Ukrajina

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#183776 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

lajkujMe wrote: 14/09/2023 19:26
Ovaj manijak zaradio na ovom jos prodao je Starlink mrezu koja je zaduzena za Krim.
Pentagon je sad kontrolise a znamo sta to znaci Ukrajinci imaju full access brzom internetu a ne mozes ga blokirati cisto zato sto je roj satelita u pitanju.

Kako će ba Pentagon kontrolisati dio Starlink mreže? Kako?

Svašta.

Elon, bez obzira šta ko pisao o njemu, osramotio je sve veće privatne "space" firme u USA + NASA. Gospodin je, nakon DECENIJA tabanja u mjestu i uzimanja para tih privatnih firmetina (Lockheed Martin, Boeing,...) nizašta, pokazao inicijativu i ponudio jeftiniji prevoz tereta u putanju oko Zemlje. Koliko jeftiniji? Neki dan sam čitao ako dobro pamtim npr. do njega je jedna kila prevoza koštala 40.000 $, a sa njegovom raketom koja teret šalje u nisku putanju iznad Zemlje i koristi se opet nakon obavljene zadaće - kila košta 4.000 $.

Ako mu uspije ovo sada lansiranje iz Teksasa kilogram po teretu bi mogao uskoro (kod njega) koštati... šta misliš koliko? Nekoliko dolara!

Jebo je znanje svim ovim uljuljkanim i pokazao inicijativu.

* Par strana prije ove poruke prenio sam članak "Pokušat ću".

drug_profi

#183777 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 14/09/2023 19:26 Postoji mogucnost da nece nista uraditi i da cemo vidjeti jos Pomorskih bup kapitalaca
U noći uoči napada na Sevastopolj suhi dok, napadnut je konvoj koji je iz Novorosijska plovio ka Bosforu.
Jedan tanker sa naftom, jedan teretnjak koji služi za transport oružja i dva ratna broda u pratnji.

Navodno su svi dronovi uništeni.

Ali nije to ni važno koliko je važno da Rusi nemaju mira na moru.
I svaku će noć biti isto. I svaki brod koji isplovi može računati da će biti napadnut.
Nekad neće uspjeti, a nekad hoće. A novih plovila nema, niti brze opravke starih.

https://www.navalnews.com/naval-news/20 ... black-sea/
drug_profi

#183778 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

dragma wrote: 14/09/2023 19:41 Izvinjavam se članovima i moderaciji foruma što sam sve ovo napisao i što nema veze sa podforumskom temom
Ništa. Što se mene tiče dobrodošlo je ovako svjedočenje uvijek.
Ne znače ti moje riječi ništa, ali eto da ti kažem da me je tuga uhvatila od vaše zle sudbine.
Svi smo nekog izgubili. Ja zamalo vlastito dijete.
Jako je važno da te žrtve nisu uzalud. Ne smijemo uzimati zdravo za gotovo ništa. I nadati se da ćemo doživjeti da se zadnji smijemo.
Distortion

#183779 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

:izet:

Serhiy Kotov :lol:

Kao sto prethodnici rekose nema vise mira za rusku crnomorsku flotu, a jos kad krenu udarat ovi podvodni dronovi to ce bit dar mar :)

Slazem se sa tvrdnjom da je mozda taktika Ukrajine da orci jos neke brodove izvuku s Krima i da ih onda zesce napadnu.

Zelenski je jucer nesto najavljivao ali nije otkrio sta je u pitanju. Pitanje je dana kad ce doci Taurus, a vjerujem i ATACMS. Jbte pa Stormshadow je skuplji od Atacms ali VB ide sa SS i napravila se velika razlika na bojnom polju.
Last edited by Distortion on 14/09/2023 21:49, edited 1 time in total.
sumirprimus

#183780 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 14/09/2023 21:20
dragma wrote: 14/09/2023 19:41 Izvinjavam se članovima i moderaciji foruma što sam sve ovo napisao i što nema veze sa podforumskom temom
Ništa. Što se mene tiče dobrodošlo je ovako svjedočenje uvijek.
Ne znače ti moje riječi ništa, ali eto da ti kažem da me je tuga uhvatila od vaše zle sudbine.
Svi smo nekog izgubili. Ja zamalo vlastito dijete.
Jako je važno da te žrtve nisu uzalud. Ne smijemo uzimati zdravo za gotovo ništa. I nadati se da ćemo doživjeti da se zadnji smijemo.
Strahota, i koliko je takvih i slicnih prica sta god kazes suvisno je
Zato sam i reko danas stat na loptu nema smisla umanjivat niti omalovazatavt nicije stradanje.svakog njegova rana anajvise boli. Ljudski
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#183781 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

dragma wrote: 14/09/2023 19:41
Ko se oporavio, čega ožiljci?!

