Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Haris.ba

#28126 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

BAK-eV wrote: 22/09/2023 16:20 Ako hoce kanton i opstine, mogu to sami odraditi.
Federacija je nadlezna za magistrale, brze ceste i autoputeve.

Pa ni Sarajevo ne moze trase takve vrste samo da radi, a da radi SBK.
RJ57

#28127 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

ni ovo na gradiški nije došlo nidokle, trebaju im još jedno dvije godine
BAK-eV

#28128 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BAK-eV »

Haris.ba wrote: 22/09/2023 16:54
BAK-eV wrote: 22/09/2023 16:20 Ako hoce kanton i opstine, mogu to sami odraditi.

Pa sam pravis lokalnu cestu sirine 10 metara i to je to.
Haris.ba

#28129 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

BAK-eV wrote: 25/09/2023 15:08
Haris.ba wrote: 22/09/2023 16:54

Budzet SBK je oko 330 miliona, a projekta Travnik - Lasva je milijarda i kusur.
BAK-eV

#28130 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BAK-eV »

Haris.ba wrote: 25/09/2023 15:19
BAK-eV wrote: 25/09/2023 15:08

Budzet SBK je oko 330 miliona, a projekta Travnik - Lasva je milijarda i kusur.
Pravis sta se moze.

Znam da cudno zvuci ali ocigledno ce se recimo u USK nacekati da naprave neku brzu cestu.
Poceti sa tim "trikom" pa ce nesto biti.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#28131 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by laserShow »

ne mozes praviti nesto sto nije cjelina, jer ce propadati, a nema svrhu.
NecuVise

#28132 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by NecuVise »

Pa postoji klasifikacija i nadležnost nad cestama, ne možeš raditi šta hoćeš, gdje hoćeš i kako hoćeš.
Haris.ba

#28133 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Lokal nema love da eksproprijaciju odradi bez pomoci, a da sada prave ceste viseg ranga.

Ti isto ko da kazes da trebaju biti opcinske vojske.
So What!

#28134 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Kako je lijepo Bivolje brdo, nisam znao da je ovako zeleno. Šteta je što na ovoj strani, realno ovo je skoro i završeno, dok se kuburi još uvijek sa problemima na drugoj strani Neretve.

Porodice Foht

#28135 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Porodice Foht »

So What! wrote: 29/09/2023 10:48 Kako je lijepo Bivolje brdo, nisam znao da je ovako zeleno. Šteta je što na ovoj strani, realno ovo je skoro i završeno, dok se kuburi još uvijek sa problemima na drugoj strani Neretve.

Dobar vgideo. :thumbup: Jesu li u Bivoljem brdu i Bosnjaci i Hrvati?

Znas li hoce li se iznad onih manja dva mosta do velikog u POcitelju, iz pravca tunela, iznad ceste postaviti zastitne mreze? Nesto mi ono puno ogoljelog i nezasticenog kamenog brda da moze izlupati auta ljudima u prolasku.
BAK-eV

#28136 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BAK-eV »

Haris.ba wrote: 25/09/2023 17:46 Lokal nema love da eksproprijaciju odradi bez pomoci, a da sada prave ceste viseg ranga.

Ja govorim o prosirenju sadasnje ceste.

Primjer:
Opstina kaze mi ce mo na svoju ruku ovu godinu trecu traku duzine 500 metara napraviti na nekom ravnom dijelu da se moze teretnjak preteci.
Za 5 godina planiras sredstva za neki most, probijanja okuke i sl.

Bez tog lokalnog angazmana necemo mi nikada izgraditi ceste, autoputeve ... nista.
Dr Arsla

#28137 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

BAK-eV wrote: 29/09/2023 15:16
Haris.ba wrote: 25/09/2023 17:46 Lokal nema love da eksproprijaciju odradi bez pomoci, a da sada prave ceste viseg ranga.

Primjer:
Opstina kaze mi ce mo na svoju ruku ovu godinu trecu traku duzine 500 metara napraviti na nekom ravnom dijelu da se moze teretnjak preteci.

Bez tog lokalnog angazmana necemo mi nikada izgraditi ceste, autoputeve ... nista.
Nemoguća misija. Jednostavno općina/grad nema nadležnost. To treba raditi FBIH
BAK-eV

#28138 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BAK-eV »

Dr Arsla wrote: 29/09/2023 15:24
BAK-eV wrote: 29/09/2023 15:16

Primjer:

Nemoguća misija. Jednostavno općina/grad nema nadležnost. To treba raditi FBIH
Ako opstina skupi novac, mora Vlada dati zeleno svjetlo.
A i da ne da...sta?
Pravi i gotovo.
ZoomZoomKiwi

#28139 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

To je nemoguće. Moguće samo na lokalnim cestama.

