Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
team87

#15601 Re: Cijene stanova All about

Post by team87 »

Horcrux wrote: 05/10/2023 14:36
Kal El wrote: 05/10/2023 13:09

:thumbup: Kao i prošle godine zar ne? Sumnjam da će šta povećati od onih 10.000KM.
Ko ima pravo na ovo?
II-USLOVI ZA SUBVENCIONIRANJE RJEŠAVANJA STAMBENOG PITANJA MLADIH
1. Uslovi koje kandidat za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih mora
ispuniti su:
a) da je starosne dobi od navršenih 18 godina do manje od navršenih 38 godina u
momentu podnošenja zahtjeva,
b) da je državljanin Bosne i Hercegovine,
c) da ima prebivalište na području Kantona Sarajevo neprekidno u trajanju od najmanje
tri godine prije podnošenja zahtjeva,
d) da podnosilac zahtjeva i njegov bračni ili vanbračni partner nemaju na drugi način
riješeno stambeno pitanje,
e) da podnosilac zahtjeva i njegov bračni ili vanbračni partner nisu bili vlasnici stana ili
kuće koju su otuđili pravnim poslom,
f) da prodavac stana ili kuće nije roditelj, brat ili sestra podnosioca zahtjeva ili roditelj,
brat ili sestra bračnog ili vanbračnog partnera podnosioca zahtjeva,
g) da je zaključio notarski obrađen ugovor o kupoprodaji stana ili kuće u periodu od
01.11.2021. godine zaključno sa danom objavljivanja javnog poziva za
subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih ili da posjeduje pravosnažno
odobrenje za građenje nadležnog organa, izdato na ime podnosioca zahtjeva, u
periodu od 01.11.2021.godine zaključno sa danom objavljivanja javnog poziva,
h) da kupoprodajna cijena stana ili kuće, odnosno utvrđena vrijednost građevinskog
dijela objekta u izgradnji, ne prelazi iznos od 180.000,00 KM, prema ugovoru o
kupoprodaji stana ili kuće, odnosno rješenju nadležnog organa o uplati naknade za
izgradnju skloništa,
i) da podnosilac zahtjeva ili njegov bračni ili vanbračni partner nisu ostvarili pravo po
projektu Ministarstva za predinvestiranje u poticajnu stanogradnju, što Ministarstvo
utvrđuje na osnovu službene evidencije.
2. Ukoliko su ugovor o kupoprodaji stana ili kuće kao kupci zaključila dva lica, podnosilac
zahtjeva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, može biti samo jedno od njih, uz
obavezu da drugi kupac da izjavu, ovjerenu kod nadležnog organa, da je saglasan da on bude
podnosilac zahtjeva.
3. Vanbračna zajednica je zajednica života žene i muškarca koji nisu u braku ili vanbračnoj
zajednici sa drugim licem, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko
dijete, u smislu člana 3. Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine
Federacije BiH”, br. 35/05, 41/05 i 31/14).

ovo su uslovi od prosle godine, vjerovatno da ce isto biti
Johnny87

#15602 Re: Cijene stanova All about

Post by Johnny87 »

team87 wrote: 05/10/2023 14:42
Horcrux wrote: 05/10/2023 14:36

Ko ima pravo na ovo?
II-USLOVI ZA SUBVENCIONIRANJE RJEŠAVANJA STAMBENOG PITANJA MLADIH
1. Uslovi koje kandidat za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih mora
ispuniti su:
a) da je starosne dobi od navršenih 18 godina do manje od navršenih 38 godina u
momentu podnošenja zahtjeva,
b) da je državljanin Bosne i Hercegovine,
c) da ima prebivalište na području Kantona Sarajevo neprekidno u trajanju od najmanje
tri godine prije podnošenja zahtjeva,
d) da podnosilac zahtjeva i njegov bračni ili vanbračni partner nemaju na drugi način
riješeno stambeno pitanje,
e) da podnosilac zahtjeva i njegov bračni ili vanbračni partner nisu bili vlasnici stana ili
kuće koju su otuđili pravnim poslom,
f) da prodavac stana ili kuće nije roditelj, brat ili sestra podnosioca zahtjeva ili roditelj,
brat ili sestra bračnog ili vanbračnog partnera podnosioca zahtjeva,
g) da je zaključio notarski obrađen ugovor o kupoprodaji stana ili kuće u periodu od
01.11.2021. godine zaključno sa danom objavljivanja javnog poziva za
subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih ili da posjeduje pravosnažno
odobrenje za građenje nadležnog organa, izdato na ime podnosioca zahtjeva, u
periodu od 01.11.2021.godine zaključno sa danom objavljivanja javnog poziva,
h) da kupoprodajna cijena stana ili kuće, odnosno utvrđena vrijednost građevinskog
dijela objekta u izgradnji, ne prelazi iznos od 180.000,00 KM, prema ugovoru o
kupoprodaji stana ili kuće, odnosno rješenju nadležnog organa o uplati naknade za
izgradnju skloništa,
i) da podnosilac zahtjeva ili njegov bračni ili vanbračni partner nisu ostvarili pravo po
projektu Ministarstva za predinvestiranje u poticajnu stanogradnju, što Ministarstvo
utvrđuje na osnovu službene evidencije.
2. Ukoliko su ugovor o kupoprodaji stana ili kuće kao kupci zaključila dva lica, podnosilac
zahtjeva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, može biti samo jedno od njih, uz
obavezu da drugi kupac da izjavu, ovjerenu kod nadležnog organa, da je saglasan da on bude
podnosilac zahtjeva.
3. Vanbračna zajednica je zajednica života žene i muškarca koji nisu u braku ili vanbračnoj
zajednici sa drugim licem, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko
dijete, u smislu člana 3. Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine
Federacije BiH”, br. 35/05, 41/05 i 31/14).

