Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mali_balon

#13876 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mali_balon »

Ateista wrote: 13/10/2023 08:14
mali_balon wrote: 13/10/2023 07:48
I vas dvojica lupetate ko pizde po samaru...nemate pojma sta su 2 sekunde pri brzini od 120km/h...a tome dodaj sjeb tj sok vozaca suva na situaciju....
Mante se igranja igrica....cuj mogo bi obici vozilo sa desne strane a gravitaciju i fiziku cemo kroz prozor.....
Ma hajte molim vas
Imam pojma, sta sam imao situacija koje sam izbjegao, ne istih naravno i ne mkgu garantovati da bi se mogao izbjeci,ali da je reakcija vozava suva bila losa to je sigurno.
Niko ne govori o naglim manevrima da se prevrnes vec kontrolisano probati izbjeci sudar.
Sok vozaca i jeste problem, mnogi vozaci se sokiraju u vanrednim situacijama i ne reaguju, iskusni vozaci se ne sokiraju nego reaguju brzo na najbolji moguci nacin, ne dozvoljavaju sebi da se sokiraju i iz straha zalede.
Jah.....
Laplace

#13877 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 12/10/2023 14:03 Ako već želiš da se ubiješ, zar nije lakše heknuti se sa zgrade?!
Kako sam već pisao, ljudi uopšte ne prate saobraćajnu signalizaciju. Osim toga, sve i da je uključenje bilo na cestu sa po jednom trakom u oba smjera, ovakvo uključivanje je nelogično i rizično. Znači, znaci obaveznog smjera, vjerovatno su ranije bile i oznake na kolovozu, pogrešan i nelogičan ugao uključenja i uz to nije pazila na nadolazeći saobraćaj, koji se odvija većom brzinom jer je brza cesta.

Ja se sjećam samo jednog ovakvog uključenja sa lokalnog na regionalni put, gdje sam radije išao desno i tražio polukružno nego d se uključim odmah ulijevo (dodatno, to je bilo na nepreglednoj krivini, gdje je i uključivanje udesno rizično - put od Gračanice ka Srebreniku i uključenje iz sela Škahovica na taj put - nema znaka zabrane skretanja lijevo na uključenju sa sporednog na glavni put). Doduše, slično je i uključenje iz Sokola na isti put, ali je tu bar pregledno. Oba uključenja su na putu gdje se vozi sporo u odnosu na brzu cestu.
Dimu1927

#13878 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Dimu1927 »

Za ovakve retarde je samo steta sto prezive ovakav udes pa ce opet imat priliku nesto ovakvo napraviti
tindbe

#13879 Re: Crna hronika BH cesta

Post by tindbe »

Još mi nije jasno šta je to vozačica SUV-a mogla u ovom slučaju da uradi i kako bi reakcija mogla biti dobra?
Izbjegavao sam i ja nesreće, na M-17 svaka vožnja je bježanje u jarak, al' ovo izbjeć ne bih umio. Ni sad mi ne pada na pamet kad nisam u toj situaciji i imam svo vrijeme svijeta da razmišljam šta bi, a kamoli u ovih 1,5 sekundi, od primjećivanja auta s desne strane, do njegovog uključenja koji je neshvatljiv zdravom razumu.
Laplace

#13880 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

nivla wrote: 12/10/2023 17:37 ovdje raja uleti u krivinu 40-50 ili na pravcu vozi 60-80 pa kad naglo trzne moze izvuc auto da ga ne slupa, na 130-140 kad ides ako trznes auto ko na 40-50 gubis kontakt s podlogom i tesko da mozes manipulisati, pa ne rade ni onaj jelen test na 150kmh,vec 80
a za 2 sekunde on vozeci 130kmh presao ogromnih 70 metara
Ja sam tako malo jače trznuo volan pri brzini 80-90 na autoputu (dio gdje je ograničenje 80, ka petlji Butile) da bih izbjegao nekog golfa. Pri tome su se upalili ESP, SDA, PCR, NBA i sve ostale skraćenice, ali je auto ostalo pod kontrolom. Takvi manevri pri 120+ bi situaciju napravili još gorom.

