Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
bumerangss wrote: ↑12/09/2023 23:52
Što prije treba ici iz ove bare... život tako kratak prođe u išćekivanju da bude bolje
Citav svijet ti je u velikim previranjima. Jedino sto kada tek odselis, mozak ti je na pasi jedno godinu- dvije, pa ne uocavas odmah sve probleme koje ta drzava ima. Osim kada trebas ganjati kojekakve papire.
A da mislis da ces naci bilo gdje ZEN.. to zaboravi.
Nigdje nije savrseno .... svugdje ima problema. Ali koliki su to problemi?
Kojim problemima se bavis vani, a kojim u BiH?
Što prije treba ici iz ove bare... život tako kratak prođe u išćekivanju da bude bolje
Citav svijet ti je u velikim previranjima. Jedino sto kada tek odselis, mozak ti je na pasi jedno godinu- dvije, pa ne uocavas odmah sve probleme koje ta drzava ima. Osim kada trebas ganjati kojekakve papire.
Jedini problem koji ja imam sada, je sto mi nedostaju svi ljudi koji su ostali u BiH.
Naravno da nije ZEN. ali je razlika nebo i zemlja.
Dope_Man wrote: ↑13/09/2023 09:24
De onu od Semse....
"Ovdje vas svako poznaje i voli,
A tamo niko poznati vas neće;
Bolji su svoji i krševi goli
No cvijetna polja kud se tuđin kreće."
Ili riječima mudrih THCF "Morao sam gore, nisam mogao da biram,
Našao sam posao, ali nemam mira.
Vodim je za vikend - Aca Lukas svira,
Ne znam da l' me voli il' je samo zbog papira.
Samo da snađem se - zvaću braću, rođake,
Zovu me dole, sve prazne kuće ostale.
Granice prelaze, vozimo Mercedese,
Samo keš, samo keš, samo pare proklete...
...
Ne pitaj ćale što sam post'o Ausländer,
školov'o za doktora, a radim kao kelner..."
Ili još mudrijeg Coby-a "Dođe mi nekad da ostavim sve i odem,
Znam da preko je bolje, ali preko nije moje.
Preko nije lova laka, preko nije moja majka,
Gde su sada moja braća? Ko šta pije, plaćam..."
Od kad sam odselio nisam upalio ni procitao vijesti o politici u zemljama gdje sam zivio. Boli me neka stvar za rezultate izbora
Dnevna politika u bosni je nacin zivota. Ne mozes pobjeci od nje. U svakoj je pori zivota. Od politicara koji se prostituisu za glasove do cistacice u posti koja bistri politiku skupa sa “ekspertima” sa klix podforuma politika
Pa ako imas djecu recimo… kako su ih prihvatili u skoli… da li ce uspjeti upisati dobru skolu ili ce ih usmjeriti na losije skole. Da li imaju drustvo…Da li ce ti kiriju podici sljedece godine ili ces se cak morati seliti… Da li ces ostati bez posla ako krenu sa otkazima… elem, standardna pitanja svakog ko zivi u dijaspori.
Od kad sam odselio nisam upalio ni procitao vijesti o politici u zemljama gdje sam zivio. Boli me neka stvar za rezultate izbora
Dnevna politika u bosni je nacin zivota. Ne mozes pobjeci od nje. U svakoj je pori zivota. Od politicara koji se prostituisu za glasove do cistacice u posti koja bistri politiku skupa sa “ekspertima” sa klix podforuma politika
Razlika je nebo i zemlja
Nije razlika nebo i zemlja nego tebe ne interesuje. Kada te pocne interesirati pocece te i glava boliti. Jos se ne osjecas “domacim”.
To su standardna pitanja i za dobar dio ljudi koji zivi u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banja Luci... i ti gradovi su danas puni ljudi koji zive pod kirijom, a ostalo su pitanja gdje god da si.
Last edited by Dope_Man on 13/09/2023 09:40, edited 1 time in total.
Dope_Man wrote: ↑13/09/2023 09:39
To su standardna pitanja i za dobar dio ljudi koji zivi u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banja Luci... i ti gradovi su danas puni ljudi koji zive pod kirijom, a ostalo su pitanja gdje god da si.
Pa ako imas djecu recimo… kako su ih prihvatili u skoli… da li ce uspjeti upisati dobru skolu ili ce ih usmjeriti na losije skole. Da li imaju drustvo…Da li ce ti kiriju podici sljedece godine ili ces se cak morati seliti… Da li ces ostati bez posla ako krenu sa otkazima… elem, standardna pitanja svakog ko zivi u dijaspori.
U BiH nemas brige kako ce djecu prihvatiti u skoli? Kakva su djeca u skoli itd itd...? Imas itekako.....
Kiriju mi ne moze dici jer imam ugovor na sadasnju cijenu. Dizu onima koji ne znaju jezik i zakon.
Da li cu ostati bez posla? Pa to je veca briga u BiH nego vani ....
Dakle od svih dijasporskih briga, pije vode jedino mooooozda ta o kiriji.
Ali .... pa koliko ljudi u BiH zivi pod kirijom? Sta mislis, gdje si kao podstanar zasticeniji .... u Njemackoj ili BiH?
moimoi wrote: ↑13/09/2023 09:36
U BiH nemas brige kako ce djecu prihvatiti u skoli? Kakva su djeca u skoli itd itd...? Imas itekako.....
