Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
-
Hakiz
#426 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Muslimani ne priznaju da je Isus Sin. Hrišćani ne priznaju da je Muhamed poslanik. To je dovoljno da moraju ratovati. Ali, kako to ratovanje baš i nije praktično, ne ratuju. Čak ni ateiste, koji ne priznaju ništa, ne ubijaju. A morali bi.
Svi će oni u pakao ili džehenem zbog toga, dozvoljavaju da im se svetinje ponižavaju, izdali su svoje religije.
Žao mi ih, uzalud se nadaju, sudbina im je određena.
Svi će oni u pakao ili džehenem zbog toga, dozvoljavaju da im se svetinje ponižavaju, izdali su svoje religije.
- Ludzak
-
planinar60
#428 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
U Juznoj Africi svecenik i njegova kongregacija presli na islam.
Hadzija na hadždžu.
Hadzija na hadždžu.
-
planinar60
#429 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Nit je istina da bi morali ratovati, nit ono sto br 2 namece da se zbog religije najvise ratovalo.Hakiz wrote: ↑27/06/2023 19:34 Muslimani ne priznaju da je Isus Sin. Hrišćani ne priznaju da je Muhamed poslanik. To je dovoljno da moraju ratovati. Ali, kako to ratovanje baš i nije praktično, ne ratuju. Čak ni ateiste, koji ne priznaju ništa, ne ubijaju. A morali bi.
-
broj dva
#430 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Naravno, ima i konvertita i sigurno još načina da se postane vjernik ali što se postotaka tiče velika većina nasljedi vjeru po inerciji...Ludzak wrote: ↑27/06/2023 18:06Da.broj dva wrote: ↑26/06/2023 09:48 99,9 % razloga za vjeru u boga je inercija.
Rođen u vjerničkoj familiji ostane vjernik.
Interesantno kako su maltene svi rođeni u pravoj vjeri.
Rodiš se kao hindu u indiji, prava vjera. Rodiš se katolik u Italiji, prava vjera. Rodiš se musliman u Pakistanu, prava vjera. Rodiš se ortodoksan u Grčkoj, prava vjera.
Pa kažu čuda ne postoje.
A ima i onih ljudskih vrsta koji su u mladosti radili šta treba i ne treba, od droge do lopovluka, i na kraju puste bradu i skrate pantole.
-
broj dva
#431 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Brkaš me sa nekim al nema veze,pogodio si tabor...planinar60 wrote: ↑27/06/2023 20:34Nit je istina da bi morali ratovati, nit ono sto br 2 namece da se zbog religije najvise ratovalo.Hakiz wrote: ↑27/06/2023 19:34 Muslimani ne priznaju da je Isus Sin. Hrišćani ne priznaju da je Muhamed poslanik. To je dovoljno da moraju ratovati. Ali, kako to ratovanje baš i nije praktično, ne ratuju. Čak ni ateiste, koji ne priznaju ništa, ne ubijaju. A morali bi.
-
Nigdje
#432 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Zato jer je lakše umrijeti ako misliš da ima nešto poslije
I usput ubijati klati i.sl u ime i za njega
nema to veze sa stoljećem, oni su uvijek u prvom stoljeću
I usput ubijati klati i.sl u ime i za njega
nema to veze sa stoljećem, oni su uvijek u prvom stoljeću
-
planinar60
#433 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Ne brkam jaro, evo tvog upisa:broj dva wrote: ↑27/06/2023 22:25Brkaš me sa nekim al nema veze,pogodio si tabor...planinar60 wrote: ↑27/06/2023 20:34
Nit je istina da bi morali ratovati, nit ono sto br 2 namece da se zbog religije najvise ratovalo.
Znam da se zajebaješ ali da, svjet bi bio bolji bez islama
Manje religijskih podjela i ratova ako ništa drugo.
Doduše bio bi još bolji da nema ni krišćanstva ako ćemo već tako...
Na ovo se odnosi odg, al nema veze, sad imamo drugih problema, valjda jer smo ipak Muslimani za rusioce Bosne, bez obzira izjasnio se ti kao musliman, ateista, Bosnjak ili Bosanac.
