Ukrajina

zigzag

#183751 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

haj gon`te sa teme
irac300

#183752 Re: Ukrajina

Post by irac300 »

zigzag wrote: 14/09/2023 14:24 haj gon`te sa teme
:thumbup:
Par puta kontam da nisam mašio pdf.
lajkujMe

#183753 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sad je fakat
drug_profi

#183754 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 14/09/2023 13:51 Krim kao vojna luka nije vise sigurna odavno ali sad pogotovo

Ako to nece sad ne znam kad evakuisati sve brodove na istok
E zamisli sad ukrajinci čekaju sa podvodnim dronovima negdje u juznom dijelu crnog mora.
Čekaju da flota počne isplovljavati izvan zaštite luke. :mrgreen:
Bernardinac

#183755 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

lajkujMe wrote: 14/09/2023 13:51 Krim kao vojna luka nije vise sigurna odavno ali sad pogotovo

Ako to nece sad ne znam kad evakuisati sve brodove na istok
Ako su im načeli PVO na Krimu i ako ukrajinci imaju logistike za daljne udare očekivati je svakodnevne(svakonoćne 😁) napade po Krimu.
Istjeraš brodove na more i postaju mete za morske dronove. Svako malo im unište dio crnomorske flote a to nisu resursi koje možeš nadoknaditi tako lako.

Ukrajina i Zapad malo po malo neutraliziraju ulogu "ruskog" Krima kao bitnog strateškog faktora u Crnom moru.
A to je upravo ono što su rusi mislili da će dobiti aneksijom Krima.

Naravno da će Kerč biti onesposobljen. To je pitanje vremena tj. kada ukrajinskoj strani to bude odgovaralo.

Budućnost za ruske agresore na Crnom moru nije nimalo dobra i biće još gore kada dođu zapadni avioni, ATAMCS i Taurus.
drug_profi

#183756 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Kad nemaš mornaricu, ne treba ti ni takva luka. Sprcaj sve te čamce u Novorosijsk.
Fol je što sada Ukrajina ima čime da ih lovi, i to su kapitalni trofeji.
Pa šta će drugo raditi Ukrajinska mornarica do kraja rata nego vrebati Admirala Kuznjecova recimo...
Ili neku podmornicu.
I ove desantne brodove, jer je jako važno da ih je što manje na raspolaganju u Crnom moru kad padne Kerčki most.
Bernardinac

#183757 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

drug_profi wrote: 14/09/2023 15:50 Kad nemaš mornaricu, ne treba ti ni takva luka. Sprcaj sve te čamce u Novorosijsk.
Fol je što sada Ukrajina ima čime da ih lovi, i to su kapitalni trofeji.
Pa šta će drugo raditi Ukrajinska mornarica do kraja rata nego vrebati Admirala Kuznjecova recimo...
Ili neku podmornicu.
I ove desantne brodove, jer je jako važno da ih je što manje na raspolaganju u Crnom moru kad padne Kerčki most.
Većina ukrajinsku "ofanzivu" gleda koliko su rovova uzeli i koliko su km2 oslobodili.
Ja to ne gledam tako jer sam svjestan da je teško kopneno napredovati i da je ovo rat na duge staze.
A šta je sa činjenicom ako se rusi mornarički totalno povuku sa Krima što je sad izgledno?

Jasno je da rusi mogu dobaciti bilo gdje ali sve manje vide u CM. Nemaju ni blizu kontrolu kao na početku agresije.

Broji li iko te Km2?
Niko ne broji km2 oslobođenih na moru?
😁
Bossona

#183758 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Navodno prdno Bakhmut Orki ne mogu dahnuti,....kolaps, raspad sistema i opšta bježanija,....

Na okupiranom Krimu uništvaju sve jače okupatoske baze nakon što su ih oslijepili uništenjem (garbage) PVO sistema,....

Image
Bossona

#183759 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Laže kao Dodik i Vučić
istra_hr

#183760 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

Bernardinac wrote: 14/09/2023 16:41
Većina ukrajinsku "ofanzivu" gleda koliko su rovova uzeli i koliko su km2 oslobodili.
Ja to ne gledam tako jer sam svjestan da je teško kopneno napredovati i da je ovo rat na duge staze.
A šta je sa činjenicom ako se rusi mornarički totalno povuku sa Krima što je sad izgledno?

