Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kakaljin

#44976 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

laserShow wrote: 18/09/2023 15:14
canvra888 wrote: 18/09/2023 15:05 Nabijem sve ovakve bahate motordžije. Prelazi preko reda od 10+ vozila i dođe na naplatu putarine (za koju mu treba isto vremena da plati i da podignu rampu koliko i nama ostalim, dakle ni po čemu nije brži/efikasniji od nas), a pita za ustup mjesta samo jedno vozilo/vozača.
:lol: :lol: :lol: :lol: joj nisam motorista, ali mi je ovo najdraze kada urade. Tacno gledam reakcije drugih i kako se nerviraju.

Druze, motorista je, moze se provuci, sta da radi? Da ceka kao auto? Daj ne zezajte, neka ide kako hoce i gdje hoce, sve dok nekoga ne ugrozava.
MA pustim svakog motoristu ali kada ga pustim ocekujem da prije mene krene na semaforu i ode jer mi provlacenjem daje do znanja da zuri i da ce voziti brze od mene.

Ali ima izuzetaka i umjesto da uradi sto ocekujem od njega on uspori saobracaj i ugrozi sebe jer ja krenem a on kao mrtav konj krene na semaforu.
canvra888

#44977 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by canvra888 »

kakaljin wrote: 18/09/2023 15:19
canvra888 wrote: 18/09/2023 15:13

Fulao si orijentaciju. Pričamo o dužini, ne o širini. Možeš se ti pomjerati skroz do ivičnjaka/bankine, to na užim magistralama neće omogućiti da se 3 auta mimoiđu ako nema dovoljno dužine da se preticatelj ubaci.

I ko je spomenuo povećavanje brzine?
pa duzina je cim je jedan brzi drugi sporiji i time se otvara prostor da se vratis u svoju traku, a ubrzenjem onoga kojeg se pretice onda taj ne ostavlja prostor da se ovaj vrati.
Ova situacija o kojoj pričamo je kolona u pitanju, a znaju se tad nabucat da se teško neko može ugurati bez prethodnog kočenja.
kakaljin

#44978 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

drug_profi wrote: 18/09/2023 15:20
canvra888 wrote: 18/09/2023 15:10

Zdrav je razum da se ne upućuješ u preticanje pod svaku cijenu i da se ne oslanjaš na reagovanje drugih.

Ja uvijek napravim prostorima takvim što pretiču (nerijetko i jačim kočenjem jer često i u makaze tako ulijeću), ali da je to često nepromišljen potez, jeste.

Ako si i držao propisno rastojanje prije njega, on kad se ubaci moraš kočiti da bi ponovo držao propisno odstojanje, teoretski. Dakle, moraš kočiti zbog preticatelja.
Ma sve jasno. Rijetko kad imaš situaciju da neko ne ostavi dovoljno prostora. Uglavnom samo ako se za kakvim sporim vozilom vuče kolona.
Oni koji se nabijaju u karambolke obično čekaju priliku da preteknu.
Koliko sam tako ja propustio prilika cekajuci takve koji se zeljepe isred mene za drugo auto i ocekujes prva isprekidana kada je odlicna situacija da ce krenuti preticati on nista ne uradi vec nastavi tako voziti.
kakaljin

#44979 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

canvra888 wrote: 18/09/2023 15:22
kakaljin wrote: 18/09/2023 15:19

pa duzina je cim je jedan brzi drugi sporiji i time se otvara prostor da se vratis u svoju traku, a ubrzenjem onoga kojeg se pretice onda taj ne ostavlja prostor da se ovaj vrati.
Ova situacija o kojoj pričamo je kolona u pitanju, a znaju se tad nabucat da se teško neko može ugurati bez prethodnog kočenja.
Pa mora se kociti jer takvi ne prate saobracaj oko sebe i ne gledaju da li ih neko pretice pa dolazi do takvi stvari.
canvra888

