Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
emotivac wrote: ↑28/09/2023 07:50
Ma pusti ti rekla-kazala, ta guma od 10 godina je "plastika", a ne guma. Bio bogtinental, a ne tamo neki michelin... Max 4-5 godina.
Ako ne vjeruješ, nađi neku gumu staru 10 godina pa ćeš vidjeti. Da ne znam ti ja kako se skladišti.
Kod matere zimske Hankook i*cept RS2 na Fiatu 500, ovo će im biti šesta zima, prošlu zimu bez problema išle na Jahorinu.
Voze se samo zimi i prešle su možda 10ak hiljada km, i sad bi ih trebao baciti?
Uplastiči se guma koja se vozi kad ne treba, tipa zimska na >10°C.
frngla wrote: ↑28/09/2023 07:57
Michelin Alpin sam vozio 5 godina, od toga su prve dvije bile top, treću zimu slabije, četvrtu osjetno slabije, petu katastrofa
To možda ima više veze sa dubinom profila, nego sa starošću gume.
emotivac wrote: ↑28/09/2023 07:50
Ma pusti ti rekla-kazala, ta guma od 10 godina je "plastika", a ne guma. Bio bogtinental, a ne tamo neki michelin... Max 4-5 godina.
Ako ne vjeruješ, nađi neku gumu staru 10 godina pa ćeš vidjeti. Da ne znam ti ja kako se skladišti.
to sto ti pricas pije vode ako se voze ljeti, ne znam o kakvoj plastici pricas(mozda ako su smecarske gume, aka najeftinije), ja nisam osjetio do prosle godine pad perfomansi, po kisi i buci guma najvise..
Ma druže džaba, možeš ih skladištiti u dženetu, džaba, 10 godina je 10 godina, plastika.
Ja imam samo problem što u ljetnoj sezoni sa svojim autom pređem cca 30k km, a u zimskoj cca 25k km.
Conti ljetne (CPC6) budu za baciti nakon sezone, GoodYear UltraGrip Performance + zimske su se odlične pokazale, i na prošlom autu i na ovom, ovo će im sada biti četvrta zima, baš ćemo vidjeti kako se ponašaju.
Prošlu, treću zimu su sa više od 40k km na leđima do tada, odradile perfektno.
I još nešto, iz iskustva znam, sto puta je gora zimska guma stara godinu koja je cijelu tu godinu bila na autu (vožena ljeti) nego ista zimska guma vožena pet zima, samo zimi.
EFD22 wrote: ↑28/09/2023 08:08
I još nešto, iz iskustva znam, sto puta je gora zimska guma stara godinu koja je cijelu tu godinu bila na autu (vožena ljeti) nego ista zimska guma vožena pet zima, samo zimi.
Provjereno.
Zimska guma vožena ljeti je za smeće nakon prvog ljeta...
EFD22 wrote: ↑28/09/2023 08:08
Provjereno.
Zimska guma vožena ljeti je za smeće nakon prvog ljeta...
Yet, 80% cars in BiH have winter tires all year round.
Ljetne Mishelin, zimske Goodyear. Trecu godinu vozim ljetne, sad cu preci na trecu zimsku sezonu.
Ne osjetim nikakvu promjenu u performansi. Skladistim kod ovlastenog servisera, izmjeri mi saru i idemo dalje.
Prije nego zamijenim gume mislim da cu zamijeniti auto.
Karikaturist wrote: ↑28/09/2023 10:27Ljetne Mishelin, zimske Goodyear. Trecu godinu vozim ljetne, sad cu preci na trecu zimsku sezonu.
Ne osjetim nikakvu promjenu u performansi. Skladistim kod ovlastenog servisera, izmjeri mi saru i idemo dalje.
Karikaturist wrote: ↑28/09/2023 10:27Ljetne Mishelin, zimske Goodyear. Trecu godinu vozim ljetne, sad cu preci na trecu zimsku sezonu.
Bolje bi bilo da je obrnuto
Ili je Conti ljetni, ne znam vise.
GY mi se po kisi sasvim ok pokazao i to mi je jako bitno. Po snijegu ne pomaze nista zbog tezine vozila i pogona na 2 tocka. Ali to je eventualno koji dan u godini.