Opel Astra - Vase iskustvo.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Averus
#2301 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Probio mi zvucnik naprijed desno (jedan od njih)
Kolika je uvala traziti originalni?
I isplati li se vise uzeti nesto drugo, pa zamijeniti na obje prednje strane?
Kolika je uvala traziti originalni?
I isplati li se vise uzeti nesto drugo, pa zamijeniti na obje prednje strane?
-
Throttle
#2302 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Vrlo vjerovatno ti trebaju adapteri ako nisu original zvucnici. U diy varijanti mozes od tog svog vjerovatno napravit adapter za novi zvucnik. Najlakse ti je kupit drugi polovan
- Averus
- kabal1337
#2304 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
10-20 KM orginalni koristeni
novi zamjenski sa adapterima min 60-80 KM
Adapter ti nije nista drugo vec debela plasticna podloska.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2305 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Zvucnici tako skupi?
-
Throttle
#2306 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Pa ako nadjes u Marsu 97 onda nisu
Treba kupit 2 adaptera i zvucnike koje ces tesko naci ispod 50 mambi a da si cuo za brend. Tako da je to ta cijena
Treba kupit 2 adaptera i zvucnike koje ces tesko naci ispod 50 mambi a da si cuo za brend. Tako da je to ta cijena
- ZoomZoomKiwi
#2307 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Pioneer Accelerate serija nije skupa a dobar je upgrade.
Poslije ima i ona G i Premium serija ali to je već skuplja zajebancija
Poslije ima i ona G i Premium serija ali to je već skuplja zajebancija
-
Vladovbl
#2308 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Pozdrav, da li ste uspjeli riješiti problem sa paljenjem hladnog motora? Imam sličan problema ne znam odakle da krenem sa rješavanjem. Dakle, imam samo problem kada palim hladan motor i tada zatrokira par sekundi i potom čok pojača gas na 1200 obrtaja koji nakon 20-ak sekundi padnu na 800 obrtaja u leru i motor nakon toga radi kao sat. Svako naredno paljenje nema problema. Auto vuče dobro i nemam problema tokom vožnje. Osim ovoga u toku vožnje mi se pali lampica Esp, a dva puta u poslednjih 7 dana mi je i blinkao znak check engine nekih pola minute i sam bi se ugasio. Čini mi se da sam vozio uzbrdo tada ali nisam siguran. U toku vožnje nisam osjetio problem. Računar očitava grešku P0300 sto znaci Engine misfire detected. Inače, lampica esp mi se pali na dužim relacijama (otvorena vožnja) , a rijetko po gradu. Motor je B14Xer, 2016. godište, 1.6 benzin(ugradjen lpg) , 85kw, 140k na satu. Kompresija dobra, 14 na svim.drug_profi wrote: ↑14/08/2023 22:17
Dihtung dekla je drugo. To im ide na fabričkom 50-60k već (govorim o Poljskim modelima, nije mi poznato da li je iz drugih fabrika isti problem). Sreća nije neka cifra. Čini mi se 80 sa rukama bilo.
Kučište termostata (sa termostatom zajedno ugrađenim) je isto na poljskim verzijama kurac. Rano pukne i propiša. I to je bilo oko 80 dio plus ruke 30.
Svijeće su potrošni materijal, na 70K je interval. Najskuplje su 100 maraka set.
Leptir gasa ti vjerovatno treba očistiti, ali ako je zamašten onda je ovaj prethodni niz u problemu: separator uljnih para (ugrađen u deklo i mijenje se cijelo deklo). Koliko znam nema reparacije kod nas - deklo preskupo i samo original ima cca.400 eura, međutim može se sa tim živjeti, samo ćeš imati problema sa ventilom uljnih para (od 50 KM na alibabi do 250 u ovlastenom), i sa prljanjem leptira gasa, koji ako ode u kurac bude oko 700 maraka teferić, međutim ne dešava se često.
Eto možda sam nešto i lupio, ali ovako sam ja pofato te probleme.
Meni do sad dihtung dekla, i kučište termostata mijenjano. Čišćen leptir (simptomi da trese na hladno paljenje nekih 15-20 sekundi). Popravilo se kratkoročno. Sad sam u pocesu odlučivanja da li da se zadajem u te điđe, obzirom da mi povremeno iskoči eror prebogata smjesa kad se vozi na malom gasu ili u guzvi mic po mic. Vozim na plin, ali mi je serviser rekao da je najvjerovatniji uzrok u povratu uljnih para. i da je to najjeftiniji dio od kojeg bi trebalo početi.
