"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#4201 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

skafiskafsnjak wrote: 18/09/2023 08:23
Ozimician wrote: 18/09/2023 08:04

@skafiskafsnjak
Hah zavisi , ali uglavnom je sranje.
Puno zivaca i para svojih moras da ulozis .... da se smijes idiotima i slicno.

To sranje nikome preporucio ne bih. Generalno raditi sa ljudima i parama... no no
Kojim idiotima? Ljude koji čim im priđeš znaju da ih lažeš zvati idiotima? To samo prodavači osiguranja mogu.

Ko ne vjeruje neka zatraži od prodavača podatak koliko zahtjeva za isplatu je osiguranje čiju polisu prodaju priznalo uopšte, a i podatak koliko ih je priznalo u punom iznosu u kojem je ugovor zaključen. Naravno da taj podatak neće dobiti. Kada bi ga dobili, osiguravatelji bi bankrotirali, niko ne bi potpisao.

Osiguranje lako uzme novac. Kada treba da ga isplati, uvijek ima neka "sitnica" zbog koje ne priznaje isplatu.
skafiskafsnjak

#4202 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by skafiskafsnjak »

Hakiz wrote: 18/09/2023 10:37
skafiskafsnjak wrote: 18/09/2023 08:23

Hah zavisi , ali uglavnom je sranje.
Puno zivaca i para svojih moras da ulozis .... da se smijes idiotima i slicno.

To sranje nikome preporucio ne bih. Generalno raditi sa ljudima i parama... no no
Kojim idiotima? Ljude koji čim im priđeš znaju da ih lažeš zvati idiotima? To samo prodavači osiguranja mogu.

Ko ne vjeruje neka zatraži od prodavača podatak koliko zahtjeva za isplatu je osiguranje čiju polisu prodaju priznalo uopšte, a i podatak koliko ih je priznalo u punom iznosu u kojem je ugovor zaključen. Naravno da taj podatak neće dobiti. Kada bi ga dobili, osiguravatelji bi bankrotirali, niko ne bi potpisao.

Osiguranje lako uzme novac. Kada treba da ga isplati, uvijek ima neka "sitnica" zbog koje ne priznaje isplatu.
Idioti kojima posudjujes pare i slicno, koji lazu kada treba uzet, a kada treba vratiti nigdje ih... i slicni.

Sto se posla tice, nikome ga preporucio ne bih. Sve je manje para, a i manje postenih ljudi.
A ja sam uvijek isao u korist ljudi, nikada u korist firme.
Paul Gascoigne

#4203 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

skafiskafsnjak wrote: 18/09/2023 10:40
Hakiz wrote: 18/09/2023 10:37

Idioti kojima posudjujes pare i slicno, koji lazu kada treba uzet, a kada treba vratiti nigdje ih... i slicni.

Sto se posla tice, nikome ga preporucio ne bih. Sve je manje para, a i manje postenih ljudi.
Hvala na odgovorima, vidim da razgovarate vec o kontekstu, ali mene zanima STA SE TU TACNO radi, kako protice jedan radni dan, koji je tacno opis posla.
skafiskafsnjak

#4204 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by skafiskafsnjak »

Paul Gascoigne wrote: 18/09/2023 12:11
skafiskafsnjak wrote: 18/09/2023 10:40

Hvala na odgovorima, vidim da razgovarate vec o kontekstu, ali mene zanima STA SE TU TACNO radi, kako protice jedan radni dan, koji je tacno opis posla.
A ja sam radio prije priie 4-5 godina. Sta tacno radis..... pa "ganjas" ljude tj vrbujes da registriju auto kod tebe .... nudis im popuste i sta vec ne. Kada ti neko dodje, pravis mu polisu , uplatnice ... uplacujes , predajes na mup.... itd itd.
Paul Gascoigne

#4205 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

skafiskafsnjak wrote: 18/09/2023 12:26
Paul Gascoigne wrote: 18/09/2023 12:11

A ja sam radio prije priie 4-5 godina. Sta tacno radis..... pa "ganjas" ljude tj vrbujes da registriju auto kod tebe .... nudis im popuste i sta vec ne. Kada ti neko dodje, pravis mu polisu , uplatnice ... uplacujes , predajes na mup.... itd itd.
Kojom metodom se ljudi ganjaju/vrbuju? Telefonom? Poznanici? Zvuči kao one neprijatne situacije kad neko zove na fiksni i počne guslati pola sata a sagovornik samo zijeva.
skafiskafsnjak

#4206 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by skafiskafsnjak »

Paul Gascoigne wrote: 18/09/2023 12:32
skafiskafsnjak wrote: 18/09/2023 12:26

Kojom metodom se ljudi ganjaju/vrbuju? Telefonom? Poznanici? Zvuči kao one neprijatne situacije kad neko zove na fiksni i počne guslati pola sata a sagovornik samo zijeva.
Pa kako god stignes ....
vrlo nezahvalan posao, ako mene pitas.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#4207 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Dostava u diskontu pića, plata 1200 KM (minimalac + koverta) u koju je uračunat topli obrok i sve :-)

