Ovo zadnje mi je najace.derion wrote: ↑13/10/2023 16:301. Ako su dvije strane u ratu, onda je to dozvoljeno, jer je napao isključivo vojnike.Jordan1961 wrote: ↑13/10/2023 16:22
Tri pitanja:
1) je li palestinski suicide bomber koji se raznijeo u autobusu punom izraelskih vojnika junak (kaze Trubadur da je onaj izraelski vojnik junak)?
2) IRA je godinama teroristicki bombardovala UK. Znalo se da im je bastion u katolickim cetvrtima Belfasta. Da li je RAF trebao sravniti katolicke cetvrti sa zemljom jer su se tamo pripadnici IRA krili medju civilima? Da li bi to bio zlocin ili "po pravilima rata" (cijim?!) katolicke cetrvrti Belfasta ne bi bile "civilne gradjevine"?
3) Da li je ovo sto sada radi Izraelska vojska ratni zlocin po medjunarodnim pravilima ratovanja?
2. Nije relevatno, britanska vojska nije morala to raditi. Uostalom, to nije bio otvoreni rat dviju strana gdje se masovno napadaju i bombarduju jedna ili obje strane. Konflikt u Sj. Irskoj je bio konflikt niskog intenziteta i nije se mogao okarakterisati kao rat. Ovo što je Hamas uradio neki dan je otvorena agresija i napad na mnogobrojne civilne ciljeve.
3. Ne znam, može biti. Valjda ćemo saznati.
Izrael je opet pocinio zlocin!
-
Jordan1961
#29126 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- derion
#29128 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Dobro je pa si ti jači. Ti već znaš sve šta se dešava.Jordan1961 wrote: ↑13/10/2023 16:36Ovo zadnje mi je najace.derion wrote: ↑13/10/2023 16:30
1. Ako su dvije strane u ratu, onda je to dozvoljeno, jer je napao isključivo vojnike.
2. Nije relevatno, britanska vojska nije morala to raditi. Uostalom, to nije bio otvoreni rat dviju strana gdje se masovno napadaju i bombarduju jedna ili obje strane. Konflikt u Sj. Irskoj je bio konflikt niskog intenziteta i nije se mogao okarakterisati kao rat. Ovo što je Hamas uradio neki dan je otvorena agresija i napad na mnogobrojne civilne ciljeve.
3. Ne znam, može biti. Valjda ćemo saznati.
- Bullet Tooth Tony
#29129 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Krenuli se iseljavat ... gadjali kolonu auta.. imas snimke ...gore auta ..ljudi ... stoka cionistickaGeneral War wrote: ↑13/10/2023 16:17![]()
Hamas ima bolji, da ostanu tu gdje jesu.
Ne kontam, pravis li se ili stvarno ne razumijes kada ti vojska kaze da se odande iselis, najvjerovatnije da to mjesto ce biti preorano.
-
Jordan1961
#29130 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ja citam podatke UN. Vec je oko 1800 poginulih u bombardovanju Gaze od toga preko 600 djece.
Citave cetvrti se ravnaju sa zemljom. Boga pitaj sta je jos pod rusevinama.
Pametnom dosta da zakljuci ali ne "...ne znam, moze biti..."
-
Avetinho
#29131 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Apsolutno netačno. Dogovor Rabina i Arafata imao je podršku cijelog svijeta (i Amerike koja je taj dogovor omogućavala), do te mjere da im je za dogovor dodijeljena Nobelova.Jordan1961 wrote: ↑13/10/2023 16:00Pa eto imala je Palestina umjereno politicko vodjstvo. I sta su dobili? Samo veci broj settlera, veci broj ubijenih i prognanih i sve manju teritoriju. Nije Hamas pao sneba nego je nastao kao odgovor na kontinuiranu okupaciju i represiju od strane Izraela.Avetinho wrote: ↑13/10/2023 15:44 Što je vrlo teško shvatiti mnogima ovdje (i svugdje drugo) je, da sukob nije jednostran. Izrael ima svoju nacionalističku vladu, Palestinci imaju svoj Hamas. Dok god je tako, Izrael će imati ogromnu prednost jer ima ogromnu premoć u sili.
