Sto se tice skretanja desno i koristenja jos jedne trake, mog starog je davno zaustavila policija zbog toga jer mora ici u prvu traku, objasnio da je to uradio da poveca protok i da je stao pjesacima, pustili ga bez kazne. Vjetovatno se mnogi boje kazne, a to bi kad se ukkjucujes na cestu sa vise od dvije trake trebalo uvesti kao dozvoljeno, ocrtati hiriznotalnom signalizacijom recimo jer moze povrcati protok, ja to isto ponekad radim kad je guzva i rizikujem kaznu da omogucim drugima da prodju.JavierBosnia wrote: ↑08/09/2023 10:31 Ponasanje u raskrsnicama je postalo za proucavanja. Ima raskrsnica gdje prodju 2-3 auta na zeleno. Na Otoci kolona 10 auta čeka skretanje i 3 intervala trebaju da prođem. Razmak izmedju auta po 2 metra skoro. A tek ova skretanja desna, pa dodju do pjesackog jedva 2 auta, onaj prvi se odmakne od njega 5 metara i dok se pjesaci izredaju zatvori se semafor. Zasto ljudi ne koriste i drugu traku kada ima prostora? Pa sigurno duplo vise auta moze proci samo da se malo mozak ukljuci.
Ili su mi gori ovi za skretanje lijevo preko raskrsnice, pa dodje stane negdje prije pruge, a iza ostane auta tako da su u problemu jer se ovima pali zeleno na glavnoj cesto. Plava linija je malo specifičnija i zavisi od situacije mora se koristiti da se ne blokira prostor, ali suština je u prilagodjavanju situaciji koje kod nas nema.
To sto stanu 5m od pjesackog ili ovi sto idu lijevo pa stanu prije pruge, takvima znam svirati i blicati cak i ako cu ja proci, nervira me kad su toliki bolikurci i gledaju samo sebe, koliko ce auta iza blokirati ih ne zanima.
Vec sam pisao o tome, meni je isto poseban fenomen punjenje traka za skretanje lijevo i cekanje kad vidis da ne mozes proci tako brzo, a na svakoj raskrsnici ima vise legalnih alternativa kojim se moze doci na tu destinaciju, ali treba ukljuciti malo mozak.