Jasno je da rusi mogu dobaciti bilo gdje ali sve manje vide u CM. Nemaju ni blizu kontrolu kao na početku agresije.

Broji li iko te Km2?
Niko ne broji km2 oslobođenih na moru?
😁
:thumbup: :thumbup:
Bravo... prvoligaški objašnjeno .. :D
kobe_meh

#183761 Re: Ukrajina

Post by kobe_meh »

:mrgreen: :mrgreen:
sumirprimus

#183762 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe wrote: 14/09/2023 15:34

Sad je fakat
Eno demant 3jurisne.jos kazu opasno je to sto rade :lol: :-)
Demant:
Official sources of the 3rd assault brigade of Ukraine, the one which is fighting in the Andriivka direction says that
Hanna Maliar's report about liberation of Andriivka is premature and false.

«The statement about the capture of Andriivka is false and premature. Currently, serious and heavy fighting continues in the districts of Klishchiivka and Andriivka.
Such statements are harmful, pose a threat to the lives of personnel and harm the performance of combat missions.»
t.me/ab3army/3146

As the soldiers of the 3rd Assault Brigade themselves say, "The 3rd brigade has a sufficiently developed media component so that it can independently report on the capture of a settlement."

This wouldn't be the first time Hanna Vasylivna Maliar has been accused of making premature statements.
seksi_ideje

#183763 Re: Ukrajina

Post by seksi_ideje »

kobe_meh wrote: 14/09/2023 17:28

Ja ne mogu da vjerujem kako se on ovako brzo promijeni. Od jednom mu glava izgleda kao da ce mu eksplodirati. Da se razumijemo, zao mi ga nije. Rijetko odvratan lik
Mrvice_ba

#183764 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

Cetnici sa šitija mastaju o milionskoj ork armiji, jos uvijek.

Cetnik je bot verzija orka.
Bossona

#183765 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

kobe_meh wrote: 14/09/2023 17:28

Image

Image

Od putlerovog psa lajavca i gonića čelenskih debila u Putlerov mlin za mljevenje života do narkosa kojeg će historija Čečena zapamtiti kao slugu Putlera koji je načinio genocid nad Čečenima. Nego gdje nam je vrli i umni Alijin politički lanser, UDBA-š Vezir - Serić da ih promoviše,....
Dr. Cerić na inauguraciji Kadirova u Groznom: Neka EU vidi kako Putin radi...

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... adi/432615
karanana

#183766 Re: Ukrajina

Post by karanana »

haj dobro ovaj debil, ali sta bi sa chechenima kao narodom da su ih ovako pripitomili?

pobili sve vodje.
Bossona

#183767 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

karanana wrote: 14/09/2023 18:14 haj dobro ovaj debil, ali sta bi sa chechenima kao narodom da su ih ovako pripitomili?

pobili sve vodje.
Nakon ubistva Dudajeva i genocida nad Čečenima Putler im napravio džamije u Groznom i podvalio Kadirovce kao što je nama pred raspad Jugoslavije i pretvaranja u Srboslaviju velikosrpska SANU ekipa pripremila i pred agresiju podlavila Aliju Izetbegoviće i lažnomuslimansku SDA sektu preko UDBA-a Cerića uz aminovanje vjerskih poglavica da rade i služe svoim gazdama. RusiSStima i četnicima ne treba politički osvješćeni i slobodni narodi već porobljeni i pod kontrolom njihove agenture koju podržavaju ahmedijaške poglavice,......

SALAH MEŽIEV
Čečenski muftija: "Borci koji odlaze u Ukrajinu u vojni sukob, odlaze u džihad i bore se za Allaha. Oni koji umru postat će šehidi”

https://www.dnevnik.ba/vijesti/cecenski ... di-2628180
sumirprimus

#183768 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe

#183769 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Nije kraj patnjama Crno Morske flote

:D

Malo vise detalja u Jugo zapadnom dijelu CM je bio napad

https://twitter.com/PStyle0ne1/status/1 ... uPyPQ&s=19
CrveniKuk

#183770 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Da li je trenutno stanje Crnomorske flote predznak šta će se desiti jednog dana sa Rusijom!?
lajkujMe

#183771 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

CrveniKuk wrote: 14/09/2023 19:08 Da li je trenutno stanje Crnomorske flote predznak šta će se desiti jednog dana sa Rusijom!?
Trenutno stanje potpunog sloma Ruske Crno Morske flote, a to ovo jeste ako nista kraj iste u smislu da postaje apsolutno nebitan faktor.

