Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Da li ste za posebnu temu o računarskim konfiguracijama za igre?

da
244
44%
ne
30
5%
od*ebi Chmoljo, naporan si
282
51%

Total votes: 556

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#45476 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

Quaresma wrote: 01/10/2023 09:22
Tito_i_Partija wrote: 30/09/2023 14:04

Kako dva i po, jarane? Pa skoro je bilo jedno dijete, a drugo na putu.

Čmoljo će još malo pa k'o Benny :D

Image

Na sta se Chmoljo vadi

https://youtu.be/_49-BeMBIQQ?si=Nh0JLRY63nHf1iLF
:lol:

Oplaka mu brat kad rece da ima jednu zenu :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#45477 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

ferratilis wrote: 01/10/2023 14:45 :sad:
Image
Image
A eto, ja sam se jaaaako patio u Kingmakeru sa RTwP dok nisam okrenuo na TB.

Onda sam poceo uzivati.
Tito_i_Partija

#45478 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

RTwP ima svoje mjesto u istoriji gaminga, i nije mi onda smet'o kad je bio nov, al' sada meni lično ide na kurac kad moram svake dvije sekunde pauzirat' da dam nove komande. Zato RTwP igre sada igram ili samo solo (u punom real-timeu jer se brineš o samo jednom karakteru i ne treba ti pauza), ili nikako.

Turn-based je bolji sistem generalno, al' ima i on svojih zajebancija. Nema goreg feelinga kad provedeš 45 minuta boreći jednu bitku, i na samom kraju se desi nešto gdje moraš reloadat' i počet' sve ispočetka.

Image
ferratilis

#45479 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Fazon kod Pathfindera je sto mozes bilo kad promijeniti iz rtwp u tb. U Kingmakeru su to dodali naknadno, nisu morali zrtvovati nikakve mehanike jer cijeli sistem ionako funkcionira na principu rundi od 6 sekundi. Ako se gleda matematicki, i rtwp u Pathfinderu je zapravo turn based, ali su sve akcije simultane. Wrathfinder je to imao od pocetka, sto je odlicno za sve. Ja uvijek igram rtwp jer volim taj haos i nepredvidivost, i ne smeta mi stalno pauziranje, cak mi odgovara. Pathfinder je najbolji jer daje igracima ogroman broj opcija, od sistema do tezine i ostalog.

Medjutim, kad je Josh dodao turn based u PoE2 dvije godine nakon izlaska, neke mehanike su potpuno promijenjene ili cak uklonjene, jer je cijeli sistem od pocetka dizajniran za rtwp. Biras na pocetku igre rtwp ili tb, i to je to. U PoE2 je turn based objektivno gore iskustvo. Ne smeta mi turn based nikako, ali vec svi RPG-i idu u tom pravcu, volio bi da postoji bar jedan cistokrvni rtwp crpg. A ako se PoE3 ikad desi, sigurno ce biti turn based only, zbog ogromnog utjecaja Lariana na cijeli zanr.

Vec je Josh spominjao kako ih je Divinity Original Sin 2 natjerao da imaju full voice acting u PoE2, sto je kostalo puno novca i dodatnog rada. Nakon BG3 standardi su jos veci.
vaučer

#45480 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by vaučer »

Na stranu detalji Larian mehanike, action points itd, ali objektivna kontrola partya je meni nemjerljivo bolja i lakša u turn based. Kad se sjetim onih šizika u BG2, vas šest, njih deset a svi nešto udaraju bacaju - i health barovi nestaju u sekundi.

Ovako bar na miru promisliš sve. Iako da, kad failaš borbu od 30+ minuta ti nije svejedno.
AhmetShabo

#45481 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by AhmetShabo »

ima li sada neki crack za cyberpunk 2077, sa ovim phantom liberty i 2.0 verzijom?
Naravno na pp
Tito_i_Partija

#45482 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

ferratilis wrote: 01/10/2023 19:03Vec je Josh spominjao kako ih je Divinity Original Sin 2 natjerao da imaju full voice acting u PoE2, sto je kostalo puno novca i dodatnog rada. Nakon BG3 standardi su jos veci.
D:OS2 ih "natjerao". :lol:

Josh Sawyer je talentovan dizajner, al' ako ima iko od developera da voli da sere okolo k'o foka, to je on. Ne zaboravimo da je on bio jedan od onih pički koji su skoro srali po Tviteru da mi gejmeri ne trebamo da očekujemo od ostalih igara kvalitet na nivou BG3, i implicir'o je da je iza Lariana stoj'o ogroman blockbusterski budžet koji im je omogućio da tako nešto naprave. Što je naravno Vincke ubrzo demantov'o. Sawyer nosi neki teški, infantilni kompleks od Lariana i vazda voli da ih spominje u nekom pasivno-agresivnom maniru.

