English Premier League
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Osmi Socrates
#54801 Re: English Premier League
Dakle, možemo ovdje nabrojati sve stvari koje fudbal, pogotovo high level fudbal, čine posebnim u odnosu na sve ostale sportove, i zašto imamo takoreći "perfect storm" koji dovodi do toga da su i fudbalske sudije "zvijezde".
Naravno, VAR sada to sve čini još perfektnijom olujom. Nemali broj i bivših i aktivnih igrača, i ostalih ljudi iz svijeta fudbala, misli da VAR treba potpuno ukinuti. Samo ostaviti goal line technology. Poslije ove katastrofe su čak i glasniji, mada ovaj incident pokazuje da tehnologija funkcionira dobro, a da su ljudi ti koji zajebu stvar.
Naravno, VAR sada to sve čini još perfektnijom olujom. Nemali broj i bivših i aktivnih igrača, i ostalih ljudi iz svijeta fudbala, misli da VAR treba potpuno ukinuti. Samo ostaviti goal line technology. Poslije ove katastrofe su čak i glasniji, mada ovaj incident pokazuje da tehnologija funkcionira dobro, a da su ljudi ti koji zajebu stvar.
-
Zoooka
#54802 Re: English Premier League
Lik zivi u nekom svom svijetu. Bukvalno moras guglati ime najpoznatijeg NBA sudijeultima_palabra wrote: ↑04/10/2023 16:00Kakve zvijezde, zna li iko ime ijednog NBA sudije?Osmi Socrates wrote: ↑04/10/2023 15:25 Ne kažem da je loše, ali to neminovno dovodi do toga da su sudije veće zvijezde nego prije. Ne možda veće zvijezde od svih igrača, ali veće zvijezde sigurno.
-
Osmi Socrates
#54803 Re: English Premier League
Ne znam da li si primjetio, ali to upravo dokazuje moju poentu.
- vaučer
#54804 Re: English Premier League
Košarka - sudija zajebe - izgubio si jedan od 100 koševa u ligu iz koje ne možeš ispasti.
Nogomet - sudija zajebe - izgubio si možda jedini gol i možeš imati nemjerljive financijske posljedice.
Kako čudno da su sudije u nogometu pod lupom. Posebno kad su dokazano loši godinama kao u EPLu.
Ima li još tople vode za otkriti ili je kvota genijalnosti ispunjena?
Nogomet - sudija zajebe - izgubio si možda jedini gol i možeš imati nemjerljive financijske posljedice.
Kako čudno da su sudije u nogometu pod lupom. Posebno kad su dokazano loši godinama kao u EPLu.
Ima li još tople vode za otkriti ili je kvota genijalnosti ispunjena?
-
Osmi Socrates
#54805 Re: English Premier League
U košarci, u mnogo slučajeva, utakmice se odlučuju odlukom sudije u zadnjim sekundama. I playoff utakmice se odlučuju tako.
U fudbalu, ako si oštećen u sedmom kolu, imaš još 31 kolo da nadoknadiš.
Ja nemam ništa protiv da su fudbalske sudije pod lupom, ali onda ih neminovno činiš većim zvijezdama.
U fudbalu, ako si oštećen u sedmom kolu, imaš još 31 kolo da nadoknadiš.
Ja nemam ništa protiv da su fudbalske sudije pod lupom, ali onda ih neminovno činiš većim zvijezdama.
- vaučer
#54806 Re: English Premier League
Njihov status nema nikakve veze ni s čim, osim u tvojoj glavi. Colina je bio bona fide celebrity, pa nije bio neuki idiot, niti je prosipao silu i ego kao razni Tierneyi, Englandi i ostali.
Jedno je udarati autoritet s pokrićem. Drugo je udarati autoritet sakrivajući se iza organizacije i uniforme.
Jedno je udarati autoritet s pokrićem. Drugo je udarati autoritet sakrivajući se iza organizacije i uniforme.
-
Osmi Socrates
#54807 Re: English Premier League
U fudbalu, veliki broj kontakata između igrača se može protumačiti i na jednu i na drugu stranu. Apsolutni haos, gdje svaki faul može biti diskutovan sa više aspekata.
Tako je i u košarci, ali košarka nema drugih aspekata. Recimo, diving. Veoma rijetko je moguće odrediti da li je igrač stvarno fauliran ili samo simulira.
