. Kada fasade pocnu otpadati, kada zastakle balkone po svom nahodjenju i kada pocnu mijenjati boju stolarije
Sva ova novogradnja ce za 50godina izgledati duplo gore od danasnje starogradnje. Kada fasade pocnu otpadati, kada zastakle balkone po svom nahodjenju i kada pocnu mijenjati boju stolarije
-
Beli belcan
-
challmander
#15662 Re: Cijene stanova All about
Podignuta je i cjenovna granica, ali ne mogu reci na koliko do objave poziva sutra.
-
citroen xm
#15663 Re: Cijene stanova All about
Za struju su ti objasnili ljudi, čitaj fino šta ti piše u ugovoru kada potpisuješ. Ako je mal priključak, doplatiš nešto i ne iskače više. Nije stvar kvaliteta već plaćanja.
Što se tiče zidova, nisam ni rekao za njih da su estetika. Oni kvare kvalitet života, ali eto. Ima i starogradnje sa problemom zvučne izolacije.
-
moimoi
#15664 Re: Cijene stanova All about
Izvini ali to je stvar kvalitete tj umanjivanja standarda.citroen xm wrote: ↑19/10/2023 13:27Za struju su ti objasnili ljudi, čitaj fino šta ti piše u ugovoru kada potpisuješ. Ako je mal priključak, doplatiš nešto i ne iskače više. Nije stvar kvaliteta već plaćanja.
Što se tiče zidova, nisam ni rekao za njih da su estetika. Oni kvare kvalitet života, ali eto. Ima i starogradnje sa problemom zvučne izolacije.
-
citroen xm
#15665 Re: Cijene stanova All about
Ja sam samo želio reći da kada kupiš novogradnju dobiješ i neku manu, a kada kupiš stan u zgradi staroj 50 godina imaš bar toliko mana, često i puno više.
Takođe, većina priča o novogradnji kao kuli od karata je obična šuplja koju pričaju ljudi koji se sa građevinom u putu nisu sreli.
Takođe, većina priča o novogradnji kao kuli od karata je obična šuplja koju pričaju ljudi koji se sa građevinom u putu nisu sreli.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#15666 Re: Cijene stanova All about
Ljudima je psiholoski lakse kupiti starogradnju jer vide sve mane odmah. Kod novogradnje tek trebas sacekati da se pokazu, a poznavajuce nase privatnike fakat ne znas sta ocekivati.
I jos, iako licno nisam ljubitelj starogradnje, njena najveca prednost u sarajevu su mikrolokacije. Sva novogradnja je zgurana vecinom na neka mjesta gdje bi ona drzava stavila samo fabriku, ili bi rekla "nema tu dovoljno mjesta/svjetla za normalnu zgradu".
I jos, iako licno nisam ljubitelj starogradnje, njena najveca prednost u sarajevu su mikrolokacije. Sva novogradnja je zgurana vecinom na neka mjesta gdje bi ona drzava stavila samo fabriku, ili bi rekla "nema tu dovoljno mjesta/svjetla za normalnu zgradu".
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 20/10/2023 07:53, edited 1 time in total.
- sarenoselo
#15667 Re: Cijene stanova All about
Pitanje o porezu na poklon nekretnine. Neko je spomenuo da se taj porez (10%) ne plaća ako je nekretnina minmalno tri godine u vlasništvu poklonodavca (poklanja se prvom rodnom redu, roditelj djetetu). Eh sad, je li te tri godine idu od datuma kupoprodajnog ugovora ili datuma uknjizbe u grunt? Hvala na odgovoru
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
-
gidra
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#15670 Re: Cijene stanova All about
Ova subvencija za mlade, gdje se ukida pravilo o minimalno 3g s prebivalistem u KS je po meni pogresna. Dovest ce do vece inflacije cijena nekretnina. Sada i gospon iz Svecke moze dobiti subvenciju, samo ako se prije poziva prijavi negdje u KS?
-
moimoi
#15671 Re: Cijene stanova All about
Povukla se prica o kvaliteti zivota u novogradnjama.
A u kvalitet zivota osim tankih zidova, naselja bez parka, smanjivanja prostorija, i nikakvih planova za ostalu infrastrukturu spada i ovo. Zato sam navela
- Haris.ba
#15672 Re: Cijene stanova All about
Pa ako je iznos zakucan na 12000 po stanu, i fiksna je ukupna suma, kako ce to dovesti do porasta cijena?
Samo ce na listi proci neki koji nisu prije mogli. A, oni sto bi prosli sa tim uslovom bice ispod crte i nece dobiti subvencije.
A, zakon je takav da neko iz Svedske moze imati cips. Tako je kako je.
- Caterpilar
#15673 Re: Cijene stanova All about
mene samo nervira štrašno oko ove papirolgije , što dokumenti moraju biti ne stariji od 3 mjeseca poput uvjerenja o državljanstvu jbt , dokument znači koji je fiksan , trajan kao rodni list
- Haris.ba
#15674 Re: Cijene stanova All about
Nije fiksan, i nije trajan kao rodni list.Caterpilar wrote: ↑20/10/2023 21:32 mene samo nervira štrašno oko ove papirolgije , što dokumenti moraju biti ne stariji od 3 mjeseca poput uvjerenja o državljanstvu jbt , dokument znači koji je fiksan , trajan kao rodni list
Problem je sto te dokumente moras ti dostaviti, umjesto da se traze po sluzbenoj duznosti.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#15675 Re: Cijene stanova All about
Mene nervira sto ovaj zakon nije bio kad sam kupovao stan, ali eto ne bih se bunio ni sada da naprave neki zakon gdje bi me pogurali sa jedno 5000