Inače sama vožnja je ok, povuče bez problema, ne trokira...
- drug_profi
#2309 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Nisam da ti pravo kažem. Nešto me plaho ne sekira to da se zadajem u nagađanje majstora. Bio sam u ovlaštenom drugim povodom, pa se posavjetovao i uradili mi gratis diagnostiku.Vladovbl wrote: ↑14/10/2023 22:14Pozdrav, da li ste uspjeli riješiti problem sa paljenjem hladnog motora? Imam sličan problema ne znam odakle da krenem sa rješavanjem. Dakle, imam samo problem kada palim hladan motor i tada zatrokira par sekundi i potom čok pojača gas na 1200 obrtaja koji nakon 20-ak sekundi padnu na 800 obrtaja u leru i motor nakon toga radi kao sat. Svako naredno paljenje nema problema. Auto vuče dobro i nemam problema tokom vožnje. Osim ovoga u toku vožnje mi se pali lampica Esp, a dva puta u poslednjih 7 dana mi je i blinkao znak check engine nekih pola minute i sam bi se ugasio. Čini mi se da sam vozio uzbrdo tada ali nisam siguran. U toku vožnje nisam osjetio problem. Računar očitava grešku P0300 sto znaci Engine misfire detected. Inače, lampica esp mi se pali na dužim relacijama (otvorena vožnja) , a rijetko po gradu. Motor je B14Xer, 2016. godište, 1.6 benzin(ugradjen lpg) , 85kw, 140k na satu. Kompresija dobra, 14 na svim.drug_profi wrote: ↑14/08/2023 22:17
Dihtung dekla je drugo. To im ide na fabričkom 50-60k već (govorim o Poljskim modelima, nije mi poznato da li je iz drugih fabrika isti problem). Sreća nije neka cifra. Čini mi se 80 sa rukama bilo.
Kučište termostata (sa termostatom zajedno ugrađenim) je isto na poljskim verzijama kurac. Rano pukne i propiša. I to je bilo oko 80 dio plus ruke 30.
Svijeće su potrošni materijal, na 70K je interval. Najskuplje su 100 maraka set.
Leptir gasa ti vjerovatno treba očistiti, ali ako je zamašten onda je ovaj prethodni niz u problemu: separator uljnih para (ugrađen u deklo i mijenje se cijelo deklo). Koliko znam nema reparacije kod nas - deklo preskupo i samo original ima cca.400 eura, međutim može se sa tim živjeti, samo ćeš imati problema sa ventilom uljnih para (od 50 KM na alibabi do 250 u ovlastenom), i sa prljanjem leptira gasa, koji ako ode u kurac bude oko 700 maraka teferić, međutim ne dešava se često.
Meni do sad dihtung dekla, i kučište termostata mijenjano. Čišćen leptir (simptomi da trese na hladno paljenje nekih 15-20 sekundi). Popravilo se kratkoročno. Sad sam u pocesu odlučivanja da li da se zadajem u te điđe, obzirom da mi povremeno iskoči eror prebogata smjesa kad se vozi na malom gasu ili u guzvi mic po mic. Vozim na plin, ali mi je serviser rekao da je najvjerovatniji uzrok u povratu uljnih para. i da je to najjeftiniji dio od kojeg bi trebalo početi.
Nakon toga pocela nagađanja, da sam rokfeler mozda bih poslusao.
Uglavnom, najbolje sam preduzeti analitiku i upratiti kad i kako se desava.
Meni je sve super kad je temperatura vani iznad 30 i ispod 10. Znaci moze auto stajati dva dana na parkingu.
Ako temperatura nije izmedju 10-30 on ce sasvim normalno upaliti, podici na 1000 obrtaja nekih 5-10 sekundi i onda normalno na oko 800.
Moj je trenutni pick IAT senzor.
Ali je integrisan sa MAF u kucistu koliko sam razumio, tako da ne mogu bas svasta raditi. Cekam MAF sensor cleaning spray da mi dođe pa ću naći vremena za to.
Međutim sad teško da ću znati jesam li išta postigao jer su jutarnje temperature takve da ja nemam problema, a tokom dana se motor ne stigne potpuno ohladiti.
I ovo što si mi opisao u svom kvaru se meni desilo 2-3 puta. Upali se ESP service ničim izazvan. Ugasi se sama nakon ponovnog starta motora.