Onda, naravno, treba uzeti u obzir kada se klub osjeća oštećenim. Ako je aut za napadačku ekipu dosuđen neispravno, i iz tog auta akcija vodi do gola, odbrambeni tim se osjeća oštećen. Tako je i sa kornerima. Tako je i sa faulovima oko šesnaesterca. A sve su ovo ili stvari koje su veoma subjektivne odluke, ili je nekad nemoguće odrediti šta je istina u live akciji.
Veliki broj odluka se ne može objasniti nekim potpuno jasnim argumentima. Tako je i u vaterpolu, ali koga boli kurac za vaterpolo.
Onda se spominje ragbi. Ragbi je sport koji ima jak kodeks časti među svima koji su uključeni. Sorry, ali u fudbalu, čast skoro da i ne postoji. Simuliraj, varaj, itd. Sasvim normalne pojave u fudbalu.
Tako je i u košarci, ali košarka nema drugih aspekata. Recimo, diving. Veoma rijetko je moguće odrediti da li je igrač stvarno fauliran ili samo simulira.
Onda, naravno, treba uzeti u obzir kada se klub osjeća oštećenim. Ako je aut za napadačku ekipu dosuđen neispravno, i iz tog auta akcija vodi do gola, odbrambeni tim se osjeća oštećen. Tako je i sa kornerima. Tako je i sa faulovima oko šesnaesterca. A sve su ovo ili stvari koje su veoma subjektivne odluke, ili je nekad nemoguće odrediti šta je istina u live akciji.
Veliki broj odluka se ne može objasniti nekim potpuno jasnim argumentima. Tako je i u vaterpolu, ali koga boli kurac za vaterpolo.
Onda se spominje ragbi. Ragbi je sport koji ima jak kodeks časti među svima koji su uključeni. Sorry, ali u fudbalu, čast skoro da i ne postoji. Simuliraj, varaj, itd. Sasvim normalne pojave u fudbalu.
- vaučer
#54808 Re: English Premier League
I dalje nitko osim tebe nema pojma o čemu pričaš. Slobodno ti.
-
Osmi Socrates
#54809 Re: English Premier League
Pa sve ove odluke mora donijeti sudija u live akciji, i zato je neminovno zvijezda.
Ako Grealish padne negdje u blizini protivničkog šesnaesterca kao da ga je metak pogodio, a kontakt sa protivničkim igračem je minimalan, sudija mora donijeti tu odluku. Iz tog slobodnog udarca padne gol, protivnički tim se osjeća oštećen. Sudija kriv. Sudija je, dakle, zvijezda.
Dobar dio faulova je tako dosuđen. I "blizina protivničkog šesnaesterca" je relativan pojam, jer to znači bilo gdje u protivničkoj polovini odakle možeš ugroziti protivnički gol ili šutem ili centaršutem.
Ako Grealish padne negdje u blizini protivničkog šesnaesterca kao da ga je metak pogodio, a kontakt sa protivničkim igračem je minimalan, sudija mora donijeti tu odluku. Iz tog slobodnog udarca padne gol, protivnički tim se osjeća oštećen. Sudija kriv. Sudija je, dakle, zvijezda.
Dobar dio faulova je tako dosuđen. I "blizina protivničkog šesnaesterca" je relativan pojam, jer to znači bilo gdje u protivničkoj polovini odakle možeš ugroziti protivnički gol ili šutem ili centaršutem.
Last edited by Osmi Socrates on 04/10/2023 18:09, edited 3 times in total.
-
Zoooka
#54810 Re: English Premier League
Bila bi ludnica da se ponovi tekma i Tottenham glat uzme 
- vaučer
- Student_u_Ostavci
-
Osmi Socrates
#54813 Re: English Premier League
Ma i da se ponovi utakmica, Klopp bi onda kukao kako im je preopterećen raspored. Nije jednom kukao zbog toga.
- BHF_Manijak
#54814 Re: English Premier League
Ama sta vam je ba, jeste normalni vi, kakvo ponavljanje utakmice?!
Nikad niko to nije ni u sali predlozio od FA, vi k'o djeca jebo te...
Nikad niko to nije ni u sali predlozio od FA, vi k'o djeca jebo te...
-
Osmi Socrates
#54815 Re: English Premier League
Ne bi FA o tome ni odlučivala nego neka komisija Premier Lige.
- AmiĐa_Idriz
-
Zoooka
#54817 Re: English Premier League
Ja mislim da Brajton to uzima rutinski 3-1Student_u_Ostavci wrote: ↑04/10/2023 18:17Mislim da bi ih Liverpul pregazio ali nema od toga ništa. RDZ će stradati za vikend.
