I tu se priča o drugaricama završava
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Hakiz
-
detroit-mercy
-
moimoi
#11328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma najvaznije je drugarstvo 
-
Hakiz
-
nuki_cika
#11332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
elcaliente wrote: ↑15/09/2023 17:01Vidis u Bosni je izgleda i bacanje kofera vjestina znanja.detroit-mercy wrote: ↑15/09/2023 16:58
Te poslove na areodromima rade uglavnom auslanderi i svapska hamelj, to sto ti kod nas treba stela da se zaposlis da izbacujes stvari na aerodromu je drugi par opanaka.
Svaki posao koji moze obavljati neki coban iz Somalije, hocu reci dovedes ga i kazem bacaj vamo ili bacaj tamo, sta ocekujes da ce biti astronomski placen.
Al zato ako znas raditi npr. kermiku ima da klepis lovu, vjestine/znanja se placaju, vazda bilo.
U Bosni je neznanje jedino cijenjeno i to preko preporuke.
Otišao ja nedavno po ubjeđenju jednog poznanika u firmu namjenske industrije kao čuo on od kolege koji tamo radi primaju 150 radnika, državna firma i prosječna plata, idi prijavi se, primiće te..
I haj odem ja, hoću da razgovaram s tim tehničkim direktorom , ne ne može, ima procedura, pravna služba šalje te prijave njemu jer on nema vremena da da svakim od nas razgovara posebno.Unese podatke na papir, radno iskustvo, evo već mjesec dana niko ništa ne javlja..
Ali to ti je ona priča ima posla, nema posla bez dobre veze bez obzira na iseljavanje jer je nama to urođeno.
Možda im i treba 150 radnika ali vjerovatno da ih svake sedmice primi po 2 ,3 preko preporuka i dok ne dođe do kvote od 150 .
- TriDe
#11333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kada se sve sabere i oduzme, nakon ovog posta, današnjeg mog razgovora sa kolegom te još nekih par iskustava što ovako brzinski naletih, poso je solidan i ništa više. Nije to ona početna euforija 2000 eura itd., već kao što kažeš ostane ti 1200 pa ti krpi, a ovamo milion dodatnih caka.nuki_cika wrote: ↑15/09/2023 16:50
Posao je boli glava, samo pripremi leđa![]()
Ako nemaš leđa kao što ja nisam imao nemoj pokušavati jer posao je ubitačan ako te na rampu baci (a uglavnom tamo te i smjeste).Koferi su sve od 25 do 50 kg i 8 sati rada u tom tempu plus vremenske prilike, vjetar, kiša, buka, sve su to faktori koji taj posao čine i više nego teškim.
Ne znam koja je firma u pitanju, ali mi smo imali smještaj u hotelu, svoju sobu imaš u kojoj ti je krevet i dok potrpaš svoje stvari ne možeš se okrenuti i plus što nam su govorili da je smještaj 200 eura po mjesecu 6 mjeseci da bi prilikom potpisivanja ugovora bez ikakve prethodne informacije podmetnuli da potpišemo na 500 eura po mjesecu..
U toj mojoj grupi (a bilo nas je 18 ) ne znam da li su još ostala dvojica ili trojica.
Popust na hranu imaš 3,90 eura ali ti svaki dan moraš jesti u vrijednosti od 10 si 15 eura da bi radio taj posao.
Plata nakon što ti sve poodbija je srednja žalost 1200 neto (možda je sad i više) ali sve je to unaprijed iskalkulisano da ti odbiju milion nekih svetaca..
Konkretno pričam za Minhen..
I jedna stvar vrlo bitna, sa mnom je bio momak iz Zenice koji je tečno pričao Njemački (c1 nivo) , snalažljiv je i traži novi posao od aprila i još uvijek nije našao, tako da ne ide s tim mijenjanjem poslova tek tako i tu ograničavaju raju jer oni vole da nas drže na mjestima gdje se leđa podmeću
-
moimoi
#11334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema lake love nigdje. Ako to trazis. Samo racunaj i sa tim da se na takvom poslu mozes sjebati. A sumnjam da bi ti Njemacka placala dozivotnu invaldninu.