Palestina bi mnogo bolje prošla kada bi umjesto Hamasa imala umjereno sekularno političko vođstvo (kao što je već bio slučaj sa Arafatom), jer bi imala mnogo veću pordšku u svijetu, od aktera koji se broje, nego danas. Za kakav-takav uspjeh Palestine postoje dva pravca: ili će Izrael ukloniti Hamas i u procesu srušiti pola Gaze i poibiti civile, ili će se Palestinci sami otarasiti Hamasa. Budu li čekali da Izrael to učini umjesto njih, krajnji rezultat će im biti mnogo nepovoljniji.
Nestace Hamas ali ce iza njega doci jos radikalnija organizacija.
Kljuc rjesenja drzi US. Ako oni hoce, mogu problem rijesiti vrlo lako. Izrael je polovinom 60-ih imao izbor izmedju sirenja i mira. Izabrali su sirenje jer su uz bespogovornu podrsku US shvatili da to mogu napraviti bez vecih problema.
Ovdje do mira moze doci samo sveouhvatnim dogovorom gdje ce se obje strane morati suociti sa bolnim kompromisima da bi se ostvarili kakvo takvo odrzivo i pravedno rjesenje.
Ne mogu vjerovati da još ima onih koji vjeruju da je još veća radikalizacija Palestinaca rješenje. Evo šta su dobili posljednjim "oslobodilačkim poduhvatom". Može se desiti da nakon što IDF uđe u Gazu, više iz nje ne izađe,ovaj put isključivo zaslugom Hamasa. Zato Hamas sada hrabro poziva stanovništvo da ostane i izgine u još većem broju, lakše im se među djecom i ženama sakrivat još neko vrijeme.
Last edited by Avetinho on 13/10/2023 16:56, edited 2 times in total.
- canvra888
#29132 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
-
splinter
#29133 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Zapratite ovaj profil i podržite herojsku borbu pravih Jevreja i Palestinaca protiv zločinačko cionističke kamarile okupljene oko krvoloka Netanyahu Benjamina.
-
Jordan1961
#29134 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nigdje ja nisam napisao da je radikalizacija rjesenje. Jedino mi je jasno zasto dolazi do radikalizacije.Avetinho wrote: ↑13/10/2023 16:55Apsolutno netačno. Dogovor Rabina i Arafata imao je podršku cijelog svijeta (i Amerike koja je taj dogovor omogućavala), do te mjere da im je za dogovor dodijeljena Nobelova.Jordan1961 wrote: ↑13/10/2023 16:00
Pa eto imala je Palestina umjereno politicko vodjstvo. I sta su dobili? Samo veci broj settlera, veci broj ubijenih i prognanih i sve manju teritoriju. Nije Hamas pao sneba nego je nastao kao odgovor na kontinuiranu okupaciju i represiju od strane Izraela.
Nestace Hamas ali ce iza njega doci jos radikalnija organizacija.
Kljuc rjesenja drzi US. Ako oni hoce, mogu problem rijesiti vrlo lako. Izrael je polovinom 60-ih imao izbor izmedju sirenja i mira. Izabrali su sirenje jer su uz bespogovornu podrsku US shvatili da to mogu napraviti bez vecih problema.
Ovdje do mira moze doci samo sveouhvatnim dogovorom gdje ce se obje strane morati suociti sa bolnim kompromisima da bi se ostvarili kakvo takvo odrzivo i pravedno rjesenje.
Ne mogu vjerovati da još ima onih koji vjeruju da je još veća radikalizacija Palestinaca rješenje. Evo šta su dobili posljednjim "oslobodilačkim poduhvatom". Može se desiti da nakon što IDF uđe u Gazu, više iz nje ne izađe,ovaj put isključivo zaslugom Hamasa. Zato Hamas sada hrabro poziva stanovništvo da ostane i izgine u još većem broju, lakše im se među djecom i ženama sakrivat još neko vrijeme.
A sto se mira tice, Oslo Accords su bili pravi put. A jasno je i zasto je to propalo.
Objasnio Bibi glavom i bradom. Svojom voljom, pri cistoj pameti i ni od koga nagovaran. Hamas postaje bitniji faktor na palestinskoj politickoj sceni tek nakon propasti dogovora iz Osla. Nije pao s nebe i nece Palestincima nista dobro donijeti. Kao sto nebi ni Majka Tereza da im je predsjednik.