Veli ne može naći vozača i magacionera.... :roll:
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#4208 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

Nedavno su mi se otac i buraz prekvalifikovali za vozace, stari nakon odbitaka 1500 keka, burazer izlazi i vise jer je polozio za C i E, mislim da ce aBd ovaj mjesec izaci 1700, to bez baksisa, bonusa itd.
Tako da sto se vozaca tice, tu nema zime.
Sanjarko

#4209 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

Lajavikrelac wrote: 18/09/2023 12:54 Dostava u diskontu pića, plata 1200 KM (minimalac + koverta) u koju je uračunat topli obrok i sve :-)

Za vozace se svi zalje da ih nemogu naci, cak i koji nude dobre plate, barem ja tako gledao na TV Liberty.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4210 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Lajavikrelac wrote: 18/09/2023 12:54 Dostava u diskontu pića, plata 1200 KM (minimalac + koverta) u koju je uračunat topli obrok i sve :-)

pa toliko su imali 2006 u atalu ako se ne varam
i polomiš leđa
ša je ba ovo povratak u budućnost
Domaci izdajnik

#4211 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ma daj! Magacioner je gospodin čovjek za dostavljača. Kad si u dostavi 30x danas utovariš i istovariš robu koja je, hvala Bogu, u gajbama, sanducima i kartonima...prebaciš preko kičme i ruku tone i tone dnevno...Još daj na to sve zajebanciju sa naplatom, otpremnicama i čime sve još, nije ni čudo što više niko sa tim neće da se zajebava za siću...

Veli ovaj stručnjak, dođe mlađi momak i napusti čim se malo jače oznoji :roll: garant se znoji od nedostatka klime, a ne tereta što je pretovario...što ćeš paliti viljuškar za 15 metara, takva momčina može volu rep iščupati, šta je to za tebe da preneseš, ha ja... :oops:

Jebem vam mater svima robovlasničku!
Caterpilar

#4212 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Caterpilar »

Ne znam kako protumačit ovu tezu iz naslova idalje se provlači kroz narod, ali kad otvoriš ove klix oglase ili posao.ba , to su sve neki high tech poslovi jbt ništa za normalnog čovjeka , te njemački jezik , te IT sektor :?
Domaci izdajnik

#4213 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Caterpilar wrote: 18/09/2023 17:26 Ne znam kako protumačit ovu tezu iz naslova idalje se provlači kroz narod, ali kad otvoriš ove klix oglase ili posao.ba , to su sve neki high tech poslovi jbt ništa za normalnog čovjeka , te njemački jezik , te IT sektor :?
Pazi ovo, traže jednog čovjeka koji će raditi posao cijelog marketing i PR sektora. Kliničko ludilo života mi :-)

Image
fortaleza

#4214 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

Lajavikrelac wrote: 08/09/2023 14:33 Znači ne mogu da vjerujem da ima ovakvih genijalaca kod nas :-) Firma što sam gore spominjao mi poslala "test za selekciju kandidata" od RvaCke "tvrtke" za selekciju, a za posao prodavača aparata i bijele tehnike... :roll:

Test se sastoji od online ispunjavanja nekih brojeva, slova, kružića, oblika, nizova i sličnih veze s vezom nebuloza :-) Naravno moraš nakon pristanka oko davanja podataka uključiti web kameru tokom rješavanja testova kako bi se uvjerili da ne varaš :lol: Tu je uključeno i odgovaranje na ona imbecilna šablonska HR pitanja takođe preko web kamere pa se sačuva... :skoljka:

Evo primjera gluposti:
Spoiler
Show
Image
Image
Image
Čisto da znate za ubuduće kakvi su to šarlatani i zajebanti :oops:
Ovo je standardni test za dosta poslova, nije isključivo vezano za jednu firmu i ovo ide preko agencije.

Ne kažem da test sam po sebi pokazuje nešto puno, a ako upadneš u neke srednje vrijednosti kao većina prošao si test. Standardni test inteligencije i još par sitnica.

Kod mene je proces bio prvo inicijalni intervju, pa rješavanje ovog testa, pa razgovor sa psihologom pa na kraju još jedan završni intervju. Naporan proces, ali sam na kraju dobio posao.

Tako da... Rijesis test bez puno pompoznosti i kuknjave, možda nešto i bude.
Domaci izdajnik

#4215 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Jedini test koji se treba proći je probni rad. Prvo razgovor u četiri oka sa nadređenom osobom (direktorom ili vlasnikom) gdje dogovoriš uslove i probni rad. Sve ostalo je sviranje qrtzu.