-
detroit-mercy
#11335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sad tvoje sumnje su nesto drugo a realnost je suprotno od toga. Ako je zaposlen regularno (na papire) i zbog povrede na poslu ili prirode posla dobije odredjenu invalidnost ta invalidnina ili invalidska penzija se isplacuje do kraja zivota, i u Svici i u Svpasko i u USA, nema razlike.
-
moimoi
#11336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam. Ni ne kazem da znam. Treba ugovor iscitati prije potpisivanja i to je sve.detroit-mercy wrote: ↑15/09/2023 19:21Sad tvoje sumnje su nesto drugo a realnost je suprotno od toga. Ako je zaposlen regularno (na papire) i zbog povrede na poslu ili prirode posla dobije odredjenu invalidnost ta invalidnina ili invalidska penzija se isplacuje do kraja zivota, i u Svici i u Svpasko i u USA, nema razlike.
- TAFKAP
#11337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://de.wikipedia.org/wiki/Arbeitsunfall
Firme/preduzeća imaju osiguranja koja u slučaju ozljede radnika na (ili na putu ka) poslu preuzimaju troškove liječenja, rehabilitacije i u slučaju trajnog (djelimičnog) invaliditeta invalidske penzije.
Firme/preduzeća imaju osiguranja koja u slučaju ozljede radnika na (ili na putu ka) poslu preuzimaju troškove liječenja, rehabilitacije i u slučaju trajnog (djelimičnog) invaliditeta invalidske penzije.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#11338 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zavisi šta je, moraš proći rigoroznu komisiju i doktore.
Ako baš nije nešto očigledno, teško ćeš izvući invalidsku penziju.
Ako baš nije nešto očigledno, teško ćeš izvući invalidsku penziju.
- Ozimician
#11339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa iskreno ne znam šta si ti zapravo očekivao?Kada se sve sabere i oduzme, nakon ovog posta, današnjeg mog razgovora sa kolegom te još nekih par iskustava što ovako brzinski naletih, poso je solidan i ništa više. Nije to ona početna euforija 2000 eura itd., već kao što kažeš ostane ti 1200 pa ti krpi, a ovamo milion dodatnih caka.
Svi mi imamo i veće fiksne mjesečno troškove od 800€; ja ne znam nikog da nema, tako da su ti troškovi za njemačku čak zapravo i mali.
Ako si mislio da ćeš imati 2000€ načisto, nakon što platiš stan i režije i još štošta - to nemaju ni mnogi kvalitetniji poslovi od tog.
Stanovanje u Njemačkoj i jeste najskuplji dio priče.
Što se tiče nesreće na radu, imali smo dosta Fortbildunga (predavanja) na temu u firmi, uglavnom i to se različito klasificira, ne daju oni tek tako lagano odštete i penzije. U suštini ako si npr. utovarao kofere i sje*ao leđa pri tome, to ti nije nesreća na radu. Otprilike ako se desi sve ono što se moglo desiti opisom posla, nije nesreća na poslu.
Eh recimo ako se desi nešto nepredviđeno, tipa neka sajla s objekta pukne i to te povrijedi, onda jeste nesreća i onda dobijaš sve to što te sljeduje.
To je ukratko; vjerovatno ima neki bolji poznavalac radnog prava nek objasni.
-
moimoi
#11340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne potpisujes ugovor sa wikipediomTAFKAP wrote: ↑15/09/2023 19:51 https://de.wikipedia.org/wiki/Arbeitsunfall
- PreWiBa
#11341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ama zavisi sve.Ozimician wrote: ↑15/09/2023 20:12Pa iskreno ne znam šta si ti zapravo očekivao?Kada se sve sabere i oduzme, nakon ovog posta, današnjeg mog razgovora sa kolegom te još nekih par iskustava što ovako brzinski naletih, poso je solidan i ništa više. Nije to ona početna euforija 2000 eura itd., već kao što kažeš ostane ti 1200 pa ti krpi, a ovamo milion dodatnih caka.