- Haris.ba
#29135 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Paranoja je kad na forumu napises nesta protiv Izraela, iako je istina. Odmah se krene sa narativom propade Bosna, Bosnjo na pogresnoj strani.Karikaturist wrote: ↑13/10/2023 16:18 Ima li iko muda da stane ovim jevrejima na crtu? 7 milijardi je na zemaljskoj kugli ili je vrijeme da Israfil zapuse?
Suti, pogni glavu, nista ne komentarisi. A, da se nesta zastvarno uradi?
-
Tyke
#29136 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Tesko je i imati plan za ovakav momentum, gdje im se otvorila iznenadna sansa za unistavanje neprijatelja i raseljavanje, a i u isto vrijeme isfrustrirani i gnjevni sto zbog stradanja civila na njihovom tlu (cini mi se veliki broj stranih drzavljana), sto zbog vojno-obavjestajnog propusta drzave gdje su izofirani i svi su to vidjeli.
Vjerovatno su i sami svjesni da nema nazad, oni moraju svoj ego zadovoljiti kao i apetite domaceg stanovnistva.
-
Balance
#29137 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Pozivam američke medije da objave ovaj snimak, ako smiju. Ili palestinska beba vrijedi dosta manje?
Ne klikajte na ovo u spoileru ako imate slab stomak. Ova beba nažalost nije dobila sms na vrijeme
Spoiler
Show
- Haris.ba
- Point.
#29139 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Bibi Netanjahu je zločinačko, korumpirano smeće od čovjeka. Da je pravde taj smrad bi ležao u Haagu za ratne zločine.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#29140 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Piše se da je ovaj Reutersov strim upravo pogođen, je li tačno ne znam.
minus 4-5 min
minus 4-5 min
-
aratet
#29141 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nakbolje rješenje bi bilo kada bi neka arapska država napala Hamas.Avetinho wrote: ↑13/10/2023 15:44 Što je vrlo teško shvatiti mnogima ovdje (i svugdje drugo) je, da sukob nije jednostran. Izrael ima svoju nacionalističku vladu, Palestinci imaju svoj Hamas. Dok god je tako, Izrael će imati ogromnu prednost jer ima ogromnu premoć u sili.
Palestina bi mnogo bolje prošla kada bi umjesto Hamasa imala umjereno sekularno političko vođstvo (kao što je već bio slučaj sa Arafatom), jer bi imala mnogo veću pordšku u svijetu, od aktera koji se broje, nego danas. Za kakav-takav uspjeh Palestine postoje dva pravca: ili će Izrael ukloniti Hamas i u procesu srušiti pola Gaze i poibiti civile, ili će se Palestinci sami otarasiti Hamasa. Budu li čekali da Izrael to učini umjesto njih, krajnji rezultat će im biti mnogo nepovoljniji.
-
skoronikako
#29142 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ispasce da su se i u Mostaru nasi borci sakrivali medju civilima jer Pasalic nije dao da bilo ko napusti grad...
Relativizacijom se gubite.
Svejedno na kraju sta pisete, znamo kako nasi gradovi disu, forum nije reprezent toga, samo se zapitajte kada se pogledate u ogledalo kakvi ste ljudi i da li ste uopste ljudi. Izrael godinama cini ratni zlocin kroz svoju politiku naseljivanja , ali su ustvari Palestinci losi momci kada uzvrate. Zivotinje kazu, a ovi su ljudi, doduse vise civilne krvi je na njihovim rukama, ali je rekao forum da su ljudi.
Svejedno na kraju sta pisete, znamo kako nasi gradovi disu, forum nije reprezent toga, samo se zapitajte kada se pogledate u ogledalo kakvi ste ljudi i da li ste uopste ljudi. Izrael godinama cini ratni zlocin kroz svoju politiku naseljivanja , ali su ustvari Palestinci losi momci kada uzvrate. Zivotinje kazu, a ovi su ljudi, doduse vise civilne krvi je na njihovim rukama, ali je rekao forum da su ljudi.
-
Jordan1961
- General War
#29144 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Hamas kako je odgovoran za Izraelske zrtve, tako je odgovoran i za palestinske...ove prve je napao i pobio, ove druge nije na vrijeme evakuisao, odnosno koristi ih za ratnu propagandu.
Vec cetiri pet dana govorimo da ce Izrael odogovriti na zlocine Hamasa,i da nakon pocetnog slavlja, dolazi ovo.