Ergo, vozač SUV-a nije mogao (mnogo) bolje da reaguje sve i da je Schumacher.
Laplace

#13881 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Logovan wrote: 12/10/2023 21:34
veselinovic wrote: 12/10/2023 16:26 Imao je i vozac sua dobre dvije sekunde da se prestroji.
Mnogo je neznalica na putevima, zna samo pravo.
Ma daj, kakvo prestrojavanje. Zaustavi na sedmoj sekundi, odnosno kada je vozačica došla do saobraćajne trake. Debelo manje od dvije sekunde.
Sad sam zaustavio i provjerio. Na 7 sekundi se auto pojavilo na putanji SUV-a, na 8 sekundi je već bio sudar. Dakle, jedna sekunda. Vozač SUV-a je uspio kočiti samo zato što je predvidio izlijetanje, da je reagovao tek kad mu se auto našlo na putu ne bi stigao ni pritisnuti papučicu kočnice.
Ateista

#13882 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

zigson wrote: 13/10/2023 08:07
veselinovic wrote: 12/10/2023 16:26 Imao je i vozac sua dobre dvije sekunde da se prestroji.
Mnogo je neznalica na putevima, zna samo pravo.
Hahahah imao je da izvines kurac, prevrnuo bi se da je pokusao neki ostri manevar a nije ni imao vremena za to
Niko ne kaze da treba smotati pod 90 stepeni pri brzini od 130, vec napraviti korekciju putanje blagim i kontrolisanim manevrima, hladno i bez panike.
Nisam 100% siguran, ali mislim da se mogli izbjeci.
Laplace

#13883 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

I vas dvojica lupetate ko pizde po samaru...nemate pojma sta su 2 sekunde pri brzini od 120km/h...a tome dodaj sjeb tj sok vozaca suva na situaciju....
Mante se igranja igrica....cuj mogo bi obici vozilo sa desne strane a gravitaciju i fiziku cemo kroz prozor.....
Ma hajte molim vas
Imam pojma, sta sam imao situacija koje sam izbjegao, ne istih naravno i ne mkgu garantovati da bi se mogao izbjeci,ali da je reakcija vozava suva bila losa to je sigurno.
Niko ne govori o naglim manevrima da se prevrnes vec kontrolisano probati izbjeci sudar.
Sok vozaca i jeste problem, mnogi vozaci se sokiraju u vanrednim situacijama i ne reaguju, iskusni vozaci se ne sokiraju nego reaguju brzo na najbolji moguci nacin, ne dozvoljavaju sebi da se sokiraju i iz straha zalede.
A sad zamislimo da je vozač SUV-a nekim čudom uspio izbjeći sudar. Ova bi nastavila u kontra smjeru i frontalno se sudarila sa nekim manjim autom pa bi svi izginuli. Ne bi bio prvi put.
Qler

#13884 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Qler »

Moglo bi, da si bio u F1 bolidu i da si Max...
Laplace

#13885 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

tindbe wrote: 13/10/2023 09:14 Još mi nije jasno šta je to vozačica SUV-a mogla u ovom slučaju da uradi i kako bi reakcija mogla biti dobra?
Izbjegavao sam i ja nesreće, na M-17 svaka vožnja je bježanje u jarak, al' ovo izbjeć ne bih umio. Ni sad mi ne pada na pamet kad nisam u toj situaciji i imam svo vrijeme svijeta da razmišljam šta bi, a kamoli u ovih 1,5 sekundi, od primjećivanja auta s desne strane, do njegovog uključenja koji je neshvatljiv zdravom razumu.
Lako je biti general poslije bitke.
drug_profi

#13886 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Auf vozačina ovdje... nisam vas prepoznao.

SUV u desnoj traci vidi budalukoja mu izlazi, instiktivno koči i bježi lijevo.
Da je clio stao u tom momentu SUV bi prošao.
Da je SUV u sekundi mogao pretpostavit da će clio nastaviti uključivanje iako je trebao vidjeti dolazeće auto bez obzira što je nesvjesna da se radi o autoputu, ostao bi desno kočeći i možda bi se provukao.

Ti ne možeš znati šta će ona tamo budala sljedeće uraditi, a možeš birati samo jednu opciju.
Ateista

#13887 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

Laplace wrote: 13/10/2023 09:23

A sad zamislimo da je vozač SUV-a nekim čudom uspio izbjeći sudar. Ova bi nastavila u kontra smjeru i frontalno se sudarila sa nekim manjim autom pa bi svi izginuli. Ne bi bio prvi put.
To je tacno, pitanje je sta bi dalje bilo. Da sam na mjestu vozaca suva ne bi mi to palo na pamet vec bih instiktivno spasavao svoj zivot.
Ateista

#13888 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 13/10/2023 09:33 Auf vozačina ovdje... nisam vas prepoznao.

