Naravno, jer je vrhunac inletigencije ne biti u stanju da shvatiš kako peglanjem nepregledne krivine ugrožavaš i sebe i druge.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Laplace
#44776 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- JavierBosnia
- Snake Eyes
#44778 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
EmirTr wrote: ↑10/09/2023 00:01 Ovakva peglanja ( sječenja ) krivine kada dolazi neko u susret a krivina nema dobru preglednost su najopasnija:
https://youtube.com/shorts/qWcbwwO4Phk? ... tW1or37kWK
https://youtube.com/shorts/s52B5HL6jBk? ... dwkhD6IgI3
Praviš senzacionalizam od banalnih stvari, sve klikova radi.
-
kakaljin
#44779 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Opet mjesaju rizicno "peglanje" krivine sa sigurnim peglanjem krivine. To je susta suprotnost, a ovdje neki to izjednjacavaju
- drug_profi
#44780 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dobro je, sad se već govori o nepreglednim krivinama.
Nadolaze na poentu.
Nadolaze na poentu.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#44781 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
danas hamsa naglo stade na sred ceste u Vogosci da namjesti djetetu sokiĆ na zadnjoj klupi, pri tome je zaustavila 20 vozila iza sebe, i nista hladno krenu samo...pa jebem li ti majku retardiranu, imas energopetrol da stanes ili prosirenje posle kruznog prema Hotonju 
da je kamion bio iza i satro ih, rekli bi joojjj govneta vozaca, pjan bio, pospan, nije pazio, nije drzao odstojanje itd
da je kamion bio iza i satro ih, rekli bi joojjj govneta vozaca, pjan bio, pospan, nije pazio, nije drzao odstojanje itd
- Laplace
#44782 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Samo bih zamolio da mi pojasniš kako to ja ugrožavam vozača iz suprotnog smjera ako sve vrijeme vozim svojom trakom?
Mislim, OK ako me trolaš, nisam protiv povremenih provokacija radi dinamike diskusije.
- Laplace
#44783 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Egoisti. Sve ih je više, ne samo u saobraćaju nego svuda. Bitno je da on/a uradi ono što je naumio/la a ostatak svijeta mora da se prilagodi.Evolution_IV wrote: ↑10/09/2023 22:22 danas hamsa naglo stade na sred ceste u Vogosci da namjesti djetetu sokiĆ na zadnjoj klupi, pri tome je zaustavila 20 vozila iza sebe, i nista hladno krenu samo...pa jebem li ti majku retardiranu, imas energopetrol da stanes ili prosirenje posle kruznog prema Hotonju
da je kamion bio iza i satro ih, rekli bi joojjj govneta vozaca, pjan bio, pospan, nije pazio, nije drzao odstojanje itd![]()
- Laplace
#44784 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jutros lik ispred mene treba skrenuti desno pod 90°, ulaz je takav da možeš komotno karavanom ući bez zabacivanja auta. Golf petica, čini mi se, uglavnom nije karavan. Toliko je prešao na lijevu stranu da su mu desni točkovi bili uz liniju.
Nije me to toliko nervira nego me čudi kako se ne plaši da će se neki idiot zaletjeti i udariti ga.
Nije me to toliko nervira nego me čudi kako se ne plaši da će se neki idiot zaletjeti i udariti ga.
- Ateista
#44785 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Realno, u ovim videima jeste glupo i rizicno sjecenje krivina, u prethodnom kako koje, neka su bila ok i nisu bila rizicna.Snake Eyes wrote: ↑10/09/2023 14:08EmirTr wrote: ↑10/09/2023 00:01 Ovakva peglanja ( sječenja ) krivine kada dolazi neko u susret a krivina nema dobru preglednost su najopasnija:
https://youtube.com/shorts/qWcbwwO4Phk? ... tW1or37kWK
https://youtube.com/shorts/s52B5HL6jBk? ... dwkhD6IgI3
Praviš senzacionalizam od banalnih stvari, sve klikova radi.