#44980 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by canvra888 »

kakaljin wrote: 18/09/2023 15:25
canvra888 wrote: 18/09/2023 15:22

Pa mora se kociti jer takvi ne prate saobracaj oko sebe i ne gledaju da li ih neko pretice pa dolazi do takvi stvari.
Fazon je što često preticatelji izvode radnju preticanja iako vide ispred sebe kolonu i mala rastojanja između auta ispred sebe. Oni opet krenu u preticanje i uzdaju se u kočenje ostalih, iako vide već da su svi svima haman u branicima.
Laplace

#44981 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

canvra888 wrote: 18/09/2023 15:35
kakaljin wrote: 18/09/2023 15:25

Fazon je što često preticatelji izvode radnju preticanja iako vide ispred sebe kolonu i mala rastojanja između auta ispred sebe. Oni opet krenu u preticanje i uzdaju se u kočenje ostalih, iako vide već da su svi svima haman u branicima.
Ja se ne bih usudio krenuti u preticanje tokom kojeg bih se morao oslanjati na to da mi neko otvori prostor da se vratim u desnu traku.
Ateista

#44982 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 18/09/2023 14:14 Dva auta nisu kolona.
:thumbup: tako je.
To ne znaci da nekad ne preticem kolonu. :D
Ateista

#44983 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

canvra888 wrote: 18/09/2023 14:57 Nisu dužni ostali da ostavljaju preticatelju prostor da se vraća, a ako mu moraju stvarati prostor, znači da je preticatelj svakako krenuo u radnju preticanja bez uvjeravanja u potpunu sigurnost iste. Apsolvirano još onda kada se se krvilo sa onim drugim forumašem na kojeg se krenulo autom :D
Da, vec je bilo rasprave oko toga, mora se drzati razmak i to je glavni problem, ali stoji i to da ja po pravilu nisam smio poceti ako nema pristora, ali to znaci da skoro pola preticanja ne bih poceo,u vecini slucajeva ko i ne drzi razmak ostavi prostor kad vidi da preticem.
NediM17

#44984 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ma to vec znamo da pretices kolonu. :mrgreen:
Ateista

#44985 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

laserShow wrote: 18/09/2023 15:13
NediM17 wrote: 18/09/2023 14:14 Dva auta nisu kolona.
onda se mogao vratiti kocenjem a ne guranjem drugog. ali hajde da dazbe ne trolamo, jer znamo pricu. Ateista misli da je u pravu jer je nekoga izgurao i to je fine. Dok ne naleti na vecu budalu :D
Nisam se mogao vratiti,ide auto iz suprotnog smjera, ja sviram a on nista, prostora nema jer su svi nabijeni jedni na druge, i da se probam vratiti pitanje je da li bi me na vrijeme prosli jer se sporo islo i pitanje je da li se vec onaj sto je bio iza mene prikucao i da li tu imam prostora ili ne.
Nisam ga izgurao, krenuo na njega da bi me konacno vidio i onda je usporio i malo krenuo desno, napravio mi je prostor da se vratim.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#44986 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laserShow »

kakaljin wrote: 18/09/2023 15:22 Ali ima izuzetaka i umjesto da uradi sto ocekujem od njega on uspori saobracaj i ugrozi sebe jer ja krenem a on kao mrtav konj krene na semaforu.
Naravno, oni s prdavcima koje prestignes nakon 50m. Ipak vecina motorista koji nisu zujalice su kul, nece se provlaciti ako vidi da je opasno, ili da ugrozava nekoga. No da sam i sam motorista, naravno da bih preskocio 100 auta i dosao na prva mjesta, ja na granici, ja na naplatnoj.
Ateista

#44987 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 18/09/2023 15:41
canvra888 wrote: 18/09/2023 15:35

Ja se ne bih usudio krenuti u preticanje tokom kojeg bih se morao oslanjati na to da mi neko otvori prostor da se vratim u desnu traku.
Uvijek na neki nacin zavisimo od drugih kod preticanja, koliko puta je onaj kojeg preticem poceo ubrzavati, ako je kolona znaju se pribiti onome ispred kad krenes iako prethodno bude mjesta i slicno.
canvra888

