Izrael je opet pocinio zlocin!
-
Osmi Socrates
#32301 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Jesmo li došli do kauboja i indijanaca? E to nisam primjetio.
Još da smo postavili i kako su druge velike države nastale (Rusija, Kina, Indija, Turska, itd.) pa da smo svi obaviješteni što se tiče svijeta u kojem živimo. I sutra će mir i blagostanje, kad sve to znamo.
Još da smo postavili i kako su druge velike države nastale (Rusija, Kina, Indija, Turska, itd.) pa da smo svi obaviješteni što se tiče svijeta u kojem živimo. I sutra će mir i blagostanje, kad sve to znamo.
- SpecialOffer
#32302 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Objasni malcu da ima traumu sto sami sebe ubijaju. Rekao Bibi.sumirprimus wrote: ↑18/10/2023 21:33Ee svasta, bas ste onako, cudnkSpecialOffer wrote: ↑18/10/2023 21:22
Pa tebi je to medalja. Sta sad glumis empatiju. Ti zivis za takve snimke.
-
palermo
#32303 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Casu vode popij, slabo ce to doci...lajkujMe wrote: ↑18/10/2023 21:27 Kakve veze imaju Hrvati pa i Cetnici za Markale sa cinjenicom da ovo nije bio Izraelski napad?
Mrzim dvolicnost e pa da vam ja napisem
Izrael je napustio pojas Gaze 2005, od tada HAMAS i iskljucivo HAMAS je prvo pobio FATAH Palestince (valjda oni vama nisu pravi Hrva.. Palestinci)
Onda su haman svake godine cackali po Izraelu s raketnim napadima, teroristickim napadima, vojnim napadima.
Izrael NARAVNO da im je jebao mater i bonbardovao.
Cinjenica da se picke Hamasove teroristicke koljacke nemaju hrabrosti direktno obracunati s IDF nego iskljucivo s Izraelskim Civilima vama ne pravi problem?
I jos uz to se kriju tamo gdje i najvise Palestinskih civila.
Po vasoj logici Izrael treba dopustiti da ih Hamas stalno napada, kolje im civile i vrsi raketne napade na gradove a da im taj isti Izrael ne uzvrati?
Naravno da ce uzvratiti i tu meni nema dileme, nazalost civili tu ginu u ogromnom broju zbog prirode terena a to je gusto naseljen grad gdje se TERORISTI kriju u zgradama gdje su civili.
Sad prije neko nesto kaze pa HAMAS se bori za Palestince
Da vam opet objasnim svjetsku realnost
Palestina je izgubila rat 4 puta, 4 puta ga dobro popusili svaki put oni napali (dobro arapske koalicije da budemo tacnije) i svaki put Izrael im hapio sve vise "drzave"
Palestinci su u svakom mogucem smislu vojno porazena Nacija ali to oni i Arapi nece da prihvate zasto ne znam.
Njemacka i Japan su bile porazene nacije u 2 svj ratu mogli su i oni ovako ko Palestinci pa bi isto zavrsili a nisu.
Nisu zato sto su prihvatili cinjenicu da su porazeni i odlucili da suradjuju s okupacijom u cilju da naknadno stvore "nove" drzave iz pepela stare.
To isto smo mi Bosnjaci uradili s Otomanskim pa onda Austrougarskim carstvom.
To sto se vama ne svidja ta cinjenica me zaboli briga ali to je svjetska realnost, jaci je pobjedio a slabiji treba da promjeni ponasanje u cilju da se OPORAVI drzatvotvornost i nacija.
Koliko god je Izrael uzasan prema Palestincima ti isti Palestinci nista nisu pokusali da promjene takav odnos Izraela po njima.
Zapravo jesu Palestinci na Zapadnoj Obali koji NIJE pod kontrolom Hamasa nema takve strahote kao sto Gaza ima.
Odmah da se ogradim vrlo dobro znam za geta, za otimanje zemlje i naseljenici koji muce i otimaju od Palestinaca.
A za to isto da okrivim ARAPSKI svijet, zasto diplomatski i medijski ne stoje uz Palestince na Zapadnoj obali?
Zasto nisu bojkotovali prodaju nafte svim zemljama koje podrzavaju i ne osudjuju Izraelsku drzavu za takvo ponasanje?
Aaa daaa mirisu im dolari Americki![]()
-
Excel2
#32304 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ma wolfram nije milion posto. Profesor je fulio.sumirprimus wrote: ↑18/10/2023 21:30Wolfram kuglice, mjesto kinetickog udara , steta na okolini.dijeovi rakete bombe.
Da je small diameter bomb, ostalo bi krilo, sto mi nije jasno kako da vec nije pokazano…
-
aratet
#32305 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Hamas je teroristička organizacija, a Islamski Džihad je teroristička organizacija 5.0.
Guglati "Vittorio Arrigoni". Italijan koji je cijeli život posvetio palestinskom pitanju, na kakav su ga način ubili.
Guglati "Vittorio Arrigoni". Italijan koji je cijeli život posvetio palestinskom pitanju, na kakav su ga način ubili.
