Pa ima jos tih clanova sto se odnose na priblizavanje razdjelnoj liniji ,napr prilikom mimoilazenja, onda u samom uvodu Zakona gdje pise da se mora drzati potrebno odstojanje I rastojanje. Ljudi samo traze opravdanje za svoja besmislena sranja.EmirTr wrote: ↑11/09/2023 15:08 Bez namjere da trolam, ali ima jedan mali detalj koji razlikuje ovu situaciju sa prečicom kroz baštu od peglanja krivina. ZOBS peglanje krivina smatra prekršajem ( član 39.) i propisao je kaznu 50 do 250 KM i kazneni bod ili dva za nepoštivanje istog. Tako da to ustvari nikada nije ni bio izbor između dvije ravnopravne opcije već izbor između poštivanja ili kršenja propisa.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- vjeshalica
#44801 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- EmirTr
- EmirTr
#44803 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da.vjeshalica wrote: ↑11/09/2023 15:38 Pa ima jos tih clanova sto se odnose na priblizavanje razdjelnoj liniji ,napr prilikom mimoilazenja, onda u samom uvodu Zakona gdje pise da se mora drzati potrebno odstojanje I rastojanje. Ljudi samo traze opravdanje za svoja besmislena sranja.
- drug_profi
#44804 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E dobro si.canvra888 wrote: ↑11/09/2023 15:38drug_profi wrote: ↑11/09/2023 15:29
Ako je na Otoku onda je Brčanska, a ako je do tržnog centra (na Čvilu) onda je Grada Čačka.![]()
Prijedorska se zvala prije samo od raskršća kod Oraha pa na Anex.
Sad se tako zove sve do mosta.
A ja zaglavio u tim davnim vremenima.
-
BadBoy
#44805 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Poštujem te kao sugovornika ali sa ovim se nikako ne mogu složiti. Pa cijeli problem sa ovom usranom državom je taj karakter koji je kod nas postao dominatan u svim sferama.drug_profi wrote: ↑11/09/2023 14:28 Neki drugi karakteri pravila uzimaju kao uputstva, savjetodavno, a sami odlučuju kad će koje poštivati.
- drug_profi
#44806 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma to su ljudski krakteri svuda na svijetu.BadBoy wrote: ↑11/09/2023 15:42Poštujem te kao sugovornika ali sa ovim se nikako ne mogu složiti. Pa cijeli problem sa ovom usranom državom je taj karakter koji je kod nas postao dominatan u svim sferama.drug_profi wrote: ↑11/09/2023 14:28 Neki drugi karakteri pravila uzimaju kao uputstva, savjetodavno, a sami odlučuju kad će koje poštivati.
Rebel, rebel...
U većoj ili manjoj mjeri.
Ja konkretno ne poštujem ni jedan propis kojem ne razumijem svrhu.
I naravno ako mogu proći bez posljedica.
I to svoje pravo ću da branim do kraja.
-
BadBoy
#44807 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Žan Žak Ruso se u grobu prevrće sad šta si mu uradio od društvenog ugovoradrug_profi wrote: ↑11/09/2023 15:44Ma to su ljudski krakteri svuda na svijetu.
Rebel, rebel...
I to svoje pravo ću da branim do kraja.
Jbg ja znam da ima toga svugdje u svijetu, samo je pitanje u kojem procentu. A mi ispadosmo komplet zemlja buntovnika. Neko će tako gledani na ZOBS, neko na Zakon o radu, neko na Zakon o obligacionim odnosima, a neko na Zakon o zdravstvenoj zaštiti....
- drug_profi
#44808 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dakle, potcrtao bih ovo:BadBoy wrote: ↑11/09/2023 15:46Žan Žak Ruso se u grobu prevrće sad šta si mu uradio od društvenog ugovoradrug_profi wrote: ↑11/09/2023 15:44
Ma to su ljudski krakteri svuda na svijetu.
Rebel, rebel...
I to svoje pravo ću da branim do kraja.![]()
Jbg ja znam da ima toga svugdje u svijetu, samo je pitanje u kojem procentu. A mi ispadosmo komplet zemlja buntovnika. Neko će tako gledani na ZOBS, neko na Zakon o radu, neko na Zakon o obligacionim odnosima, a neko na Zakon o zdravstvenoj zaštiti....
"bez posljedica"
Podrazumijeva se za sebe i druge.
Kao da se i nije desilo.