Svi mi imamo i veće fiksne mjesečno troškove od 800€; ja ne znam nikog da nema, tako da su ti troškovi za njemačku čak zapravo i mali.
Ako si mislio da ćeš imati 2000€ načisto, nakon što platiš stan i režije i još štošta - to nemaju ni mnogi kvalitetniji poslovi od tog.
Što se tiče nesreće na radu, imali smo dosta Fortbildunga (predavanja) na temu u firmi, uglavnom i to se različito klasificira, ne daju oni tek tako lagano odštete i penzije. U suštini ako si npr. utovarao kofere i sje*ao leđa pri tome, to ti nije nesreća na radu. Otprilike ako se desi sve ono što se moglo desiti opisom posla, nije nesreća na poslu.
Eh recimo ako se desi nešto nepredviđeno, tipa neka sajla s objekta pukne i to te povrijedi, onda jeste nesreća i onda dobijaš sve to što te sljeduje.
Mislim, da je tako oko opisa, mislim da bi imali veliki problem.
Suština je da se često doktori vade na to da si i prije toga već imao zdravstvene probleme i da su se samo oni pogoršali, a ne da je se to desilo zbog posla.
A haj ti sad dokaži da leđa nisi sjebao kući nego 100% zbog posla.
Dobiti od tih osiguranja nešto je svugdje na svijetu lutrija.
- PreWiBa
#11342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Invalidske penzije ne isplaćuju privatna preduzeća, već državni Berufsgenossenschaft koji ima jasne smjernice. Svaka branša ima svoj Berufsgenossenschaft, ali su pravila svugdje ista.moimoi wrote: ↑15/09/2023 20:15Ne potpisujes ugovor sa wikipediomTAFKAP wrote: ↑15/09/2023 19:51 https://de.wikipedia.org/wiki/Arbeitsunfall
Firme/preduzeća imaju osiguranja koja u slučaju ozljede radnika na (ili na putu ka) poslu preuzimaju troškove liječenja, rehabilitacije i u slučaju trajnog (djelimičnog) invaliditeta invalidske penzije.Svako osiguranje i svaka firma ima svoja tumacenja.
- Ozimician
#11343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa znaš kako, svaki posao ima mjere sigurnosti (Sicherheitsmaßnahmen) i prođu se predavanjima o zaštiti na radu, pravilnom rukovanju, etc. i ako je tu sve kako treba, u skladu s opisom tvog posla, teško je dokazivo.sehohari wrote: ↑15/09/2023 20:17Ama zavisi sve.Ozimician wrote: ↑15/09/2023 20:12
Pa iskreno ne znam šta si ti zapravo očekivao?
Mislim, da je tako oko opisa, mislim da bi imali veliki problem.
Suština je da se često doktori vade na to da si i prije toga već imao zdravstvene probleme i da su se samo oni pogoršali, a ne da je se to desilo zbog posla.
A haj ti sad dokaži da leđa nisi sjebao kući nego 100% zbog posla.
Dobiti od tih osiguranja nešto je svugdje na svijetu lutrija.
Npr. ovi što utovaraju kofere imaju te "štitnike za koljena" koji su vjerovatno od DEKRA ili TüV geprüft (certifikovani) i odmah se polazi od toga da nisi mogao sjeba*ti koljena ako si pravilno koristio tu zaštitnu opremu, dakle odmah odgovornost prebacuju na tebe (ono ako se desi, nisi pravilno koristio zaštitnu opremu), mada svi znamo da je itekako moguće i dalje sje*ati koljena.
Jedino ti slučajevi gdje je baš jasna povreda od nekog "vanjskog" uzroka - tu dobijaš 100%, ostalo je lutrija. Šalju te na rehabilitacije razne, na kraju se ljudi krenu vaditi na psihičke traume (kad se hvataju za slamku) ali i tu je mrka kapa često.