-
sumirprimus
#32306 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ne mijesajte djecu u nase budalastineSpecialOffer wrote: ↑18/10/2023 21:35Objasni malcu da ima traumu sto sami sebe ubijaju. Rekao Bibi.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#32307 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Najbliže istini, i ja sam primjetio ta ostecenja na krovovima ali nisam mogao da skontam od cega a zidovi citavivjeshalica wrote: ↑18/10/2023 21:23 https://avaz.ba/vijesti/globus/862147/b ... fragmenata
Objasnio profesor o cemu se radi
Vjerovatno ce klix vjestaci i strucljaci osporavati
-
Excel2
#32308 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Daj sklonite ostre predmete od njega, vidite da je lik prso…SpecialOffer wrote: ↑18/10/2023 21:31Pizduni jedni ne glumite meni moral. Meni zaboli q za vase osjecaje koje svakako nemate.Excel2 wrote: ↑18/10/2023 21:26
Nekad se pitas kako neki ljudi ubijaju druge, a onda vidis ove koji sa tasturom neselektivno pucaju po svemu sto naidje.
Onaj jucer mu djecu spominje, ovaj da zivi za snimke maltretirane djece, tacno se zapitas sta bi pola ovih ratobornih uradila da im se da puska u ruke.
Vi ubijene ubijate po drugi put vasim lazima.
Da, vi zivite za ovakve stvari.
-
Bodkin
#32309 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ok u pravu si. Ajmo reci legitimni predstavnici vlasti. Tom logikom je i milosevic diktator bio. Talibani su grupa. Hamas je grupa
-
lajkujMe
#32310 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Jedina stvar koju si dobro napisao, na snimci se vidi sve a to nije ono sto ti mislis.husein_kapetan wrote: ↑18/10/2023 21:31A jest ti izvor..necu o njemu.. ne postoji projektil u posjedu hamasa da napravi unistenje ovog tipa..i na onom snimku se jasno vidi sve..ma ne..najbolje je deklarisati da oni tamo namjerno svoju djecu ubijaju..iako tamo nekad 4 puta krv svoju prolih zarad onog u sta vjerovah..ti mi ne bi trebao lijepiti etikete i kvalifikacije kojekakve..dusa mi se para za svaku kap krvi tamo prolivenu..znam o cemu pricam..a vi opletite..i mi smo na markalama sami sebe ubijali..neko rekao..lajkujMe wrote: ↑18/10/2023 21:04
Da si ti meni ziv i zdrav citao sam teorije
Ukljucujuci airburst Avio bomba
Od nje ne bi ostao ni ovaj kratercic
A okolina bi bila izresetana Srapnelima i tesko bi bila ostecena vanjska strana bolnice
Inace to sami svoju djecu ubijaju...
Ili nisi vidio ili se pravis da nisi vidio milion snimaka Palestinaca
Od izjava tipa Palestinske majke radjaju toliko djece da bi postali mucenici u ratu protiv Jevreja
Do onog oca sto nagovara 5 godisnjeg sina da baca kamenje na IDF vojnike ne bi li ga upucao da ima sta "snimiti"
A IDF vojnik se sjebao i utjesuje malog![]()
Hamas je bolest i tu je kraj
....
Prije sto objavim nesto uzmem sebi bar sat vremena da provjerim izvore, provjerim jednu pa drugu pa nepristranu stranu i onda napisem nesto.
Jel ti to radis ili citas HAMAS telegram pa uzmes to zdravo za gotovo?
Ona steta sto vidis, na snimci je "mala" ne vise od 10 do 20 kg eksplozivne glave.
MLRS raketa u najboljem slucaju.
I to vecina stete od raketnog goriva a ne od eksplozivne glave
Last edited by lajkujMe on 18/10/2023 21:41, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#32311 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Znaci nema odgovora?Dimu1927 wrote: ↑18/10/2023 19:53moras biti bas genocidas da 7 dana svakih 15 minuta ubijas jedno dijete, u ime nekakve samoodbrane...
to sto se nisu odbranili na "svojoj" teritoriji je drugi par cipela... ravnati stambene zgrade u nadi da ces zakacit nekog od hamasovaca... kao sto rekoh, samo izgovor da provodis genocid
Sta ako je hamas u civilnim zgradama. Sta bi ti uradio?
-
melac
#32312 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Najmanje mrtvih i ratovima i konfliktima od kad je vijeka i svijeta i pored genocida u Ruandi, ogromnog broja zlocina u Iraku, Jugoslavija, Somalije i sl., za vrijeme njihovih 20 godina najmanje mrtvih u sukobima u odnosu na broj stanovnistva na planeti.
- SpecialOffer
#32313 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
E moj sine...Excel2 wrote: ↑18/10/2023 21:37Daj sklonite ostre predmete od njega, vidite da je lik prso…SpecialOffer wrote: ↑18/10/2023 21:31
Pizduni jedni ne glumite meni moral. Meni zaboli q za vase osjecaje koje svakako nemate.
Vi ubijene ubijate po drugi put vasim lazima.
Da, vi zivite za ovakve stvari.
- SanskiBiser
#32314 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
https://www.bbc.co.uk/news/world-middle ... 144061.amp
Bolnica u Gazi: Što nam video, slike i drugi dokazi govore o eksploziji bolnice Al-Ahli
Autori Paul Brown, Joshua Cheetham, Sean Seddon i Daniele Palumbo
BBC potvrdi
18. listopada 2023., 15:06 BST
Strahuje se da je smrtonosna eksplozija u prepunoj bolnici Al-Ahli u gradu Gazi ubila stotine ljudi.
