W0rM wrote: ↑24/10/2023 10:59
tranquil wrote: ↑24/10/2023 10:42
Zamisli umreš, dođeš pred Boga, i on te pita "jesi li ti pravi vjernik, ili si vjerovao samo zbog opklade", šta ćeš mu reći, i kakvu reakciju očekuješ za onoga ko iskreno odgovori ovo drugo?
W0rM wrote: ↑24/10/2023 09:09
Pascalova opklada – filozofsko pitanje o vjerovatnosti koje je 1670. postavio franc. mat. i filozof B. Pascal. Ako Bog ne postoji, ne gubi se ništa ako se vjeruje u Njega. Ako ipak postoji, onda se gubi sve ako se ne vjeruje.
Nije to poenta, poenta je da je bolje vjerovati nego nevjerovati.
Pa to stvarno jeste poenta. Nije bolje vjerovati nego nevjerovati. Zamisli dođeš sa takvom lažnom vjerom, baziranom na nečijoj kalkulaciji, pred Boga, pa da li je to malo licemjerno, da li bi bio kao scammer kada ga uhvate u prevari, pa bolje izaći čista obraza kao ateista, reći "nisam vjerovao, šta sad" nego čitav život vjerovati... zbog nečije teorije igara?
A da ne pričamo o samoj kalkulaciji koju je Pascal napravio,
@Dope_Man a evo i
@Ateista su već pomenuli da računica nije uzela u obzir da možeš pogriješiti Boga, i time napraviti još gori rezultat. Što bi rekao ja mislim Homer Simpson odgovarajući na sličan argument, "a šta ako vjerujemo, ali u pogrešnog Boga, pa samo još više razbjesnimo pravog".
Dakle ni matematika ni moral Pascalove opklade ne valjaju.
W0rM wrote: ↑24/10/2023 10:59
Dope_Man wrote: ↑24/10/2023 10:46
W0rM wrote: ↑24/10/2023 09:09
Pascalova opklada – filozofsko pitanje o vjerovatnosti koje je 1670. postavio franc. mat. i filozof B. Pascal. Ako Bog ne postoji, ne gubi se ništa ako se vjeruje u Njega. Ako ipak postoji, onda se gubi sve ako se ne vjeruje.
Osim sto pitanje nije samo da li bog postoji ili ne, vec da li IJEDAN bog postoji od njih par hiljada koje su ljudi namislili. Pa tek, ako kojim slucajem, unatoc besmislenosti tog bica, zapravo postoji, moras jos i pogoditi koji tacno postoji - odnosno kojem se moliti da te ne kazni jer mu se nisi molio. Al taj dio svi koji citiraju Pascalovu opkladu vole zanemariti.
Kao sto sam rekao i gore, pitanje teme je "zasto ljudi vjeruju u Boga u 21 stoljecu", to hoce li neko biti monoteista ili politeista je njegov izbor, ja sam ponudio odgovor zasto je bolje vjerovati nego nevjerovati.
Ovo što si ponudio nije odgovor. Niko živ ne vjeruje zbog ove opklade, ono, odmjerava šta je potencijalno bolje, pa se odluči da vjeruje. Ljudi mogu iskreno vjerovati u Boga, ili eventualno zbog straha od pakla, ali to nije isto što i kalkulantsko računanje šta bi mu se manje moglo obiti o glavu. Znaš li i jednog vjernika u historiji vjere da je vjerovao zbog ovog razloga? Ne. Ova glupost se koristi samo kao argument da se pokušaju ubijediti ateisti da počnu vjerovati. I koliko znam, u historiji Pascalove opklade, niko nikada nije počeo vjerovati jer je čuo za ovo.