-
broj dva
#434 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Lično smatram da ratovima više doprinose pohlepa, strah, mržnja...ako ćemo iskreno religija nije nevina što se motovisanja na rat tiče ali (po meni) nije glavni pokretač ratova.planinar60 wrote: ↑27/06/2023 23:33Ne brkam jaro, evo tvog upisa:
Na ovo se odnosi odg, al nema veze, sad imamo drugih problema, valjda jer smo ipak Muslimani za rusioce Bosne, bez obzira izjasnio se ti kao musliman, ateista, Bosnjak ili Bosanac.
A za tvoju drugu poentu, kada mi je HVO pokucao na vrata 93e nisu me pitali da li vjerujem u boga ili ne, za njih sam bio musliman bez obzira...
- Ludzak
#435 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Svijet bi bio bolji bez religija. Da.planinar60 wrote: ↑27/06/2023 23:33Ne brkam jaro, evo tvog upisa:
Ne bi bilo međureligijske mržnje. A kada je manje mržnje, manje je i ratova.
- Dope_Man
#436 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Iako se slazem da bi svijet bez religija teoretski trebao biti bolji (jer, ako nista, ne bi imali te okove koji sputavaju razvoj slobodne misli i posljedicno nauke pa bi ranije dosegli visi nivo) ipak ne mislim da je ona kriva za historiju punu ratova.
Svaki rat koji je ikad postojao se vodio zbog resursa i/ili moci.
Samo se vojnicima morao dati neki visi razlog zbog kojeg ce ginuti, jer ne motivise bas dobro "ginite da dokazete da vas kralj ima veceg djoku". Da nije bilo religije, i dalje bi se ginulo za "svoje kraljevstvo" kao sto se danas gine za "svoju zemlju". Kao sto se npr. u antickim vremenima ginulo za ponos Sparte, ne za nekog boga.
-
broj dva
#437 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Problem je u Homo Sapiensu i njegovoj genijalnosti u polju rata. Previse smo dobri u tome i uvjek smo ih imali, bez obzira na panteon.Dope_Man wrote: ↑28/06/2023 10:45Iako se slazem da bi svijet bez religija teoretski trebao biti bolji (jer, ako nista, ne bi imali te okove koji sputavaju razvoj slobodne misli i posljedicno nauke pa bi ranije dosegli visi nivo) ipak ne mislim da je ona kriva za historiju punu ratova.
Svaki rat koji je ikad postojao se vodio zbog resursa i/ili moci.
Samo se vojnicima morao dati neki visi razlog zbog kojeg ce ginuti, jer ne motivise bas dobro "ginite da dokazete da vas kralj ima veceg djoku". Da nije bilo religije, i dalje bi se ginulo za "svoje kraljevstvo" kao sto se danas gine za "svoju zemlju". Kao sto se npr. u antickim vremenima ginulo za ponos Sparte, ne za nekog boga.
- MarlboroGold
#438 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Problem religija (bar ovih dominantnih monoteističkih) leži u ekskluzivitetu. Predstavnici svake misle da samo u njihovoj leži jedina istina, da je njihov Bog onaj pravi i sve ostalo, a da je sve ostalo laž ili iskrivljena slika Boga i svega ostalog. To bi predstavnici svake od religija međusobno trebali rješavati i spuštati tenzije koliko mogu, jer ipak priznaju da je taj Bog jedan i da je zajednički bez obzira na razlike u tekstovima.
Iako ovo najčešće nije bio uzrok ratova ipak je znalo biti korišteno kao jedan od razloga. Ratovi su se prvenstveno vodili zbog teritorije, resursa, porobljavanja ljudi itd.
Iako ovo najčešće nije bio uzrok ratova ipak je znalo biti korišteno kao jedan od razloga. Ratovi su se prvenstveno vodili zbog teritorije, resursa, porobljavanja ljudi itd.