Palestinske vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa odmah su okrivile Izrael, tvrdeći da se radi o namjernom zračnom napadu. Izrael je negirao umiješanost.
Usred tvrdnji i protutužbi, doći do istine teže je nego ikada.
BBC Verify pokušava razotkriti što jest, a što nije poznato - gledajući video snimke, fotografije i druge dokaze, uključujući iskaze očevidaca. Osim toga, novinar BBC-ja bio je na mjestu eksplozije, gdje je pristup ograničen.
Stalno se pojavljuju nove informacije, pa ćemo nastaviti ažurirati ovaj članak kako saznajemo više i razgovaramo sa stručnjacima o dokazima.
Također je važno napomenuti da se, osim fizičke borbe, ovaj sukob odvija kao informacijski rat. Ovo nije prvi put da vlasti u Izraelu i Gazi daju potpuno različite izvještaje o eksploziji. Također gledamo njihove različite tvrdnje i izjave.
Eksplozija
Eksplozija u bolnici dogodila se u utorak oko 19 sati po lokalnom vremenu. Video od 20 sekundi koji je kružio društvenim mrežama, a koji navodno prikazuje eksploziju, bio je prvi značajan vizualni dokaz koji se pojavio o incidentu.
U njemu možete čuti zvižduk nadolazećeg projektila, praćen eksplozijom i ogromnom vatrom.
Pogledajte: Trenutak eksplozije u blizini bolnice u gradu Gazi
Snimke uživo s medijske mreže Al-Jazeera emitirane u 18:59 po lokalnom vremenu pokazale su jarko svjetlo koje se diže na nebu iznad Gaze. Zabljesne dvaput prije nego što drastično promijeni smjer, a zatim eksplodira. Zatim se vidi eksplozija daleko na tlu, praćena mnogo većom eksplozijom bliže snimatelju, koju je BBC geolocirao.
Neki komentatori su sugerirali da je to od rakete koja izgleda kao da eksplodira ili se raspada.
Druge snimke koje su se pojavile na kanalima društvenih medija pokazuju nešto što izgleda kao ista eksplozija iz različitih kutova i udaljenosti.
Kontaktirali smo 20 think tankova, sveučilišta i tvrtki s ekspertizom za oružje. Devet ih se još nije očitovalo, pet se ne želi očitovati, no kod preostalih šest razgovarali smo sa stručnjacima.
Pitali smo mogu li se dostupni dokazi - uključujući veličinu eksplozije i zvukove koji su se čuli prije toga - koristiti za utvrđivanje uzroka eksplozije u bolnici.
Zasad su nalazi neuvjerljivi. Tri stručnjaka s kojima smo razgovarali kažu da to nije u skladu s onim što biste očekivali od tipičnog izraelskog zračnog napada velikim streljivom.
J Andres Gannon, asistent profesora na Sveučilištu Vanderbilt u SAD-u, kaže da se činilo da su eksplozije u tlu bile male, što znači da je toplinu generiranu udarom možda uzrokovalo zaostalo raketno gorivo, a ne eksplozija bojeve glave.
Justin Bronk, viši znanstveni suradnik na britanskom Royal United Services Institute (Rusi), slaže se. Iako je teško biti siguran u tako ranoj fazi, kaže on, dokazi izgledaju kao da je eksploziju uzrokovao pokvareni dio rakete koji je udario u parkiralište i izazvao požar goriva i pogonskog goriva.
G. Gannon kaže da nije moguće utvrditi je li projektil pogodio željenu metu iz snimke koju je vidio. Dodaje da bljeskovi na nebu vjerojatno pokazuju da je projektil bio raketa s motorom koji se pregrijao i prestao raditi.
Valeria Scuto, vodeća analitičarka za Bliski istok u Sibyllineu, tvrtki za procjenu rizika, napominje da Izrael ima kapacitet izvesti druge oblike zračnih napada bespilotnim letjelicama, gdje bi mogli koristiti projektile Hellfire. Ovi projektili stvaraju značajnu količinu topline, ali ne bi nužno ostavili veliki krater. Ali ona kaže da nepotkrijepljene snimke pokazuju uzorak požara na mjestu bolnice koji nije u skladu s ovim objašnjenjem.
Vizualni dokazi s mjesta eksplozije
BBC je uspio usporediti pojedinosti o zgradama i izgledu bolnice Al-Ahli s javno dostupnim satelitskim snimkama, kako bi ustanovio da je bolnica bila mjesto eksplozije.
Na temelju dostupnih dokaza, čini se da se eksplozija dogodila u dvorištu koje je dio bolnice. Slike tla nakon eksplozije ne pokazuju značajna oštećenja okolnih bolničkih zgrada. Ono što slike pokazuju uključuje tragove opekotina i izgorjele automobile.
Bolnica je u vlasništvu i pod upravom Anglikanske crkve.
Kanonik Richard Sewell, dekan St George's Collegea u Jeruzalemu, rekao je za BBC da se oko 1.000 raseljenih osoba sklonilo u dvorište kada je pogođeno, a oko 600 pacijenata i osoblja bilo je unutar zgrade.