Mama mi poginula ja ranjen kada smo kopali panj u parku dao barem malo stan ugrijemo i ručak skuhamo. Ni dan danas ne spavam kako treba, čim ostanem sam pred očima mi slika krvave i neprirodno sklupčane gomile koja je do prije pet minuta bila moja mati. U glavi mi vazda ista slika i scena kako je panično zovem da mi pomogne i čudim se što ne ustaje, zašto i dalje leži, čak se i ljutim na nju, u sebi...i to je sve čega se sjećam.
Od tad nje više nema, niko i ništa mi je ne može nadomjestiti niti ublažiti stid i osjećaj krivnje što sam se ljutio na nju (dok sam još bio svjestan) jer nisam mogao da svatim zašto neće da mi pomogne
I tako, nakon toga sve kao domino kockice,sestra dobila nervni slom, i dan danas na momente ne zna jel došla ili je pošla. Stari...samo on zna kako mu je. Ja zijanio desnu nogu, desni bubreg, pola jetre, pun sam gelera, ne smijem pored rendgena proći, a što je najgore nisam takav jadan jedini u gradu niti je moja priča u pola tragićna kakvih ima....i nije tačno da su rane zacijelila a ostali samo ožiljci, naprotiv, rane su i dalje pune gnoja, cure i svaki dan bole sve višei više, ali dzaba ja to tebi pričam, sit gladnom ne vjeruje.

PS.
Izvinjavam se članovima i moderaciji foruma što sam sve ovo napisao i što nema veze sa podforumskom temom

Nisam za ovo znao.

Trebaš se maniti čitanja ovoga što si ga citirao i razumjeti - Dakle, taj gospodin je prvoklasni parmak.

Mene kritikuju za FOE, ali zašto da gubim vrijeme na nečije nebuloze kada je život ograničen i mogu to vrijeme što bi parmake čitao koristiti da pročitam nešto korisno.

Imam i ja svojih problema.
Hame_

#183782 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

zigzag wrote: 14/09/2023 20:56 Šta će ga sramotit. Himars napravio dar-mar. Storm shadow je uradio nešto u drugom segmentu. Svako ima svoj udio.
Slažem se.

Mislim da naslov ima za cilj da dodatno "pogura" Army Tactical Missile System (ATACMS).
Haris.ba

#183783 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

Hame_ wrote: 14/09/2023 21:07

Kako će ba Pentagon kontrolisati dio Starlink mreže? Kako?

Svašta.
Za ono cime se Mask bavi (evo konkretno Starlink, a slicno i za rakete) trebaju posebne drzavne dozvole. Izmedju ostalih, bruku dozvola americke vojske.

Nije to u Americi nista cudno. Drzava daje bruku poreznih olaksica, bruku grantova, sa tim samim dolazi i privatni kapital velikih banaka kad ima ta sema sa drzavom.

Ima nedavni veliki tekst Ronana Farouva o tome kakav odnos licno Mask ima sa americkim generalima.

Da skratim. Da je americka vojska htjela da Ukrainci imaju signal - imali bi. Zasto se medijski narativ vrti da je eto Mask uskratio nesta - to je druga prica. Naravno, u Ukraini znaju kako ovo sve funkcionise.
drug_profi

#183784 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Drzava moze da mobilise privatne resurse kad je u pitanju nacionalni interes i neposredna opasnost po njega. Mislim da postoji i zakon o tome.
drug_profi

#183785 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

A jedan jaaako dobar snimak bavovne na Krimu. Sloro 6 minuta sa dobrom slikom i dobrim zvukom.
Jedno 6-7 dolazaka, i možda dva obaranja.

Nemam pojma o čemu se radi. Yevpatroia ili Sevastopolj. Morate na TG ko hoće gledat, nisam našao alternativu.

Haris.ba

#183786 Re: Ukrajina

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 14/09/2023 22:53 Drzava moze da mobilise privatne resurse kad je u pitanju nacionalni interes i neposredna opasnost po njega. Mislim da postoji i zakon o tome.
Ma to je nesta drugo. Naravno da moze. Moze da naredi nekoj fabrici da promjeni citavu proizvodnju i sutra proizvodi tenkove. Takav je sistem u Americi. Samo, mora biti donesena odluka Kongresa o ratu.

