fortaleza wrote: ↑18/09/2023 20:18
Razumijem iz koje pozicije pričaš, ali ako je pišljivi test od dva sata maksimalno problem za ispuniti za posao koji ćeš raditi svakodnevno onda ga jebi.
Osmi Socrates wrote: ↑18/09/2023 20:02
Ne može primiti osamsto ljudi na probni rad. Ne može ni dva, ako je jedna pozicija u pitanju. Znam ja da svako misli da je on baš najbolji radnik, ali moraju nekako izvršiti selekciju.
Kao prvo gdje se to danas prijavljuje 800 ljudi na jedan oglas? Možda za NASU, Google ili Apple
Kao drugo, ovo što su poslali je neki logički test (sličice, kružići, kockice, nizovi) i uz njega trebaš da snimaš web kamerom odgovore na ona idiotska šablonska pitanja, apsolutno nikakve veze nema sa poslom koji se traži, a traži se pišljivi trgovac bijelom tehnikom. Da, trgovac mikserima, LCD-ovima i napama, a ne pilot ili snajperista da sekunde odlučuju o ishodu opreacije

Slušate li vi sebe? Šta ova budaleština pokazuje? Da si test sa slikama složio uspješno za 10 minuta, dok je neko bolji od tebe jer je to složio za 9,3 minuta? Možda taj ima OKP ili je teški introvert a ti to ne vidiš, nego to psiholog ili ko već kasnije skonta kada ga pozove u živo...Pokazuje li ti ovaj test da je neko alkos, kockar ili patološka lažovčina? Prođe ti testiranje čovjek sa super rezultatom i kada ti dođe u firmu shvatiš da je to lokalna budaletina ili kladioničar

De odrastite pobogu...
Kada tražiš čovjeka sa određenim kvalifikacijama, navedeš ih i staviš akcenat na bitne vještine ili iskustvo (iskustvo u Oracle-u ili Cisco sertifikat npr) i samo takve prijave uzmaš u razmatranje. Nećeš valjda za licenciranog knjigovođu pozvati na intervju lika koji radi 5 godina na praoni i ima krojački zanat? Takvi btw ne znaju ni da sastave CV...Sastaviš spisak najzanimljivijih kandidata, pozoveš ih na razgovor da vidiš ko su i šta su, zatim one koji ostave najbolji utisak pozoveš na probni rad. Naravno platu i uslove kažeš odmah u startu, a ne u 18-tom krugu i kome ne paše sam će reći da nije zainteresovan, a ne

nekoga da troši vrijeme i novac dolazeći 10x da mu brojiš zube i na kraju te zabije u pm zbog mizerne ponude i izgubljenog vremena...
Ako se traži znanje stranog jezika obaviš razgovor sa njim na istom da vidiš koliko zna, ako je u pitanju računarski program zadaš mu zadatak da isprogramira određeni niz ili šta već. Naravno, na sve ovo gledaš ima li ko preporuke poslodavaca ili nekog od povjerenja, da li ima dodatne sertifikate itd.
Vidiš ja nisam HR menaĐer, ali itekako znam da profiliram ljude. Za tako nešto treba iskustva u životu, tona potrošenih živaca i lopatom progutana govna. Psihologinja ili regruter sa 24 godine nema pojma ni o čemu, jer ništa nije ni prošla, ni iskusila u životu.