Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#926 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by konektovan »

auspuhc wrote: 11/09/2023 10:36
ultima_palabra wrote: 10/09/2023 17:51

Nema to veze sa talentom, nego sa sistemom odnosno nedostatkom istog. Ko ima 40-45 godina samo neka se sjeti kakvo je fizicko bilo u skoli prije rata a kakvo poslije. E pa Srbija je zadrzala taj prijeratni sistem, a mi smo ga razjebali.

Da su Srbi prirodno talentovaniji od Bosnjaka, imao bi barem 5-6 vrhunskih kosarkasa iz manjeg entiteta.
To su izgovori. Eto ti zadnje dvije repke koje su bile na prvenstvima, zenska kosarka i odbojka, dodju kao rezervi sastavi Srbije. Jos ti one najbolje naravno i igraju za Srbiju.

Sistem svakako jeste faktor, ali nije iskljucivi problem. Zasto Austrija nije uspjesnija od Srbije u sportu?
Austrija je uspjesnija,..nije sport samo kosarka i odbojka.
dječak sa šibicama

#927 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by dječak sa šibicama »

Nisu svi talentovani za iste sportove, beiha gradjani imaju odredjene predispozicije za kosarku, za rukomet, nogomet takodje, odbojku, ima i neke tradicije i fizickih predispozicija a dosta je te tradicije unisteno javaslukom i neradom, kriminalom.

Tradicija se gradi, komunisti su gradili tradiciju, odbojke u Brezi, Brckom, rukometa u Doboju, Zavidovicima, Banjaluci, Gorazdu, krene postepeno sa omladinskim sportskim drustvima pa se isprofiliraju ciljevi i kojim putem ici, za sta je omladina u toj sredini talentovana. I onda to kroz godine postaje uspjesan sport. Uz ulaganje u infrastrukturu, dvorane, stadione, atletska i gimnasticka borilista i tako dalje

BiH je nezavisna vec 30 godina, dovoljno dugo da se pogledaju rezultati rada. A rezultati sve govore. Sport na zadnjem mjestu, da Dinamo od ZG dobija milione, a zasto Zeljo i Sarajevo ne dobijaju milione od grada, nema para? mozes misliti. Sjebali su i ono sto je bilo uspjesno, prije 15 godina rukomet je u Sarajevu bio u ekspanziji makar kroz klub Bosnu, igralo se sa velikim ekipa kao sto su Ademar Leon ili HSV. Gdje je danas RK Bosna? zasto?
U normalnim sredinama takva ekspanzija rezultira novim igrackim klasama, djecom u dvoranama, a kod nas rezultiralo propascu. Vjerovatno sve opljackano, sto je bilo za pokrasti. A kladim se da su pocinitelji danas ugledni clanovi drustva, kladim jer ne znam detalje.

Samo se vadione pucaju, i alibiji traze. I izvinjavam se San Marinu, oni imaju 3 olimpijske medalje.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#928 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by teskeredzic_22 »

canvra888 wrote: 10/09/2023 21:58 Ako će vam biti lakše, šta jedan prosječni stanovnik Srbije ima od ovogodišnjeg srebra sem lične sastisfakcije? Realno ništa, kao ni 99% stanovništva. Volim i ja sportove, košarku prije svega, igrao poluprofesionalno u mladosti, sad redovno pratim, ali to je realnost. Nije džabe rečeno - hljeba i igara.

Što bi moj otac rekao 'da su nam bar sportski (ne)uspjesi najveća briga' :bih:
Ma upravo tako.

Mi se jednom kvalifikovali na svjetsko u fudbalu a Hrvatska srebro i dvije bronze ali šta mali čovjek ima od toga ?

Mi se nikad nismo kvalifikovali na svjetsko u košarci , Srbija dva srebra ali šta mali čovjek ima od toga ?

Sve je to ba isto na kraju , kvalifikovao se ili ne , s medaljom ili ne , sve na isto izađe.
Ha ja...
swanfilter

#929 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by swanfilter »

Krenimo od osnovne kulture. Kod nas su igralista bez obruca. Dok se postave, preko noci ih nema.

Ja u Slo u 20 godina nisam vidio table bez obruca ...
DaysleepeR

#930 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by DaysleepeR »

U Srbiji koš ispred svake zgrade, svi igraju basketa

Radim u međunarodnoj firmi i imamo sportske igre jednom godišnje, sa srbima niko ne može košarke, poderaše, imaju redovne termine, to je neka osnovna sportska kultura.
dječak sa šibicama

#931 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Osnovna skola u LJ u kvartu u kojem sam zivio

Image

nogometni, rukometni, kosarkasi teren, odbojkaski, atletska staza i fitnes na otvorenom

vikendom ne mozes dobiti mjesto na terenu, stotine klinaca je na terenu
auspuhc

#932 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by auspuhc »

konektovan wrote: 11/09/2023 10:40

To su izgovori. Eto ti zadnje dvije repke koje su bile na prvenstvima, zenska kosarka i odbojka, dodju kao rezervi sastavi Srbije. Jos ti one najbolje naravno i igraju za Srbiju.