#44988 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by canvra888 »

laserShow wrote: 18/09/2023 16:25
kakaljin wrote: 18/09/2023 15:22 Ali ima izuzetaka i umjesto da uradi sto ocekujem od njega on uspori saobracaj i ugrozi sebe jer ja krenem a on kao mrtav konj krene na semaforu.
No da sam i sam motorista, naravno da bih preskocio 100 auta i dosao na prva mjesta, ja na granici, ja na naplatnoj.
Znači ACC traka i tag je za budaletine? Zdrava logika, nema šta. Još samo nek fino stave i natpis na naplatnim da motoristi imaju pravo prvenstva, iz nekog razloga.

Na ovoj temi je problem kad ljudi peljaju sa kretanjem na pumpama nakon točenja (što i razumijem naravno) i što oduzme minutu, ali nije problem kad motordžija uvaljivanjem preko 10 auta dođe prvi na naplatu i oduzme svima po minutu. To je to.
Optimus09

#44989 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimus09 »

Opet danas lola kod Lukavca zaustavio auto i lagano piski pored ceste.
Samo mu je falila cigara u ustima da upotpuni sliku.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#44990 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by W0rM »

canvra888 wrote: 18/09/2023 16:44
laserShow wrote: 18/09/2023 16:25
No da sam i sam motorista, naravno da bih preskocio 100 auta i dosao na prva mjesta, ja na granici, ja na naplatnoj.
Znači ACC traka i tag je za budaletine? Zdrava logika, nema šta. Još samo nek fino stave i natpis na naplatnim da motoristi imaju pravo prvenstva, iz nekog razloga.

Na ovoj temi je problem kad ljudi peljaju sa kretanjem na pumpama nakon točenja (što i razumijem naravno) i što oduzme minutu, ali nije problem kad motordžija uvaljivanjem preko 10 auta dođe prvi na naplatu i oduzme svima po minutu. To je to.
Nemam motor, ali kapiram logiku "uvaljivanja". Kupio ga je da izbjegava guzve, to je prednost koju dobijes na mostu, a kicmu, a mozda i zivot izgubis na cupriji.
canvra888

#44991 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by canvra888 »

W0rM wrote: 18/09/2023 16:52
canvra888 wrote: 18/09/2023 16:44

Nemam motor, ali kapiram logiku "uvaljivanja". Kupio ga je da izbjegava guzve, to je prednost koju dobijes na mostu, a kicmu, a mozda i zivot izgubis na cupriji.
Ali takvi onda najviše pizde da ih ostali vozači putničkih i teretnih vozila ne tretiraju ravnopravno u saobraćaju. Pa koji onda klinac hoćeš jarane?

Punu ravnopravnost da si i po ostalim pravima i propisima ravnopravan ili selektivnu ravnopravnost, samo ono što je tebi klincu ćejf kad ti odgovara?
oXavier

#44992 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by oXavier »

Ateista wrote: 18/09/2023 16:30
Laplace wrote: 18/09/2023 15:41

Uvijek na neki nacin zavisimo od drugih kod preticanja, koliko puta je onaj kojeg preticem poceo ubrzavati, ako je kolona znaju se pribiti onome ispred kad krenes iako prethodno bude mjesta i slicno.
Naravno da vozač koji ubrzava čini prekršaj, ali takođe ne smiješ započeti preticanje ukoliko uslovi i stanje na cesti to ne dozvoljavaju (a kolonu svakako nije dozvoljeno preticati).

Član 57

(1) Preticanje i obilaženje vozač smije da obavi samo ako time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i ako na putu ima dovoljno prostora za bezbjedno izvođenje tih radnji.

(2) Vozač ne smije da pretiče i obilazi kad time, s obzirom na karakteristike puta i postojeće okolnosti na putu i u saobraćaju ili s obzirom na tehnička svojstva vozila kojim upravlja, ugrožava druge učesnike u saobraćaju.

