Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#501 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ateista »

Truba wrote: 13/10/2023 15:18 ne funkcionira to tako čovjek je slobodno biće koje u sebi ima dobro i zlo
pravila su zadana
molba je upućena
dio ljudi se nije odazvao i kreirao grijeh
lavina je zaholcana zaustavljanja sada nema

djeca umiru od gladi?
ko krade doniranu hranu? (zapovijed ne kradi)

prostitucija
ko ne poštuje zapovijed ne sagriješi bludno

ubijanje civila i zarobljenika u ratu
ko ne poštuje zapovijed ne ubi

i tako dalje...

na svako sranje ima odgovor
To je jedini moguci logicki nacin na koji moze funkcionisati, ako je svemoguc znao je sta radi i svojim stvaranjem nas ovakvih je direktno odgovoran, mogao je uraditi drugacije ali nije. Dzaba sve sto kaze kako treba kad je znao da ce odredjeni procenat ljudi biti takvi kakvi jesu.
Jedini izgovor bi mogao biti da je pogrijesio i nije znao kakvi cenmo postati, ali onda to znaci da nije svemoguc. Bilo kakva prica o tome da je svemoguc i stvoritelj kompletnu odgovornost stavlja na njega.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#502 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Truba »

Sanjarko

#503 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Sanjarko »

Vjerujem, nisam bio i nisam najbolji vjernik, ali vjerujem.
Sanjarko

#504 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Sanjarko »

planinar60 wrote: 09/07/2023 00:39
MarlboroGold wrote: 03/07/2023 09:16 Problem religija (bar ovih dominantnih monoteističkih) leži u ekskluzivitetu. Predstavnici svake misle da samo u njihovoj leži jedina istina, da je njihov Bog onaj pravi i sve ostalo, a da je sve ostalo laž ili iskrivljena slika Boga i svega ostalog. To bi predstavnici svake od religija međusobno trebali rješavati i spuštati tenzije koliko mogu, jer ipak priznaju da je taj Bog jedan i da je zajednički bez obzira na razlike u tekstovima.

Iako ovo najčešće nije bio uzrok ratova ipak je znalo biti korišteno kao jedan od razloga. Ratovi su se prvenstveno vodili zbog teritorije, resursa, porobljavanja ljudi itd.
Pa eto predstavnici bar kod nas jedni drugina idu na prijeme, cestitaju itd itd., jest religija uzimana kao razlog, ali veci razlozi su moc, vlast i upravljanje, pa braca su ratovala iste vjere jedan kontra drogog zbog vlasti, religija tu dolazi samo da se dolije ulje na vatru , a da je kljican faktor nije, nije u vecini slucajeva. Kod odredjenog procenta jeste, evo nas su htjeli zatrti jer smo muslimani.
+1
Ludzak

#505 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ludzak »

Kud ćeš veći dokaz nedostatka boga i njegove moći su ove slike stradanja djece u Palestini i Izraelu. Nemojte mi samo pričati o nebulozama životnog ispita, na to sam pravo alergičan. Dijete nije stvoreno za životni ispit. Ako je glavni zadatak života taj, onda ja djecu rađati neću. Zašto rađati ako će čitav život biti ispitivan?
nekitamopd

#506 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by nekitamopd »

Sudbina i slobodna volja su kontradiktorni.
I sam islam kaze Allah neke uputi a neke ne.
Znaci slobodne volje po islamu nema, sto ce ga reci nama je sve unaprijed zapisano i kaznjava nas se ili nagradjuje za nesto nad cim nemamo kontrole.
broj dva

#507 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by broj dva »

Truba wrote: 13/10/2023 14:28 to se događa zato što se ne poštuju istaknuta pravila za koja zna svaki čovjek
koji zna čitat i pogledao je dva tri holivudska spektakla iz četrdesetih i pedesetih

sve je na izvolte...uputstva za život
samo treba usvojiti
Sljedi uputstva iz svete knjige i završi u zatvoru...ne ide na današnji vakat...
Hendrix

#508 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hendrix »

nekitamopd wrote: 19/10/2023 09:00 Sudbina i slobodna volja su kontradiktorni.
Znaci slobodne volje po islamu nema, sto ce ga reci nama je sve unaprijed zapisano i kaznjava nas se ili nagradjuje za nesto nad cim nemamo kontrole.
Ma sva ta prica je ono generalna i podlozna individualnoj interpretaciji, potreba covjeka da ima nekog velikog brata iznad sebe pa makar i izmisljenog.