Sistem svakako jeste faktor, ali nije iskljucivi problem. Zasto Austrija nije uspjesnija od Srbije u sportu?
U skijanju mozda. Daj nemoj zajebavati. Srbija je daleko ispred u sportu.
Bodkin

#933 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Bodkin »

auspuhc wrote: 11/09/2023 13:54
konektovan wrote: 11/09/2023 10:40

U skijanju mozda. Daj nemoj zajebavati. Srbija je daleko ispred u sportu.
Ja ne mislim da je uspjesnija. To je tu negdje uporedivo mada austrijanci su u skijanju ne samo vrhunski sprtisti nego sam cuo da ljudi uce njemacki da ih treniraju austrijski treneri.

Elem dvije uspjesne sportske nacije. Bolje je pitanje zasto npr emirati nisu uspjesni u sportu. Ili belgijanci (ako izuzmemo malo u fudbalu). Ili singapur. Ili australija

Nije sve do para
canvra888

#934 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by canvra888 »

teskeredzic_22 wrote: 11/09/2023 13:35
canvra888 wrote: 10/09/2023 21:58 Ako će vam biti lakše, šta jedan prosječni stanovnik Srbije ima od ovogodišnjeg srebra sem lične sastisfakcije? Realno ništa, kao ni 99% stanovništva. Volim i ja sportove, košarku prije svega, igrao poluprofesionalno u mladosti, sad redovno pratim, ali to je realnost. Nije džabe rečeno - hljeba i igara.

Što bi moj otac rekao 'da su nam bar sportski (ne)uspjesi najveća briga' :bih:
Ma upravo tako.

Mi se jednom kvalifikovali na svjetsko u fudbalu a Hrvatska srebro i dvije bronze ali šta mali čovjek ima od toga ?

Mi se nikad nismo kvalifikovali na svjetsko u košarci , Srbija dva srebra ali šta mali čovjek ima od toga ?

Sve je to ba isto na kraju , kvalifikovao se ili ne , s medaljom ili ne , sve na isto izađe.
Ha ja...
Pa šta imaš od toga, eto hajde? Hoće l ti to zlato, srebro ili bronza donijeti hljeb u kuću i prehraniti tvoju djecu? Hoće li zbog toga tvoja djeca imati veću platu, bolji životni standard? Hoće li zbog tih medalja poštenije i bez nepotizma doći do posla? Hoće li zaustaviti masovni egzodus omladine (pa da te medalje ne isprate iz dijaspore, kao što se ove srpske masovno ispraćaju)? Hoće al' u klincu...

Dajte ba šta vam je... Volim i ja sport, veliki entuzijasta, ali nije džaba to na kraju dana samo igra. Odlično je biti uspješan u tome i ostvarivati rezultate, ali svakako da ima prečih stvari za rješavati od sportskih neuspjeha i to posebno kada neko ne pravi rezultate, a imaju se finansije (hint - nogometna reprezentacija). Radije preusmjeri ta sredstva na one ogranke gdje imaš uspjeha (Lana Pudar i taj basnoslovni bazen više) ili gdje se nazire uspjeh (košarkaška reprezentacija).

Eto šta Srbija radi sa tolikim medaljama i dobrim ambasadorstvom kroz sport? Prosječni građani im se grcaju u govnima više nego mi, sa diskutabilno još gorim životnim standardom.
Nepenthe11

#935 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Nepenthe11 »

dječak sa šibicama wrote: 11/09/2023 13:51 Osnovna skola u LJ u kvartu u kojem sam zivio

Image

nogometni, rukometni, kosarkasi teren, odbojkaski, atletska staza i fitnes na otvorenom

Ljig?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#936 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by konektovan »

dječak sa šibicama wrote: 11/09/2023 13:51 Osnovna skola u LJ u kvartu u kojem sam zivio

Image

Gdje je ovo??
bob_1921

#939 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by bob_1921 »

swanfilter wrote: 11/09/2023 13:38 Krenimo od osnovne kulture. Kod nas su igralista bez obruca. Dok se postave, preko noci ih nema.

Ja u Slo u 20 godina nisam vidio table bez obruca ...
nidje veze .. evo govorim za Sa jer tu zivim igralista obnovljena na svakom koraku i mimo skola, ameri obnovili zajedno sa opstinama nekad prije desetak god mozda i vise ..
mist

#940 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by mist »

Poslije rata na AP smo mi nabavili obruc za kosarku koji se naravno skidao poslije basketa da ne dobije noge :mrgreen:
Toliko je ekipa bilo da kad izgubis komotno mozes kuci da odgledas film dok ne dodes opet na red.
Danas vidim obnovljene terene sa obrucima koje niko ne skida ali avaj nema ekipa,jbg bolje kuci peglati krevet dok stara ne spremi rucak.
swanfilter

#941 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by swanfilter »

Image

Ovo je ona skola preko puta starog stadiona?
radostan dan

#942 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by radostan dan »

