Pa da, jadan je onaj ko stvarno zavisi od te invalidnine.
Nisu te neke astronomske cifre, jedino ako si "nako" dobio pa opet možeš da zaradiš.
A to je danas užasno teško.
Pa da, jadan je onaj ko stvarno zavisi od te invalidnine.
Pa dobro, ne mora biti 100%, i niži stupnjevi imaju pravo na naknadu.elcaliente wrote: ↑15/09/2023 21:04Kod nas ljudi odmah misle na pare i penziju
Ne ide to tako a niti tako lako.
Imas stepene invaliditeta, to da ne mozes vise nikada u zivotu raditi pa da ti daju invalidasku penziju to ne zeli niko sebi, jer to bukvalno znaci da si pravi invalid.
Inace to ide na neki procenat pa ti kazu eto ne smijes na poslu vise dizati vise od toliki kila ili smijes raditi max 30 sati, ili te moraju prebaciti na drugo radni mjesto.
To sto je neko povrijedio ledza na istovaru kofeta ne znaci da ne moze sortirati postu itd.
Ako dobiješ stepen invaliditeta da ne smiješ raditi više od 30h sedmično - ko plaća tu razliku do 40h ?elcaliente wrote: ↑15/09/2023 21:04Kod nas ljudi odmah misle na pare i penziju
Imas stepene invaliditeta, to da ne mozes vise nikada u zivotu raditi pa da ti daju invalidasku penziju to ne zeli niko sebi, jer to bukvalno znaci da si pravi invalid.
Inace to ide na neki procenat pa ti kazu eto ne smijes na poslu vise dizati vise od toliko kila ili smijes raditi max 30 sati, ili te moraju prebaciti na drugo radni mjesto.
To sto je neko povrijedio ledza na istovaru kofera ne znaci da ne moze sortirati postu itd.
Niko.Ozimician wrote: ↑15/09/2023 21:07Ako dobiješ stepen invaliditeta da ne smiješ raditi više od 30h sedmično - ko plaća tu razliku do 40h ?elcaliente wrote: ↑15/09/2023 21:04
Kod nas ljudi odmah misle na pare i penziju
Inace to ide na neki procenat pa ti kazu eto ne smijes na poslu vise dizati vise od toliko kila ili smijes raditi max 30 sati, ili te moraju prebaciti na drugo radni mjesto.
To sto je neko povrijedio ledza na istovaru kofera ne znaci da ne moze sortirati postu itd.
Pa znači po tome bolje da ti ne pišu ništa - samo te ograničavaju a nikakve koristi nemaš.
Pa ne moraš to reći poslodavcu.Ozimician wrote: ↑15/09/2023 21:10Pa znači po tome bolje da ti ne pišu ništa - samo te ograničavaju a nikakve koristi nemaš.![]()
![]()
![]()
Čuj to država dobiješ stepen invaliditeta da smiješ raditi max 30h - ali to ide tebi, invalidu, na teret. FUJ.
Znači dobijaš 25% manju platu. Vjerovatno nemaš ni nekih poreznih olakšica.
Imas pravo ici u penziju dvije godine prije bez da ti se umanju penzija.
Dakle imaš pravo ići sa 65 god. starosti u penziju ?elcaliente wrote: ↑15/09/2023 21:11Imas pravo ici u penziju dvije godine prije bez da ti se umanju penzija.
Jesi siguran da penzija ide po stažu?Ozimician wrote: ↑15/09/2023 21:11Dakle imaš pravo ići sa 65 god. starosti u penziju ?elcaliente wrote: ↑15/09/2023 21:11
A šta ako napuniš staž prije 65 god. npr. ako imaš 40 god. staža sa 60 god. starosti ?
Pa nisam, zato i pitam, znam da u BiH možeš imati punu penziju kad napuniš 40 god. staža, bez obzira na godine.
Fol je u tome što ćeš upravo zbog ove stavke izbjegavati navesti da imaš toliki stepen invalidnosti, jedino ako si ga dobio dok imaš stalni ugovor.elcaliente wrote: ↑15/09/2023 21:11Imas pravo ici u penziju dvije godine prije bez da ti se umanju penzija.
Ab einem Behinderungsgrad von 50 besteht eine Schwerbehinderung, welche im Arbeitsleben verschiedene Vorteile mit sich bringen kann. Zu den Vergünstigungen bzw. Vorteilen gehören ein besonderer Kündigungsschutz, ein steuerlicher Pauschbetrag von 1140 Euro sowie Zusatzurlaub von fünf Tagen laut Sozialgesetzbuch.
Stvarno ne znam, nisam se još tim pitanjima bavio, morat ćeš pitati ove malo starije.