-
toska
#44809 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
šta bi ovo značilo npr. na cesti prema Blažuju ako se vozi max. dopuštenom brzinom?kakaljin wrote: ↑11/09/2023 15:20Član 39SpoilerShowOk da je to taj član, a sta je sa unistavanjem zelene povrsine, to je dozvoljeno!EmirTr wrote: ↑11/09/2023 15:08 Bez namjere da trolam, ali ima jedan mali detalj koji razlikuje ovu situaciju sa prečicom kroz baštu od peglanja krivina. ZOBS peglanje krivina smatra prekršajem ( član 39.) i propisao je kaznu 50 do 250 KM i kazneni bod ili dva za nepoštivanje istog. Tako da to ustvari nikada nije ni bio izbor između dvije ravnopravne opcije već izbor između poštivanja ili kršenja propisa.
(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava (3) ovog člana ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu ne može da razvije brzinu kretanja veću od 40 km na čas i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta ispred raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
Gdje pise za peglanje krivine?
da li je vozač u lijevoj traci dužan se skloniti i preći u desnu ako iza njega nailazi brže vozilo, čak i blica?
uvijek sam smatrao da ne mora, ali većina ne misli tako.
govorimo zakonski.
-
kakaljin
-
kakaljin
#44811 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moze ici lijevom sve dok ne dodje brze vozilo iza njega onda treba da se skloni u desnu traku i propusti brze vozilo jer Stav 3 govori da to mora uraditi da ne ometa ostale ucesnike u saobracaju, tj one koji su brzi od njega.toska wrote: ↑11/09/2023 16:27šta bi ovo značilo npr. na cesti prema Blažuju ako se vozi max. dopuštenom brzinom?kakaljin wrote: ↑11/09/2023 15:20Član 39SpoilerShow
Ok da je to taj član, a sta je sa unistavanjem zelene povrsine, to je dozvoljeno!
(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava (3) ovog člana ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu ne može da razvije brzinu kretanja veću od 40 km na čas i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta ispred raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
Gdje pise za peglanje krivine?
da li je vozač u lijevoj traci dužan se skloniti i preći u desnu ako iza njega nailazi brže vozilo, čak i blica?
govorimo zakonski.
Za svako pekoracenje brzine tu je policija i radar da sankcionisu takvu voznju, nase je da se sklonimo brzem i da ga ne ometamo.
-
toska
#44812 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
na prvu zvuči logično ali kako "ometa" (ključna riječ) ako vozi max. dopuštenom brzinom?kakaljin wrote: ↑11/09/2023 17:37Moze ici lijevom sve dok ne dodje brze vozilo iza njega onda treba da se skloni u desnu traku i propusti brze vozilo jer Stav 3 govori da to mora uraditi da ne ometa ostale ucesnike u saobracaju, tj one koji su brzi od njega.toska wrote: ↑11/09/2023 16:27
šta bi ovo značilo npr. na cesti prema Blažuju ako se vozi max. dopuštenom brzinom?
govorimo zakonski.
Za svako pekoracenje brzine tu je policija i radar da sankcionisu takvu voznju, nase je da se sklonimo brzem i da ga ne ometamo.
-
TLOP
#44813 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako nekog snimim dok pegla krivine i ugrozava ostale ucesnike pijel vode da ga prijavim policiji ili je gubljenje vremena ??
-
kakaljin
#44814 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U tome sto nije ni ti niti bilo ko ne bi trebali koliko god da smo mozda u pravu sto vozimo max dozvoljenom brzinom da ometamo onoga iza da vozi brze od dozvoljenog. A u ostalom bolje ga je sto prije pustiti nego da ako je budala pocne negdje rizicno da pretice pa da ugrozi toga sto vozi "po propisu".toska wrote: ↑11/09/2023 18:21na prvu zvuči logično ali kako "ometa" (ključna riječ) ako vozi max. dopuštenom brzinom?kakaljin wrote: ↑11/09/2023 17:37
Moze ici lijevom sve dok ne dodje brze vozilo iza njega onda treba da se skloni u desnu traku i propusti brze vozilo jer Stav 3 govori da to mora uraditi da ne ometa ostale ucesnike u saobracaju, tj one koji su brzi od njega.
Za voznju preko ogranicenja je zaduzena polcija i radari, nase je samo da se sklonimo i nastavimo voziti svoju voznju.
- kabal1337
-
kakaljin
-
TLOP
#44817 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
zato svi i rade sve sto rade
nikakav snimak ni fotografija nisu dokaz
besmislica
nikakav snimak ni fotografija nisu dokaz
besmislica
- EmirTr
#44818 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Bespotrebno pokrećeš raspravu o nečemu što je sasvim jasno, na način da izvlačiš dijelove rečenica. Ja čitam rečenicu do kraja jer jedino tako ima smisla ono šta piše.