Kao ima sudbina ali ono ti mozes uticati na nju, pa koliki je uticaj covjeka onda? Ima li kakav nacin da se sazna sta je meni kao sudjeno a sta sam ja zajebo sam od sebe?

Nidje veze ideja namjestena da se okrene kako kome odgovara u trenutku. Covjek se obogatio? A on je to sam radio i napravio, vidis kako se moze kad se puno radi...covjek jadan u Africi rodjen bez kriske hljeba, a sudbina takva sta ces.
muha_sa

#509 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by muha_sa »

Hendrix wrote: 22/10/2023 06:02
Ma sva ta prica je ono generalna i podlozna individualnoj interpretaciji, potreba covjeka da ima nekog velikog brata iznad sebe pa makar i izmisljenog.

Kao ima sudbina ali ono ti mozes uticati na nju, pa koliki je uticaj covjeka onda? Ima li kakav nacin da se sazna sta je meni kao sudjeno a sta sam ja zajebo sam od sebe?

Nidje veze ideja namjestena da se okrene kako kome odgovara u trenutku. Covjek se obogatio? A on je to sam radio i napravio, vidis kako se moze kad se puno radi...covjek jadan u Africi rodjen bez kriske hljeba, a sudbina takva sta ces.
Evo ga--on zna šta je kome sudjeno a boMMe i prave savjete daje--dokazano :D
Ateista

#510 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ateista »

Hendrix wrote: 22/10/2023 06:02

To je bar jednostavno, sve sto je lose je do tebe i to si sam zajebo a sve sto je dobro ti je bog dao, tu nema nikakve dileme. :D

Upravo tako kao sto si naveo, sve je podlozno tumacenjima kako kome i kad odgovara.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#511 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by W0rM »

Pascalova opklada – filozofsko pitanje o vjerovatnosti koje je 1670. postavio franc. mat. i filozof B. Pascal. Ako Bog ne postoji, ne gubi se ništa ako se vjeruje u Njega. Ako ipak postoji, onda se gubi sve ako se ne vjeruje.
W0rM

#512 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by W0rM »

Ludzak wrote: 14/10/2023 08:15 Kud ćeš veći dokaz nedostatka boga i njegove moći su ove slike stradanja djece u Palestini i Izraelu. Nemojte mi samo pričati o nebulozama životnog ispita, na to sam pravo alergičan. Dijete nije stvoreno za životni ispit. Ako je glavni zadatak života taj, onda ja djecu rađati neću. Zašto rađati ako će čitav život biti ispitivan?
Posto imas damu, svakako ih roditi ne mozes
Zato sto ako ti se bude htjelo imati dijete, neces ga sigurno pitati, nego navaliti na zenu i imati jedno
tranquil

#513 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by tranquil »

Zamisli umreš, dođeš pred Boga, i on te pita "jesi li ti pravi vjernik, ili si vjerovao samo zbog opklade", šta ćeš mu reći, i kakvu reakciju očekuješ za onoga ko iskreno odgovori ovo drugo? :lol:
W0rM wrote: 24/10/2023 09:09 Pascalova opklada – filozofsko pitanje o vjerovatnosti koje je 1670. postavio franc. mat. i filozof B. Pascal. Ako Bog ne postoji, ne gubi se ništa ako se vjeruje u Njega. Ako ipak postoji, onda se gubi sve ako se ne vjeruje.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#514 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by mk ultra »

Ludzak wrote: 14/10/2023 08:15 Kud ćeš veći dokaz nedostatka boga i njegove moći su ove slike stradanja djece u Palestini i Izraelu. Nemojte mi samo pričati o nebulozama životnog ispita, na to sam pravo alergičan. Dijete nije stvoreno za životni ispit. Ako je glavni zadatak života taj, onda ja djecu rađati neću. Zašto rađati ako će čitav život biti ispitivan?
islam na to malo drugačije gleda
nije to životni ispit

niti je život na ovom svijetu život
život je na narednom svijetu...
Dope_Man

#515 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dope_Man »

