Federacija je nadlezna za magistrale, brze ceste i autoputeve.
Pa ni Sarajevo ne moze trase takve vrste samo da radi, a da radi SBK.
Moderator: anex
Pa sam pravis lokalnu cestu sirine 10 metara i to je to.
Budzet SBK je oko 330 miliona, a projekta Travnik - Lasva je milijarda i kusur.
Pravis sta se moze.
Dobar vgideo.
Ja govorim o prosirenju sadasnje ceste.
Nemoguća misija. Jednostavno općina/grad nema nadležnost. To treba raditi FBIHBAK-eV wrote: ↑29/09/2023 15:16Ja govorim o prosirenju sadasnje ceste.
Primjer:
Opstina kaze mi ce mo na svoju ruku ovu godinu trecu traku duzine 500 metara napraviti na nekom ravnom dijelu da se moze teretnjak preteci.
Za 5 godina planiras sredstva za neki most, probijanja okuke i sl.
Bez tog lokalnog angazmana necemo mi nikada izgraditi ceste, autoputeve ... nista.
Ako opstina skupi novac, mora Vlada dati zeleno svjetlo.Dr Arsla wrote: ↑29/09/2023 15:24Nemoguća misija. Jednostavno općina/grad nema nadležnost. To treba raditi FBIHBAK-eV wrote: ↑29/09/2023 15:16
Ja govorim o prosirenju sadasnje ceste.
Primjer:
Opstina kaze mi ce mo na svoju ruku ovu godinu trecu traku duzine 500 metara napraviti na nekom ravnom dijelu da se moze teretnjak preteci.
Za 5 godina planiras sredstva za neki most, probijanja okuke i sl.
Bez tog lokalnog angazmana necemo mi nikada izgraditi ceste, autoputeve ... nista.
Pa dikatura je kod njih. Nema da se svadjaju ko ce tender mahnuti.MinistarKulture wrote: ↑01/10/2023 12:56 Gledam, Azerbajdzanci citav Karabakh spojili autoputem za 2 godine, a mi jos do Zepca nismo dosli
ja ne znam ni o kakvom autoputu do karabaha, a ne vidim ga ni na mapamaHaris.ba wrote: ↑01/10/2023 12:57Pa dikatura je kod njih. Nema da se svadjaju ko ce tender mahnuti.MinistarKulture wrote: ↑01/10/2023 12:56 Gledam, Azerbajdzanci citav Karabakh spojili autoputem za 2 godine, a mi jos do Zepca nismo dosli![]()
Da ne oftopičarim, da postavljam slike ovdje, Azeri su potpuni luđaci, otvorili su gradilište prema svakom oslobođenom selu u Karabakhu na kojima se uveliko radi. Zatim su u svakoj većoj varoši već izgradili aerodroma. Obnova tih gradova i sela još nije počela, ali vjerovatno kada završe putnu infrastrukturu.
Član 58
Zaštitni pojas uz javne ceste (zaštitni cestovni pojas) je pojas na kojem važi poseban režim
gradnje i uspostavlja se s ciljem zaštite javne ceste i sigurnosti saobraćaja na njoj od štetnih uticaja
i različitih aktivnosti u prostoru pored javne ceste.
U postupku izdavanja odobrenje za građenje ili urbanističke saglasnosti za građenje objekata i
instalacija na javnoj cesti ili unutar cestovnog i zaštitnog pojasa javne ceste organ nadležan za
prostorno uređenje obavezan je zatražiti prethodnu saglasnost, odnosno odobrenje od upravitelja
ceste.
Zaštitni pojas u smislu stava 1. ovog člana mjeri se od vanjskog ruba cestovnog pojasa tako da je
u pravilu širok sa svake strane:
-autoceste 40 m,
-brze ceste 30 m,
-magistralne ceste 20 m,
-regionalne ceste 10 m,
-lokalne ceste 5 m.
to je ako ces da gradis kada je cesta vec tu. a ne kada su objekti tu prije gradnje te ceste. nece ljudi traziti dozvolu za svoju kucu koja je vec tu od nekoga ko je dosao da tu napravi cestu, jel tako? zato se i radi prvo eksproprijacija...Haris.ba wrote: ↑02/10/2023 14:08 Pošto vidim da ljudi ne znaju šta je zaštitini pojas. To ne znači da objekat ne može biti u 40 metara od vanjske ivice ceste. Samo da se mora tražiti posebna saglasnost od upravitelja ceste ako hoćeš da gradiš u tom pojasu.
Član 58
Zaštitni pojas uz javne ceste (zaštitni cestovni pojas) je pojas na kojem važi poseban režim
gradnje i uspostavlja se s ciljem zaštite javne ceste i sigurnosti saobraćaja na njoj od štetnih uticaja
U postupku izdavanja odobrenje za građenje ili urbanističke saglasnosti za građenje objekata i
instalacija na javnoj cesti ili unutar cestovnog i zaštitnog pojasa javne ceste organ nadležan za
prostorno uređenje obavezan je zatražiti prethodnu saglasnost, odnosno odobrenje od upravitelja
ceste.
Zaštitni pojas u smislu stava 1. ovog člana mjeri se od vanjskog ruba cestovnog pojasa tako da je
-autoceste 40 m,
-brze ceste 30 m,
-magistralne ceste 20 m,
-regionalne ceste 10 m,
-lokalne ceste 5 m.
Tako je. Zato se prije izgradnje i provede taj postupak gdje mozes da se zalis ako se ne slazes sa procjenom. Nisu ti uzeli objekat, a mislis da je preblizu cesti, nisi zadovoljan iznosom, uzeli ti dio parcele, a ne citavu....
da li ti vidis da ovo sto pricas nema veze sa onim tvojim postom od prije. u njemu stoji zakon o gradnji nakon sto je cesta tu. a zakon koji pokriva ekproprijacu je nesto sasvim drugo.Haris.ba wrote: ↑02/10/2023 21:52Tako je. Zato se prije izgradnje i provede taj postupak gdje mozes da se zalis ako se ne slazes sa procjenom. Nisu ti uzeli objekat, a mislis da je preblizu cesti, nisi zadovoljan iznosom, uzeli ti dio parcele, a ne citavu....
Zastitini pojas ne znaci da ne moze biti objekat u pojasu 40 metara od ceste.
Haris.ba wrote: ↑02/10/2023 14:08 Pošto vidim da ljudi ne znaju šta je zaštitini pojas. To ne znači da objekat ne može biti u 40 metara od vanjske ivice ceste. Samo da se mora tražiti posebna saglasnost od upravitelja ceste ako hoćeš da gradiš u tom pojasu.
Član 58
ceste.
-autoceste 40 m,
-brze ceste 30 m,
-magistralne ceste 20 m,
-regionalne ceste 10 m,
-lokalne ceste 5 m.