ovo su uslovi od prosle godine, vjerovatno da ce isto biti
Bilo je neke priče da ove godine neće biti uslov 1c (prebivalište u Kantonu Sarajevo u trajanju od tri godine), pa me zanima da li iko ima neke info o tome? Hvala.
Kal El

#15603 Re: Cijene stanova All about

Post by Kal El »

Ništa se ne zna dok oficijelno ne izbace uslove za ovu godinu.
Norea

#15604 Re: Cijene stanova All about

Post by Norea »

Ako moze mala pomoc ako neko zna oko ovih subvencija.

Potpisali smo kupoprodajni ugovor za stan i dali kaparu prije 10-ak dana, cekamo kredit za hipotekarni ugovor, a potom useljenje i prijavu prebivalista.

Prva nam je nekretnina, 1/2, ja sam stanovnik KS, suprug je stanovnik ZDK, ali ce se prijaviti na novu adresu u KS cim zavrsimo proces.

Hocemo li mi moci podnijeti ovaj zahtjev preko mene ili ce biti problem sto nije sva kupoprodajna procedura gotova ako se npr. konkurs raspise prije nego potpisemo hipotekarni ugovor i prijavimo prebivaliste.

Hvala.
Caterpilar

#15605 Re: Cijene stanova All about

Post by Caterpilar »

Mislim da da, bitno je da jedan partner ima "dugotrajno" prebivalište u KS

Mene kopka ova stavka , oko iznosa , je li moguće da neko ko je platio stan 200k , nema pravo na podsticaj ako sam dobro upratio :?
Kal El

#15606 Re: Cijene stanova All about

Post by Kal El »

Caterpilar wrote: 05/10/2023 15:30 Mislim da da, bitno je da jedan partner ima "dugotrajno" prebivalište u KS

Mene kopka ova stavka , oko iznosa , je li moguće da neko ko je platio stan 200k , nema pravo na podsticaj ako sam dobro upratio :?
Da, samo do 180.000KM. Barem prošle godine.
Norea

#15607 Re: Cijene stanova All about

Post by Norea »

Caterpilar wrote: 05/10/2023 15:30 Mislim da da, bitno je da jedan partner ima "dugotrajno" prebivalište u KS

Zavisi koju cijenu odrede kao granicu. Proslih godina je granica bila 170-180 hiljada, ako se dobro sjecam.

Mi smo nasli trosoban stan koji je full opremljen pa smo dogovorili sa prodavcima da za namjestaj potpisemo drugi ugovor i platimo kesom, a stan smo kaparisali kesom 5000 KM i dizemo kredit 175000 KM - ukupna cijena 180000 KM. Time ce nam cijena stana, nadamo se, biti u granici. Sve je bilo regularno, u agenciji i kod notara su rekli da moze tako.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#15608 Re: Cijene stanova All about

Post by laserShow »

Norea wrote: 05/10/2023 15:21 Hocemo li mi moci podnijeti ovaj zahtjev preko mene ili ce biti problem sto nije sva kupoprodajna procedura gotova ako se npr. konkurs raspise prije nego potpisemo hipotekarni ugovor i prijavimo prebivaliste.
naredni konkurs tek 99% jer konkurs kada zapocne kaze npr. sve nekretnine kupljene do 01.10 ulaze u obzir....
Norea