W0rM wrote: 24/10/2023 09:09 Pascalova opklada – filozofsko pitanje o vjerovatnosti koje je 1670. postavio franc. mat. i filozof B. Pascal. Ako Bog ne postoji, ne gubi se ništa ako se vjeruje u Njega. Ako ipak postoji, onda se gubi sve ako se ne vjeruje.
Osim sto pitanje nije samo da li bog postoji ili ne, vec da li IJEDAN bog postoji od njih par hiljada koje su ljudi namislili. Pa tek, ako kojim slucajem, unatoc besmislenosti tog bica, zapravo postoji, moras jos i pogoditi koji tacno postoji - odnosno kojem se moliti da te ne kazni jer mu se nisi molio. Al taj dio svi koji citiraju Pascalovu opkladu vole zanemariti.
W0rM

#516 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by W0rM »

tranquil wrote: 24/10/2023 10:42 Zamisli umreš, dođeš pred Boga, i on te pita "jesi li ti pravi vjernik, ili si vjerovao samo zbog opklade", šta ćeš mu reći, i kakvu reakciju očekuješ za onoga ko iskreno odgovori ovo drugo? :lol:
Nije to poenta, poenta je da je bolje vjerovati nego nevjerovati.
Dope_Man wrote: 24/10/2023 10:46
Osim sto pitanje nije samo da li bog postoji ili ne, vec da li IJEDAN bog postoji od njih par hiljada koje su ljudi namislili. Pa tek, ako kojim slucajem, unatoc besmislenosti tog bica, zapravo postoji, moras jos i pogoditi koji tacno postoji - odnosno kojem se moliti da te ne kazni jer mu se nisi molio. Al taj dio svi koji citiraju Pascalovu opkladu vole zanemariti.
Kao sto sam rekao i gore, pitanje teme je "zasto ljudi vjeruju u Boga u 21 stoljecu", to hoce li neko biti monoteista ili politeista je njegov izbor, ja sam ponudio odgovor zasto je bolje vjerovati nego nevjerovati.
DonieBrasco

#517 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by DonieBrasco »

mk ultra wrote: 24/10/2023 10:45 niti je život na ovom svijetu život
Osip dobijem od ovakvih nebuloza.
W0rM

#518 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by W0rM »

DonieBrasco wrote: 24/10/2023 11:00
mozes dobiti i prehladu, sad milijardu i po ljudi glupo, ali ti pametan?
Dope_Man

#519 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Dope_Man »

W0rM wrote: 24/10/2023 10:59 Kao sto sam rekao i gore, pitanje teme je "zasto ljudi vjeruju u Boga u 21 stoljecu", to hoce li neko biti monoteista ili politeista je njegov izbor, ja sam ponudio odgovor zasto je bolje vjerovati nego nevjerovati.
I ja sam ti samo rekao da je taj odgovor besmislen jer se citava prica ne svodi samo na "vjerovao ili ne" vec svaki, a pogotovo abrahamski bog, hoce da vjerujes iskljucivo u njega, tj. specificnu verziju religije. Dakle ako si samo "vjerovao da ga ima", al nisi odabrao pravu religiju, svakako ides na party sa mnom i Bruce Willisom, sponsored by Hell.

Il da ti jos bolje docaram - ti i Pascal se mozete voditi tom istom logikom, i minimalno jedan od vas dva ce zavrsiti u paklu, a moguce i obojica. Obojica nikako ne mozete zavrsiti u raju.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#520 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by mk ultra »

zato se i zove vjera
ne zove se nebuloza
Ateista

#521 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ateista »

W0rM wrote: 24/10/2023 10:59
tranquil wrote: 24/10/2023 10:42 Zamisli umreš, dođeš pred Boga, i on te pita "jesi li ti pravi vjernik, ili si vjerovao samo zbog opklade", šta ćeš mu reći, i kakvu reakciju očekuješ za onoga ko iskreno odgovori ovo drugo? :lol:
Kao sto sam rekao i gore, pitanje teme je "zasto ljudi vjeruju u Boga u 21 stoljecu", to hoce li neko biti monoteista ili politeista je njegov izbor, ja sam ponudio odgovor zasto je bolje vjerovati nego nevjerovati.
A sta ako se ispostavi da si vjerovao u pogresnog? :D

