Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne voze bolan, ali ne mozes reci da od Muzeja do Stanice gravitira vise stanovnika neko do Muzeja iz pravca Ilidze.
Od Ilidže da stanice ide više ljudi nego od Baščaršije do stanice. I udaljenost je veća.
Pa bi više trebalo četvorki nego jedinica. A obrnuto je. Jeste da jedinica "pomaže" trojci od čaršije do Skenderije, a to bi, zapravo, trebala raditi dvojka. Možda ne treba smanjivati broj jedinica, ali treba povećati broj četvorki.
Koji segment, od koje do koje stanice je najviše putnika u špici?
Ne ide Hakize. Bar nemoj pricati nekome ko je godinama se vozao tramvajem.
Vecina ljudi pressjedne ili izadje do Muzeja ako nema potrebu da ide dalje. U tramvaju ostane par penzosa,firauni,derladija za skolu. Ti su tramvaji 98% prazni. Tebi se ucinilo da su krcati jer nisi uzeo u obzir da ljudi presjedaju.
vjeshalica wrote: ↑24/09/2023 16:21
Ne ide Hakize. Bar nemoj pricati nekome ko je godinama se vozao tramvajem.
Vecina ljudi pressjedne ili izadje do Muzeja ako nema potrebu da ide dalje. U tramvaju ostane par penzosa,firauni,derladija za skolu. Ti su tramvaji 98% prazni. Tebi se ucinilo da su krcati jer nisi uzeo u obzir da ljudi presjedaju.
Doduše, danas ne ide. Ja još gledam kao da je vrijeme kada je željeznica radila, ljudi putovali širom SFRJ, i dalje, vozom.
Ali, evo, Forto spominje važnost željeznice, pa ko zna
98 tramvaja nikada nije vozilo, jer napojna postrojenja nisu mogla izdržati više od 70-75 tramvaja na mreži. Najveći broj tramvaja u vršnom periodu koji je ikada doaad bio iznosio je 65, i to konkretno 4 jedinice, 12 dvojki, 23 trojke, 3 četvorke, 9 petica, 9 šestica i 5 sedmica. Van vršnog perioda sedmice nisu radile, dvojke i petice su bile jako redukovane, a ostalo je bilo kao i van vršnog perioda.
Koliko je to minuta interval tramaja? Svakih 5 minuta tramvaj?
Prije rata je bilo 98 tramvaja na 7 linija. Sa novim linijama i većim brojem stanovnika, 200 tramvaja nije uopšte previše, već neki minimum za normalno funkcionisanje.
Interval bi se skratio na 1 munut, bilo mi manje gužvi u vozilima, vozila bi tepjela manje opterećenje, duže bi trajala, a samim tim, više ljudi bi koristilo takav vid prijevoza nego što je to sada slučaj.
98 tramvaja nikada nije vozilo, jer napojna postrojenja nisu mogla izdržati više od 70-75 tramvaja na mreži. Najveći broj tramvaja u vršnom periodu koji je ikada doaad bio iznosio je 65, i to konkretno 4 jedinice, 12 dvojki, 23 trojke, 3 četvorke, 9 petica, 9 šestica i 5 sedmica. Van vršnog perioda sedmice nisu radile, dvojke i petice su bile jako redukovane, a ostalo je bilo kao i van vršnog perioda.
to je jedno 50 više nego što trenutno vozi
btw. zna li iko koliko je u upotrebi tramvaja odnosno koliko ispravnih GRAS ima računajući i one kojim curi ulje?
Prosle sedmice se vozim tramvajem....kakvo lose iskustvo.
Ili mjenjat drzavu ili se ljudi trebaju mjenjat, nepodnosljivo se voziti istim.
a drugo, gledam kamenja, smeca unutar pruge" onog zlijeba... Jel to ostecuje tokom voznje, jel ima tu neko odrzavanje pruga, ciscenje sta znam prodje cistac navece i tako...
Samo razmisljam, da pored odlicne pruge koja nam je donijela neko ulaganje u infrastrukturu treba poraditi i na ostalim stvarima.
a drugo, gledam kamenja, smeca unutar pruge" onog zlijeba... Jel to ostecuje tokom voznje, jel ima tu neko odrzavanje pruga, ciscenje sta znam prodje cistac navece i tako...
Samo razmisljam, da pored odlicne pruge koja nam je donijela neko ulaganje u infrastrukturu treba poraditi i na ostalim stvarima.