#15609 Re: Cijene stanova All about

Post by Norea »

laserShow wrote: 05/10/2023 16:26
Norea wrote: 05/10/2023 15:21 Hocemo li mi moci podnijeti ovaj zahtjev preko mene ili ce biti problem sto nije sva kupoprodajna procedura gotova ako se npr. konkurs raspise prije nego potpisemo hipotekarni ugovor i prijavimo prebivaliste.
naredni konkurs tek 99% jer konkurs kada zapocne kaze npr. sve nekretnine kupljene do 01.10 ulaze u obzir....
Hvala na info, vidjet ćemo onda, mi smo potpisali kupoprodajni 24.09. Bitno je samo da ne propadne mogućnost, može i nagodinu.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#15610 Re: Cijene stanova All about

Post by laserShow »

Onda update, koliko vidim iz https://mkipgo.ks.gov.ba/aktuelno/konku ... a-mladih-0 rok ce biti od proslog poziva do dana raspisivanja konkrusa.
KlixForum22

#15611 Re: Cijene stanova All about

Post by KlixForum22 »

Pozdrav!

Prvi put pišem na ovoj temi, tako da se unaprijed ispričavam ako sam propustio prethodne diskusije vezano za moje pitanje.

Naime, vidio sam da je objavljeno kako će se i ove godine vršiti subvencije stanova za mlade, pa me zanima samo jedan detalj. Ja ispunjavam sve uvjete koji su navedeni u konkursu koji je izašao prošle godine (pretpostavljam da će uvjeti i ove godine biti identični) osim jednog.

Pošto sam tek prošle godine prebacio prebivalište na KS, da li neko zna je li ovaj uvjet eliminatoran pri izboru, s obzirom da ću imati samo 2 godine umjesto 3? Čisto me zanima iskustvo nekoga ko se već prijavljivao na ove subvencije i kako općenito sistem funkcioniše?

Također, da li bih kako mogao putem fakulteta ili posla dokazati da živim u Sarajevu duže od 3 godine? Došao sam u Sarajevo prvi put prije 5 godina, samo se nisam odmah prijavio, ali na svim dokumentima (fakultetskim i poslovnim) sam stavio da živim u Sarajevu, te da li bih onda mogao priložiti jedan od tih dokumenata kao dokaz?

I još jedno pitanje u slučaju da nijedna od prethodnih opcija ne funkcioniše. Ako bih se sljedeće godine (2024.) prijavio na subvenciju, da li se i dalje brojim kao kandidat iako sam stan kupio ove godine (2023.)?

Hvala!
moee

#15612 Re: Cijene stanova All about

Post by moee »

KlixForum22 wrote: 05/10/2023 21:59 Pozdrav!

Prvi put pišem na ovoj temi, tako da se unaprijed ispričavam ako sam propustio prethodne diskusije vezano za moje pitanje.

Naime, vidio sam da je objavljeno kako će se i ove godine vršiti subvencije stanova za mlade, pa me zanima samo jedan detalj. Ja ispunjavam sve uvjete koji su navedeni u konkursu koji je izašao prošle godine (pretpostavljam da će uvjeti i ove godine biti identični) osim jednog.

Pošto sam tek prošle godine prebacio prebivalište na KS, da li neko zna je li ovaj uvjet eliminatoran pri izboru, s obzirom da ću imati samo 2 godine umjesto 3? Čisto me zanima iskustvo nekoga ko se već prijavljivao na ove subvencije i kako općenito sistem funkcioniše?

Također, da li bih kako mogao putem fakulteta ili posla dokazati da živim u Sarajevu duže od 3 godine? Došao sam u Sarajevo prvi put prije 5 godina, samo se nisam odmah prijavio, ali na svim dokumentima (fakultetskim i poslovnim) sam stavio da živim u Sarajevu, te da li bih onda mogao priložiti jedan od tih dokumenata kao dokaz?

I još jedno pitanje u slučaju da nijedna od prethodnih opcija ne funkcioniše. Ako bih se sljedeće godine (2024.) prijavio na subvenciju, da li se i dalje brojim kao kandidat iako sam stan kupio ove godine (2023.)?

Hvala!
Svaki od uslova je ELIMINATORAN. Ako zadrže uslov min 3 godine prebivališta u KS - nemaš pravo na subvenciju (dokazuje se potvrdom o kretanju i CIPS prijavom). Također, period kupovine stana će biti od datuma objave prošlogodišnjeg poziva do datuma objave ovogodišnjeg poziva. Ako si stan kupio u 2023.g. i nemaš prebivalište 3 god (ako to bude jedan od uslova), ne ispunjavaš uslove i ne možeš se prijaviti iduće godine. Žao mi je...
simbabimba

#15613 Re: Cijene stanova All about

Post by simbabimba »