Al' koja je smijurija da tip koji radi za jednu od najvećih i najbogatijih firmi na svijetu, fucking Microsoft, optužuje jednu nezavisnu firmu da su eto bacali pare na projekat dok se BG3 nije jednostavno sam od sebe materijalizir'o. :-)
NecuVise

#45483 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by NecuVise »

ferratilis wrote: 01/10/2023 19:03 Fazon kod Pathfindera je sto mozes bilo kad promijeniti iz rtwp u tb. U Kingmakeru su to dodali naknadno, nisu morali zrtvovati nikakve mehanike jer cijeli sistem ionako funkcionira na principu rundi od 6 sekundi. Ako se gleda matematicki, i rtwp u Pathfinderu je zapravo turn based, ali su sve akcije simultane. Wrathfinder je to imao od pocetka, sto je odlicno za sve. Ja uvijek igram rtwp jer volim taj haos i nepredvidivost, i ne smeta mi stalno pauziranje, cak mi odgovara. Pathfinder je najbolji jer daje igracima ogroman broj opcija, od sistema do tezine i ostalog.

Medjutim, kad je Josh dodao turn based u PoE2 dvije godine nakon izlaska, neke mehanike su potpuno promijenjene ili cak uklonjene, jer je cijeli sistem od pocetka dizajniran za rtwp. Biras na pocetku igre rtwp ili tb, i to je to. U PoE2 je turn based objektivno gore iskustvo. Ne smeta mi turn based nikako, ali vec svi RPG-i idu u tom pravcu, volio bi da postoji bar jedan cistokrvni rtwp crpg. A ako se PoE3 ikad desi, sigurno ce biti turn based only, zbog ogromnog utjecaja Lariana na cijeli zanr.

Vec je Josh spominjao kako ih je Divinity Original Sin 2 natjerao da imaju full voice acting u PoE2, sto je kostalo puno novca i dodatnog rada. Nakon BG3 standardi su jos veci.
Meni je iskreno bezveze to forsiranje voice actinga i nabijanje troškova i vremena time. Lično u takvim igrama ja pročitam šta piše i idem dalje, ne čekam da oni završe. Također je bezveze što recenzenti nekim igrama to opraštaju a nekim ne, pa tako imaš Zeldu koja 99% dijaloga nema voice actinga i nikom ništa, ali ono tako je to u zeldi pa je ok.
NecuVise

#45484 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by NecuVise »

Tito_i_Partija wrote: 01/10/2023 23:47
ferratilis wrote: 01/10/2023 19:03Vec je Josh spominjao kako ih je Divinity Original Sin 2 natjerao da imaju full voice acting u PoE2, sto je kostalo puno novca i dodatnog rada. Nakon BG3 standardi su jos veci.

Josh Sawyer je talentovan dizajner, al' ako ima iko od developera da voli da sere okolo k'o foka, to je on. Ne zaboravimo da je on bio jedan od onih pički koji su skoro srali po Tviteru da mi gejmeri ne trebamo da očekujemo od ostalih igara kvalitet na nivou BG3, i implicir'o je da je iza Lariana stoj'o ogroman blockbusterski budžet koji im je omogućio da tako nešto naprave. Što je naravno Vincke ubrzo demantov'o. Sawyer nosi neki teški, infantilni kompleks od Lariana i vazda voli da ih spominje u nekom pasivno-agresivnom maniru.

