Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#901 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Chmoljo »

konoplja wrote: 10/09/2023 21:45 Alo, nastavite tu. :oops: :mrgreen:
evo saćemo :D :thumbup:
JohnnyS

#902 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by JohnnyS »

Dinamo je godišnje dobivao desetke milijuna kuna samo iz gradskog proračuna, a gdje su ostali sponzori. Mamić je bio i u drugim klubovima, Segesta čini mi se, pa nije baš tako lako išlo bez Bandićwvih milijuna. Sve u životu je koliko para toliko muzike, u sportu pogotovo.
tramvajtrojka

#903 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by tramvajtrojka »

dječak sa šibicama wrote: 10/09/2023 21:11 Ko brani Zelji i Sarajevu da naprave dobar tim, eto ne mora biti Dinamo ili Zvezda neka bude solidna ekipa koja je konkurentna u Evropi.

Kako rekoh, treba imati i talenta za napraviti uspjesan sistem rada. Sta su uradili od KK Bosne, zna se ko je. To je talenat samo za metiljanje, prevaru, kradju, muljanje i varanje.
Zato sto nam startna pozicija nije ista zvezda sa 40 miliona eura duga, bog zna koliko imaju prema drzavi i ostalima dobija milione od te iste drzave za razvoj sporta, dok ovdje za 1.6 miliona KM porezna umalo nije ugasila željezničar. Porezi se moraju plaćati slazem se u potpunosti al taj isti željezničar i sarajevo od svih nivoa vlasti maksimalno dobiju po pola miliona maraka sto je na danasnjem nivou 400m asfalta u nekoj ulicici, beznacajna suma za ostvarivanje bilo cega

Da vrhunski sport na kantonu ima na raspolaganju 15 miliona KM na godisnjem nivou da svaki klub u profesionalnim ligama u BiH dobije tri miliona zavisno od uspjeha vidio bi napretka
Bodkin

#904 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Bodkin »

Chmoljo wrote: 10/09/2023 21:46
Bodkin wrote: 10/09/2023 21:41
Znaci ti meni kazes da je JEDINI nacin da se plate doktori taj da se uzme od sporta i kulture? Umjesto da se prozivaju oni koji krse pare na treci auto, 4 ljubavnicu, dva stana da ne dolaze na sjednice i bijeli hljeb? Da ne zaboravim savjetnike.
ministri imaju po jedno auto, manje više, koja nisu bijesna, i možda još pokoje koje ne vrijedi ni 10.000.

savjetnici su poodavno ukinuti u kantonu.

kažem ti, nisi obaviješten i pričaš naučene fraze. ja sam fino neki dan napisao da je jedan sindikat hladno keširao stan prije tri godine i ogromnih poskupljenja za preko 200.000 KM. stavi prst na čelo i razmisli malo. govorim o konkretnim stvarima, ne uopšteno i generalno.

zadnji zahtjev je vrlo, vrlo bezobrazan.

i nisam napisao JEDINI, nego sam napisao da nas jebe ta i takva svijest: meni i samo meni. fino sam to napisao.

da su i prosvjetari bili bezobrazni sa zahtjevima isto bih napisao.
U pravu si da ne znam kao ti :thumbup:
Ali ne moze me predsjednik drzave ubijediti da kanton od koliko stotina miliona budzeta krpi rupe da plati doktorima sa sportom/kulturom
Nema teorije
canvra888

#905 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by canvra888 »

Ako će vam biti lakše, šta jedan prosječni stanovnik Srbije ima od ovogodišnjeg srebra sem lične sastisfakcije? Realno ništa, kao ni 99% stanovništva. Volim i ja sportove, košarku prije svega, igrao poluprofesionalno u mladosti, sad redovno pratim, ali to je realnost. Nije džabe rečeno - hljeba i igara.