Vec cetiri pet dana govorimo da ce Izrael odogovriti na zlocine Hamasa,i da nakon pocetnog slavlja, dolazi ovo.
-
Jordan1961
#29145 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ne bih ja Pasalica i ABiH stavio u istu recenicu sa Hamasom.skoronikako wrote: ↑13/10/2023 17:12 Ispasce da su se i u Mostaru nasi borci sakrivali medju civilima jer Pasalic nije dao da bilo ko napusti grad...
To ti rade Havel, Zaljena i ekipa uz gromoglasni aplauz nasi forumasa, ljubitelja UZP-a.
-
Avetinho
#29146 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nisi napisao stvarno. I ja sam tu malo izgeneralizovao.Jordan1961 wrote: ↑13/10/2023 17:03Nigdje ja nisam napisao da je radikalizacija rjesenje. Jedino mi je jasno zasto dolazi do radikalizacije.Avetinho wrote: ↑13/10/2023 16:55
Apsolutno netačno. Dogovor Rabina i Arafata imao je podršku cijelog svijeta (i Amerike koja je taj dogovor omogućavala), do te mjere da im je za dogovor dodijeljena Nobelova.
A sto se mira tice, Oslo Accords su bili pravi put. A jasno je i zasto je to propalo.
Objasnio Bibi glavom i bradom. Svojom voljom, pri cistoj pameti i ni od koga nagovaran. Hamas postaje bitniji faktor na palestinskoj politickoj sceni tek nakon propasti dogovora iz Osla. Nije pao s nebe i nece Palestincima nista dobro donijeti. Kao sto nebi ni Majka Tereza da im je predsjednik.
Ali na šta sam mislio je, treba samo pogledati reakcije ovdje neposredno nakon upada Hamasa prije sedam dana, a prije brutalnog odgovora Izraela. To podrška Palestini, to zločin Izraela(!) kad još Izrael nije ni prstom mrdnuo. Tu je bilo očigledno da se od Palestinaca ovako nešto očekuje i da je dobrodošlo, i da će to kao nekako riješiti pitanje Palestine. Hoće izgleda, ali bogami kukala im majka na koji način će se riješiti.
-
Piaty
#29147 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Hamas je isti kao oni teroristi odnosno glupani sa sjevera Kosova. Još ne razumijem ni jedno, a ni drugo.
-
Avetinho
#29148 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
E nek si ti pozvo američke medije, čekaj evo svi noge polomiše ko će ti se prvi javiti. Šta kažeš, muslim dejli.
-
Jordan1961
#29149 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Na zlocin odgovoriti zlocinom? Ok, da se slozimo. Teroristicka grupa ratuje protiv teroristicke drzave.General War wrote: ↑13/10/2023 17:14 Hamas kako je odgovoran za Izraelske zrtve, tako je odgovoran i za palestinske...ove prve je napao i pobio, ove druge nije na vrijeme evakuisao, odnosno koristi ih za ratnu propagandu.
Eto sa Zapadne obale nisu nikoga napali, ni jedne rakete ispalili a samo danas vojska i settleri ubise 40 ljudi.
I tebi djenerale izgleda da je Bog stvorio svijet prije 6 dana.
-
Jordan1961
#29150 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
75 godina je izraelska cizma na palestinskom vratu, sadisticki se izivljavajuci nad njima s krajnjim ciljem njihovog nestanka.Avetinho wrote: ↑13/10/2023 17:16Nisi napisao stvarno. I ja sam tu malo izgeneralizovao.Jordan1961 wrote: ↑13/10/2023 17:03
Nigdje ja nisam napisao da je radikalizacija rjesenje. Jedino mi je jasno zasto dolazi do radikalizacije.
Ali na šta sam mislio je, treba samo pogledati reakcije ovdje neposredno nakon upada Hamasa prije sedam dana, a prije brutalnog odgovora Izraela. To podrška Palestini, to zločin Izraela(!) kad još Izrael nije ni prstom mrdnuo. Tu je bilo očigledno da se od Palestinaca ovako nešto očekuje i da je dobrodošlo, i da će to kao nekako riješiti pitanje Palestine. Hoće izgleda, ali bogami kukala im majka na koji način će se riješiti.
Ko zna, mozda ljudi zele da im se skrate muke.