Nepenthe11 wrote: 11/09/2023 14:20

Image

Ljig?
Ljištica...
bob_1921

#943 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by bob_1921 »

mist wrote: 11/09/2023 15:15 Poslije rata na AP smo mi nabavili obruc za kosarku koji se naravno skidao poslije basketa da ne dobije noge :mrgreen:
Toliko je ekipa bilo da kad izgubis komotno mozes kuci da odgledas film dok ne dodes opet na red.
Danas vidim obnovljene terene sa obrucima koje niko ne skida ali avaj nema ekipa,jbg bolje kuci peglati krevet dok stara ne spremi rucak.
to da poslije rata su se ganjali obruci, starija raja isla u nabavke :D .. znam po sebi stalno na basketu … danas ima bruku igralista al nesto slabo raje :D ono obnovili su ih svaka cast npr samo na marin dvoru/ciglanama ima 5,6 igralista top ako ne i vise … tako da nije bas do uslova :D
dječak sa šibicama

#944 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Nepenthe11 wrote: 11/09/2023 14:20

Image

Ljig?
Ljubljana, OS Joze Moskrica, Nove Jarse
ultima_palabra

#945 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by ultima_palabra »

ultima_palabra wrote: 10/09/2023 17:51

Nema to veze sa talentom, nego sa sistemom odnosno nedostatkom istog. Ko ima 40-45 godina samo neka se sjeti kakvo je fizicko bilo u skoli prije rata a kakvo poslije. E pa Srbija je zadrzala taj prijeratni sistem, a mi smo ga razjebali.

Da su Srbi prirodno talentovaniji od Bosnjaka, imao bi barem 5-6 vrhunskih kosarkasa iz manjeg entiteta.

Uzmi medalje sa zimskih i ljetnih OI, pa da vidimo ko je uspjesniji. Druga stvar je sto je Srbija uspjesnija u sportovima koje nas interesuju… mada recimo cak i u fudbalu i rukometu je Austrija tu negdje, iako Srbija ima vecu tradiciju.

Zenska kosarka je kod nas imala uspjeha 2-3 godine jer smo imali Jones, sad je opet mediokritet za duze vremena. Odbojku ne pratim pa ne znam.
Osmi Socrates

#946 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Osmi Socrates »

Jbg, i Hitlerova Njemačka je najviše zlatnih medalja osvojila na Olimpijadi u Berlinu.

O čemu razgovarate? Motivaciji ili šta?
¤ jelena ¤

#947 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by ¤ jelena ¤ »

"To je samo igra? !"

Nevjerovatno! :run:

A šta je život?

Igra je ozbiljna stvar. Ima pravila, zahtijeva napor, trud, daje ti unutarnju motivaciju zasnovanu na tvom uspjehu, zalaganju da doprineseš uspjehu i pobjedi. Povezuje ljude, uči ih zdravom rivalitetu, borbenosti, daje ti status u društvu na osnovu postignutog ličnog uspjeha u ključnim godinama psiho-fizičkog razvoja. Obrazuje, kultiviše, socijalizuje, formira, jača i fizički i intelektualno....pencilin protiv ljenosti, javašluka od kojeg nam se sistem urušava.....

Dijete koje dođe u novu sredinu i treba u nju da se uklopi kako bi razvio svoje potencijale i dao od sebe maksimum, lakše će se uklopiti i biti bolje prihvaćen u društvu ako se bavi nekim sportom. Bolje će izgledati, biti samouvjereno, psiho-fizički zdravije i superiorno u poređenju sa onim djetetom koje nema uslove za bavljenje sportom, nema igralište u školskom dvorištu ili u naselju koje će ga podstaći da se bavi sportom, a ne da bleji i sjedi satima samo u zatvorenom prostoru

Toliko o bebefitima za običnog čovjeka.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 11/09/2023 16:36, edited 1 time in total.
swanfilter

#948 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by swanfilter »

Osmi Socrates wrote: 11/09/2023 16:18 Jbg, i Hitlerova Njemačka je najviše zlatnih medalja osvojila na Olimpijadi u Berlinu.

O čemu razgovarate? Motivaciji ili šta?
Naravno.
Student_u_Ostavci

#949 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Student_u_Ostavci »

BREAKING: LeBron James plans to commit to Team U.S.A. next summer along with Stephen Curry, Kevin Durant, Anthony Davis, Jayson Tatum and Draymond Green, per
@ShamsCharania

“Separately, Phoenix’s Devin Booker, Portland’s Damian Lillard, Sacramento’s De’Aaron Fox and Dallas’ Kyrie Irving also have serious interest in committing, league sources said.”
:mrgreen:
Osmi Socrates

#950 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Osmi Socrates »

Ne znam koliko je kritički opravdano da poredimo Srbiju i BiH. Prvo, ta je zemlja srušila većinu BIH u ratu. Ruši je i danas, na različite načine.

A kad je motivacija u pitanju, ne mora ni biti pozitivna. Peru ljudima mozak, pa se možda drogiraju tim. Eto, film, Nebeska Udica. Pranje mozga ljudima. "Mi smo košarkaška nacija, a oni nas bombardiraju". Zaboravio čovjek spomenuti dva prethodna genocida koja je njihov predsjednik naredio.
Post Reply