Dalje, to je logika iz ugla vjernika koju donekle razumijem.
Iz ugla ateiste, aktivni vjernici provedu puno vremena obavljajuci razne vjerske obrede i svasta vezano za religiju, iako to nekom nije tesko iz mog ugla je to bespotrebno i gubljenje vremena, te sigurno to ne bi radili kad bi znali da je bog izmisljen.
Onda ima ogranicavajucih propisa cije nepridrzavanje nikom ne skodi, recimo sex prije braka pa neki koji ne nadju pravu osobu za brak do na primjer 25-te ili 30-te puno toga propuste do tad :D , zavisno od religije zabrana konzumiranja neke hrane ili pica koje nisu stetne u normalnim kolicinama i zbog cega neki propuste neke stvari u zivotu, dosta je nekih tako primjera.
Jasno je da se to ne moze porediti sa hipotetickim situacijim da bog stvarno postoji i vjecnim zivotom, ali opet mislim da se ne moze reci da je bolje vjerovati i ici na siguricu. Iz mog ugla, zivot je jedan i treba ga zivjeti sto bolje, religije covjeka sputavaju u tome.
Last edited by Ateista on 24/10/2023 11:13, edited 1 time in total.
DonieBrasco

#522 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by DonieBrasco »

mk ultra wrote: 24/10/2023 11:10
zato se i zove vjera
ne zove se nebuloza
Nada i utjeha, pravila ponasanja i ono sto te drzi da cinis ili ne - dobra/losa djela.

Ja to tako gledam.
tranquil

#523 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by tranquil »

Pa to stvarno jeste poenta. Nije bolje vjerovati nego nevjerovati. Zamisli dođeš sa takvom lažnom vjerom, baziranom na nečijoj kalkulaciji, pred Boga, pa da li je to malo licemjerno, da li bi bio kao scammer kada ga uhvate u prevari, pa bolje izaći čista obraza kao ateista, reći "nisam vjerovao, šta sad" nego čitav život vjerovati... zbog nečije teorije igara?

A da ne pričamo o samoj kalkulaciji koju je Pascal napravio, @Dope_Man a evo i @Ateista su već pomenuli da računica nije uzela u obzir da možeš pogriješiti Boga, i time napraviti još gori rezultat. Što bi rekao ja mislim Homer Simpson odgovarajući na sličan argument, "a šta ako vjerujemo, ali u pogrešnog Boga, pa samo još više razbjesnimo pravog".

Dakle ni matematika ni moral Pascalove opklade ne valjaju.
Ovo što si ponudio nije odgovor. Niko živ ne vjeruje zbog ove opklade, ono, odmjerava šta je potencijalno bolje, pa se odluči da vjeruje. Ljudi mogu iskreno vjerovati u Boga, ili eventualno zbog straha od pakla, ali to nije isto što i kalkulantsko računanje šta bi mu se manje moglo obiti o glavu. Znaš li i jednog vjernika u historiji vjere da je vjerovao zbog ovog razloga? Ne. Ova glupost se koristi samo kao argument da se pokušaju ubijediti ateisti da počnu vjerovati. I koliko znam, u historiji Pascalove opklade, niko nikada nije počeo vjerovati jer je čuo za ovo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#524 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Truba »

evo ga bogat lijep zgodan poželjan

zašto on ide u crkvu i vjeruje

je li za njega važi da će mu bidi bolje u idućem svijetu kad sve ima ovdje i sada

Image

tako da šuplja o vjeri za siromašne ne pije vode

ko je siromašan?
u bosni je rijetko ko siromašan
ja ih ne znam
Mate_Miso_Kovac

#525 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Mate_Miso_Kovac »

Jesil to, sreće ti, nalijepio poznatog rasistu i nasilnika kao primjer covjeka koji "vjeruje" :D :evil: Ne moras biti siromasan da bi vjerovao u budalaštine. Možeš biti i glup. Bog zna da glupih ljudi ne nedostaje :D
Post Reply