Dakle ukratko: ako ostaneš invalid na poslu u Njemačkoj i dobiješ stepen invaliditeta, jedina prednost je što možeš sa 65. god u penziju, a usput dobiješ otežavajuće okolnosti pri zapošljavanju.sehohari wrote: ↑15/09/2023 21:15Fol je u tome što ćeš upravo zbog ove stavke izbjegavati navesti da imaš toliki stepen invalidnosti, jedino ako si ga dobio dok imaš stalni ugovor.elcaliente wrote: ↑15/09/2023 21:11
Ab einem Behinderungsgrad von 50 besteht eine Schwerbehinderung, welche im Arbeitsleben verschiedene Vorteile mit sich bringen kann. Zu den Vergünstigungen bzw. Vorteilen gehören ein besonderer Kündigungsschutz, ein steuerlicher Pauschbetrag von 1140 Euro sowie Zusatzurlaub von fünf Tagen laut Sozialgesetzbuch.
Niko ne želi radnika kojem teže može dati otkaz.
Opet imas pravo dvije godine prije ici, jer si invalid.Ozimician wrote: ↑15/09/2023 21:11Dakle imaš pravo ići sa 65 god. starosti u penziju ?elcaliente wrote: ↑15/09/2023 21:11
A šta ako napuniš staž prije 65 god. npr. ako imaš 40 god. staža sa 60 god. starosti ?
Kao prvo valja navuci 50 posto invaliditeta i onda kada imas karticu i radno mjesti zasticen si kao bjeli medvjed. Imam ja dvoje kod sebe, jebu me vec dvije godine.
Jest kada si već zaposlen.elcaliente wrote: ↑15/09/2023 21:20Kao prvo valja navuci 50 posto invaliditeta i onda kada imas karticu i radno mjesti zasticen si kao bjeli medvjed. Imam ja dvoje kod sebe, jebu me vec dvije godine.
Ima porezna olaksica.Ozimician wrote: ↑15/09/2023 21:10Pa znači po tome bolje da ti ne pišu ništa - samo te ograničavaju a nikakve koristi nemaš.![]()
![]()
![]()
Čuj to država dobiješ stepen invaliditeta da smiješ raditi max 30h - ali to ide tebi, invalidu, na teret. FUJ.
Znači dobijaš 25% manju platu. Vjerovatno nemaš ni nekih poreznih olakšica.
Stvarno bolesnih ljudi ima. Ko ce odrezati saku za pare, kakve god da su…swanfilter wrote: ↑15/09/2023 20:56 Pa nije bas da je jednostavno iscenirati nesrecu tebi u korist.
U Slo vec godinama traje slucaj Odrezana ruka, mada nije u vezi sa poslom.
Uglavnom, lik i cura mu uplate na nekoliko kuca zivotno osiguranje. Nakon nekog vremena motornom zagom prereze si saku. Kao, radovi oko kuce.
Na pocetku je proslo. Mic po mic, skontaju osiguranja mutna posla. Dobili su nekoliko godina zbog prevare, cura bez sake ...
Ko se osiguranjima i drzavom igrao da bude pametniji ...
Ljudi imaju parekonami666 wrote: ↑15/09/2023 21:23 https://www.klix.ba/vijesti/bih/konakov ... /230915174
Zamisli bošnjo da prekorači svoj ostanak u nekoj od zemalja EU, banovali bi ga na 5 godina da ne može ući u Schengen plus sto bi ga opalili po usima. U Bosni sve na ho ruk, samo jaši, svi smo naši.
Moze se navuci, malo ova bolest, malo ona i nabere se, al nije to ko prije.sehohari wrote: ↑15/09/2023 21:22Jest kada si već zaposlen.elcaliente wrote: ↑15/09/2023 21:20
Kao prvo valja navuci 50 posto invaliditeta i onda kada imas karticu i radno mjesti zasticen si kao bjeli medvjed. Imam ja dvoje kod sebe, jebu me vec dvije godine.
Ali istini za volju, većina ljudi tada i jeste u godinama kada imaš stalni ugovor.
Ovi naši, naročito gastarbajteri, ganjaju te postotke kao Panini sličice.
Bodkin wrote: ↑15/09/2023 21:26Stvarno bolesnih ljudi ima. Ko ce odrezati saku za pare, kakve god da su…swanfilter wrote: ↑15/09/2023 20:56 Pa nije bas da je jednostavno iscenirati nesrecu tebi u korist.
U Slo vec godinama traje slucaj Odrezana ruka, mada nije u vezi sa poslom.
Uglavnom, lik i cura mu uplate na nekoliko kuca zivotno osiguranje. Nakon nekog vremena motornom zagom prereze si saku. Kao, radovi oko kuce.
Na pocetku je proslo. Mic po mic, skontaju osiguranja mutna posla. Dobili su nekoliko godina zbog prevare, cura bez sake ...
Ko se osiguranjima i drzavom igrao da bude pametniji ...
U slučaju da si prije povrede na poslu radio 8h dnevno (100%), a komisija ustanovi da zbog povrede na poslu ne možeš raditi više od 6h(80%) dnevno (invaliditet 20%), onda osiguranje tj. Berufsgenossenschaft plaća 2/3 od tih 20%, sve dok se ne ustanovi da možeš ponovo raditi 8h (100%).
Pretrazite Juliju Adlesic. Pa, javite utiske
Kolegica ide sa 63, da joj ne bi odbijali. Ima 40 i nesto godina staza. Ova druga ce mozda i sa 61, ima i ona preko 40 god staza.