Kiriju mi ne moze dici jer imam ugovor na sadasnju cijenu. Dizu onima koji ne znaju jezik i zakon.
Da li cu ostati bez posla? Pa to je veca briga u BiH nego vani ....
Dakle od svih dijasporskih briga, pije vode jedino mooooozda ta o kiriji.
Ali .... pa koliko ljudi u BiH zivi pod kirijom? Sta mislis, gdje si kao podstanar zasticeniji .... u Njemackoj ili BiH?
Tačno tako.
Žena mi radi kao učiteljica ovdje u BiH, i svega se nagledala, definitivno nije ništa bolje nego tamo vani. TikTok i ostale gluposti odgajaju djecu.
Fazon je samo što ovdje sistem ne štiti ni djecu u globalu, niti učitelje u globalu, niti roditelje u globalu. Zaštićeni su samo pojedini članovi društva, to je najveći problem.
skafiskafsnjak wrote: ↑13/09/2023 09:44
Sta mislis, gdje si kao podstanar zasticeniji .... u Njemackoj ili BiH?
Ovo je mozda jedina stavka gdje si u BiH bolji - ako si ljiga od covjeka naravno .. jeste da ti moze i gazda upasti i promijeniti bravu, al s druge strane ima dosta primjera gdje su ljudi unistili stan, nisu placali rezije nit kiriju, jednostavno ignorisu vlasnika itd... i tu muke nastanu.
I vracamo se na ono: BiH je mutna bara, ljudi koji vole da mutno i u takvom dobro plivaju, njima je tu i bolje.. normalan covjek naravno to ne zeli.
Karikaturist wrote: ↑13/09/2023 09:41
Sad ce vam moimoj reci kako se vi ustvari osjecate.
Pa zato sto znam kakve probleme vecina ima
Moje dijete je promijenilo skola i skola. To su uvijek stresne stvari, kako za dijete tako za roditelje, jer logicno da zelis najbolje za svoje dijete.
A kada jezik jjos nije savrsen, ne mozes da biras.
Karikaturist wrote: ↑13/09/2023 09:41
Sad ce vam moimoj reci kako se vi ustvari osjecate.
Pa zato sto znam kakve probleme vecina ima
Moje dijete je promijenilo skola i skola. To su uvijek stresne stvari, kako za dijete tako za roditelje, jer logicno da zelis najbolje za svoje dijete.
Evo dosta ti je ljudi reklo jednu te istu stvar, mislim da je vrijeme da razmislis o tome..
Razlika je nebo i zemlja
Nije razlika nebo i zemlja nego tebe ne interesuje. Kada te pocne interesirati pocece te i glava boliti. Jos se ne osjecas “domacim”.
Nebo i zemlja jer je politika pogotovo dnevna ne dotice svakodnevni zivot u toj mjeri koliko dotice dole.
Mislim napisala si “razmisljas da li ces dobiti otkaz”. Dok u evropi ima posla koliko hoces i u puno zemalja imas socijalu kad dobijes otkaz, u bosni nemas nista od toga. Eto samo jedne razlike ogromne
Evo dosta ti je ljudi reklo jednu te istu stvar, mislim da je vrijeme da razmislis o tome..
moimoi wrote: ↑13/09/2023 09:38
Nebo i zemlja jer je politika pogotovo dnevna ne dotice svakodnevni zivot u toj mjeri koliko dotice dole.
Mislim napisala si “razmisljas da li ces dobiti otkaz”. Dok u evropi ima posla koliko hoces i u puno zemalja imas socijalu kad dobijes otkaz, u bosni nemas nista od toga. Eto samo jedne razlike ogromne
Zar si se ti odselio? Zar nisi pisao da planiras? Ili sam te pomjesala sa nekim??
skafiskafsnjak wrote: ↑13/09/2023 09:44
Sta mislis, gdje si kao podstanar zasticeniji .... u Njemackoj ili BiH?
Ovo je mozda jedina stavka gdje si u BiH bolji - ako si ljiga od covjeka naravno .. jeste da ti moze i gazda upasti i promijeniti bravu, al s druge strane ima dosta primjera gdje su ljudi unistili stan, nisu placali rezije nit kiriju, jednostavno ignorisu vlasnika itd... i tu muke nastanu.
I vracamo se na ono: BiH je mutna bara, ljudi koji vole da mutno i u takvom dobro plivaju, njima je tu i bolje.. normalan covjek naravno to ne zeli.
Pa zato sto ne postoji zakon.... tj postoji ali se ne primjenjuje. Bas kao i mnogo drugih zakona.
Ovdje lijepo potpisem ugovor i jedino povecanje kirije mi je ono koje u njemu stoji. A to je od iduce godine 40 eura vise.
Ako zelim da izadjem, moram 3 mjeseca unaprijed najaviti. A isto tako, ako on zeli da izadjem , on mora meni 3 mj najaviti. Ali razlika je sto on mora imati razlog dobar.... npr da hoce prodati stan ili da on zivi u njemu. I ako to navede, mora ispostovati.
Posto smatram da nisam ljiga od covjek, vise mi odgovara opcija gdje je sve uredjeno.