Ali, ovdje se radi o necem drugom. Americka vojska to radi na neke "mekse" nacine. A, o obavjestajnoj zajednici da ne pricam.
drug_profi

#183787 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ufufufufuf

full house....

studiorum_tuzlaensis

#183788 Re: Ukrajina

Post by studiorum_tuzlaensis »

Friska kompilacija bubova u rovovima.

https://x.com/NOELreports/status/170242 ... 71289?s=20
drug_profi

#183789 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 14/09/2023 22:56
drug_profi wrote: 14/09/2023 22:53 Drzava moze da mobilise privatne resurse kad je u pitanju nacionalni interes i neposredna opasnost po njega. Mislim da postoji i zakon o tome.
Ma to je nesta drugo. Naravno da moze. Moze da naredi nekoj fabrici da promjeni citavu proizvodnju i sutra proizvodi tenkove. Takav je sistem u Americi. Samo, mora biti donesena odluka Kongresa o ratu.

Ali, ovdje se radi o necem drugom. Americka vojska to radi na neke "mekse" nacine. A, o obavjestajnoj zajednici da ne pricam.
Mnogo je para Musk dobio od vlade. Tj. obećano mu je.
Ako vlada odluči da Spaceship više neće letjeti, on neće letjeti.
drug_profi

#183790 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ex UK prime minister Boris Johnson:
🟢 Nemojte ni na trenutak vjerovati da se ovi ukrajinski vojnici - ili stanovništvo Ukrajine općenito - mogu na neki način uvjeriti da polože oružje ili sklope dogovor s Putinom. Oni se ne bore po našoj volji i neće stati jer mi tako kažemo. Oni vode rat za neovisnost jer odbijaju pokleknuti pred terorom i žele da njihova zemlja bude slobodna.

📌 Samo jedno žele od nas - oružje da dovrše posao.

🔴 Ako Putin pobijedi, užasna će poruka odletjeti svijetom: da je ovo bio trenutak kada su demokracije obećale suprotstaviti se autokraciji, a mi nismo uspjeli! A sve što treba učiniti da bi proglasio pobjedu jest zadržati barem djelić teritorija koji je osvojio nakon 24. veljače 2022. U tom slučaju, povijest Ukrajine bit će priča o ukrajinskoj vojsci lavljeg srca, koju je na kraju izdao Zapad kojem je nedostajalo hrabrosti.
Cijeli tekst:
https://mil.co.ua/chomu-my-ne-dayemo-uk ... -dzhonson/
Bernardinac

#183791 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Izgleda da se ponovo roka po Krimu.
drug_profi

#183792 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Zelenski danas:
Volodymyr Zelenskyi: Danas postoji nešto za slavlje Službe sigurnosti Ukrajine - cijelog sastava Službe i naših pomorskih snaga. Hvala vam na današnjem trijumfu: sustav protuzračne obrane okupatora na tlu našeg Krima je uništen.

Slava Ukrajini!
drug_profi

#183793 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Satelitska od jutros.
Podmornica evidentno ima rupu na mostu. Ovo nije sjenka jer je sunce sa istoka.

Image
DaysleepeR

#183794 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Mama mi poginula ja ranjen kada smo kopali panj u parku dao barem malo stan ugrijemo i ručak skuhamo. Ni dan danas ne spavam kako treba, čim ostanem sam pred očima mi slika krvave i neprirodno sklupčane gomile koja je do prije pet minuta bila moja mati. U glavi mi vazda ista slika i scena kako je panično zovem da mi pomogne i čudim se što ne ustaje, zašto i dalje leži, čak se i ljutim na nju, u sebi...i to je sve čega se sjećam.
Od tad nje više nema, niko i ništa mi je ne može nadomjestiti niti ublažiti stid i osjećaj krivnje što sam se ljutio na nju (dok sam još bio svjestan) jer nisam mogao da svatim zašto neće da mi pomogne
I tako, nakon toga sve kao domino kockice,sestra dobila nervni slom, i dan danas na momente ne zna jel došla ili je pošla. Stari...samo on zna kako mu je. Ja zijanio desnu nogu, desni bubreg, pola jetre, pun sam gelera, ne smijem pored rendgena proći, a što je najgore nisam takav jadan jedini u gradu niti je moja priča u pola tragićna kakvih ima....i nije tačno da su rane zacijelila a ostali samo ožiljci, naprotiv, rane su i dalje pune gnoja, cure i svaki dan bole sve višei više, ali dzaba ja to tebi pričam, sit gladnom ne vjeruje.

