NecuVise wrote: ↑02/10/2023 07:17
Meni je iskreno bezveze to forsiranje voice actinga i nabijanje troškova i vremena time. Lično u takvim igrama ja pročitam šta piše i idem dalje, ne čekam da oni završe. Također je bezveze što recenzenti nekim igrama to opraštaju a nekim ne, pa tako imaš Zeldu koja 99% dijaloga nema voice actinga i nikom ništa, ali ono tako je to u zeldi pa je ok.
Moraš gledati sliku šire - Voice Acting je dosta zahtjevan posao, a prolazi (veoma često) neprimjećeno i potplaćeno. Između ostalog, dio ovog velikog štrajka u americi su i voice actors, jer Hollywood hoće da ih učini nezaposlivim pomoću AI generisanih glasova
na osnovu njihovih već snimljenih.
Zatim, zašto se Zeldi oprosti, a nekom Divinityju ne bi? Zato što su to skroz različite igre. Zelda je uvijek bila maštovita igra koja sa sobom nosi godine i godine nostalgije, a i sama od sebe je više urađena u maniru dječije igre, dok su ove druge spominjane više urađene kao ozbiljne igre, dosta onako realističnije (koliko je to moguće u fantasy settingu). Zato u Zeldi dovoljno da ti protivnici gruntaju i stenju dok ih udaraša, a u ozbiljnim RPG igrama se 99% igrača više uživi kad udari lika, a on ti odgovori psovkama, uvredama i prijetnjama.
Ovo samo navodim banalne primjere, ali mislim da je jasno
A što se tiče ovog Johna Sawyera, a i inače ovih što vole da prde po twitterima itd., ja ih sve ignorišem. Baš ću vrijeme i energiju trošiti još i na njih
Upratim ovako kad se nešto bitnije desi, kao izjave oko kupovine Nintenda, obećanja za CP2077 i NMS i tako to, ali generalno me ne zanimaju, mene zanima krajnji proizvod i da ja uživam u satima koje sam proveo igrajući te igre.