Pitanje za ljude koji su zavrsili vec kupovinu: jeste li cekali da porezna izadje na procjenu pa onda sredjivali stan ili ste odmah poceli, ne mislim na renoviranje, nego unijeti mozda namjestaj, okreciti i tako... da li utice na procjenu? Hvala
zgiba

#15614 Re: Cijene stanova All about

Post by zgiba »

simbabimba wrote: 10/10/2023 12:16 Pitanje za ljude koji su zavrsili vec kupovinu: jeste li cekali da porezna izadje na procjenu pa onda sredjivali stan ili ste odmah poceli, ne mislim na renoviranje, nego unijeti mozda namjestaj, okreciti i tako... da li utice na procjenu? Hvala
Mi nismo nista dirali dok komisija nije izasla. Namjestaj ne utice na procjenu, krecenje vec utice, jer u principu podize vrijednost stana (malo, ali bar ljepse izgleda :-D )
shape of despair

#15615 Re: Cijene stanova All about

Post by shape of despair »

simbabimba wrote: 10/10/2023 12:16 Pitanje za ljude koji su zavrsili vec kupovinu: jeste li cekali da porezna izadje na procjenu pa onda sredjivali stan ili ste odmah poceli, ne mislim na renoviranje, nego unijeti mozda namjestaj, okreciti i tako... da li utice na procjenu? Hvala
Nisam čekao komisiju a digao sam sve živo, izbijao zidove, obio kupatilo, uveo grijanje. Komisija došla na pola poslova. Svakako sam bio oslobođen poreza.
Beli belcan

#15616 Re: Cijene stanova All about

Post by Beli belcan »

Subvencije KS ce biti po 12000 KM, dobro je da su povecali.
Kal El

#15617 Re: Cijene stanova All about

Post by Kal El »

Beli belcan wrote: 10/10/2023 18:28 Subvencije KS ce biti po 12000 KM, dobro je da su povecali.
Super :thumbup:
Euphoria

#15618 Re: Cijene stanova All about

Post by Euphoria »

Porezna NE IZLAZI na procijenu. Ona uputi zahtjev općini, pa općinska komisija izadje. Kada procjena bude gotova zovnu vas da potpišete, pa službeno to dostave Poreznoj, ako su fini daju vama da odnesete. Onda Porezna na osnovu procjene donese Rješenje ovakvo ili onakvo.
Renoviran stan ili ne nema veze, oni gledaju kvadrat koliko se tu krece i tako procjenjuju.
Nama su za jedan stan u istoj zgradi izasli procijenili, a za drugi, u izvornom stanju nisu ni izasli, samo poslali procijenu ista cijena po kvadratu kao i za prvi, tako da....nikad se ne zna.
Sretno!
konami666

#15620 Re: Cijene stanova All about

Post by konami666 »

Ići će ovo još gore, još uvijek su cijene znatno niže u poređenju sa zemljama okruženja
simbabimba

#15621 Re: Cijene stanova All about

Post by simbabimba »

Euphoria wrote: 10/10/2023 20:57 Porezna NE IZLAZI na procijenu. Ona uputi zahtjev općini, pa općinska komisija izadje. Kada procjena bude gotova zovnu vas da potpišete, pa službeno to dostave Poreznoj, ako su fini daju vama da odnesete. Onda Porezna na osnovu procjene donese Rješenje ovakvo ili onakvo.
Renoviran stan ili ne nema veze, oni gledaju kvadrat koliko se tu krece i tako procjenjuju.
Nama su za jedan stan u istoj zgradi izasli procijenili, a za drugi, u izvornom stanju nisu ni izasli, samo poslali procijenu ista cijena po kvadratu kao i za prvi, tako da....nikad se ne zna.
Sretno!
Hvala!
team87

#15623 Re: Cijene stanova All about

Post by team87 »

Beli belcan wrote: 10/10/2023 18:28 Subvencije KS ce biti po 12000 KM, dobro je da su povecali.
Odakle ti ta informacija?
acuupo

#15624 Re: Cijene stanova All about

Post by acuupo »

Drustvo da li je neko kupovo nekretnine po Hrvatskoj slucajno. Treba da kaparisem stan u primorju ,novogradnja je u pitanju i vidim da nije kao kod nas u BiH, kod notara se javis on sve provjeri , potpisi,plati i to je to .
Hajde ako je neko prosao skoro moze i privatno pp please .
A inace pitam za jarana ,kaze svidja mu se Makarska 😉
Karikaturist

#15625 Re: Cijene stanova All about

Post by Karikaturist »

E sta mu se u Makarskoj svidja zanima me. :lol:
Btw prvo i osnovno nisam siguran da se bez putovnice moze kupiti stan u Hrvatskoj..
Post Reply