Što bi moj otac rekao 'da su nam bar sportski (ne)uspjesi najveća briga' :bih:
dječak sa šibicama

#906 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by dječak sa šibicama »

Nema gradjanin nista ali ima drzava, sport je najbolji ambasador jedne drzave.
tramvajtrojka

#907 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by tramvajtrojka »

Bodkin wrote: 10/09/2023 21:57
Chmoljo wrote: 10/09/2023 21:46

ministri imaju po jedno auto, manje više, koja nisu bijesna, i možda još pokoje koje ne vrijedi ni 10.000.

savjetnici su poodavno ukinuti u kantonu.

kažem ti, nisi obaviješten i pričaš naučene fraze. ja sam fino neki dan napisao da je jedan sindikat hladno keširao stan prije tri godine i ogromnih poskupljenja za preko 200.000 KM. stavi prst na čelo i razmisli malo. govorim o konkretnim stvarima, ne uopšteno i generalno.

zadnji zahtjev je vrlo, vrlo bezobrazan.

i nisam napisao JEDINI, nego sam napisao da nas jebe ta i takva svijest: meni i samo meni. fino sam to napisao.

da su i prosvjetari bili bezobrazni sa zahtjevima isto bih napisao.
Ali ne moze me predsjednik drzave ubijediti da kanton od koliko stotina miliona budzeta krpi rupe da plati doktorima sa sportom/kulturom
Nema teorije
u 2022 godini su za novi ugovor doktorima dali neplaniranih sredstava iz budžeta u iznosu od 55 miliona KM, to je jedan novi stadion i moderna arena , ili 100 autobusa, i zamisli sad ove godine da dadnu jos dodatnih 50 miliona koliko traze preko 100 miliona km u dvije godine na guzovacu, bolje uzeti 100 buseva za te pare
¤ jelena ¤

#908 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by ¤ jelena ¤ »

Problem je u samopoštovanju kojeg nemamo pa ne možemo poštovati ni druge.

Samo sistem i standard u kojem živimo govori o tome koliko cijenimo sebe.

Profesionalni sport zahtijeva kontinuirani rad, strogu disciplinu, odricanje, ulaganje, dugoročno planiranje, sposobnost prepoznavanja mladih talenata...
U zemlji gdje dominira lopovluk, pohlepa, javašluk i primitivizam nema mjesta za navedene vrijednosti.

Kod nas mjesto u nekom klubu i priliku za uspjeh dobijaju guzonjini sinovi, a ne istinski talenti.

Sve dobro i uspješno se svodi na entuzijazam i odricanje pojedinca ili male grupe pojedinaca koji postižu uspjeh uprkos, a ne uz pomoć sistema.

Kad se svemu tome doda da su uslovi koje imaju i pružaju zemlje iz susjedstva neuporedivo bolji, jasno je zašto roditelji svoju djecu šalju u klubove širom regiona i dalje... čim zapaze talenat i potencijalni uspjeh kod svog djeteta. Ali zatrovanost podjelama i mržnja su slijepe za tu činjenicu pa nećemo ni prepisati od "njih" ono što valja, a kamoli sa njima sarađivati i razmjenjivati iskustva.

Npr. Sportska gimnazija (osim Sarajeva) bazen u okviru osnovne škole, svlačionice s tuševima u školi....to djeca po Bosni mogu samo da sanjaju. Evo, npr. Brčko ima oko 50 000 stanovnika, a uopšte nema zatvorenih bazena u gradu, a najobičnija sala za fizičko u okviru jedne državne srednje škole se gradi godinama....

Dakle, javašluk, lopovluk, nesposobnost, pohlepa...dok to vlada i dominira, uspjehe u sportu možemo samo da sanjamo i da vrhunski sportski uspjeh gledamo kod komšija i susjeda.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 10/09/2023 22:09, edited 1 time in total.
canvra888

#909 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by canvra888 »

Jest sport jako dobar ambasador, ali ne bih ja rekao da je baš najbolji. Malo je izlizana to floskula.

Toliko prosperitetnih i neratobornih država sa druželjubivim narodom, a da nisu nešto uspješne u sportovima. Al hajd helem, ode to sad u prežestok off.
Bodkin

#910 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Bodkin »

tramvajtrojka wrote: 10/09/2023 22:03
Bodkin wrote: 10/09/2023 21:57

Nema teorije
u 2022 godini su za novi ugovor doktorima dali neplaniranih sredstava iz budžeta u iznosu od 55 miliona KM, to je jedan novi stadion i moderna arena , ili 100 autobusa, i zamisli sad ove godine da dadnu jos dodatnih 50 miliona koliko traze preko 100 miliona km u dvije godine na guzovacu, bolje uzeti 100 buseva za te pare
Na guzovacu? Eis? Idi ti otvaraj ljude onda i lijeci

Ili nadji 50 milki negdje drugo. Ima dovoljno lopovluka da se nadje barem 100
Bodkin

#911 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Bodkin »

canvra888 wrote: 10/09/2023 21:58 Ako će vam biti lakše, šta jedan prosječni stanovnik Srbije ima od ovogodišnjeg srebra sem lične sastisfakcije? Realno ništa, kao ni 99% stanovništva. Volim i ja sportove, košarku prije svega, igrao poluprofesionalno u mladosti, sad redovno pratim, ali to je realnost. Nije džabe rečeno - hljeba i igara.

