Osmi Socrates wrote: ↑11/10/2023 22:45
P.Starck wrote: ↑11/10/2023 22:40
Dugotrajno rješenje za mir sigurno nije geto tipa Gaze ili nice geto tipa WB. Rješenje je palestinska država. Takva država ima svoju policiju, svoju vojsku i svoje sudstvo. Čisto da se vidi koliki je današnji apartheid spram Palestinaca na zemlji koju su baštinili stoljećima.
Ali drugog rješenja nema. Samo Palestinska država sa sigurnosnim garancijama vodećih sila. Vodećih sila mimo CNN state. Strašno mi je da ovo pišem. Sve drugo je sukob. Mržnja. Osveta. U krug. Sa neocionistima pisane riječi na hiljade km unaokolo pa i na ovom forumu.
A Hamas će stvoriti takvu državu? Pa niko neće Hamas ni u svom okruženju.
Ja se slažem, Palestinci trebaju imati svoju državu. Da li bi ta država pod vodstvom Hamasa pogodovala ikom u okruženju, drugo je pitanje. Prvi bi ih Egipat i Jordan napali.
Kakav Hamas. Gadi mi se njihova i ideologija i metoda.
Ovdje treba sveobuhvatan plan i ucesce tj. garancije najvecih svjetskih sila (SAD, Kina, Rusija i EU).
Palestinci moraju priznati Izraelu pravo na postojanje u medjunarodno priznatim granicama iz 1967. i pristati na punu demilitarizaciju, medjunarodnu superviziju, slobodne izbore te neku vrstu medjunarodnog protektorata da bi se iskorijenila korupcija i stvorile efikasne drzavne institucije. Trebace znacajnu medjunarodnu financijsku pomoc. Morace se nazalost odreci prava na povratak u Israel proper.
S druge strane Izrael bi se morao odreci okupiranih teritorija, nelegalnih naselja itd., u zamjenu za sigurnost.
Nije mozda pravicno rjesenje ali bi moglo biti ostvarivo prvenstveno ako bi ove 4 navedene zemlje stale snazno iza takvog plana. Mislim cak da bi ovo Palestinci prihvatili prije Izraelaca ali bi i njih ujedinjeni medjunarodni faktor mogao prinuditi da se zadovolje ponudjenim.
Medjutim realnost je ono sto je Sharon davno rekao na Svjetskom zidovskom kongresu u US (misleci na Amerikance):"Mi smo ovdje jaci i od njih".