Žrtve
BBC-jev reporter Rushdi Abualouf jutros je bio u bolnici Al-Ahli. Tamošnji svjedoci izvještavaju o prizorima razaranja i kažu da se tijela još skupljaju.
Jedan muškarac mu je rekao da su žene, djeca i starci bili u bolnici kada se dogodila eksplozija.
Još uvijek analiziramo slike i snimke žrtava kako bismo utvrdili što nam one mogu reći o eksploziji na temelju prirode njihovih ozljeda.
BBC je pogledao izuzetno eksplicitne slike žrtava i preživjelih na mjestu eksplozije, na kojima se vide katastrofalne ozljede.
Patolog Derrick Pounder, član utemeljitelja Liječnika za ljudska prava u Ujedinjenom Kraljevstvu i stručnjak na području ozljeda sukoba, pogledao je neke od slika.
"Cjelokupni uzorak raspršenih ozljeda je ono što bi se očekivalo od šrapnela koji nastaju uslijed eksplozije", rekao je.
No rekao je da nije bilo moguće jasno razabrati sve ozljede na ograničenom broju dostupnih provjerenih slika.
Palestinsko ministarstvo zdravstva priopćilo je u srijedu da je u eksploziji poginula 471 osoba.
Izraelske obrambene snage rekle su da je ovaj broj namjerno prenapuhan, ali nisu objavile vlastitu procjenu koliko ih je umrlo. Zbog nedostatka pristupa stranici za neovisne organizacije, teško je provjeriti broj ubijenih.
Ono što još ne znamo
Jedan od najkritičnijih dokaza je priroda kratera koji je iza sebe ostavio eksplozija.
Izraelske obrambene snage (IDF) kažu da nepostojanje velikog kratera ili štete od eksplozije na susjednim zgradama dokazuje da eksploziju nije izazvalo njihovo oružje.
Možete vidjeti jedan mali krater, a mi vidimo predstavljaju li neke druge oznake druge kratere.
Drugi važan dio nestalih dokaza su fragmenti projektila. Projektile je često moguće identificirati po olupini njihove čahure, a pomoću njih se može odrediti podrijetlo projektila. Ali u ovom slučaju nismo vidjeli te dokaze.
IDF je objavio snimku, kako kaže, presretnutog razgovora između dvojice militanata Hamasa koji su priznali da je bolnica pogođena projektilom koji je ispalio Palestinski islamski džihad (PIJ). PIJ je druga najveća militantna skupina u Gazi i podržala je Hamasov napad na Izrael 7. listopada.
Nije moguće neovisno provjeriti ovu snimku. U priopćenju, PIJ je zanijekao bilo kakvu umiješanost i okrivio Izrael za eksploziju.
Dodatno izvješće: Tom Spencer, Shayan Sardarizadeh, Emma Pengelly i Jamie Ryan
- ZoomZoomKiwi
- anelsol
#32316 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Što se mene tiče, ja nemam nikakve dileme ko je ovo uradio. Izrael je bacio hiljade bombi, raketa i granata na Gazu, a Hamas ni jednu, ali eto baš ta koja je napravila masakar mora da je došla od Hamasa.EFD22 wrote: ↑18/10/2023 21:25vjeshalica wrote: ↑18/10/2023 21:23 https://avaz.ba/vijesti/globus/862147/b ... fragmenata
Objasnio profesor o cemu se radi
Vjerovatno ce klix vjestaci i strucljaci osporavati![]()
Nisam nikakav stručnjak, za razliku od nekolicine kolega forumaša koji su odjednom postali stručnjaci iz balistike, ali vjerujem ljudima od struke.
Berko Zečević je vještak koji je vještačio i Markale. Čovjek koji je konstruisao raketu za Orkan u bivšoj Jugi, jedan od najboljih stručnjaka kada je u pitanju raketna tehnologija u regionu, i sigurno zna o čemu priča. Pitanje je da li primitivne rakete koje koristi Hamas imaju blizinske upaljače. Ja čisto sumljam, jer je to visoka tehnologija, ali eto ako me neko ispravi ako nisam u pravu.
Pa kaže:
ANALIZA
Berko Zečević za "Avaz": Projektil ispaljen na bolnicu u Gazi eksplodirao u zraku i imao bojevu glavu sa više hiljada fragmenata
Upravo na osnovu efekata eksplozije na tlu i krovovima on je odredio pravac iz kojeg je projektil ispaljen
Zečević: Projektil je eksplodirao iznad parkirališta. Avaz - Twitter
Na osnovu grube analize efekata eksplozije u zoni bolnice Al-Ahli u Gazi, vojni analitičar, sudski vještak, stručnjak u oblasti razvoja raketnih sistema Berko Zečević zaključuje da se radilo o projektilu koji je eksplodirao u zraku, iznad parking prostora ove bolnice.
Analizu, čije detalje objavljujemo, Zečević je uradio na osnovu fotografije agencije Reuters, koja je nastala na mjestu eksplozije u kojoj su ubijene 471 osobe.