Promaseno razmisljanje. Srbiju jokic i novak stavili na mapu u pozitivnom svjetlu u americi.
Nema boljeg predstavnika drzave od uspjesnog sporta.
Mozda prosjecan gradjanin nema nista ali ima prosjecan sportista ili sutra dijete neko koje ce krenuti da se bavi sportom. Zdravije drustvo
canvra888

#912 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by canvra888 »

Bodkin wrote: 10/09/2023 22:21
canvra888 wrote: 10/09/2023 21:58 Ako će vam biti lakše, šta jedan prosječni stanovnik Srbije ima od ovogodišnjeg srebra sem lične sastisfakcije? Realno ništa, kao ni 99% stanovništva. Volim i ja sportove, košarku prije svega, igrao poluprofesionalno u mladosti, sad redovno pratim, ali to je realnost. Nije džabe rečeno - hljeba i igara.

Promaseno razmisljanje. Srbiju jokic i novak stavili na mapu u pozitivnom svjetlu u americi.
Mozda prosjecan gradjanin nema nista ali ima prosjecan sportista ili sutra dijete neko koje ce krenuti da se bavi sportom. Zdravije drustvo
Jesu ih stavili na mapu, ali opet pitanje šta jedan ispodprosječni, prosječni pa možda i blago iznadprosječni građanin Srbije ima od toga?

Nije možda, nego sigurno da nemaju ništa. Fina je to priča i fina slika, ali strancima, koji te samo po sportu i poznaju, stanovništvu sem satisfakcije efektivno tu nema ništa.

Zdravije društvo?

Ma sigurno... vidimo po strašnim tragedijama, protestima koji traju mjesecima i prestankom slikanja sa četničkim zastavama.
Bodkin

#913 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Bodkin »

canvra888 wrote: 10/09/2023 22:37
Bodkin wrote: 10/09/2023 22:21

Jesu ih stavili na mapu, ali opet pitanje šta jedan ispodprosječni, prosječni pa možda i blago iznadprosječni građanin Srbije ima od toga?

Nije možda, nego sigurno da nemaju ništa. Fina je to priča i fina slika, ali strancima, koji te samo po sportu i poznaju, stanovništvu sem satisfakcije efektivno tu nema ništa.

Zdravije društvo?

Ma sigurno... vidimo po strašnim tragedijama, protestima koji traju mjesecima i prestankom slikanja sa četničkim zastavama.
Pa imaju, djeca im imaju vecu sansu da budu novi jokici u svakom sportu.
A zdravije naravno. Zamisli da nema toga. Plus vise sam mislio zdravije jer se ljudi bave sportom i ne vuku bijelo
dječak sa šibicama

#914 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by dječak sa šibicama »

Mozes izbanalizirati bilo koju drustvernu granu na taj nacin, sta ja imam od toga.

Sport je reklama drzave, najbolja, kultura ili nauka bi bili jos jaca reklama ali budimo realni, to zanima jako mali krug ljudi.

A zdravlje posebna prica, jedan Jokic ce povuci hiljade djece da odu sutati loptu u obruc, i onda imas i kontinuitet jer vise djece u sportu veca baza i veca sansa da se isprofilira neki novi Jokic. A djeca zive zdravo.
canvra888

#915 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by canvra888 »

Bodkin wrote: 10/09/2023 22:42
canvra888 wrote: 10/09/2023 22:37

Zdravije društvo?

