Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ateista

#44751 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

JavierBosnia wrote: 08/09/2023 10:31 Ponasanje u raskrsnicama je postalo za proucavanja. Ima raskrsnica gdje prodju 2-3 auta na zeleno. Na Otoci kolona 10 auta čeka skretanje i 3 intervala trebaju da prođem. Razmak izmedju auta po 2 metra skoro. A tek ova skretanja desna, pa dodju do pjesackog jedva 2 auta, onaj prvi se odmakne od njega 5 metara i dok se pjesaci izredaju zatvori se semafor. Zasto ljudi ne koriste i drugu traku kada ima prostora? Pa sigurno duplo vise auta moze proci samo da se malo mozak ukljuci.

Image

Ili su mi gori ovi za skretanje lijevo preko raskrsnice, pa dodje stane negdje prije pruge, a iza ostane auta tako da su u problemu jer se ovima pali zeleno na glavnoj cesto. Plava linija je malo specifičnija i zavisi od situacije mora se koristiti da se ne blokira prostor, ali suština je u prilagodjavanju situaciji koje kod nas nema.
Sto se tice skretanja desno i koristenja jos jedne trake, mog starog je davno zaustavila policija zbog toga jer mora ici u prvu traku, objasnio da je to uradio da poveca protok i da je stao pjesacima, pustili ga bez kazne. Vjetovatno se mnogi boje kazne, a to bi kad se ukkjucujes na cestu sa vise od dvije trake trebalo uvesti kao dozvoljeno, ocrtati hiriznotalnom signalizacijom recimo jer moze povrcati protok, ja to isto ponekad radim kad je guzva i rizikujem kaznu da omogucim drugima da prodju.
To sto stanu 5m od pjesackog ili ovi sto idu lijevo pa stanu prije pruge, takvima znam svirati i blicati cak i ako cu ja proci, nervira me kad su toliki bolikurci i gledaju samo sebe, koliko ce auta iza blokirati ih ne zanima.

Vec sam pisao o tome, meni je isto poseban fenomen punjenje traka za skretanje lijevo i cekanje kad vidis da ne mozes proci tako brzo, a na svakoj raskrsnici ima vise legalnih alternativa kojim se moze doci na tu destinaciju, ali treba ukljuciti malo mozak.
JavierBosnia

#44752 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

Ateista wrote: 08/09/2023 10:53
Sto se tice skretanja desno i koristenja jos jedne trake, mog starog je davno zaustavila policija zbog toga jer mora ici u prvu traku, objasnio da je to uradio da poveca protok i da je stao pjesacima, pustili ga bez kazne. Vjetovatno se mnogi boje kazne, a to bi kad se ukkjucujes na cestu sa vise od dvije trake trebalo uvesti kao dozvoljeno, ocrtati hiriznotalnom signalizacijom recimo jer moze povrcati protok, ja to isto ponekad radim kad je guzva i rizikujem kaznu da omogucim drugima da prodju.
Sa zadovoljstvom bih prihvatio takvu kaznu, a postupio bih isto kao tvoj stari.
Ako ce kaznjavati mene sto razmisljam i o drugim ucesnicima o saobracaju, onda bujrum nema problema.
Zato oni sto su prvi ili drugi na semaforu boli njih briga za ostale, kad znaju da ce oni proci 100%
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#44753 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

Nije to zabranjeno
Vec ste raspravljali o tome :mrgreen:
zdruzdjo

#44754 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Kad krene sa semafora "na rate" pa polaaaaako dodje do sina pa prelazi par sekundi preko, pa poooolako preko drugih sina.... A sto je zbog njegovolj slinavljenja ostalo jos 3 auta koja su mogla proci, e pa.....
To su upravo oni kad "vozim srednjom trakom 40 jer vozim po ogrnicenju, i mogu, i hocu, i crknite ...."
Samozive sline.
zigson

#44755 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zigson »

JavierBosnia wrote: 08/09/2023 10:31 Ponasanje u raskrsnicama je postalo za proucavanja. Ima raskrsnica gdje prodju 2-3 auta na zeleno. Na Otoci kolona 10 auta čeka skretanje i 3 intervala trebaju da prođem. Razmak izmedju auta po 2 metra skoro. A tek ova skretanja desna, pa dodju do pjesackog jedva 2 auta, onaj prvi se odmakne od njega 5 metara i dok se pjesaci izredaju zatvori se semafor. Zasto ljudi ne koriste i drugu traku kada ima prostora? Pa sigurno duplo vise auta moze proci samo da se malo mozak ukljuci.