- Prema preliminarnom zaključku, projektil je eksplodirao iznad parkirališta i vjerovatno je imao bojevu glavu sa više hiljada fragmenata u obliku kuglica od čelika i tungsten ili blizinski upaljač. U široj zoni mjesta eksplozije se mora nalaziti tijelo raketnog motora, ako je korišten raketni projektil, ili stabilizirajući odsjek avio – bombe, ako je ona korištena. Na osnovu efekata djelovanja eksplozije na tlu i na krovovima, mislim da je pravac doleta projektila iz lijevog donjeg dijela fotografije ka zoni centralnog dijela fotografije – kazao nam je Zečević.
U trenutku eksplozije na parkiralištu, širine oko 35 i dužine oko 25 metara nalazilo se oko 25 automobila. Zečević pojašnjava da je dio vozila izgorio u direktnom djelovanju blast efekta, udarnog talasa kao produkta detonacije u neposrednoj zoni eksplozije bojeve glave. Na fotografiji mjesto eksplozije označeno je markerom zvjezdastog oblika crvene boje.
- Trinaest automobila je bilo izloženo plamenu. Jedan automobil je pretrpio djelovanje blast efekta produkata detonacije visokog intenziteta, automobil je prevrnut i karoserija automobila je deformirana (žuti marker tačka-tačka). Po mom mišljenju, eksplozija bojeve glave je bila u vazduhu blizu tog automobila. Na tlu parkirališta koje je popločano sa šestougaonim pločama vide se tragovi udara fragmenata (crveni marker crta-crta) i oštećenja pločica. Na ovoj fotografiji se ne vide udari fragmenata na metalnu karoseriju automobila. Vidljivi su udari u krovove sa crijepom, u lijevom i donjem dijelu fotografije, a što sigurno ukazuje da je bojeva glava eksplodirala na visini većoj od visine nadstrešnice u lijevom gornjem dijelu fotografije, ispod koje se nalazi bijeli automobil – kaže Zečević.
Upravo na osnovu efekata eksplozije na tlu i krovovima on je odredio pravac iz kojeg je projektil ispaljen. Analizirao je i zonu ispod mjesta eksplozije bojeve glave u zraku.
- Prevrnuti i spaljeni automobil je bio lijevo i ispod mjesta eksplozije. Produkti detonacije eksplozije bojeve glave, koji su bili usmjereni ka tlu, pri svom udaru o tlo izazvali su reflektirani udarni talas velikog intenziteta koji je izazvao prevrtanje automobila i pomjeranja tri automobila koji su se nalazili ispred. Na automobil desno, sa zadnjim dijelom koji je prekriven gareži, vide se na krovu crne tačke, vjerovatno od prodora performiranih fragmenata u obliku sfera (kugli) od čelika ili tungsten, a to se može primjetiti i na krovu kombija. Za detaljniju analizu su nužne fotografije visoke rezolucije, koje su snimljene iz više pravaca i udaljenosti – ističe Zečević.
Analizom efekata udara fragmenata projektila na krovove potvrđuje svoju tezu da se eksplozija bojeve glave desila u zraku i to na više metara iznad zemlje.
Analizom efekata udara fragmenata projektila na krovove potvrđuje svoju tezu da se eksplozija bojeve glave desila u zraku i to na više metara iznad zemlje.
-
sumirprimus
#32317 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
A meni nudio ljecenje 
- SpecialOffer
#32318 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Kakvu crnu djecu, o cemu pricas ti, sta glumis? Jeste evo spomenuli smo i okacili video smo istraumiranog malca. Sad ce da dobije traumu od nekih postova na klixu, nema veze sto bacaju bombe na njega da ga ubiju. Nista to nije strasno. Sami sebe ubijaju. Rekao Bibi a vi prenosite. Telali.sumirprimus wrote: ↑18/10/2023 21:36Ne mijesajte djecu u nase budalastineSpecialOffer wrote: ↑18/10/2023 21:35
Objasni malcu da ima traumu sto sami sebe ubijaju. Rekao Bibi.
- SpecialOffer
#32319 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
I dalje ponuda ostaje.
-
lajkujMe
#32320 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Spoiler
Show
SanskiBiser wrote: ↑18/10/2023 21:40 https://www.bbc.co.uk/news/world-middle ... 144061.amp
Bolnica u Gazi: Što nam video, slike i drugi dokazi govore o eksploziji bolnice Al-Ahli
Autori Paul Brown, Joshua Cheetham, Sean Seddon i Daniele Palumbo
BBC potvrdi
18. listopada 2023., 15:06 BST
Strahuje se da je smrtonosna eksplozija u prepunoj bolnici Al-Ahli u gradu Gazi ubila stotine ljudi.
Palestinske vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa odmah su okrivile Izrael, tvrdeći da se radi o namjernom zračnom napadu. Izrael je negirao umiješanost.
Usred tvrdnji i protutužbi, doći do istine teže je nego ikada.
BBC Verify pokušava razotkriti što jest, a što nije poznato - gledajući video snimke, fotografije i druge dokaze, uključujući iskaze očevidaca. Osim toga, novinar BBC-ja bio je na mjestu eksplozije, gdje je pristup ograničen.
Stalno se pojavljuju nove informacije, pa ćemo nastaviti ažurirati ovaj članak kako saznajemo više i razgovaramo sa stručnjacima o dokazima.
Također je važno napomenuti da se, osim fizičke borbe, ovaj sukob odvija kao informacijski rat. Ovo nije prvi put da vlasti u Izraelu i Gazi daju potpuno različite izvještaje o eksploziji. Također gledamo njihove različite tvrdnje i izjave.