U suštini nekad ranije, prije 20-30 god. je BG pisan bez problema, sad je to strožije dosta.
EDIT: Hoću reći, don't dream dreams ono, ako se povrijedim, šta me briga, invalidska penzija. Neko ko ne zna jezik, radi bez trajne boravišne dozvole, zaposlen oficijelno kod firme koja "iznajmljuje" radnike - igra s lošim kartama.
Last edited by Ozimician on 15/09/2023 20:25, edited 1 time in total.
-
moimoi
#11344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta to znaci? Da neko sa ugovorom na 1-2 god u slucaju povrede ima njemacku invaldninu?? Pa mislis da se ne bi lomili namjerno??
Be real. Nije svaba od jucer
- PreWiBa
#11345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da remiziramo, pošto nisam 100% upratio diskusiju: Govorimo o radniku sa urednom boravišnom dozvolom koji radi na njemačkom teritoriju za firmu registrovanu u Njemačkoj?
Takva firma samim svojim registriranjem uplaćuje u Berufsgenossenschaft i čini njihovog člana.
U slučaju povrede na poslu, automatski se šalje zahtjev državnom osiguranju za nezgode (=Unfallversicherung, tj. Berufsgenossenschaftu) koje sve do utvrđivanja da li je riječ o nezgodi gdje je "posao kriv" snosi troškove liječenja i svega ostalog.
Potpuno je nevažno da li je radnik tek godinu-dvije u Njemačkoj ili ne, da li ima ugovor na određeno ili ne.
Jedino da radi za firmu registrovanu npr. u Sloveniji, tu važe druga pravila.
U Njemačkoj ne postoje nikakva privatna osiguranja u slučaju nezgode, jedino za samozaposlene. Možda neko dodatno, ali to je sve.
-
moimoi
#11346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Onda me cudi kako se vec ne bacaju pod avione
-
swanfilter
#11347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa nije bas da je jednostavno iscenirati nesrecu tebi u korist.
U Slo vec godinama traje slucaj Odrezana ruka, mada nije u vezi sa poslom.
Uglavnom, lik i cura mu uplate na nekoliko kuca zivotno osiguranje. Nakon nekog vremena motornom zagom prereze si saku. Kao, radovi oko kuce.
Na pocetku je proslo. Mic po mic, skontaju osiguranja mutna posla. Dobili su nekoliko godina zbog prevare, cura bez sake ...
Ko se osiguranjima i drzavom igrao da bude pametniji ...
U Slo vec godinama traje slucaj Odrezana ruka, mada nije u vezi sa poslom.
Uglavnom, lik i cura mu uplate na nekoliko kuca zivotno osiguranje. Nakon nekog vremena motornom zagom prereze si saku. Kao, radovi oko kuce.
Na pocetku je proslo. Mic po mic, skontaju osiguranja mutna posla. Dobili su nekoliko godina zbog prevare, cura bez sake ...
Ko se osiguranjima i drzavom igrao da bude pametniji ...
- PreWiBa
- konoplja
#11349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato što je zdravlje bitnije od bilo kakve invalidnine. Jebo ga je, niste normalni.
Eto moimoi prva pa se baci pod avion.
-
elcaliente
#11350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kod nas ljudi odmah misle na pare i penziju
Ne ide to tako a niti tako lako.
Imas stepene invaliditeta, to da ne mozes vise nikada u zivotu raditi pa da ti daju invalidasku penziju to ne zeli niko sebi, jer to bukvalno znaci da si pravi invalid.
Inace to ide na neki procenat pa ti kazu eto ne smijes na poslu vise dizati vise od toliko kila ili smijes raditi max 30 sati, ili te moraju prebaciti na drugo radni mjesto.
To sto je neko povrijedio ledza na istovaru kofera ne znaci da ne moze sortirati postu itd.
Last edited by elcaliente on 15/09/2023 21:05, edited 1 time in total.