Nadležnosti u FBiH su sljedeće:
Općina - lokalne ceste (najčešće bijeli putokazi, bez posebne oznake)
Kantonalna direkcija za ceste - regionalne ceste (Rxxx - žuti putokazi)
JP Ceste FBIH - magistralne ceste (M-xxx - plavi putokazi)
JP Autoceste FBiH - brze ceste i autoputevi (Axxx - zeleni putokazi)

Jedino za šta se općina pita u ovim višim kategorijama cesta jeste da prilagodi prostorni plan i katastar nekoj novoj trasi ili proširenju postojeće. Ništa više.

Niti mogu šta započeti niti smiju. Mogu preko stranačkih kolega samo da lobiraju i tu je kraj.
mistek

#28140 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mistek »

Ljudi pogrešno misle da su pare najveći problem, a nisu, skoro ni za jednu cestu (osim nekih besperspektivnih pravaca). Lokalna zajednica, a i svi drugi, moraju obezbijediti uslove za gradnju. Eto i dolinom Lašve, veći je problem političko pitanje, kuda će trasa, šta da se radi i sl., nego pare. Ista stvar kao autoput. Da je samo po parama, gradilo bi se svašta nešto u BiH.
MinistarKulture

#28141 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by MinistarKulture »

Gledam, Azerbajdzanci citav Karabakh spojili autoputem za 2 godine, a mi jos do Zepca nismo dosli
Haris.ba

#28142 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

MinistarKulture wrote: 01/10/2023 12:56 Gledam, Azerbajdzanci citav Karabakh spojili autoputem za 2 godine, a mi jos do Zepca nismo dosli
Pa dikatura je kod njih. Nema da se svadjaju ko ce tender mahnuti. :D
RJ57

#28143 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

Haris.ba wrote: 01/10/2023 12:57
MinistarKulture wrote: 01/10/2023 12:56 Gledam, Azerbajdzanci citav Karabakh spojili autoputem za 2 godine, a mi jos do Zepca nismo dosli
ja ne znam ni o kakvom autoputu do karabaha, a ne vidim ga ni na mapama
So What!

#28144 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

RJ57 wrote: 01/10/2023 18:01
Haris.ba wrote: 01/10/2023 12:57

ja ne znam ni o kakvom autoputu do karabaha, a ne vidim ga ni na mapama
Da ne oftopičarim, da postavljam slike ovdje, Azeri su potpuni luđaci, otvorili su gradilište prema svakom oslobođenom selu u Karabakhu na kojima se uveliko radi. Zatim su u svakoj većoj varoši već izgradili aerodroma. Obnova tih gradova i sela još nije počela, ali vjerovatno kada završe putnu infrastrukturu.

A Karabakh je planinski kraj, skoro kao i Srednja Bosna i dobar dio Hercegovine, težak reljef i zaista mnogo tunela. Npr. ovaj Fuzuli - Shusha autoput je impresivan, doslovno vijuga onom planinom do Shushe.

Plan je bio još u ovom prijelaznom periodu izmeđe kraja rata i posljenjeg napada (2020-22) da se krene s autoputom do Stepanakerta, Armenci su se odmah podigli, s pričom da je put od Azerbejdžana do Stepanakerta nastavak genocida. Gorštaci, šta reći drugo.

Ovo što prave je ozbiljna stvar, ali mi smo u ovoj priči više Armenci nego Azerbejdžanci. Doduše Armenci su gori i od nas, preko 20 godina su imali Karabakh u svojim rukama i nije ima naumpalo da naprave puteve do istog, kod nas se vodi polemika i dalje, da li nam treba tunel prema Goraždu.

Azerbejdžanci su autokratija koja leži na ogromnim nalazištima plina i nafte, decenijama su se polahko naoružavali i čekali da vrate Armencima za sramotu u zadnjem ratu. Nakon pobjede, shvatili su da moraju da ovjere teren infrastrukturno, a imaju i novca i građevinske operative (sjetite se da i kod nas grade neke dionice), a Bogami i nacionalnog naboja nakon pobjede u ratu. Ne možemo se mi s njima porediti, kažem vam, nama su Armenci dosta bliži. Svi im neki saveznici, niko im para nije dao, malo infrastrukturu da poprave, a nalazišta nekih resursa i nemaju.
Haris.ba

#28146 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Pošto vidim da ljudi ne znaju šta je zaštitini pojas. To ne znači da objekat ne može biti u 40 metara od vanjske ivice ceste. Samo da se mora tražiti posebna saglasnost od upravitelja ceste ako hoćeš da gradiš u tom pojasu.
Član 58
Zaštitni pojas uz javne ceste (zaštitni cestovni pojas) je pojas na kojem važi poseban režim
gradnje i uspostavlja se s ciljem zaštite javne ceste i sigurnosti saobraćaja na njoj od štetnih uticaja
i različitih aktivnosti u prostoru pored javne ceste.
U postupku izdavanja odobrenje za građenje ili urbanističke saglasnosti za građenje objekata i
instalacija na javnoj cesti ili unutar cestovnog i zaštitnog pojasa javne ceste organ nadležan za
prostorno uređenje obavezan je zatražiti prethodnu saglasnost, odnosno odobrenje od upravitelja
ceste.