Eksplozija
Eksplozija u bolnici dogodila se u utorak oko 19 sati po lokalnom vremenu. Video od 20 sekundi koji je kružio društvenim mrežama, a koji navodno prikazuje eksploziju, bio je prvi značajan vizualni dokaz koji se pojavio o incidentu.
U njemu možete čuti zvižduk nadolazećeg projektila, praćen eksplozijom i ogromnom vatrom.
Pogledajte: Trenutak eksplozije u blizini bolnice u gradu Gazi
Snimke uživo s medijske mreže Al-Jazeera emitirane u 18:59 po lokalnom vremenu pokazale su jarko svjetlo koje se diže na nebu iznad Gaze. Zabljesne dvaput prije nego što drastično promijeni smjer, a zatim eksplodira. Zatim se vidi eksplozija daleko na tlu, praćena mnogo većom eksplozijom bliže snimatelju, koju je BBC geolocirao.
Neki komentatori su sugerirali da je to od rakete koja izgleda kao da eksplodira ili se raspada.
Druge snimke koje su se pojavile na kanalima društvenih medija pokazuju nešto što izgleda kao ista eksplozija iz različitih kutova i udaljenosti.
Kontaktirali smo 20 think tankova, sveučilišta i tvrtki s ekspertizom za oružje. Devet ih se još nije očitovalo, pet se ne želi očitovati, no kod preostalih šest razgovarali smo sa stručnjacima.
Pitali smo mogu li se dostupni dokazi - uključujući veličinu eksplozije i zvukove koji su se čuli prije toga - koristiti za utvrđivanje uzroka eksplozije u bolnici.
Zasad su nalazi neuvjerljivi. Tri stručnjaka s kojima smo razgovarali kažu da to nije u skladu s onim što biste očekivali od tipičnog izraelskog zračnog napada velikim streljivom.
J Andres Gannon, asistent profesora na Sveučilištu Vanderbilt u SAD-u, kaže da se činilo da su eksplozije u tlu bile male, što znači da je toplinu generiranu udarom možda uzrokovalo zaostalo raketno gorivo, a ne eksplozija bojeve glave.
Justin Bronk, viši znanstveni suradnik na britanskom Royal United Services Institute (Rusi), slaže se. Iako je teško biti siguran u tako ranoj fazi, kaže on, dokazi izgledaju kao da je eksploziju uzrokovao pokvareni dio rakete koji je udario u parkiralište i izazvao požar goriva i pogonskog goriva.
G. Gannon kaže da nije moguće utvrditi je li projektil pogodio željenu metu iz snimke koju je vidio. Dodaje da bljeskovi na nebu vjerojatno pokazuju da je projektil bio raketa s motorom koji se pregrijao i prestao raditi.
Valeria Scuto, vodeća analitičarka za Bliski istok u Sibyllineu, tvrtki za procjenu rizika, napominje da Izrael ima kapacitet izvesti druge oblike zračnih napada bespilotnim letjelicama, gdje bi mogli koristiti projektile Hellfire. Ovi projektili stvaraju značajnu količinu topline, ali ne bi nužno ostavili veliki krater. Ali ona kaže da nepotkrijepljene snimke pokazuju uzorak požara na mjestu bolnice koji nije u skladu s ovim objašnjenjem.
Vizualni dokazi s mjesta eksplozije
BBC je uspio usporediti pojedinosti o zgradama i izgledu bolnice Al-Ahli s javno dostupnim satelitskim snimkama, kako bi ustanovio da je bolnica bila mjesto eksplozije.
Na temelju dostupnih dokaza, čini se da se eksplozija dogodila u dvorištu koje je dio bolnice. Slike tla nakon eksplozije ne pokazuju značajna oštećenja okolnih bolničkih zgrada. Ono što slike pokazuju uključuje tragove opekotina i izgorjele automobile.
Bolnica je u vlasništvu i pod upravom Anglikanske crkve.
Kanonik Richard Sewell, dekan St George's Collegea u Jeruzalemu, rekao je za BBC da se oko 1.000 raseljenih osoba sklonilo u dvorište kada je pogođeno, a oko 600 pacijenata i osoblja bilo je unutar zgrade.
Žrtve
BBC-jev reporter Rushdi Abualouf jutros je bio u bolnici Al-Ahli. Tamošnji svjedoci izvještavaju o prizorima razaranja i kažu da se tijela još skupljaju.
Jedan muškarac mu je rekao da su žene, djeca i starci bili u bolnici kada se dogodila eksplozija.
Još uvijek analiziramo slike i snimke žrtava kako bismo utvrdili što nam one mogu reći o eksploziji na temelju prirode njihovih ozljeda.
BBC je pogledao izuzetno eksplicitne slike žrtava i preživjelih na mjestu eksplozije, na kojima se vide katastrofalne ozljede.
Patolog Derrick Pounder, član utemeljitelja Liječnika za ljudska prava u Ujedinjenom Kraljevstvu i stručnjak na području ozljeda sukoba, pogledao je neke od slika.
"Cjelokupni uzorak raspršenih ozljeda je ono što bi se očekivalo od šrapnela koji nastaju uslijed eksplozije", rekao je.