- jeza u ledja
#54818 Re: English Premier League
Ja ga vala ne mogu vise citat.
Kilometri.
Helem, preslusao i ja ovaj audio, jedino Oli (valjda Oliver, koji je mescini bio cetvrti sudija na terenu), govorio da se zaustavi utakmica.
Na kraju puno expletives i tako to.
Ja prvi put slusam jedan ovakav audio, mescini da je bilo nedavno nesto slicno ali nisam slusao. Meni je vise ovaj audio interesantan iz te perspektive - ipak je poprilicno stresna situacija, koja zahtjeva quick thinking i vrlo brze rezultate. A ovamo glavni dahce u mikrofon. Mislim, sve je to za ocekivati, i to im je posao, samo eto ja nisam prije razmisljao o tome koliko ovo moze biti stresno, pogotovo ovima u VAR sobi.
Kilometri.
Helem, preslusao i ja ovaj audio, jedino Oli (valjda Oliver, koji je mescini bio cetvrti sudija na terenu), govorio da se zaustavi utakmica.
Na kraju puno expletives i tako to.
Ja prvi put slusam jedan ovakav audio, mescini da je bilo nedavno nesto slicno ali nisam slusao. Meni je vise ovaj audio interesantan iz te perspektive - ipak je poprilicno stresna situacija, koja zahtjeva quick thinking i vrlo brze rezultate. A ovamo glavni dahce u mikrofon. Mislim, sve je to za ocekivati, i to im je posao, samo eto ja nisam prije razmisljao o tome koliko ovo moze biti stresno, pogotovo ovima u VAR sobi.
- AmiĐa_Idriz
#54819 Re: English Premier League
Ma ljudi smo, svi griješimo. Ali je smiješno kako im je neorganizovana komunikacija. Između ostalog je tu cijela stvar. Da se čovjek začudi kako i češće nema situacija ko ovih.
- jeza u ledja
#54820 Re: English Premier League
Ah, evo sad cujem "Ollie" nije Michael Oliver vec neki "Head of VAR hub" Ollie ...nesto..
-
RefPus
#54821 Re: English Premier League
Boze sacuvaj ovaj sat vremena potrosio na pametovanje da bi dokazao poentu iako niko nema blage veze o cemu lik prica.Osmi Socrates wrote: ↑04/10/2023 18:03 Pa sve ove odluke mora donijeti sudija u live akciji, i zato je neminovno zvijezda.
-
Osmi Socrates
#54822 Re: English Premier League
To što se vama ne čita na forumu koji je isključivo za pisanje i čitanje je vaš problem.
Ja pričam o tome zašto su sudije u fudbalu zvijezde, a Guardiola je postavio to pitanje. Ukratko, zbog većine njihovih odluka neko će se osjećati oštećen, jer je takva priroda fudbala. Skoro da ne možeš naći utakmicu u kojoj se neko ne žali na suđenje. Domaće lige, manje, veće i najveće, evropska takmičenja, evropska prvenstva, prvenstva drugih kontinenata, svjetska prvenstva.
Zato sudije i jesu zvijezde, ili "zvijezde", u centru pažnje. Ni Pepu nije smetalo kad su klubovi koje je on vodio profitirali od takvih odluka.
Ja pričam o tome zašto su sudije u fudbalu zvijezde, a Guardiola je postavio to pitanje. Ukratko, zbog većine njihovih odluka neko će se osjećati oštećen, jer je takva priroda fudbala. Skoro da ne možeš naći utakmicu u kojoj se neko ne žali na suđenje. Domaće lige, manje, veće i najveće, evropska takmičenja, evropska prvenstva, prvenstva drugih kontinenata, svjetska prvenstva.
Zato sudije i jesu zvijezde, ili "zvijezde", u centru pažnje. Ni Pepu nije smetalo kad su klubovi koje je on vodio profitirali od takvih odluka.
Last edited by Osmi Socrates on 04/10/2023 20:00, edited 4 times in total.
- Edin H.
-
Osmi Socrates
#54824 Re: English Premier League
Evo vam ukratko. Problemi su mnogo dublji nego jedna katastrofalna greška na utakmici. Pisac članka nije sudija.
https://www.google.com/amp/s/www.dailym ... cease.html
https://www.google.com/amp/s/www.dailym ... cease.html
- JohnnyS
#54825 Re: English Premier League
Počela je protuofenziva na društvenim mrežama