SUV u desnoj traci vidi budalukoja mu izlazi, instiktivno koči i bježi lijevo.
Da je clio stao u tom momentu SUV bi prošao.
Da je SUV u sekundi mogao pretpostavit da će clio nastaviti uključivanje iako je trebao vidjeti dolazeće auto bez obzira što je nesvjesna da se radi o autoputu, ostao bi desno kočeći i možda bi se provukao.

Ti ne možeš znati šta će ona tamo budala sljedeće uraditi, a možeš birati samo jednu opciju.
Stoji i to, mozda je isla na to da ce se ukljuciti u desnu traku pa je zato isla lijevo da obidje, pitanje je da li je u momentu mogla po putanji procijeniti da ce ici skroz lijevo pa smotati desno.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#13889 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Bobi »

Ateista ne zajebavaj :D.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#13890 Re: Crna hronika BH cesta

Post by izvrsni direktor »

Ateista wrote: 13/10/2023 09:19
zigson wrote: 13/10/2023 08:07

Hahahah imao je da izvines kurac, prevrnuo bi se da je pokusao neki ostri manevar a nije ni imao vremena za to
Niko ne kaze da treba smotati pod 90 stepeni pri brzini od 130, vec napraviti korekciju putanje blagim i kontrolisanim manevrima, hladno i bez panike.
Nisam 100% siguran, ali mislim da se mogli izbjeci.
:lol:
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#13891 Re: Crna hronika BH cesta

Post by liaar »

Ateista wrote: 13/10/2023 07:26

I meni je proslo kroz glavu da bi bolji i iskusniji vozac mozda mogao ono izbjeci tako sto obidje vozilo sa desne strane gdje je bilo dovoljno prostora.
Jest sto kazes, velike brzine i sve ali mislim da nije nemoguce i da se sudar mogao izbjeci.
Ma hajte molim vas
Evo i ja čitam i ibretim se za ove pionire fizike sa foruma našeg

Vozač SUV-a nije nikako mogao vozeći 130+ ocijeniti da će ova namotati, kaže položaj vozila. Idi se zaleti autoputem 130 i vidi hoćeš li registrovati takve stvari, i kako bi reagovao. Nije ovo Need for Speed da na 130+ trzaj volanom izgleda usporeno, mogao ga je samo prevrnuti da je trznuo na toj brzini
ZoomZoomKiwi

#13892 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

Vremenski adekvatne reakcije su najčešće bazirane na predviđanju poteza drugih učesnika u saobraćaju.

Kada se desi nešto što je totalno nepredviđeno, kao što je ovo, onda tu rade refleksi.

Na reflekse utiče mnogo toga, od toga koliko ti je godina, kako ti je razvijena motorika, genetike, preko toga da li si primio maloprije poziv takav da si zbog njega odsutan totalno, do toga da li si sinoć legao na vrijeme i kakav si jutros ustao. Sve te gluposti utiču na milisekunde koliko ti je potrebno da reaguješ, a onda i kad reaguješ, ukoliko u potpunosti ne vladaš vozilom, a pogotovo ako si neki antitalenat za vožnju (kakvih je mnoštvo), ta reakcija uopće ne mora biti adekvatna.

Smiješno je pričati moglo se ovo moglo se ono, svašta se nešto moglo, mogao je niko ne naići pa da se poslije desi frontali sudar na 130+100 km/h s autom punim djece. A mogla je vala spast' u jarak na lokalnoj cesti prije izlaska na autoput.

Ne precjenjujte svoje reflekse, jer nemate ama baš nikakvu kontrolu nad njima, to je refleks, nije namjerna reakcija. Kod nekog je vrhunski, kod većine je srednja žalost.

36 metara u sekundi ;-)
Last edited by ZoomZoomKiwi on 13/10/2023 10:06, edited 1 time in total.
Ateista

#13893 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

Bobi wrote: 13/10/2023 09:50 Ateista ne zajebavaj :D.
Ne zajebavam, ja bih ono vjerovatno izbjegao, nije da se hvalim, samo konstatujem. :D
Laplace

#13894 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Ateista wrote: 13/10/2023 09:44
Laplace wrote: 13/10/2023 09:23

To je tacno, pitanje je sta bi dalje bilo. Da sam na mjestu vozaca suva ne bi mi to palo na pamet vec bih instiktivno spasavao svoj zivot.
Nije ni njemu to palo napamet niti bi meni. Tu se reaguje trenutno, radiš šta ti prvo padne na pamet, bilo to ispravno ili pogrešno, jer vremena za razmišljanje, analize i taktičko-strategijske vratolomije baš i nema.