No rekao je da nije bilo moguće jasno razabrati sve ozljede na ograničenom broju dostupnih provjerenih slika.
Palestinsko ministarstvo zdravstva priopćilo je u srijedu da je u eksploziji poginula 471 osoba.
Izraelske obrambene snage rekle su da je ovaj broj namjerno prenapuhan, ali nisu objavile vlastitu procjenu koliko ih je umrlo. Zbog nedostatka pristupa stranici za neovisne organizacije, teško je provjeriti broj ubijenih.
Ono što još ne znamo
Jedan od najkritičnijih dokaza je priroda kratera koji je iza sebe ostavio eksplozija.
Izraelske obrambene snage (IDF) kažu da nepostojanje velikog kratera ili štete od eksplozije na susjednim zgradama dokazuje da eksploziju nije izazvalo njihovo oružje.
Možete vidjeti jedan mali krater, a mi vidimo predstavljaju li neke druge oznake druge kratere.
Drugi važan dio nestalih dokaza su fragmenti projektila. Projektile je često moguće identificirati po olupini njihove čahure, a pomoću njih se može odrediti podrijetlo projektila. Ali u ovom slučaju nismo vidjeli te dokaze.
IDF je objavio snimku, kako kaže, presretnutog razgovora između dvojice militanata Hamasa koji su priznali da je bolnica pogođena projektilom koji je ispalio Palestinski islamski džihad (PIJ). PIJ je druga najveća militantna skupina u Gazi i podržala je Hamasov napad na Izrael 7. listopada.
Nije moguće neovisno provjeriti ovu snimku. U priopćenju, PIJ je zanijekao bilo kakvu umiješanost i okrivio Izrael za eksploziju.
Dodatno izvješće: Tom Spencer, Shayan Sardarizadeh, Emma Pengelly i Jamie Ryan
To je to
A ja ispao kao cetnik ovdje koji brani Izrael
- husein_kapetan
#32321 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nego koliko su..koliko po tebi treba umrijeti?? ma koji je vama ku..ac.. ali ima logike..mentori onih tamo oprobano znaju kako se stotine hiljada nevinih za dan ubija..hrani se duhovima njihovih uspijeha..Excel2 wrote: ↑18/10/2023 21:20De se odluci, ako su poravnali pola gaze, da li je broj zrtava u stotinama hiljada?husein_kapetan wrote: ↑18/10/2023 21:12
Ma na koji nacin vama mozak funkcionise..poravnali pola gaze..hiljade ubijenih..ali ova bomba se razlikuje..jer je tamo neko rekao..poravnace oni sve sto se poravnati da..onaj narod tamo je osudjen na unistenje..a vi serite ko golubovi ovdje..
nego trebao si informacije o statickoj izdrzljivosti one konstrukcije izvjestaciti..mozda ti je nesto promaklo
Istina je da imaju tehnologiju da ih pobiju sve u kratkom roku, a manje zrtava u 75 godina nego kod nas u 4. Naravno, logor u kojem zive je dovoljna zrtva sama po sebi.
da ne citam vjerovao ne bi..
-
sumirprimus
#32322 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Mislis da citaju?
-
User987
#32323 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ma ne voli ti Bošnjak istinu, da ga hebeš. Ne voli Bošnjak realnost, a jednom je i Haris Silajdžić rakao: Dosta više te realnosti!lajkujMe wrote: ↑18/10/2023 21:27 Kakve veze imaju Hrvati pa i Cetnici za Markale sa cinjenicom da ovo nije bio Izraelski napad?
Mrzim dvolicnost e pa da vam ja napisem
Izrael je napustio pojas Gaze 2005, od tada HAMAS i iskljucivo HAMAS je prvo pobio FATAH Palestince (valjda oni vama nisu pravi Hrva.. Palestinci)
Onda su haman svake godine cackali po Izraelu s raketnim napadima, teroristickim napadima, vojnim napadima.
Izrael NARAVNO da im je jebao mater i bonbardovao.
Cinjenica da se picke Hamasove teroristicke koljacke nemaju hrabrosti direktno obracunati s IDF nego iskljucivo s Izraelskim Civilima vama ne pravi problem?
I jos uz to se kriju tamo gdje i najvise Palestinskih civila.
Po vasoj logici Izrael treba dopustiti da ih Hamas stalno napada, kolje im civile i vrsi raketne napade na gradove a da im taj isti Izrael ne uzvrati?
Naravno da ce uzvratiti i tu meni nema dileme, nazalost civili tu ginu u ogromnom broju zbog prirode terena a to je gusto naseljen grad gdje se TERORISTI kriju u zgradama gdje su civili.
Sad prije neko nesto kaze pa HAMAS se bori za Palestince
Da vam opet objasnim svjetsku realnost
Palestina je izgubila rat 4 puta, 4 puta ga dobro popusili svaki put oni napali (dobro arapske koalicije da budemo tacnije) i svaki put Izrael im hapio sve vise "drzave"
Palestinci su u svakom mogucem smislu vojno porazena Nacija ali to oni i Arapi nece da prihvate zasto ne znam.
Njemacka i Japan su bile porazene nacije u 2 svj ratu mogli su i oni ovako ko Palestinci pa bi isto zavrsili a nisu.