- JavierBosnia
#44786 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vezano za peglanje krivina uporedio bih to sa prečicama koje viđamo na svakom ćošku. Upravo i te prečice se koriste kao primjeri u psihologiji, marketingu, menadžemntu i vjerovatno mnogim drugim oblastima i sa različitih nivoa se mogu posmatrati. Eh tako i ovo. Ima ljudi koji nikada ne koriste te prečice, takvi možda nikada i ne peglaju krivine, sve je to okej i njihov je to izbor.

Evo ja bih ovdje do onog auta lagano došao ovom prečicom, a neko ne bi. Ne bih ni ja pod nekim uslovima, da je kiša padala pa da je tu blato, naravno ne bih ni ja. Isto tako ne bih sjekao krivinu ako nije pregledna ili mi auto ide u susret. Također ne bih išao nekom prečicom gdje je lijepo uređena trava i sl. Ali ako je meni nešto lakše, bolje, jednostavnije, onda to iskoristim.
Kontaju to i ovi sto laprdaju ovdje, ali hoce da budu kontra pa dzaba

Evo ja bih ovdje do onog auta lagano došao ovom prečicom, a neko ne bi. Ne bih ni ja pod nekim uslovima, da je kiša padala pa da je tu blato, naravno ne bih ni ja. Isto tako ne bih sjekao krivinu ako nije pregledna ili mi auto ide u susret. Također ne bih išao nekom prečicom gdje je lijepo uređena trava i sl. Ali ako je meni nešto lakše, bolje, jednostavnije, onda to iskoristim.
Kontaju to i ovi sto laprdaju ovdje, ali hoce da budu kontra pa dzaba
-
kakaljin
#44787 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovo su dva zasebna puta, stim da je ovaj drugi manji napravljen iz budalastinje da se skreti put dijagonalno fino, a peglanje krivina bi bilo umjesto da ides sredinom sireg puta ides uz desnu stranu tog sireg puta.
- drug_profi
#44788 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mislim da je analogija sa kraticom ipak tačnija.
-
kakaljin
#44789 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mozda djelimicno, ali to bi isto znacilo da umjesto uz ivan po krivinama prokrcim sebi put i poravnam ili niz ivan isto tako. Ili M17 uz/niz ivan i sada auto put sto je legalno skracivanje puta. A ovo na slici je nelegalno i pogresno
- drug_profi
#44790 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne mislimo isto.
Psihološki je analogija ispravna.
Zašto ići nekim ucrtanim putem kad ti je kraće i lakše skratiti.
Odlika nekih mentalnih karaktera je da se pravila poštuju bez iznimke i potpitanja.
Neki drugi karakteri pravila uzimaju kao uputstva, savjetodavno, a sami odlučuju kad će koje poštivati.
I to je tako.
- canvra888
#44791 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa pazi, teoretski i nije držao odstojanje ako ih je već satro... Da jest, uspio bi se zaustavitiEvolution_IV wrote: ↑10/09/2023 22:22 danas hamsa naglo stade na sred ceste u Vogosci da namjesti djetetu sokiĆ na zadnjoj klupi, pri tome je zaustavila 20 vozila iza sebe, i nista hladno krenu samo...pa jebem li ti majku retardiranu, imas energopetrol da stanes ili prosirenje posle kruznog prema Hotonju
da je kamion bio iza i satro ih, rekli bi joojjj govneta vozaca, pjan bio, pospan, nije pazio, nije drzao odstojanje itd![]()
- canvra888
#44792 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije to nužno ni taj što nalijeće da je idiot u pitanju. Znalo mi se dešavati da najnormalnije idem krajnjom desnom, pri zelenom valu, a kloc skreće u Prijedorsku na Otoku i uzima luk kao da šleper voza i naravno uđe u moju traku prednjim krajem, a ja vozim 60. To su milimetri do udesa najčešće u pitanju, a kloc i ne gleda u retrovizor prije nego što zagazi pofino u tuđu traku.Laplace wrote: ↑11/09/2023 08:08 Jutros lik ispred mene treba skrenuti desno pod 90°, ulaz je takav da možeš komotno karavanom ući bez zabacivanja auta. Golf petica, čini mi se, uglavnom nije karavan. Toliko je prešao na lijevu stranu da su mu desni točkovi bili uz liniju.