Image

Ili su mi gori ovi za skretanje lijevo preko raskrsnice, pa dodje stane negdje prije pruge, a iza ostane auta tako da su u problemu jer se ovima pali zeleno na glavnoj cesto. Plava linija je malo specifičnija i zavisi od situacije mora se koristiti da se ne blokira prostor, ali suština je u prilagodjavanju situaciji koje kod nas nema.
Glupani maloumni, ovo mi je u top3 nerviranja, stane prvi prije pruge, prodju ukupno 3 auta i to ova zadnja 2 jedva jer se pali semafor, jer je maloumnik prvi stao prije pruge valjda ga strah preci prugu da ga struja ne zdrma, nemaju najobicniji zdravi razum, da udje u raskrsnicu skroz izmedju 2 trake - izmedju auta koja idu pravo i koja skrecu na njegovu desnu stranu.
kabal1337

#44756 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Volim i ja ove sto predju preko sina pa mi sasjeku putanju ako ja idem pravo. To mi je mnogo drago, dok jednom popuste zivci pa ga zakucam.
donnie_darko

#44757 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by donnie_darko »

Danas radovi u ul Halida Kajtaza, na izlazu kruznog prema zeljeznickoj stade covjek sa autom pjesaku na pjesackom prelazu, stadoh i ja iz suprotnog smjera prema tunelu - ovaj sa skuterom se umalo ne zabi u auto iza.
Kad taj na skuteru sa trebom iza poce da psuje i galami covjeku u autu ispred... Toliko je nanervirao i mene i covjeka u auto da smo spustili prozore i poceli mu yebat od do. Kakva je to ogranicenost u mozgu ja stvarno ne znam
zigson

#44758 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zigson »

kabal1337 wrote: 08/09/2023 15:27 Volim i ja ove sto predju preko sina pa mi sasjeku putanju ako ja idem pravo. To mi je mnogo drago, dok jednom popuste zivci pa ga zakucam.
Ne sjece ti putanju ako normalno prodje
Better Man

#44759 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Better Man »

zigson wrote: 08/09/2023 12:20

Image

Glupani maloumni, ovo mi je u top3 nerviranja, stane prvi prije pruge, prodju ukupno 3 auta i to ova zadnja 2 jedva jer se pali semafor, jer je maloumnik prvi stao prije pruge valjda ga strah preci prugu da ga struja ne zdrma, nemaju najobicniji zdravi razum, da udje u raskrsnicu skroz izmedju 2 trake - izmedju auta koja idu pravo i koja skrecu na njegovu desnu stranu.
Samo kod nas ima da je zeleno za pješake i auta koja skreću iz druge ulice. U Engleskoj nema šanse da je zeleno za auta iz bilo kojeg smjera, ako je zeleno za pješake i obratno. Kad je znači zeleno za auta koja skreću iz jedne ulice u drugu, za pješake u toj drugoj ulici, koji žele preći na drugu stranu ulice je crveno.
Dzontra_Volta

#44760 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dzontra_Volta »

Better Man wrote: 08/09/2023 16:24
zigson wrote: 08/09/2023 12:20

Samo kod nas ima da je zeleno za pješake i auta koja skreću iz druge ulice. U Engleskoj nema šanse da je zeleno za auta iz bilo kojeg smjera, ako je zeleno za pješake i obratno. Kad je znači zeleno za auta koja skreću iz jedne ulice u drugu, za pješake u toj drugoj ulici, koji žele preći na drugu stranu ulice je crveno.
Ne znam za Englesku, ali to je standard svugdje u svijetu i nije samo kod nas. Inače bi se usporeni saobraćaj dodatno usporio.
Laplace

#44761 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

zigson wrote: 08/09/2023 16:17
kabal1337 wrote: 08/09/2023 15:27 Volim i ja ove sto predju preko sina pa mi sasjeku putanju ako ja idem pravo. To mi je mnogo drago, dok jednom popuste zivci pa ga zakucam.
Ne sjece ti putanju ako normalno prodje
Da, kad bi pojedini vozači znali napraviti luk u raskrsnici. Sve češće moram stati na raskrsnici jer ju je lik toliko presjekao (pri skretanju lijevo) da ja iz suprotnog smjera ne mogu skrenuti desno a da ga ne zakačim.