Postoji spec vozilo koje prodje prugom prije tramvaja. To se radi svakodnevno koliko znam. Isto kao i za vozove.
Postoji spec vozilo koje prodje prugom prije tramvaja. To se radi svakodnevno koliko znam. Isto kao i za vozove.
Jel ga ko kad vidio, obzirom na kamenice unutar sina....
Dozer wrote: ↑21/09/2023 15:27
U cemu tacno...? Za stare tramvaje? Ili za one turske polovnjake od autobusa?
Ili kako se vec sad "pravilno" kaze "turske", s obzirom da vidim da se u medijima stalno umjesto "Turska" utrpava "Turkye", pa ne znam kako onda iz toga da izvedem "turski"
Ma prećera ga u smislu da odgovaraš ozbiljno na moju zajebanciju
Istakao je manje poznatu činjenicu, a to je da su autobuske i trolejbuske stanice 1999. date na korištenje privatnoj firmi.
"Vlada je 1999. stajališta, koja se koriste za autobuski i trolejbuski saobraćaj, dala na korištenje jednoj privatnoj firmi. Dobili su ugovor za korištenje na 30 godina na način da su postavili ta stajališta, trebaju ih održavati, ali mogu koristiti marketinški prostor na stajalištima", obrazložio je.
Naveo je da će tek po isteku ugovora biti moguće da Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo uredi stanice, a što će značiti i postavljanje reda vožnje, tj. da se zna kada vozilo dolazi.
Truba wrote: ↑26/09/2023 11:23
druga mladica niža od mene pola metra ali bedrena kost 120 cm i naravno ne može stati nego noge vamo izbaci moraš na jednom guzu sjediti
Istakao je manje poznatu činjenicu, a to je da su autobuske i trolejbuske stanice 1999. date na korištenje privatnoj firmi.
"Vlada je 1999. stajališta, koja se koriste za autobuski i trolejbuski saobraćaj, dala na korištenje jednoj privatnoj firmi. Dobili su ugovor za korištenje na 30 godina na način da su postavili ta stajališta, trebaju ih održavati, ali mogu koristiti marketinški prostor na stajalištima", obrazložio je.
Naveo je da će tek po isteku ugovora biti moguće da Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo uredi stanice, a što će značiti i postavljanje reda vožnje, tj. da se zna kada vozilo dolazi.
Zar se nije mogao dosad ugovor prekinuti zbog neizvrsavanja obaveza iz istog ili je nebitno sto je stajaliste sjargano i visi komad stakla koji moze nekoga da zakolje ili unakazi?
Zar se nije mogao dosad ugovor prekinuti zbog neizvrsavanja obaveza iz istog ili je nebitno sto je stajaliste sjargano i visi komad stakla koji moze nekoga da zakolje ili unakazi?
Pa kada bi išli na taj način, onda bi bila sudska parnica koja bi mogla trajati decenijama. Jedni dokazuju da se ne održava, drugi dokazuju da se održava, ishod neizvjestan,....
Hakiz wrote: ↑26/09/2023 21:27
Kada će biti stvarno završena rekonstrukcija, radi li se išta na dionici muzeji-stanica?
Odustalo se od dalje rekonstrukcije, jer je otkazan dolazak novih tramvaja. Onaj jedan što je napravljen ćemo dobiti za 2.5 miliona eura, ostatak neće ni praviti. Razmatra se otkazivanje izgradnje pruge prema Hrasnici, kažu da je jednostavnije proširiti cestu za po traku u svakom smjeru.
Hakiz wrote: ↑26/09/2023 21:27
Kada će biti stvarno završena rekonstrukcija, radi li se išta na dionici muzeji-stanica?
Odustalo se od dalje rekonstrukcije, jer je otkazan dolazak novih tramvaja. Onaj jedan što je napravljen ćemo dobiti za 2.5 miliona eura, ostatak neće ni praviti. Razmatra se otkazivanje izgradnje pruge prema Hrasnici, kažu da je jednostavnije proširiti cestu za po traku u svakom smjeru.
Nisam pitao šta ti želiš, nego kada će završiti.
Usput, svi koji ste govorili da će završiti i prije roka, je li vas barem malo stid? Sve šta ste o meni govorili sada morate progutati. Žabe, žabe
Opet, šta je 2 mjeseca probijanja roka, bez naznaka koliko još. Sitnica