PS.
Izvinjavam se članovima i moderaciji foruma što sam sve ovo napisao i što nema veze sa podforumskom temom
Upravo radi ovoga ja i reagujem.
Ne daj se druze.
hatemondays

#183795 Re: Ukrajina

Post by hatemondays »

Bossona wrote: 14/09/2023 18:12
kobe_meh wrote: 14/09/2023 17:28

:mrgreen: :mrgreen:
Image

Image

Od putlerovog psa lajavca i gonića čelenskih debila u Putlerov mlin za mljevenje života do narkosa kojeg će historija Čečena zapamtiti kao slugu Putlera koji je načinio genocid nad Čečenima. Nego gdje nam je vrli i umni Alijin politički lanser, UDBA-š Vezir - Serić da ih promoviše,....
Dr. Cerić na inauguraciji Kadirova u Groznom: Neka EU vidi kako Putin radi...

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... adi/432615
Oca mi kopirao Ismeta Celu, iste poze.
hatemondays

#183796 Re: Ukrajina

Post by hatemondays »

DaysleepeR wrote: 14/09/2023 23:44

PS.
Upravo radi ovoga ja i reagujem.
Ne daj se druze.
Drugarski savjet mani se ove teme, oni koji su prosli takve traume te razumiju ovo ostalo te ce te izbaciti cipela. Dakle vrati se na ovu temu kad rat prodje i onda citaj. Meni je trabalo par godina da otvorim temu Grbavica/Kovacici i to je neka vrsta terapije. Ne daj se i glavu gore!
vrbas1979

#183797 Re: Ukrajina

Post by vrbas1979 »

CrveniKuk wrote: 14/09/2023 19:08 Da li je trenutno stanje Crnomorske flote predznak šta će se desiti jednog dana sa Rusijom!?
Trenutno stanje potpunog sloma Ruske Crno Morske flote, a to ovo jeste ako nista kraj iste u smislu da postaje apsolutno nebitan faktor.

Pored toga sto je s jos jednim unistenim S400 PVO odbrana Krima ozbiljno narusena sad je Sevastopolj kao na dlanu.
Moraju je evakuisati u Novorosijsk ne misle imati ovako kapitalne gubitke kao sinoc.
Jao, jao.
Skrše Ukrajinci dva privezana broda na remontu i ljudima se pričinjava raspad Crnomorske flote, koja ima bar još 70 aktivnih brodova.
Skrše Ukrajinci jedan PVO sistem i ispade da su Rusima skršili kompletnu PVO i da ih sada imaju na dlanu.
Hajmo malo biti realniji.
convict

#183798 Re: Ukrajina

Post by convict »

Tenk po tenk, brod po brod, PVO sistem po PVO sistem... Možda će trajati godinama, ali će osloboditi svoju zemlju. Ko je ovako nešto mogao i zamisliti prije samo godinu i po dana?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#183799 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

vrbas1979 wrote: 15/09/2023 00:02

Trenutno stanje potpunog sloma Ruske Crno Morske flote, a to ovo jeste ako nista kraj iste u smislu da postaje apsolutno nebitan faktor.

Pored toga sto je s jos jednim unistenim S400 PVO odbrana Krima ozbiljno narusena sad je Sevastopolj kao na dlanu.
Moraju je evakuisati u Novorosijsk ne misle imati ovako kapitalne gubitke kao sinoc.
Jao, jao.
Skrše Ukrajinci dva privezana broda na remontu i ljudima se pričinjava raspad Crnomorske flote, koja ima bar još 70 aktivnih brodova.
Skrše Ukrajinci jedan PVO sistem i ispade da su Rusima skršili kompletnu PVO i da ih sada imaju na dlanu.
Hajmo malo biti realniji.
Napraviše milionsku štetu i uništiše MTS za čiju zamjenu je nekad potrebno i par godina. Napraviše rupe u odbrani i moralu kretena.
drug_profi

#183800 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

PVO na krimu je poprilicno rasturen sa događajima u zadnjih dvije sedmice. Kljucna postrojenja su unistena.
Time je i Herson i more ostalo bez nadzora radara.
Post Reply