CE mi se kako rekoh upali s vremena na vrijeme sa 0172 prebogata smjesa. Desilo se također par puta 0300, misfire.
Ja ne primjetih taj misfire nikad, ali vjerovacemo racunaru.
Navodi sve na losu smjesu kod mene. Manje kisika i onda problem i sa izgaranjem i paljenjem.
E sad ne znam da li losa bobina moze praviti problem samo na hladnom motoru a da u voznji ne trokira.
I kod mene je gas, ali na A14NET
Pretpostavljam da si pogriješio u nazivu ili zapremini svog motora.
Neće biti B14XER i 1,6 ccm.
B16XER?
Last edited by drug_profi on 14/10/2023 22:47, edited 1 time in total.
-
Vladovbl
#2310 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Meni su rekli da je možda problem sa ventilima jer se oni fabrički trebaju štelovati nakon pređenih 150k i da je lpg uzrok što su se problemi počeli ranije manifestivati. Mada meni to nema smisla. U vožnji mi ne stvara problem ali me nervira i volio bih to riješiti.drug_profi wrote: ↑14/10/2023 22:33Nisam da ti pravo kažem. Nešto me plaho ne sekira to da se zadajem u nagađanje majstora. Bio sam u ovlaštenom drugim povodom, pa se posavjetovao i uradili mi gratis diagnostiku.Vladovbl wrote: ↑14/10/2023 22:14
Pozdrav, da li ste uspjeli riješiti problem sa paljenjem hladnog motora? Imam sličan problema ne znam odakle da krenem sa rješavanjem. Dakle, imam samo problem kada palim hladan motor i tada zatrokira par sekundi i potom čok pojača gas na 1200 obrtaja koji nakon 20-ak sekundi padnu na 800 obrtaja u leru i motor nakon toga radi kao sat. Svako naredno paljenje nema problema. Auto vuče dobro i nemam problema tokom vožnje. Osim ovoga u toku vožnje mi se pali lampica Esp, a dva puta u poslednjih 7 dana mi je i blinkao znak check engine nekih pola minute i sam bi se ugasio. Čini mi se da sam vozio uzbrdo tada ali nisam siguran. U toku vožnje nisam osjetio problem. Računar očitava grešku P0300 sto znaci Engine misfire detected. Inače, lampica esp mi se pali na dužim relacijama (otvorena vožnja) , a rijetko po gradu. Motor je B14Xer, 2016. godište, 1.6 benzin(ugradjen lpg) , 85kw, 140k na satu. Kompresija dobra, 14 na svim.
Meni je sve super kad je temperatura vani iznad 30 i ispod 10. Znaci moze auto stajati dva dana na parkingu.
Ako temperatura nije izmedju 10-30 on ce sasvim normalno upaliti, podici na 1000 obrtaja nekih 5-10 sekundi i onda normalno na oko 800.
Ali je integrisan sa MAF u kucistu koliko sam razumio, tako da ne mogu bas svasta raditi. Cekam MAF sensor cleaning spray da mi dođe pa ću naći vremena za to.
Međutim sad teško da ću znati jesam li išta postigao jer su jutarnje temperature takve da ja nemam problema, a tokom dana se motor ne stigne potpuno ohladiti.
Inače radio sam veliki servis i majstor mi je očistio klapnu međutim nikakvog efekta nije bilo. Posle ovoga zamijenio mi je svijećice iako su mijenjane prije 6 mjeseci ili cca 8000 km nakon ovoga se počeo paliti Ce mada mislim da nema veze sa tim. Posle ovoga je namjera bila da se mijenja bobina ali sam zaplakao
P. S. Jeste u pravi si, motor je B16XER. Moja greška.
Last edited by Vladovbl on 14/10/2023 22:50, edited 1 time in total.
- drug_profi
#2311 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
I meni su rekli da bi ih trebalo na 150K stelovati, ali ja sam tek na 85K i od toga 60K na plinu.Vladovbl wrote: ↑14/10/2023 22:43Meni su rekli da je možda problem sa ventilima jer se oni fabrički trebaju štelovati nakon pređenih 150k i da je lpg uzrok što su se problemi počeli ranije manifestivati. Mada meni to nema smisla. U vožnji mi ne stvara problem ali me nervira i volio bih to riješiti.drug_profi wrote: ↑14/10/2023 22:33
Nisam da ti pravo kažem. Nešto me plaho ne sekira to da se zadajem u nagađanje majstora. Bio sam u ovlaštenom drugim povodom, pa se posavjetovao i uradili mi gratis diagnostiku.