Znači, problem je u plavo obojenom dijelu.
drug_profi

#44762 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Niko nikom tu nista ne sijece. Prvi treba preci preko sina i sacekati da se raskrsnica isprazni. Tako da moze 4-5 auta iza njega proci kroz taj interval.
Ateista

#44763 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Ni ja ne kontam sta tu ima smetati onima sto idu pravo, uostalom nebitno je njima hoce li ovaj sto ide lijevo stati prije ili poslije sina, on ima svoju traku i svoj put, a ovaj sto se vise izvuce omogucava da vise vozila prodje lijevo.
Velikimje problem sto kod nas fali hor signalizacija u samim raskrsnicama pa mnogi prolaze kako im je cejf, ne znaju se drzati svoje trake i slicno. Treba je ocrtati i oznaciti mjesto dokle idu ovi prvi sto skrecu lijevo,kuda idu ovi pravo i slicno.

Pravo me nerviraju oni koji ne znaju pravu putanju kad skrecu, recimo broblem na cvili kad se skrece lijevo sa glavne smjer ilidza-grad. Ima onaj semafor pred prugom koji opet radi i zbog kojeg moze stati cca 6 auta tu u dvije krstke trake. Kad se nadje idiot koji ide u drugu traku u kojoj vec ima auto, ali prerano pocne motati u blizini onog ostrva, ne moze zauzeti polozaj i blokira lijevu traku u kojoj ima prostora, onda onaj iza jos ako prati njegovu putanju umjesto da ide malo sirim lukom pa tako stane iza njega, on jos vise blokira raskrsnicu. Ima jos puno slicnih primjera gdje vozaci ne koriste ispravnu putanju, iako je vjerovatno mnogi ne bi koristili ni da se ocrta.
Laplace

#44764 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 09/09/2023 09:54 Ni ja ne kontam sta tu ima smetati onima sto idu pravo, uostalom nebitno je njima hoce li ovaj sto ide lijevo stati prije ili poslije sina, on ima svoju traku i svoj put, a ovaj sto se vise izvuce omogucava da vise vozila prodje lijevo.
Velikimje problem sto kod nas fali hor signalizacija u samim raskrsnicama pa mnogi prolaze kako im je cejf, ne znaju se drzati svoje trake i slicno. Treba je ocrtati i oznaciti mjesto dokle idu ovi prvi sto skrecu lijevo,kuda idu ovi pravo i slicno.

Pravo me nerviraju oni koji ne znaju pravu putanju kad skrecu, recimo broblem na cvili kad se skrece lijevo sa glavne smjer ilidza-grad. Ima onaj semafor pred prugom koji opet radi i zbog kojeg moze stati cca 6 auta tu u dvije krstke trake. Kad se nadje idiot koji ide u drugu traku u kojoj vec ima auto, ali prerano pocne motati u blizini onog ostrva, ne moze zauzeti polozaj i blokira lijevu traku u kojoj ima prostora, onda onaj iza jos ako prati njegovu putanju umjesto da ide malo sirim lukom pa tako stane iza njega, on jos vise blokira raskrsnicu. Ima jos puno slicnih primjera gdje vozaci ne koriste ispravnu putanju, iako je vjerovatno mnogi ne bi koristili ni da se ocrta.
Sam si sebi odgovorio. Ne drže se zamišljenog luka (čak ne vjerujem da su ga sposobni i zamisliti), presijeku i kad pređu prugu čekaju tako postavljeni da im dio auta zauzima traku za prolazak pravo auta iz suprotnog smjera.

A da su ocrtane sve linije/lukovi, naši sposobni (najbolji na svijetu) vozači bi se totalno pogubili.
vjeshalica

#44765 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 09/09/2023 10:21

Sam si sebi odgovorio. Ne drže se zamišljenog luka (čak ne vjerujem da su ga sposobni i zamisliti), presijeku i kad pređu prugu čekaju tako postavljeni da im dio auta zauzima traku za prolazak pravo auta iz suprotnog smjera.
Pa neki dan gledan smolo smolavi, kod Alipasine dzamije,u raskrsnici ne moze da drzi putanju u traci,jer ide luk,umalo nije opalio u harmoniku od autobusa. Sve goli kreten obicni,danas je autoskola parali biznis,dobija vozacku svaki bogalj,debil i psihopata bez nadzora i tjt.
EmirTr

#44766 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by EmirTr »

Ovakva peglanja ( sječenja ) krivine kada dolazi neko u susret a krivina nema dobru preglednost su najopasnija:

https://youtube.com/shorts/qWcbwwO4Phk? ... tW1or37kWK

https://youtube.com/shorts/s52B5HL6jBk? ... dwkhD6IgI3
Laplace

#44767 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

EmirTr wrote: 10/09/2023 00:01 Ovakva peglanja ( sječenja ) krivine kada dolazi neko u susret a krivina nema dobru preglednost su najopasnija:

https://youtube.com/shorts/qWcbwwO4Phk? ... tW1or37kWK

https://youtube.com/shorts/s52B5HL6jBk? ... dwkhD6IgI3
Ovakvim snimcima bih mogao doslovno zatrpati forum kad bih imao auto kameru. Bukvalno svaki put kad vozim više od kilometar moram bježati od ovakvih, naročito kad je put uzak.