-
teodati
-
planinar60
#440 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Pa eto predstavnici bar kod nas jedni drugina idu na prijeme, cestitaju itd itd., jest religija uzimana kao razlog, ali veci razlozi su moc, vlast i upravljanje, pa braca su ratovala iste vjere jedan kontra drogog zbog vlasti, religija tu dolazi samo da se dolije ulje na vatru , a da je kljican faktor nije, nije u vecini slucajeva. Kod odredjenog procenta jeste, evo nas su htjeli zatrti jer smo muslimani.MarlboroGold wrote: ↑03/07/2023 09:16 Problem religija (bar ovih dominantnih monoteističkih) leži u ekskluzivitetu. Predstavnici svake misle da samo u njihovoj leži jedina istina, da je njihov Bog onaj pravi i sve ostalo, a da je sve ostalo laž ili iskrivljena slika Boga i svega ostalog. To bi predstavnici svake od religija međusobno trebali rješavati i spuštati tenzije koliko mogu, jer ipak priznaju da je taj Bog jedan i da je zajednički bez obzira na razlike u tekstovima.
-
planinar60
-
breuer
#442 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Pričali smo, ali i dalje ne vidim konkretan odgovor, zbog čega se prelaz sa politeizma na monoteizam smatra posebnim skokom za civilizaciju?
ljudi stvorili civilizaciju i udarili temelje milionskih društava u antici i održavali ih stotinama godina, a sve uz obilje bogova i božanstava...
ljudi stvorili civilizaciju i udarili temelje milionskih društava u antici i održavali ih stotinama godina, a sve uz obilje bogova i božanstava...
- dustaban
#443 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Mislim da mi, nereligiozni, objašnjavajući sami sebi zašto religija još uvijek postoji činimo veliku grešku.
Mi tražimi RACIONALNO opravdanje.
A svijet fercera na sasvim drugacijim principima, ljudi uzivaju u SAMOZAVARAVANJU. Ociti primjer je ova skupina FLAT EARTH. Ljudi se naprosto ZAJEBAVAJU, a mi se sturismo da im objasnimo da je zemlja okrugla.
Tako vam je i sa religijom. Mozda se radi o nekih par procenata koji zaista vjeruju u tu pricu (ukljucujuci svecenike, imame, redovnice...) ali jebiga gone to jer od toga imaju neke koristi ili naprosto ZAJEBAVAJU SE.
A svijet fercera na sasvim drugacijim principima, ljudi uzivaju u SAMOZAVARAVANJU. Ociti primjer je ova skupina FLAT EARTH. Ljudi se naprosto ZAJEBAVAJU, a mi se sturismo da im objasnimo da je zemlja okrugla.
Tako vam je i sa religijom. Mozda se radi o nekih par procenata koji zaista vjeruju u tu pricu (ukljucujuci svecenike, imame, redovnice...) ali jebiga gone to jer od toga imaju neke koristi ili naprosto ZAJEBAVAJU SE.
-
Hakiz
#444 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Nisu.planinar60 wrote: ↑09/07/2023 00:39Pa eto predstavnici bar kod nas jedni drugina idu na prijeme, cestitaju itd itd., jest religija uzimana kao razlog, ali veci razlozi su moc, vlast i upravljanje, pa braca su ratovala iste vjere jedan kontra drogog zbog vlasti, religija tu dolazi samo da se dolije ulje na vatru , a da je kljican faktor nije, nije u vecini slucajeva. Kod odredjenog procenta jeste, evo nas su htjeli zatrti jer smo muslimani.MarlboroGold wrote: ↑03/07/2023 09:16 Problem religija (bar ovih dominantnih monoteističkih) leži u ekskluzivitetu. Predstavnici svake misle da samo u njihovoj leži jedina istina, da je njihov Bog onaj pravi i sve ostalo, a da je sve ostalo laž ili iskrivljena slika Boga i svega ostalog. To bi predstavnici svake od religija međusobno trebali rješavati i spuštati tenzije koliko mogu, jer ipak priznaju da je taj Bog jedan i da je zajednički bez obzira na razlike u tekstovima.
- Ateista
#445 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Meni ti flat earth nisu jasni, nisam puno ni istrazivao ali ne kontam jeli zajebancija, da li stvarno vjeruju u to ili imaju korist...dustaban wrote: ↑09/07/2023 10:14 Mislim da mi, nereligiozni, objašnjavajući sami sebi zašto religija još uvijek postoji činimo veliku grešku.