Editovao sam post gore u međuvremenu, možda te zanima.
Koliko taj teferić oko ventila uopšte košta?
- drug_profi
#2312 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
I da, još jedna informacija.
Bio nedavno na tehničkom i na plinu mi užasno sagorijavanje, CO katastrofa visok.
Na benzinu savršeno sve.
Počinjem sumnjati da postoje dva problema u stvari.
Jedan koji se manifestuje na hladnom paljenju i drugi koji je povezan sa misfire i prebogatom smjesom.
Bio nedavno na tehničkom i na plinu mi užasno sagorijavanje, CO katastrofa visok.
Na benzinu savršeno sve.
Počinjem sumnjati da postoje dva problema u stvari.
Jedan koji se manifestuje na hladnom paljenju i drugi koji je povezan sa misfire i prebogatom smjesom.
-
Vladovbl
#2313 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Pa ovaj majstor reče samo štelovanje 200-300KM a ako bude nekih problema pa se bude skidala glava motora onda može ići i do 1000KM. Slabo se razumijem u mehaniku pa možda nisam nešto dobro prenio. Napominjem da nije u ovlaštenom tako da tamo je vjerovatno puno skuplje. Moj je prešao skoro 100k km na plinu, a kažu da on dodatnu uništava ventile pogotovo što ovaj moj nema ništa da dodatno podmazuje. Kako god, auto mi se dopada i uživam u vožnji pa bih volio riješiti ovaj problem.drug_profi wrote: ↑14/10/2023 22:48I meni su rekli da bi ih trebalo na 150K stelovati, ali ja sam tek na 85K i od toga 60K na plinu.Vladovbl wrote: ↑14/10/2023 22:43
Meni su rekli da je možda problem sa ventilima jer se oni fabrički trebaju štelovati nakon pređenih 150k i da je lpg uzrok što su se problemi počeli ranije manifestivati. Mada meni to nema smisla. U vožnji mi ne stvara problem ali me nervira i volio bih to riješiti.
Editovao sam post gore u međuvremenu, možda te zanima.
Koliko taj teferić oko ventila uopšte košta?
Da još dodam da i ja imam problem sa plinom, tj. ranijem vlasniku je pregorio računar pa su mu žicama nešto prespavali što za rezultat ima da na plin prebacuje nakon nekog vremena, a ne kada se motor zagrije do određene temperature. Inače, raniji vlasnik je u poslednjih 5 godina dva puta mijenjao termostat ali vidim da im je to boljka pa sam jedan kupio da imam kući za svaki slučaj
Sam rad na plinu je dobar. Potrošnja po gradu je 12-13l a otvorene 8l.
P. S. I ja sam dopunjavao ranije postove.
- drug_profi
#2314 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Ne bih išao na to štelovanje bez sigurne indicije.
Meni je vrlo zanimljivo to što na benzinu kad vozim nema CE lampica, ESP lampica i slicne zafrkancije.
Vozio sam nekih 300 km samo na benzinu po gradu i oko grada.
Nista, sve savrseno.
Zato mislim da je ovo oko prebogate smjese i misfire samo u vezi plina.
Haldni start je u vezi sa necim drugim vjerovatno. MAF i IAT su mi sad najsumnjiviji, jer u sustini nikad nisu cisceni, a nakon 85K bi bilo logike da su pokupili neke fine čađi i prašine, bez obzira na filter.
Meni je vrlo zanimljivo to što na benzinu kad vozim nema CE lampica, ESP lampica i slicne zafrkancije.
Nista, sve savrseno.
Haldni start je u vezi sa necim drugim vjerovatno. MAF i IAT su mi sad najsumnjiviji, jer u sustini nikad nisu cisceni, a nakon 85K bi bilo logike da su pokupili neke fine čađi i prašine, bez obzira na filter.