Al' koja je smijurija da tip koji radi za jednu od najvećih i najbogatijih firmi na svijetu, fucking Microsoft, optužuje jednu nezavisnu firmu da su eto bacali pare na projekat dok se BG3 nije jednostavno sam od sebe materijalizir'o. :-)
Larian sam ima više nego duplo ljudi vs obsidian I svi ti ljudi su u Larianu radili na BG3 dok u obsidianu rade na više projekata odjednom. Dakle, da Obsidian stavi sve ljude na projekat opet bi imali samo pola ljudi vs Larian, dakle masivan hiring spree bi morao da se desi plus da toliko dugo rade na igri. Naravno da bi trebao velik budžet, to ne treba nikome objašnjavati ko samo malo razmisli, bez obzira sta Vicke kaže. Ne rade developer džaba, pogotovo u ovim zemljama sa velikim platama.

PS. To što su im vlasnici ne znači da oni imaju para. To kao da kažeš nekom djetetu otac ti ima para a ti ne možeš ovo ili ono.
Averus

#45485 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

NecuVise wrote: 02/10/2023 07:17 Meni je iskreno bezveze to forsiranje voice actinga i nabijanje troškova i vremena time. Lično u takvim igrama ja pročitam šta piše i idem dalje, ne čekam da oni završe. Također je bezveze što recenzenti nekim igrama to opraštaju a nekim ne, pa tako imaš Zeldu koja 99% dijaloga nema voice actinga i nikom ništa, ali ono tako je to u zeldi pa je ok.
Moraš gledati sliku šire - Voice Acting je dosta zahtjevan posao, a prolazi (veoma često) neprimjećeno i potplaćeno. Između ostalog, dio ovog velikog štrajka u americi su i voice actors, jer Hollywood hoće da ih učini nezaposlivim pomoću AI generisanih glasova na osnovu njihovih već snimljenih.

Zatim, zašto se Zeldi oprosti, a nekom Divinityju ne bi? Zato što su to skroz različite igre. Zelda je uvijek bila maštovita igra koja sa sobom nosi godine i godine nostalgije, a i sama od sebe je više urađena u maniru dječije igre, dok su ove druge spominjane više urađene kao ozbiljne igre, dosta onako realističnije (koliko je to moguće u fantasy settingu). Zato u Zeldi dovoljno da ti protivnici gruntaju i stenju dok ih udaraša, a u ozbiljnim RPG igrama se 99% igrača više uživi kad udari lika, a on ti odgovori psovkama, uvredama i prijetnjama.
Ovo samo navodim banalne primjere, ali mislim da je jasno :)

A što se tiče ovog Johna Sawyera, a i inače ovih što vole da prde po twitterima itd., ja ih sve ignorišem. Baš ću vrijeme i energiju trošiti još i na njih :D
Upratim ovako kad se nešto bitnije desi, kao izjave oko kupovine Nintenda, obećanja za CP2077 i NMS i tako to, ali generalno me ne zanimaju, mene zanima krajnji proizvod i da ja uživam u satima koje sam proveo igrajući te igre.
Tito_i_Partija

#45487 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

NecuVise wrote: 02/10/2023 07:22
Tito_i_Partija wrote: 01/10/2023 23:47

Larian sam ima više nego duplo ljudi vs obsidian I svi ti ljudi su u Larianu radili na BG3 dok u obsidianu rade na više projekata odjednom. Dakle, da Obsidian stavi sve ljude na projekat opet bi imali samo pola ljudi vs Larian, dakle masivan hiring spree bi morao da se desi plus da toliko dugo rade na igri. Naravno da bi trebao velik budžet, to ne treba nikome objašnjavati ko samo malo razmisli, bez obzira sta Vicke kaže. Ne rade developer džaba, pogotovo u ovim zemljama sa velikim platama.

PS. To što su im vlasnici ne znači da oni imaju para. To kao da kažeš nekom djetetu otac ti ima para a ti ne možeš ovo ili ono.
D:OS2 je bio ogroman hit, koji je finansiran preko kickstartera, a sav prihod su uložili u BG3. A pošto su i self-published, uzimanje kredita je bilo neizbježno. Spekuliše se da su morali platit' WOTC za licencu, il' u najmanju ruku dijele profit sa njima zbog licence. Sve što su stvorili, stvorili su sami pod ogromnim rizikom.