Pored toga sto je s jos jednim unistenim S400 PVO odbrana Krima ozbiljno narusena sad je Sevastopolj kao na dlanu.
Moraju je evakuisati u Novorosijsk ne misle imati ovako kapitalne gubitke kao sinoc. Ova 2 broda sto su pogodjena su bili zaduzeni za Pomorsku blokadu Zitatica. Oni sad isto put pod noge u Novorosijsk.

Dronovi sad kruzaju po Crnom Moru i traze sve sto ima Rusku zastavu na sebi.

Evo i jedan od razloga zasto mozda

https://twitter.com/KremlinTrolls/statu ... EZf_w&s=19

Ovaj manijak zaradio na ovom jos prodao je Starlink mrezu koja je zaduzena za Krim.
Pentagon je sad kontrolise a znamo sta to znaci Ukrajinci imaju full access brzom internetu a ne mozes ga blokirati cisto zato sto je roj satelita u pitanju.

Ja mislim da ce ovo deblokirati Odesu kao Luku pogotovo ako ojacaju PVO odbranu u Odesi sto vec i jesu meni se cini.

Rusima preostaje jedino avijacija koja ce biti ranjiva jer moraju prici blizu da napadnu brod.

Sad me zanima jos samo da li ce napadi krstarecim biti manji ili drugaciji.

PS.

Posto su Rusi glupi dokazano u ovom ratu.
Postoji mogucnost da nece nista uraditi i da cemo vidjeti jos Pomorskih bup kapitalaca :izet:
lajkujMe

#183772 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

dragma
Vozim: Pješe

#183773 Re: Ukrajina

Post by dragma »

laserShow wrote: 14/09/2023 12:48
DaysleepeR wrote: 14/09/2023 12:46 Jesmo li trebali mi iz Sarajeva doći da vas branimo?
Kakva je ovo prica? Na temi se kuka sto zapadna ukrajina ne ratuje na istoku (stanovnistvo) a ti sada ovakvu glupost izvaljujes?
DaysleepeR wrote: 14/09/2023 12:46 Glupa vam je priča, pustite Sarajevo na miru, ratne žrtve Sarajeva su ogromne, imajte poštovanja.
Samo budala moze sporiti bilo koju zrtvu. Jeste, Sarajevo je propatili kao i drugi gradovi koji su bili pod udarom agresorskog cetnika. Sarajevo se oporavilo, od rana su ostali oziljci. No mozemo li to reci za sve ostale gradove? Evo npr Srebrenica, je li porazno da nema ni jedne pekare, ili mesnice? Kakav je to grad?
Ko se oporavio, čega ožiljci?!

Mama mi poginula ja ranjen kada smo kopali panj u parku dao barem malo stan ugrijemo i ručak skuhamo. Ni dan danas ne spavam kako treba, čim ostanem sam pred očima mi slika krvave i neprirodno sklupčane gomile koja je do prije pet minuta bila moja mati. U glavi mi vazda ista slika i scena kako je panično zovem da mi pomogne i čudim se što ne ustaje, zašto i dalje leži, čak se i ljutim na nju, u sebi...i to je sve čega se sjećam.
Od tad nje više nema, niko i ništa mi je ne može nadomjestiti niti ublažiti stid i osjećaj krivnje što sam se ljutio na nju (dok sam još bio svjestan) jer nisam mogao da svatim zašto neće da mi pomogne
I tako, nakon toga sve kao domino kockice,sestra dobila nervni slom, i dan danas na momente ne zna jel došla ili je pošla. Stari...samo on zna kako mu je. Ja zijanio desnu nogu, desni bubreg, pola jetre, pun sam gelera, ne smijem pored rendgena proći, a što je najgore nisam takav jadan jedini u gradu niti je moja priča u pola tragićna kakvih ima....i nije tačno da su rane zacijelila a ostali samo ožiljci, naprotiv, rane su i dalje pune gnoja, cure i svaki dan bole sve višei više, ali dzaba ja to tebi pričam, sit gladnom ne vjeruje.