-
zippoo87
#2315 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Ja imam slicne probleme sa ovim prvim dijelom tvog posta...kod mene je isto 1.6 benzin 16v,fiatov motor i isto imam plin ugradjen.Vladovbl wrote: ↑14/10/2023 22:14Pozdrav, da li ste uspjeli riješiti problem sa paljenjem hladnog motora? Imam sličan problema ne znam odakle da krenem sa rješavanjem. Dakle, imam samo problem kada palim hladan motor i tada zatrokira par sekundi i potom čok pojača gas na 1200 obrtaja koji nakon 20-ak sekundi padnu na 800 obrtaja u leru i motor nakon toga radi kao sat. Svako naredno paljenje nema problema. Auto vuče dobro i nemam problema tokom vožnje. Osim ovoga u toku vožnje mi se pali lampica Esp, a dva puta u poslednjih 7 dana mi je i blinkao znak check engine nekih pola minute i sam bi se ugasio. Čini mi se da sam vozio uzbrdo tada ali nisam siguran. U toku vožnje nisam osjetio problem. Računar očitava grešku P0300 sto znaci Engine misfire detected. Inače, lampica esp mi se pali na dužim relacijama (otvorena vožnja) , a rijetko po gradu. Motor je B14Xer, 2016. godište, 1.6 benzin(ugradjen lpg) , 85kw, 140k na satu. Kompresija dobra, 14 na svim.drug_profi wrote: ↑14/08/2023 22:17
Isto mi se desava,kada upalim auto prvi puta,kada je hladan motor,prvo pocne da trokira i ne dobija dovoljno gasa,opadnu obrtaji i ispod 800 a nekada se i ugasi tako i onda hrokce tako,pati se i kroz 10ak sekundi saug se pojaca i onda se smiri malo.
Ovo se inace nije desavalo odmah kada sam uveo plin,nego nakon nekih 5 godina voznje na plinu .
Mislim da kod mene probleme pravi lambda sonda jer je stradala i vjerovatno nije dobra smjesa koja ide u cilindre...jer isto imam probleme i kada vozim i kada pritisnem kvacilo,nekada ga utusi skroz i padnu obrtaji i ugasi se ali ovo sam primjetio samo ako brzo dam kvacilo,ako sporije pritiscem,ne desava se.
Plin je bas osjetljiv i svaki motor manje ili vise ima neke cudne situacije sa plinom.
Kada prebacim na benzin,motor miran,sve radi kao singerica ,mada isto se i tu zna desiti da prilikom brzog pritiskanja kvacila,opadnu obrtaji i ugasi se.Ovo me bas nervira jer se desava uvijek kada se usporava i ide iz vise u nizu brzinu.
-
Vladovbl
#2316 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Ni ja ne bih radio nešto bez da budem siguran jer čini mi se sve ovo da je gatanje. Na kraju će biti da i ćorava koka zrno ubodedrug_profi wrote: ↑14/10/2023 23:01 Ne bih išao na to štelovanje bez sigurne indicije.
Nista, sve savrseno.
Danas sam snimao paljenje. Inače je nisam palio 2 dana.
https://youtu.be/Ojq7eC8o8vQ?feature=shared
Dopuna:
Danas sam ga vozio samo na benzin i nažalost palila mi se lampica Esp. Ne znam da li je to imalo veze sa uslovima puta obzirom da je kiša cijeli dan. Sa druge strane temperatura je napolju 11c i upalio je bez trokiranja tako da može biti da je i kod mene vezano za vanjsku temperaturu.
-
TLOP
#2317 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Ko je dobar majstor za automatike opelove, corsa 2013.?
Sarajevo - Visoko otprilike
Sarajevo - Visoko otprilike
-
Throttle
#2318 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Astra K, prednji diskovi textar 155KM/kom, plocice trw prednje 80, zadnje trw 72. Ja sam dobio diskove jeftinije al standardna cijena diskova je van pameti, 310KM
gledao sam, nisu pozlaceni
plocice ok cijena
plocice ok cijena
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#2319 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
ma dje je ok cijena za plocice, ja placao svoje prosle god 55 i 50 
isto trw, kombinaciju niai fulio i ja sam isto metno
isto trw, kombinaciju niai fulio i ja sam isto metno
-
Throttle
#2320 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Trw? Oni su inace skuplji.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#2321 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
da trw, jer je jedna od meksih i dobra prema disku 
koji si textar, jesil onaj q nesto, sto je zasticen od hrdje??
Last edited by Evolution_IV on 25/10/2023 21:30, edited 1 time in total.
- kabal1337
-
Throttle
#2323 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Nemam pojma, skuplji su neki ocitoEvolution_IV wrote: ↑25/10/2023 21:29 da trw, jer je jedna od meksih i dobra prema disku
-
Throttle
#2324 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
I vani su 65+ eura po komadu, u najmanju ruku trebaju biti buseni performans diskovi
- nitro_90
- Grijem se na: Dizel
- Vozim: Na benzin
#2325 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Prosle godine platih prednje diskove i pločice brembo 350 KM, tako ta ti je to to, s obzirom na još poskupljenja ove godine.