Jordan1961 wrote: ↑11/10/2023 23:17
Osmi Socrates wrote: ↑11/10/2023 22:45
A Hamas će stvoriti takvu državu? Pa niko neće Hamas ni u svom okruženju.
Ja se slažem, Palestinci trebaju imati svoju državu. Da li bi ta država pod vodstvom Hamasa pogodovala ikom u okruženju, drugo je pitanje. Prvi bi ih Egipat i Jordan napali.
Kakav Hamas. Gadi mi se njihova i ideologija i metoda.
Ovdje treba sveobuhvatan plan i ucesce tj. garancije najvecih svjetskih sila (SAD, Kina, Rusija i EU).
Palestinci moraju priznati Izraelu pravo na postojanje u medjunarodno priznatim granicama iz 1967. i pristati na punu demilitarizaciju, medjunarodnu superviziju, slobodne izbore te neku vrstu medjunarodnog protektorata da bi se iskorijenila korupcija i stvorile efikasne drzavne institucije. Trebace znacajnu medjunarodnu financijsku pomoc. Morace se nazalost odreci prava na povratak u Israel proper.
S druge strane Izrael bi se morao odreci okupiranih teritorija, nelegalnih naselja itd., u zamjenu za sigurnost.
Nije mozda pravicno rjesenje ali bi moglo biti ostvarivo prvenstveno ako bi ove 4 navedene zemlje stale snazno iza takvog plana. Mislim cak da bi ovo Palestinci prihvatili prije Izraelaca ali bi i njih ujedinjeni medjunarodni faktor mogao prinuditi da se zadovolje ponudjenim.
Medjutim realnost je ono sto je Sharon davno rekao na Svjetskom zidovskom kongresu u US (misleci na Amerikance):"Mi smo ovdje jaci i od njih".
Druze, otkrivas toplu vodu.
Ovo sto si napisao je isto kao da kazes, a sto mi ovdje zivimo ovako, dva entiteta, hrpa kantona. Trebamo sjest i napravit sve da je zajednicko.
Sve sto si napisao je bajka. I to je jasno ko dan i to se nece nikada desiti.
Pa sad ce 100 godina otkako to dole traje.
Sta je rjesenje? Pa nema ga. Ne mora uvijek ni biti.