Vjerovatno si mislo na saobraćajnu/prometnu traku, no nebitno, jer stav 1 je jasan "dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja ".
Kada peglaš krivinu kršiš ovaj dio "u smjeru kretanja" jer bez razloga ( ne vršiš radnju radnja preticanja, obilaženja, i slično ) koristiš saobraćajnu traku za kretanje vozila iz suprotnog smjera.
Stav 2 takođe pored ugrožavanja drugog učesnika spominje i "što bliže desnoj ivici kolovoza" i istovremeno " ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti." što je sasvim jasno da u momentu kada kršiš stav 1 ( smjer kretanja ) ne treba da budu tu i drugi učesnici u saobraćaju upravo zato što si dužan da držiš vozilo u kretanju "što bliže desnoj ivici kolovoza " i moraš paziti i da "sebe ne izlaže opasnosti" jer je sasvim jasno da i tako sam na cesti kršiš stav 2.
Naravno prije nego krene peglati krivinu niko ne može biti siguran da li će doći do ugrožavanja nekoga ili ne. Postoje legalni i nelegalni "divlji" priključci na cestu, neoznačena livada na kojoj djeca igraju lopte pored ceste i hrpa neočekivanih stvari koje možda iz suprotnog pravca ne vidiš dok ne bude kasno.
A bilo šta da se desi činjenica je da nikako nisi trebao biti na toj strani ceste, što povlači odgovornost.
Opet naravno, tamo negdje u ZOBS-u piše da kad vršiš bilo koju radnju u saobraćaju dužan si da isto najaviš pokazivačem pravca, a promjena saobraćajne trake ( što je sastavni dio peglanja krivine ) je takođe radnja u saobraćaju, pa kršiš i tu obavezu.
I mnogo toga još ima.
Generalno govoreći ne moraš uopšte prihvatiti ono što kažem, ali nema svrhe na ovaj nekompletan način me ubjeđivati u suprotno.
Hajdemo zadržati forum kao mjesto razmjene mišljnja a ne sukoba mišljenja.
Meni ne smeta da imaš svoje mišljenje, ja nemam mišljenje o mnogim temama i ne dajem ga jer o tim temama ne znam dovoljno, ali mi smeta ako ti ili bilo ko drugi budete na mojoj strani ceste.
Jednostavno.
-
Dzontra_Volta
#44819 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja kad god ovu temu otvorim, priča je o peglanju krivina.
Samo se mijenjaju diskutanti.
Pa nije valjda da vas samo to nervira kod vozača?
Samo se mijenjaju diskutanti.
Pa nije valjda da vas samo to nervira kod vozača?
- drug_profi
#44820 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mene nerviraju ovi koje to nervira i imaju potrebu da pregone u nastojanju da dokazu nesto.
-
zigson
#44821 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
drug_profi wrote: ↑11/09/2023 21:01 Mene nerviraju ovi koje to nervira i imaju potrebu da pregone u nastojanju da dokazu nesto.
- Dozer
#44822 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tako sto lijeva traka na AP nije traka za kontinuiranu voznju, nego za preticanje. Desna traka na AP je za kontinuiranu voznju, pa cuclaj u njoj kako hoces.toska wrote: ↑11/09/2023 18:21na prvu zvuči logično ali kako "ometa" (ključna riječ) ako vozi max. dopuštenom brzinom?kakaljin wrote: ↑11/09/2023 17:37
Moze ici lijevom sve dok ne dodje brze vozilo iza njega onda treba da se skloni u desnu traku i propusti brze vozilo jer Stav 3 govori da to mora uraditi da ne ometa ostale ucesnike u saobracaju, tj one koji su brzi od njega.
-
toska
#44823 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
tačno, ali nije bilo priče o AP već, kao primjer, brzoj cesti Ilidža-Blažuj i članu zakona da se može voziti i lijevom trakom kad cesta ima dvije.
- drug_profi
#44824 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa taj član dozvoljava vožnju drugom trakom samo kad je riječ o cesti kroznaselje sa više od jedne trake u istom smjeru.
To nije brza cesta.
-
toska
#44825 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
da, to sam previdio, mada mi i dalje ostaju neke sumnje za sve van AP.drug_profi wrote: ↑12/09/2023 15:23Pa taj član dozvoljava vožnju drugom trakom samo kad je riječ o cesti kroznaselje sa više od jedne trake u istom smjeru.
To nije brza cesta.
Valjda postoji neki član zakona i za to.