To što su ljudi konstantno pomjerali granice sa svojim igrama, a Sawyer se sa svojim "more of the same" pristupom naš'o prozvan time, to je njegov problem. Imaš jarane svoj studio, uzmi kredit il' pitaj tatu Microsofta za pare, pa napravi igru vrijednu spomena. Al' bolna istina je da Sawyer jednostavno nije ni upola dobar dizajner k'o Chris Avellone, pa svoje frustracije iznosi na sve strane.
ferratilis

#45488 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Daj mi jedan Sojerov niskobudzetni crpg, eto ti sve sto je Larian ikad uradio i sto ce uraditi. Nije sve u produkciji.

Toliko su pomjerili granice da je ovo sad standard pisanja u RPG-ima:
Tito_i_Partija

#45489 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Niđe veze argument, jer svaka igra ima nebulozne linije koje možeš izvuć' iz mora dobrih.

Međutim, nije mi jasno zašto se vas dvojica nalazite uvrijeđeni kad je Sawyer bio taj koji je ničim izazvan počeo da sere o novim CRPG standardima i da proziva Larian. Nije Larian kriv što PoE2 i Tyranny nisu bili komercijalan uspjeh. Ako hoćeš dobar primjer, eto ti Owlcat, koji je napravio dvije bolje RTwP fantasy igre nego PoE, i to sa još manjim budžetom. :D
ferratilis

#45490 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Trazim da se Titi uvede obavezan alkotest prilikom logovanja na forum, da ne pise nebuloze. :D
Tito_i_Partija

#45491 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Idi ba upali kakvu japansku igru, da malo dođeš sebi. :D
Bosnian Dragon1

#45492 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Bosnian Dragon1 »

ferratilis wrote: 02/10/2023 11:56 Image
Forza Horizon ?
ferratilis

#45493 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Bosnian Dragon1 wrote: 02/10/2023 16:04 Forza Horizon ?
Da, petica. Forza Motorsport izlazi za osam dana, to cu obavezno igrati. :)
NecuVise

#45494 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by NecuVise »

Tito_i_Partija wrote: 02/10/2023 13:55
NecuVise wrote: 02/10/2023 07:22

D:OS2 je bio ogroman hit, koji je finansiran preko kickstartera, a sav prihod su uložili u BG3. A pošto su i self-published, uzimanje kredita je bilo neizbježno. Spekuliše se da su morali platit' WOTC za licencu, il' u najmanju ruku dijele profit sa njima zbog licence. Sve što su stvorili, stvorili su sami pod ogromnim rizikom.

To što su ljudi konstantno pomjerali granice sa svojim igrama, a Sawyer se sa svojim "more of the same" pristupom naš'o prozvan time, to je njegov problem. Imaš jarane svoj studio, uzmi kredit il' pitaj tatu Microsofta za pare, pa napravi igru vrijednu spomena. Al' bolna istina je da Sawyer jednostavno nije ni upola dobar dizajner k'o Chris Avellone, pa svoje frustracije iznosi na sve strane.
Avellone nije dizajner, nego pisac. Usput si ignorisao sve što sam napisao pa priču odvukao u drugu stranu tako da neću dalje nastaviti.
caseytron

#45495 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by caseytron »

ferratilis wrote: 02/10/2023 16:09
Bosnian Dragon1 wrote: 02/10/2023 16:04 Forza Horizon ?
Da, petica. Forza Motorsport izlazi za osam dana, to cu obavezno igrati. :)
Cekam je ko ozeblo sunce :izet: :-D
Averus

#45496 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Jeste dosadni :D

Jel' ko gledao Grand Turismo. Iznenadih se, zabavan film :thumbup:
ferratilis

#45497 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Zanimljiva igra od ljudi koji su radili Limbo i Inside, dostupna i na game passu.
Averus

#45498 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Ima li ko provjeren torrent za Age of Empires 4? :)
Tito_i_Partija

#45499 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Chris Avellone nije dizajner, nego pisac.

David Bowie nije pjevač, nego pisac.

Christopher Nolan nije režiser, nego pisac.

:D
Averus

#45500 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Braćo RPGaši, je li ko igrao Black Book?

“Black Book” is a dark RPG Adventure, based on Slavic myths, in which you play as a young sorceress. Fight evil forces in card-based battles and explore the world, where humans live alongside mythological creatures.
Post Reply