toska wrote: ↑27/09/2023 14:29
belfy wrote: ↑26/09/2023 19:52
drug toska, meni nije jasno kako ne vidis tu logiku. jednostavno, napisano je "Bog spusta kisu", pa se i molilo za kisu ili u drugim kulturama organizovali plemenski ples... a sada, kada, eto, to kruzenje vode znamo, sada je Bog ostao kao opcija da je to kruzenje "mozda" njegova zelja. jer, ipak, mozda i nije... jel tako?
reci to poljoprivredniku koji u sušnim danima iščekuje kišu jer on i djeca ovise od toga:
"kiša ovisi od kružnog toka vode, a to vam je sve čista slučajnost, možda padne, možda ne, a mi nemamo način pouzdane prognoze duže od nekoliko dana.
zato nema ni potrebe da razmišljate o tome, a kamoli da se molite.
sve je povezano sa samim procesom stvaranja Zemlje prije milijarde godina i pad kiše ovisi od toga kako se svaki atom kretao tokom tih milijardi godina.
opustite se i uživajte, gledajte Tv svi skupa"
p. s. ti si sad promjenio početnu tezu:
"Posto znamo kako dolazi do kiše bog više nije potreban"
kakve veze ima taj poljoprivrednik sa bilo cim? da li ce mu biti bolje ako je vjernik, pa se moli za kisu i rodnu godinu od nekog nevjernika koji to ne radi? doduse, ako si vjernik ti i moras biti ubjedjen da dova ima uticaja...
ja tu tezu nisam nikada ni postavio. ja sam dao vise primjera od kojih si ti odabrao neki svoj.
toska wrote: ↑28/09/2023 19:02
uletio sam naprasno na temu i nisam duboko u ovim vodama tako da prvi put čujem za ovaj pojam.
kad ga je blefi spomenuo nisam pretraživao šta je značenje jer se da naslutiti iz diskusije, bilo je i za očekivati da je neko tu pojavu do sada imenovao.
i onda pogledam na en. wiki osnovno:
https://en.wikipedia.org/wiki/God_of_the_gaps
prvi i zadnji utisak je Wtf

ili holy shit što bi rekao Ramo ministar.
sve je promašeno, i gol i lopta.
ovdje se priča o pojavama za koje čovjek nije imao objašnjenje i pripisivao ih bogu, kako ih je nauka objasnila više nisu čuda već prirodne pojave i zato religiozni ostaju sve više bez boga.
ili, prva rečenica:
"Bog praznina" je teološki koncept koji se pojavio u 19. vijeku i vrti se oko ideje da se praznine u naučnom razumijevanju smatraju indikacijama postojanja Boga.
znači da u svemu naučno objašnjenom religiozni (ne ateisti) više ne vide potrebu za bogom, ali vide u neobjašnjenom.
kakva je to logika?
ali jasno je meni odakle potreba za ovim.
kada se vodi diskusija i ateisti ubace argument nauke religiozni ih samo poklope isto naukom ili još dalje npr. šta je bilo prije svemira.
to jako frustrira i onda se prišilo jednoj strani da iskorištava rupe u naučnim saznanjima za temelj svoje vjere.
kojom logikom samo oni znaju.
dodatak: ovo "poklapanje" se koristi samo da bi se izbjegla beskonačna diskusija kao mi o kiši.
znaci uletio si ne znajuci ista, pa nakon sto ne razumijes nista sto ti se govori pozivas se na Ramu (wtf?) i onda bi ipak da komentarises i pricas sta je promaseno.
moras priznati da to bas i nije normalno, jel tako?
svemu tome si dao divan primjer sa ovim:
toska wrote: ↑28/09/2023 19:02
kada se vodi diskusija i ateisti ubace argument nauke religiozni ih samo poklope isto naukom ili još dalje npr. šta je bilo prije svemira.
to jako frustrira i onda se prišilo jednoj strani da iskorištava rupe u naučnim saznanjima za temelj svoje vjere.
kojom logikom samo oni znaju.
predivan primjer gdje upravo Bog koji bjezi u nepoznato (Lord of the gaps). ali isto tako i koliko si ogranicen da cak ni to ne razumijes, jer si bas iznad rekao da si to prvi put cuo, pa sada i procitao, pa onda postavio taj isti argument, a sada ne razumijes opet. a ja se, opet pitam, da li je to moguce... kao sto sam se cudio i do sada kako ne vidis ocigledno, ali izgleda da je do tebe... ali kraj ti je fantastican. ja sam fasciniran...
toska wrote: ↑28/09/2023 19:46
post prijavljen, tako je to kad se ostane bez argumenata.
i što bi neko svaku očitu glupost morao znati?
ja kada sam ti pisao koliko ne razumijes svoj jezik skoro isto si pobjegao. covjek ti realno napisao kako jest, ali tvoje nerazumijevanje dovede do ovakvih oksimorona - "što bi neko svaku očitu glupost morao znati?" sto bi neko morao znati ocite gluposti kao sabiranje ili oduzimanje? sto bi neko morao znati ocite gluposti kao sto su dan i noc? sto bi neko morao znati ocite gluposti da je zemlja okrugla?
pa se onda jave oni koji se protive tome da je zemlja okrugla...
da, sto bi morao iko znati ocite gluposti? mozda zato sto su ocite i nisu gluposti...? mozda zato sto je za pretpostaviti da se raspravljas sa nekim ko ima prosjecno znanje oko, barem, ocitih stvari?
toga nama na ovoj temi manjka. a ti si ovdje samo odmogao. iako je tvoj doprinos u minusu (unazadio si temu i zaglupio je) ti si barem ti nesto naucio (Lord of the gaps). ako temu iscitas od pocetka mozes spoznati i nauciti jos mnogo. a onda si vec na pola puta da budes dobar sugovornik. isto bih savjetovao i
@-Chesterfield- -u (koji je temu unazadio i zaglupio isto tako, ali jos nista nije naucio). i u Knjizi pise "Ikre" kao prva rijec, a tek onda "u ime Boga"...