- drug_profi
#44793 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Eno sad i Prijedorska na Otoci. 
- canvra888
#44794 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A eto ona do tržnog centra, preko mosta, kako joj je već ime 
- EmirTr
#44795 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Bez namjere da trolam, ali ima jedan mali detalj koji razlikuje ovu situaciju sa prečicom kroz baštu od peglanja krivina. ZOBS peglanje krivina smatra prekršajem ( član 39.) i propisao je kaznu 50 do 250 KM i kazneni bod ili dva za nepoštivanje istog. Tako da to ustvari nikada nije ni bio izbor između dvije ravnopravne opcije već izbor između poštivanja ili kršenja propisa.
- canvra888
#44796 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma normalno, skroz pogrešna analogija. Ona prečica kroz baštu, a i općenito pješački put, trotoar, nema smjerova i traka za razliku od kolovozne trake. Skroz pogrešno poređenje isto kao i ono citiranje ŠumaheraEmirTr wrote: ↑11/09/2023 15:08 Bez namjere da trolam, ali ima jedan mali detalj koji razlikuje ovu situaciju sa prečicom kroz baštu od peglanja krivina. ZOBS peglanje krivina smatra prekršajem ( član 39.) i propisao je kaznu 50 do 250 KM i kazneni bod ili dva za nepoštivanje istog. Tako da to ustvari nikada nije ni bio izbor između dvije ravnopravne opcije već izbor između poštivanja ili kršenja propisa.
-
kakaljin
#44797 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ok da je to taj član, a sta je sa unistavanjem zelene povrsine, to je dozvoljeno!EmirTr wrote: ↑11/09/2023 15:08 Bez namjere da trolam, ali ima jedan mali detalj koji razlikuje ovu situaciju sa prečicom kroz baštu od peglanja krivina. ZOBS peglanje krivina smatra prekršajem ( član 39.) i propisao je kaznu 50 do 250 KM i kazneni bod ili dva za nepoštivanje istog. Tako da to ustvari nikada nije ni bio izbor između dvije ravnopravne opcije već izbor između poštivanja ili kršenja propisa.
Član 39
(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava (3) ovog člana ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu ne može da razvije brzinu kretanja veću od 40 km na čas i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta ispred raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
Gdje pise za peglanje krivine?
- drug_profi
- drug_profi
#44799 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa ni gazanje po uređenoj zelenoj površini nije dozvoljeno. Ima i za to kazna ako te eko policija nanišani.EmirTr wrote: ↑11/09/2023 15:08 Bez namjere da trolam, ali ima jedan mali detalj koji razlikuje ovu situaciju sa prečicom kroz baštu od peglanja krivina. ZOBS peglanje krivina smatra prekršajem ( član 39.) i propisao je kaznu 50 do 250 KM i kazneni bod ili dva za nepoštivanje istog. Tako da to ustvari nikada nije ni bio izbor između dvije ravnopravne opcije već izbor između poštivanja ili kršenja propisa.
Analogija je ispravna jer se bazira na ljudskim mentalitetima.
Neko će pravila uzimati rigorozno bez potpitanja, a neko će ih kršiti kad procijeni da mu je tako lakše i da to može proći bez posljedica.
- canvra888
#44800 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
drug_profi wrote: ↑11/09/2023 15:29Ako je na Otoku onda je Brčanska, a ako je do tržnog centra (na Čvilu) onda je Grada Čačka.