Nego, eto, malo whataboutizma nije naizmet.
NediM17

#13895 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

Ateista wrote: 13/10/2023 10:06
Bobi wrote: 13/10/2023 09:50 Ateista ne zajebavaj :D.
Ne zajebavam, ja bih ono vjerovatno izbjegao, nije da se hvalim, samo konstatujem. :D
Problem je sto bi ti vozio 200 km/h. :mrgreen:
vjeshalica

#13896 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Sebastian Vettel bio je siguran da je riječ o preranom startu, čak i nakon utrke. Pogotovo kad je FOM objavio podatak da je Bottasovo vrijeme reakcije bilo 0.201 sekundi. Riječ je uobičajenom vremenu reakcije za F1 vozače koje bi se smatralo dobrim, ali ne i izuzetnim
https://maxf1.net/kako-tocno-rade-start ... formuli-1/

Cega se lik dosjetio...cuj ima 2 sekunde...hahah
Dimu1927

#13897 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Dimu1927 »

Svi mi citamo i gledamo snimke voznje u suprotnom pravcu a koliko je od nas zaista i dozivilo ovakvu situaciju i izbjeglo sudar? Pa da kazes pa mogao je i ovaj zaobici...

Svi mi vozimo i ne ocekujemo ovakvu budalu na svakoj petlji...

Po meni s obzirom da je u suvu i bolje sto je opalio direktno nego da je naglo namotao pa recimo izgubio kontrolu isprevrtao se poginuo a ovu glupacu izbjegao skroz.. koliko ima takvih snimaka neko da izbjegne ovakvog idiota se slupa jos vise a ovog i ne dotakne

Da je bogdom kamion kakav bio da je prosao kroz nju
RLewis

#13898 Re: Crna hronika BH cesta

Post by RLewis »

Kakvo izbjegavanje, prosječna brzina reakcije je nešto manje od sekunde, da se stisne kočnica, u tom vremenu imaš jedan izbor i nadaš se da je ispravan.
Nego, divno je čudo da kod nas na autocesti nema više udesa pri uključenju, redovno vidim debile koji se uključuju sa 30 ili 40 kmh na autocestu i to odmah preko pune linije na samom početku trake,
Ateista

#13899 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 13/10/2023 10:05 Vremenski adekvatne reakcije su najčešće bazirane na predviđanju poteza drugih učesnika u saobraćaju.

Kada se desi nešto što je totalno nepredviđeno, kao što je ovo, onda tu rade refleksi.

Na reflekse utiče mnogo toga, od toga koliko ti je godina, kako ti je razvijena motorika, genetike, preko toga da li si primio maloprije poziv takav da si zbog njega odsutan totalno, do toga da li si sinoć legao na vrijeme i kakav si jutros ustao. Sve te gluposti utiču na milisekunde koliko ti je potrebno da reaguješ, a onda i kad reaguješ, ukoliko u potpunosti ne vladaš vozilom, a pogotovo ako si neki antitalenat za vožnju (kakvih je mnoštvo), ta reakcija uopće ne mora biti adekvatna.

Smiješno je pričati moglo se ovo moglo se ono, svašta se nešto moglo, mogao je niko ne naići pa da se poslije desi frontali sudar na 130+100 km/h s autom punim djece. A mogla je vala spast' u jarak na lokalnoj cesti prije izlaska na autoput.

Ne precjenjujte svoje reflekse, jer nemate ama baš nikakvu kontrolu nad njima, to je refleks, nije namjerna reakcija. Kod nekog je vrhunski, kod većine je srednja žalost.

36 metara u sekundi ;-)
Sve je tacno sto si naveo, u pitanju je trenutna i instiktivna reakcija i tacno je da bi mali broj vozaca reagovao na najbolji nacin cak i ako nije ometen drugim faktorima, a mnogi jos i jesu ometeni.
Ja sam konstatovao da bi dobar i iskusan vozac mogao bolje odreagovati, tacno je da je to mali broj vozaca, jos kad uzmemo u obzir da je u pitanju vozacica i da zene u prosjeku reaguju panicno u vanrednim situacijama, bolje nije ni za ocekivati.
Dope_Man

#13900 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Dope_Man »

Uvijek se nadju likovi da pametuju kako bi oni to odradili, hebes Sumija i Sennu zajedno.

Na autoputu NIKO ne vozi ocekujuci da se debil koji dolazi na ukljucenje ovako ubaci. Vozis racunajuci na to da ce ici pravo, i eventualno se prebacujes u lijevu da mu pustis da udje, a kad je ova idiot od osobe uletila nema tog Ken Blocka koji ce ga izvuci i nesto manevrisati, pogotovo ne sa SUVom.
Post Reply