Naravno, ja sam isprepadan i nesposoban jer ne siječem krivine. Najbolje bi bilo da svi jurimo i siječemo krivine pa da ginemo svake sekunde.
Ateista

#44768 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Ateista wrote: 09/09/2023 09:54 Ni ja ne kontam sta tu ima smetati onima sto idu pravo, uostalom nebitno je njima hoce li ovaj sto ide lijevo stati prije ili poslije sina, on ima svoju traku i svoj put, a ovaj sto se vise izvuce omogucava da vise vozila prodje lijevo.

A da su ocrtane sve linije/lukovi, naši sposobni (najbolji na svijetu) vozači bi se totalno pogubili.
Razumijem, to je isto posebna vrsta problema, ali govorilo se o tome kad neko umjesto da predje sine ravno (pri tome ne predje u traku za pravo iz suprotnog smjera) u stvari stane prije sina i time blokira ove iza i prodje 3-4 vozila maksimalno a moglo bi 5-6.
Neki su govorili da ako prodje preko sina smeta onima iz suprotnog smjera, smeta ako pocne skretati rano, ako ide pravo i stane dok oni ne prodju be smeta nikom.
Ne znam koliko bi postovali linije na raskrsnici, ali mislim da bi one i najvecim idiotima trebale biti jasne. :D
Laplace

#44769 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 10/09/2023 09:55

Razumijem, to je isto posebna vrsta problema, ali govorilo se o tome kad neko umjesto da predje sine ravno (pri tome ne predje u traku za pravo iz suprotnog smjera) u stvari stane prije sina i time blokira ove iza i prodje 3-4 vozila maksimalno a moglo bi 5-6.
Neki su govorili da ako prodje preko sina smeta onima iz suprotnog smjera, smeta ako pocne skretati rano, ako ide pravo i stane dok oni ne prodju be smeta nikom.
Ne znam koliko bi postovali linije na raskrsnici, ali mislim da bi one i najvecim idiotima trebale biti jasne. :D
Jasno da ne bi smetali ako pređu preko šina ravno.

Linije bi trebale biti jasne i najvećim idiotima.

Nekima, ipak, nisu.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#44770 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laserShow »

To je to sjecenje krivina. I onda dodje kaze udobnost voznje. Nesposobnost voznje.
JavierBosnia

#44771 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

Od nesposobnosti ja jedino tebe vidim :lol:
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#44772 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laserShow »

Mozda si se tek probudio, evo opet video zapisi pa pogledaj nesposobnost

https://www.youtube.com/shorts/qWcbwwO4Phk

https://www.youtube.com/shorts/s52B5HL6jBk
Laplace

#44773 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

laserShow wrote: 10/09/2023 10:24 Mozda si se tek probudio, evo opet video zapisi pa pogledaj nesposobnost

Forumska logika:
1. Peglamo krivine jer nam je tako lakše proći.
2. Oni koji ne peglaju krivine su nesposobni.

Zadržavanje vozila u traci kroz krivine (ili generalno na cesti) zahtijeva veću koncentraciju na vožnju, bolju kontrolu nad vozilom i uopšte veću sposobnost vozača za vožnju. Vozač mora biti psihofizički sposoban prilagoditi vožnju uslovima na cesti, što dobar dio naših vozača nije i to kompenzuje peglanjem krivine. To su činjenice, sviđale se to ljudima ili ne.
JavierBosnia

#44774 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

2. Ne samo nesposobni, nego cak i glupi, da ne kazem zatucani :mrgreen:
vjeshalica

#44775 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 10/09/2023 10:44
laserShow wrote: 10/09/2023 10:24 Mozda si se tek probudio, evo opet video zapisi pa pogledaj nesposobnost

Forumska logika:
1. Peglamo krivine jer nam je tako lakše proći.
2. Oni koji ne peglaju krivine su nesposobni.

Zadržavanje vozila u traci kroz krivine (ili generalno na cesti) zahtijeva veću koncentraciju na vožnju, bolju kontrolu nad vozilom i uopšte veću sposobnost vozača za vožnju. Vozač mora biti psihofizički sposoban prilagoditi vožnju uslovima na cesti, što dobar dio naših vozača nije i to kompenzuje peglanjem krivine. To su činjenice, sviđale se to ljudima ili ne.
Razuman si.
Post Reply