Što reče kolega gore neka im djeca u vrtiću i Nepalci isti ispunjavaju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4216 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

da..probni rad i da vide koliko ti je stalo/zalaganje

kad me direktor zovne hodi malo vamo
ja odmah potrčim

a novi se metilja nikad stić :roll:
Osmi Socrates

#4217 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Ne može primiti osamsto ljudi na probni rad. Ne može ni dva, ako je jedna pozicija u pitanju. Znam ja da svako misli da je on baš najbolji radnik, ali moraju nekako izvršiti selekciju.
fortaleza

#4218 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

Lajavikrelac wrote: 18/09/2023 19:20 Jedini test koji se treba proći je probni rad. Prvo razgovor u četiri oka sa nadređenom osobom (direktorom ili vlasnikom) gdje dogovoriš uslove i probni rad. Sve ostalo je sviranje qrtzu.

Pa na tom istom poslu što sam prošao ta silna testiranja osim ovog što si naveo je bio i probni rad od šest mjeseci i nakon prolaska tog perioda dobio sam par povišica.

Razumijem iz koje pozicije pričaš, ali ako je pišljivi test od dva sata maksimalno problem za ispuniti za posao koji ćeš raditi svakodnevno onda ga jebi.
markopd

#4219 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

Osmi Socrates wrote: 18/09/2023 20:02 Ne može primiti osamsto ljudi na probni rad. Ne može ni dva, ako je jedna pozicija u pitanju. Znam ja da svako misli da je on baš najbolji radnik, ali moraju nekako izvršiti selekciju.
Ne može osamsto,ali može trojicu,četvoricu ili petoricu na nekoliko dana (naravno platiti neki iznos) i vidi se ko hoće raditi,a ko ne.Samo što kod nas to niko ni ne radi,sve iole poštene i dostojanstvene poslove dobijaš preko štele.
NecuVise

#4220 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by NecuVise »

fortaleza wrote: 18/09/2023 20:18
Lajavikrelac wrote: 18/09/2023 19:20 Jedini test koji se treba proći je probni rad. Prvo razgovor u četiri oka sa nadređenom osobom (direktorom ili vlasnikom) gdje dogovoriš uslove i probni rad. Sve ostalo je sviranje qrtzu.

Pa na tom istom poslu što sam prošao ta silna testiranja osim ovog što si naveo je bio i probni rad od šest mjeseci i nakon prolaska tog perioda dobio sam par povišica.

Razumijem iz koje pozicije pričaš, ali ako je pišljivi test od dva sata maksimalno problem za ispuniti za posao koji ćeš raditi svakodnevno onda ga jebi.
Ko kaže da ćeš dobiti taj posao? I dva sata puta četri prijave na posao eto ga jedna dnevnica u vjetar. To ima smisla ako se radi za neke top poslove a ove niže pozicije nipošto.
Osmi Socrates

#4221 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Pa jbg, i to je istina. Ko ispuni možda dobije, ko ne ispuni neće dobiti, i svi zadovoljni.
Haris.ba

#4222 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

Ovi testovi su samo da se vidi imas li strpljenja da radis nesta, a ne odustanes u po frke, ne mozes se skoncentrisati...
Paul Gascoigne

#4223 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

markopd wrote: 18/09/2023 21:14
Osmi Socrates wrote: 18/09/2023 20:02 Ne može primiti osamsto ljudi na probni rad. Ne može ni dva, ako je jedna pozicija u pitanju. Znam ja da svako misli da je on baš najbolji radnik, ali moraju nekako izvršiti selekciju.
Ne može osamsto,ali može trojicu,četvoricu ili petoricu na nekoliko dana (naravno platiti neki iznos) i vidi se ko hoće raditi,a ko ne.Samo što kod nas to niko ni ne radi,sve iole poštene i dostojanstvene poslove dobijaš preko štele.
Čovječe je li moguće/realno da je tako? Nov sam u tome, ali takva logika uništava svaki motiv.
fortaleza

#4224 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

NecuVise wrote: 18/09/2023 22:21
fortaleza wrote: 18/09/2023 20:18

Ko kaže da ćeš dobiti taj posao? I dva sata puta četri prijave na posao eto ga jedna dnevnica u vjetar. To ima smisla ako se radi za neke top poslove a ove niže pozicije nipošto.
Da sam tako razmišljao sad ne bi radio na ovom poslu kojem radim.
Haris.ba wrote: 18/09/2023 22:53 Ovi testovi su samo da se vidi imas li strpljenja da radis nesta, a ne odustanes u po frke, ne mozes se skoncentrisati...
Pa upravo dobra metoda eliminacije, kolega iznad se samoeliminirao jer ne želi raditi taj test.

I to pokazuje nešto. Koga bi vi zaposlili?
Dope_Man

#4225 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

Stvarno zar je tesko shvatiti nekima da firma ne moze zaposliti ni 2, a kamoli 5 ljudi na jednu poziciju, za probni rad?
Pa i da mogu, opet moras 30-50 (a nekad i mnogo vise) prijava svesti na tih 5, i opet kako ces to uraditi nego nekakvim testovima?

Svidjalo se nekome ili ne, mora postojati nacin da firma eliminise 90-99% ljudi bez da svakog prijavi i prati kako radi sedmicu-mjesec-dva jer je to naprosto nemoguce, a testovi su upravo nacin za to.
Post Reply