Nisu zato sto su prihvatili cinjenicu da su porazeni i odlucili da suradjuju s okupacijom u cilju da naknadno stvore "nove" drzave iz pepela stare.
To isto smo mi Bosnjaci uradili s Otomanskim pa onda Austrougarskim carstvom.
To sto se vama ne svidja ta cinjenica me zaboli briga ali to je svjetska realnost, jaci je pobjedio a slabiji treba da promjeni ponasanje u cilju da se OPORAVI drzatvotvornost i nacija.
Koliko god je Izrael uzasan prema Palestincima ti isti Palestinci nista nisu pokusali da promjene takav odnos Izraela po njima.
Zapravo jesu Palestinci na Zapadnoj Obali koji NIJE pod kontrolom Hamasa nema takve strahote kao sto Gaza ima.
Odmah da se ogradim vrlo dobro znam za geta, za otimanje zemlje i naseljenici koji muce i otimaju od Palestinaca.
A za to isto da okrivim ARAPSKI svijet, zasto diplomatski i medijski ne stoje uz Palestince na Zapadnoj obali?
Zasto nisu bojkotovali prodaju nafte svim zemljama koje podrzavaju i ne osudjuju Izraelsku drzavu za takvo ponasanje?
Aaa daaa mirisu im dolari Americki![]()
-
Moenx
#32324 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Htjedoh ovu pjesmu objaviti na fb no podijeliti cu je s vama
Elem....
Hint: Jeste li primjetili ove noci i ovih noci kada se zablude otkrivaju kako su svi.muslimanski narodi gotovo svi koji su bili pod Osmanskom imperijom jako nesretni.
[youtube]https://youtu.be/MZXf491xbDk?si=X-ukOsZgW5OFs4lc[/youtube]
Elem....
Hint: Jeste li primjetili ove noci i ovih noci kada se zablude otkrivaju kako su svi.muslimanski narodi gotovo svi koji su bili pod Osmanskom imperijom jako nesretni.
[youtube]https://youtu.be/MZXf491xbDk?si=X-ukOsZgW5OFs4lc[/youtube]
- jeza u ledja
#32325 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Hitler je potamanio haman sve i jednog Jevreja u Nazi Njemackoj. U Izraelu koliko znam milion i nesto muslimana zivi. Mislim, slazem se ja da ih vodi fasisticka vlast i da godinama etnicki ciste Palestince, drze aparthajd i to, ali ne treba pretjerivati u postovima za rad umjetnickog dojma.SpecialOffer wrote: ↑18/10/2023 21:17Jebe se meni za Hamas, sto se mene licno tice mozes ih svima po metak u celo. Vec sam napisao, Hamas je teroristicka organizacija a Izrael je drzava koja sprovodi teroristicke akcije.jeza u ledja wrote: ↑18/10/2023 20:48
Ako je Hamas samo izgovor, sto im onda pruzaju priliku da nadju izgovor? Ja samo znam da bez akcije Hamasa neki dan danas bi bilo zivo nekoliko hiljada ljudi.
A ti ponavljaj sto puta gluposti tipa "Izrael je nacisticka Njemacka". Sta su Hamas? Partizani?
Na Zapadnoj obali nema Hamasa pa eto koji je izgovor za ubijanje? Tu inda nije Hamas izgovor vec se nadje nesto drugo, tako bi bilo isto i za Gazu. Da nema Hamasa bilo bi nesto drugo. Izrael sprovodi politiku segregacije i unistenja jednog naroda na tom prostoru.
Eto ubiju sad 100.000 ljudi, ostane u Gazi jos 2.1 milion. I sta su postigli? Koji je cilj? Koliko je prihvatljivo da ubiju ljudi? Koji omjer?
A jeste, Izrael je nacisticka Njemacka ovog vremena. Iste metode segregacije koriste. Sto je Hitler radio njima oni rade drugima.
Slazem se ja da ce Izraelci naci lako izgovore za mnoge stvari, neko je rekao da je vec do sad (prije ovog belaja) ubijeno vec 200 Palestinaca ove godine. No slozices se, 200 je bolje od 5000. I cak mislim da je vecina toga bilo na Zapadnoj Obali, ne u Gazi (unutar koje okupator nije bio prisutan). Tako da, mozemo mi okretati ovako, onako, ali cinjenica je, fakat, da bez napada Hamasa prije 10 dana ne bi bilo (koliko vec) hiljada mrtvih danas. Od toga vecina nevini ljudi.
Izrael je uvijek divljacki reagovao na bilo kakve provokacije, a sad zamisli u jednom danu pogine vise nego bilo kad od postojanja drzave, i to sa najekstrermijom vladom do sada, i sta drugo mozes ocekivati?
Nije Hamas samo izgovor, Hamas je kljucni razlog sto se ovo danas desava. Oni, zajedno sa IDF-om snose odgovornost za svo ovo sranje.
Kad tebi granata ili bomba rokne pa ti raznese roditelje, ostavi osakacenog, razvali stan, mislim da ti je ipak prvo na pameti sta danas, sta sutra, a ne neki snovi o slobodi, nezavisnosti i sta ja znam.
Ne moras uopste spominjati Hamas, jer smo trenutno fokusirani na ovo divljanje IDF-a, ali ako ih vec spominjes onda nemoj da se lazemo jebiga.