Član 61

Vozač ne smije vozilom početi da pretiče ili obilazi:

4) ako saobraćajna traka kojom namjerava da izvrši preticanje nije slobodna na dovoljnom rastojanju tako da bi, vodeći računa o razlici između brzine kretanja svog vozila za vrijeme preticanja i brzine kretanja vozila drugih učesnika u saobraćaju koje namjerava da pretekne, preticanjem ugrozio bezbjednost saobraćaja, ili omeo saobraćaj iz suprotnog smjera;

5) ako poslije izvršenog preticanja ili obilaženja ne bi ponovo mogao da zauzme položaj na saobraćajnoj traci kojom se kretao prije preticanja ili obilaženja, i to bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju, osim kad za preticanje ili obilaženje koristi saobraćajnu traku koja je zabranjena za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera;
canvra888 wrote: 18/09/2023 16:55
W0rM wrote: 18/09/2023 16:52

Ali takvi onda najviše pizde da ih ostali vozači putničkih i teretnih vozila ne tretiraju ravnopravno u saobraćaju. Pa koji onda klinac hoćeš jarane?

Punu ravnopravnost da si i po ostalim pravima i propisima ravnopravan ili selektivnu ravnopravnost, samo ono što je tebi klincu ćejf kad ti odgovara?
Sama definicija saobraćajne trake kaže da je namjenjena za kretanje jednog reda vozila, i samim tim njihovo "uvaljivanje" je kršenje propisa
Laertes

#44993 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laertes »

Optimus09 wrote: 18/09/2023 16:50 Opet danas lola kod Lukavca zaustavio auto i lagano piski pored ceste.
Hahahaha... Rastresla mu ona cesta urinarni trakt :lol:
Caterpilar

#44994 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Caterpilar »

Duga je lista i vjerovatno bi je mogao apdejtovati svaki dan , ne može mi sve naumpasti iz prve

- hadalji na semaforima , bolno je gledati koliko velik procenat vozača, ne zna startati kako treba, dobar broj starijih vozača i vozačica kreće kao da mu je spaljena lamela , mene boli što sa teretnim vozilom brže krećem , a kamoli kad sam u civilnom. Ljudi ili su zamišljeni , dekoncentrisani ili gledaju u telefon , bukvalno vrištim iza njih , a kada sam pored takvih u susjednoj traci, znam biti na 40 kmh poslije nekih 19 metara , oni i dalje stoje na semaforu.

- debili i bezobrazluk na cesti od stupske petlje pa do aerodroma , gdje pojedina gospoda , uz već nenormalnu gužvu koja je svakodnevna , meni koji sam iza njega stvara još veću gužvu, tako što već kod esmeralde u lagano tempu , stvara 10-30 metara praznog prostora ispred sebe , što onda masa drugih vozača iskorištava sa svim mogućih uključenja ,od petrola ,marsa , binga i onda umjesto nekih 30 vozila ispred sebe , imam dodatnih 30 još , do skretanja za dobrinju idem 30 minuta . Godišnje gubim jedan mjesec u koloni.

- i kolege sa kiperima , na razoraznim mjestima , što prema jugu , što prema sjeveru, preko Lašve , preko karaule , kakav nevjerovatan bezobrazluk , stvaraju strašne čepove iza sebe vožnjom 15-20 na sat , nikom neće da se sklone , a dužni su i takvi stvaraju kamikaze koji više od bijesa ne mogu izdržat da ne pretiču. Ne znam kako policija to ne sankcioniše i ne sklanja
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#44995 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

Optimus09 wrote: 18/09/2023 16:50 Opet danas lola kod Lukavca zaustavio auto i lagano piski pored ceste.
Nuzda ne pita :mrgreen:
Optimus09

#44996 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimus09 »

Ma razumijem,mene jednom radnik na benzinskoj ne htjede pustiti do toaleta,kaze ne radi :D
Ali bas pored ceste,ako nema toaleta,zavuci se u zivicu da te niko ne vidi :lol:
Ateista

#44997 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

oXavier wrote: 18/09/2023 17:13
Ateista wrote: 18/09/2023 16:30

Naravno da vozač koji ubrzava čini prekršaj, ali takođe ne smiješ započeti preticanje ukoliko uslovi i stanje na cesti to ne dozvoljavaju (a kolonu svakako nije dozvoljeno preticati).