PS.
Izvinjavam se članovima i moderaciji foruma što sam sve ovo napisao i što nema veze sa podforumskom temom
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#183774 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Trijumf britanskih raketa Storm Shadow u Ukrajini sramoti Joea Bidena

Pukovnik Richard Kemp
Četvrtak, 14. septembra 2023. u 19:52

Image

Krstareće rakete Storm Shadow koje je isporučila Britanija bile su ključni element visoko sofisticiranog ukrajinskog napada iz zraka i mora ovog tjedna koji je predstavljao najsnažniji napad na Krim od početka rata. Projektili su pogodili jurišnu podmornicu klase Kilo i veliki amfibijski desantni brod u luci Sevastopolj pod ruskom okupacijom i vjerojatno prouzročili značajnu štetu na dokovima. Onesposobljavanje potonjeg broda bio je poseban udarac za Moskvu jer su ti brodovi ključni za opskrbu iz Rusije na Krim nakon uzastopnih napada na Kerčki most.

Kada je Ujedinjeno Kraljevstvo prvi put poslalo Storm Shadows u Ukrajinu, stručnjaci iz fotelja ismijavali su njihove mogućnosti, sugerirajući da su tek drugi najbolji nakon američkih ekvivalenata. To mišljenje sigurno ne dijele u Kijevu. Većina ljudi koje sam ovdje sreo posljednjih dana – od viših vojnih zapovjednika i političara do običnih ljudi – iznimno su zahvalni na potpori Britanije u njihovim ratnim naporima. "Sjena oluje" sada je poznata fraza u ukrajinskom leksikonu.

Nijsu tog mišljenja ni u Moskvi, koja cilja na piste i zračne baze koje koriste zrakoplovi koji se koriste za lansiranje Storm Shadowa. Ovi su projektili nanijeli ozbiljnu štetu ruskim zapovjednim mjestima i logističkim bazama duboko iza linija bojišnice. Prošlog su mjeseca korišteni za udare na ključne mostove koji povezuju ruski kopneni koridor u okupiranoj Ukrajini s Krimom, prekidajući vodove opskrbe.

S dometom od 150 milja, Storm Shadow i njegov francuski ekvivalent, Scalp, rijetka su oružja isporučena sa Zapada koja mogu dosegnuti Krim iza trenutnih ukrajinskih linija. Vjeruje se da je ovo prvi udar Storm Shadowa na sam poluotok. Zajedno s prijašnjim napadima na objekte ruske mornarice na Crnom moru i na Kerčkom mostu, to je ozbiljno poremetilo Putinovu strategiju. Moskva će sada morati preraspodijeliti oskudna sredstva protuzračne odbrane na Krim kako bi se zaštitila od budućih napada, povećavajući ranjivost u drugim kritičnim područjima.

Uz sporo kretanje ukrajinske protuofenzive i male izglede za veći napredak prije nego što zimsko blato zaustavi jurišne snage, dubinski udari na teritorij pod ruskom okupacijom - na njen suvereni teritorij, postali su ključni. Njihova vrijednost se ne može precijeniti za Ukrajinu, čije su civilno stanovništvo, luke i infrastruktura pod stalnim žestokim napadima krstarećih projektila i iranskih bespilotnih letjelica Shahed.

To čini američku nevoljkost da osigura oružje dugog dometa još sramotnijom. Prije nekoliko mjeseci predsjednik Zelensky zatražio je od SAD-a da pošalje prijeko potrebne rakete ATACAM, s dometom od 285 milja. Tek trebaju stići. Također se dosta pričalo o opskrbi F-16, ali zasad tanko.

Najhitnije, Ukrajina treba nove jurišne bespilotne letjelice, kao i sposobnost smanjenja ranjivosti trenutnih kijevskih bespilotnih letjelica na rusku protuzračnu odbranu. Ali opet, to će zahtijevati razinu podrške koja nije zajamčena.

Ako Kijev ne uspije probiti ruske odbrambene linije ove ili čak sljedeće godine, jedina druga realna opcija je mirovni sporazum koji Moskvi ostavlja kontrolu nad ukrajinskom zemljom koju je zauzela. Nažalost, sada sumnjam da je okončanje rata pod bilo kojim uvjetima prije izbora 2024., gdje bi to bilo ključno pitanje, na dnevnom redu Joea Bidena. To bi objasnilo njegovo kontinuirano, i opasno, kašnjenje podrške.
zigzag

#183775 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Šta će ga sramotit. Himars napravio dar-mar. Storm shadow je uradio nešto u drugom segmentu. Svako ima svoj udio.
Post Reply