Zaštitni pojas u smislu stava 1. ovog člana mjeri se od vanjskog ruba cestovnog pojasa tako da je
u pravilu širok sa svake strane:
-autoceste 40 m,
-brze ceste 30 m,
-magistralne ceste 20 m,
-regionalne ceste 10 m,
-lokalne ceste 5 m.
Balkaninfo

#28147 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Balkaninfo »

Medakovo - Ozimica - Koridor 5c
https://youtu.be/Bw3BFGSXzak
belfy

#28148 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by belfy »

Haris.ba wrote: 02/10/2023 14:08 Pošto vidim da ljudi ne znaju šta je zaštitini pojas. To ne znači da objekat ne može biti u 40 metara od vanjske ivice ceste. Samo da se mora tražiti posebna saglasnost od upravitelja ceste ako hoćeš da gradiš u tom pojasu.
Član 58
Zaštitni pojas uz javne ceste (zaštitni cestovni pojas) je pojas na kojem važi poseban režim
gradnje i uspostavlja se s ciljem zaštite javne ceste i sigurnosti saobraćaja na njoj od štetnih uticaja
U postupku izdavanja odobrenje za građenje ili urbanističke saglasnosti za građenje objekata i
instalacija na javnoj cesti ili unutar cestovnog i zaštitnog pojasa javne ceste organ nadležan za
prostorno uređenje obavezan je zatražiti prethodnu saglasnost, odnosno odobrenje od upravitelja
ceste.

Zaštitni pojas u smislu stava 1. ovog člana mjeri se od vanjskog ruba cestovnog pojasa tako da je
-autoceste 40 m,
-brze ceste 30 m,
-magistralne ceste 20 m,
-regionalne ceste 10 m,
-lokalne ceste 5 m.
to je ako ces da gradis kada je cesta vec tu. a ne kada su objekti tu prije gradnje te ceste. nece ljudi traziti dozvolu za svoju kucu koja je vec tu od nekoga ko je dosao da tu napravi cestu, jel tako? zato se i radi prvo eksproprijacija...
Haris.ba

#28149 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

belfy wrote: 02/10/2023 19:43 to je ako ces da gradis kada je cesta vec tu. a ne kada su objekti tu prije gradnje te ceste. nece ljudi traziti dozvolu za svoju kucu koja je vec tu od nekoga ko je dosao da tu napravi cestu, jel tako? zato se i radi prvo eksproprijacija...
Tako je. Zato se prije izgradnje i provede taj postupak gdje mozes da se zalis ako se ne slazes sa procjenom. Nisu ti uzeli objekat, a mislis da je preblizu cesti, nisi zadovoljan iznosom, uzeli ti dio parcele, a ne citavu....
Zastitini pojas ne znaci da ne moze biti objekat u pojasu 40 metara od ceste.
belfy

#28150 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by belfy »

Haris.ba wrote: 02/10/2023 21:52
belfy wrote: 02/10/2023 19:43 to je ako ces da gradis kada je cesta vec tu. a ne kada su objekti tu prije gradnje te ceste. nece ljudi traziti dozvolu za svoju kucu koja je vec tu od nekoga ko je dosao da tu napravi cestu, jel tako? zato se i radi prvo eksproprijacija...
Tako je. Zato se prije izgradnje i provede taj postupak gdje mozes da se zalis ako se ne slazes sa procjenom. Nisu ti uzeli objekat, a mislis da je preblizu cesti, nisi zadovoljan iznosom, uzeli ti dio parcele, a ne citavu....
Zastitini pojas ne znaci da ne moze biti objekat u pojasu 40 metara od ceste.
da li ti vidis da ovo sto pricas nema veze sa onim tvojim postom od prije. u njemu stoji zakon o gradnji nakon sto je cesta tu. a zakon koji pokriva ekproprijacu je nesto sasvim drugo.

ovo sto si ti postavio se moze odnositi na pumpe, hotele, motele, odmorista i njima slicne objekte koji se grade NAKON sto je cesta napravljena. nema nikakve veze sa onim sto vec postoji kada se cesta treba praviti. jer vidi sta si postavio:
Haris.ba wrote: 02/10/2023 14:08 Pošto vidim da ljudi ne znaju šta je zaštitini pojas. To ne znači da objekat ne može biti u 40 metara od vanjske ivice ceste. Samo da se mora tražiti posebna saglasnost od upravitelja ceste ako hoćeš da gradiš u tom pojasu.
Član 58
ceste.

-autoceste 40 m,
-brze ceste 30 m,
-magistralne ceste 20 m,
-regionalne ceste 10 m,
-lokalne ceste 5 m.
Haris.ba wrote: 02/10/2023 21:52
i sve ovo se odnosi na pojas kada je cesta VEC izgradjena.
Post Reply