Za religije mi je vec jasnije da su tu ogromne pare u pitanju, propaganda cini svoje da se stara vjerovanja odrze, ljudi ptistaju zbog neke tradicije i slicno.
Ono sto se pitam kod ovih vodecih religija je koliko oni na vrhu stvarno vjeruju u to, obicni ljudi i vjeruju dobrim dijelom ali za one koji dobijaju pare od toga vec nisam siguran. Mnogi mi djeluju toliko izvjestaceni i neiskreni da je vrlo lako moguce da mnoga svestena lica u stvari uopste ne misle to sto pricaju, ali je dobar biznis pa im se isplati.
- Dope_Man
#446 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Nisam nigdje vidio ovu tvrdnju do ovog komentara.
Ako ista, za slobodu misli politeizam je svakako bio bolji jer sto jednom bogu smeta, neki drugi je dozvoljavao. Prelazak na jednog je omogucio samo bolju konsolidaciju moci za cara i svestenika koji su sad mogli samo kroz jedno da salju upute.
-
breuer
#447 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
govorim općenito, ne na ovoj temi, da Abrahamske religije vide prelazak na monoteizam kao veliki skok čovječanstva...nije čak ni konsolidacija moći, i prije si imao moćne vladare i vrlo uređena društva...Dope_Man wrote: ↑10/07/2023 12:24Nisam nigdje vidio ovu tvrdnju do ovog komentara.
Ako ista, za slobodu misli politeizam je svakako bio bolji jer sto jednom bogu smeta, neki drugi je dozvoljavao. Prelazak na jednog je omogucio samo bolju konsolidaciju moci za cara i svestenika koji su sad mogli samo kroz jedno da salju upute.
- Dope_Man
#448 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Naravno da ce one same sebe vidjeti kao nesto najbolje sto se svijetu ikad desilo. Ako gledamo izvan konteksta religije, nisam naisao na tu tvrdnju.breuer wrote: ↑10/07/2023 12:29govorim općenito, ne na ovoj temi, da Abrahamske religije vide prelazak na monoteizam kao veliki skok čovječanstva...nije čak ni konsolidacija moći, i prije si imao moćne vladare i vrlo uređena društva...Dope_Man wrote: ↑10/07/2023 12:24
Nisam nigdje vidio ovu tvrdnju do ovog komentara.
I naravno da je bilo mocnika i uredjenih pravila i prije, al je malo lakse kad nemas pobunjenika medju bogovima, kad nemas suprotstavljenih stavova (naizgled) vec jedan entitet koji ima jedan set pravila i to je to. Uglavnom, nije neka drasticna razlika al licno preferiram doba politeizma. Ako nista mitologija je daleko zanimljivija.
- -Chesterfield-
#449 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Koje gluposti vas dvojica pišete.Dope_Man wrote: ↑10/07/2023 12:33Naravno da ce one same sebe vidjeti kao nesto najbolje sto se svijetu ikad desilo. Ako gledamo izvan konteksta religije, nisam naisao na tu tvrdnju.
I naravno da je bilo mocnika i uredjenih pravila i prije, al je malo lakse kad nemas pobunjenika medju bogovima, kad nemas suprotstavljenih stavova (naizgled) vec jedan entitet koji ima jedan set pravila i to je to. Uglavnom, nije neka drasticna razlika al licno preferiram doba politeizma. Ako nista mitologija je daleko zanimljivija.
Kod predislamskih Arapa ( mnogobožaca) je bilo normalno da vlastitu kćerku - djevojčicu odvedu u pustinju, iskopaju rupu i živu je zakopaju.
Znači, vama su ti običaji bili cool!!!
- Dope_Man
#450 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Nemoj zivota ti da te podsjecamo sta je sve u danasnje vrijeme sasvim normalno raditi u tom dijelu svijeta, pogotovo zenama. Danas, u 21. vijeku, kada islam vlada vec skoro 1500 godina tim podrucjem.