Član 57

(1) Preticanje i obilaženje vozač smije da obavi samo ako time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i ako na putu ima dovoljno prostora za bezbjedno izvođenje tih radnji.

(2) Vozač ne smije da pretiče i obilazi kad time, s obzirom na karakteristike puta i postojeće okolnosti na putu i u saobraćaju ili s obzirom na tehnička svojstva vozila kojim upravlja, ugrožava druge učesnike u saobraćaju.

Član 61

4) ako saobraćajna traka kojom namjerava da izvrši preticanje nije slobodna na dovoljnom rastojanju tako da bi, vodeći računa o razlici između brzine kretanja svog vozila za vrijeme preticanja i brzine kretanja vozila drugih učesnika u saobraćaju koje namjerava da pretekne, preticanjem ugrozio bezbjednost saobraćaja, ili omeo saobraćaj iz suprotnog smjera;

5) ako poslije izvršenog preticanja ili obilaženja ne bi ponovo mogao da zauzme položaj na saobraćajnoj traci kojom se kretao prije preticanja ili obilaženja, i to bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju, osim kad za preticanje ili obilaženje koristi saobraćajnu traku koja je zabranjena za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera;
canvra888 wrote: 18/09/2023 16:55

Sama definicija saobraćajne trake kaže da je namjenjena za kretanje jednog reda vozila, i samim tim njihovo "uvaljivanje" je kršenje propisa
To je tacno, i sam sam rekao da to jeste bio prekrsaj sa moje strane sto sam poceo preticati kad nije bilo prostora, a njihov prekrsaj je sto nisu drzali odstojanje i nisu mi ostavili prostor za vracanje nakon preticanja. U konkretnom slucaju sam preticao dva auta pa se to nije smatralo kolonom.
Ovaj problem sa prostorom je previse cest i nekad idem na to da ce ostaviti prostor nakin preticanja sto vecina i uradi.
Profesoru sam probao objasniti da i kad radimo po propisu i preticemo onda kada ima prostora,opet zavisimo od drugih jer ima slucajeva i da neko namjerno ubrzava kad krenes da ga pretices i napravi problem.
Dope_Man

#44998 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dope_Man »

Prije 2 sedmice most na AP kod Kaknja... lola ribar stao i zabacuje :izet:
Last edited by Dope_Man on 19/09/2023 08:57, edited 1 time in total.
oXavier

#44999 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by oXavier »

Ateista wrote: 19/09/2023 08:46
oXavier wrote: 18/09/2023 17:13

Član 57

Član 61

To je tacno, i sam sam rekao da to jeste bio prekrsaj sa moje strane sto sam poceo preticati kad nije bilo prostora, a njihov prekrsaj je sto nisu drzali odstojanje i nisu mi ostavili prostor za vracanje nakon preticanja. U konkretnom slucaju sam preticao dva auta pa se to nije smatralo kolonom.
Ovaj problem sa prostorom je previse cest i nekad idem na to da ce ostaviti prostor nakin preticanja sto vecina i uradi.
Profesoru sam probao objasniti da i kad radimo po propisu i preticemo onda kada ima prostora,opet zavisimo od drugih jer ima slucajeva i da neko namjerno ubrzava kad krenes da ga pretices i napravi problem.
Da li je bilo prostora prije nego što si krenuo preiticati?
Ateista

#45000 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

oXavier wrote: 19/09/2023 08:55
Ateista wrote: 19/09/2023 08:46

Da li je bilo prostora prije nego što si krenuo preiticati?
U konkretnom slucaju o kojem govorimo nije bilo mjesta, svi nabijeni jedan drugom na karambolku, peglaju iza nekog kamiona i niko da ga pretice.
Post Reply