A zdravije naravno. Zamisli da nema toga. Plus vise sam mislio zdravije jer se ljudi bave sportom i ne vuku bijelo
Ne ide to tako. Pa imaš i kod nas Džeku, Salihamidžića, Papeta i kompaniju... pa opet gdje smo sa tim uspjesima u nogometu? I u košarci imaš Markovića, Teletovića, Nurkića, Musu pa nije bajno opet (ali neuporedivo bolje nego u favoriziranom nogometu). To što nekog povuče zbog svog uspješnog zemljaka i što kasnije uspije i on, to su mizerni procenti, realno. Jako je teško uspjeti kao atleta, nebitno sada koja je država u pitanju.

A to 'zdravije' osvrt i nije neki argument. Vala su u moje vrijeme, a i poslije toga tereni uvijek bili puni. Pucao se basket nevezano za naše neuspjehe u sportu.
Osmi Socrates

#916 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Osmi Socrates »

Hajd' nek' je kanadski trener osvojio Svjetsko.

Kanada je svjetska velesila u košarci i odsad će nas svi gledati drugačije.
Osmi Socrates

#917 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Osmi Socrates »

Sutra će se već sve zaboraviti u svim dijelovima svijeta. Osim Njemačke, gdje će se zaboraviti prekosutra.

Doduše, možda će u Srbiji slaviti kao pobjedu.
Bodkin

#918 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Bodkin »

canvra888 wrote: 10/09/2023 22:52
Bodkin wrote: 10/09/2023 22:42

Ne ide to tako. Pa imaš i kod nas Džeku, Salihamidžića, Papeta i kompaniju... pa opet gdje smo sa tim uspjesima u nogometu? I u košarci imaš Markovića, Teletovića, Nurkića, Musu pa nije bajno opet (ali neuporedivo bolje nego u favoriziranom nogometu). To što nekog povuče zbog svog uspješnog zemljaka i što kasnije uspije i on, to su mizerni procenti, realno. Jako je teško uspjeti kao atleta, nebitno sada koja je država u pitanju.

A to 'zdravije' osvrt i nije neki argument. Vala su u moje vrijeme, a i poslije toga tereni uvijek bili puni. Pucao se basket nevezano za naše neuspjehe u sportu.
Pa i bilo je zdravije drustvo dok se u tvoje vrijeme pucao basket glavu dajem :D
A ja mislim da imas teletovica zbog markovica i da imas musu zbog teletovica. Imas uzore ako se ikad pocnes baciti sportom. Btw znam dvojicu od njih 4. Sjecam se zanosa tad kosarkaskog u gradu. Danas imas kur*c..
Piaty

#919 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Piaty »

@konami666

Nit je dobro poređenje sa Hrvatskom (ja npr. navijao za Hrvatsku).
Nit je Njemačka treća zemlja.

Nikakve su to paralele.
palermo

#920 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by palermo »

Cuj sta ima ? Ima.mnogo.toga. Dusa mu je punija, bio je sretan ovih 15 dana, ponosi se uspjehom svoje drzave.

Onaj ko ne zna sta neko ima.od.sportskog uspjeha tima za koji navija, ne treba ni pratiti sport nit o njemu pricati.
canvra888

#921 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by canvra888 »

Bodkin wrote: 10/09/2023 23:09
canvra888 wrote: 10/09/2023 22:52

Pa i bilo je zdravije drustvo dok se u tvoje vrijeme pucao basket glavu dajem :D
A ja mislim da imas teletovica zbog markovica i da imas musu zbog teletovica. Imas uzore ako se ikad pocnes baciti sportom. Btw znam dvojicu od njih 4. Sjecam se zanosa tad kosarkaskog u gradu. Danas imas kur*c..
Mlad sam ja još :D Nije to tako davno bilo, prije 10-ak godina.

Pa pazi, mogao bi reći da se i današnja djeca mogu ugledati na Nurkića ili recimo Garzu pa recimo i Musu, ali iskreno nisam siguran da je uopće toliko do te stavke 'da se na nekog ugleda'.

Taj zanos je bio vrlo kratkog vijeka, nažalost. I to kada su kadeti osvojili, hajp se počeo dizati tek pri završnici turnira, ništa prije toga jer je košarka u nekom drugon planu u BiH. Tome najviše govori i poluprazna Skenderija u onim kvalifikacionim prozorima seniora 2012. I 2014. Čak je sada bolja situacija sa popunjenošću, kada pričamo o Skenderiji.
canvra888

#922 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by canvra888 »

palermo wrote: 10/09/2023 23:33

Cuj sta ima ? Ima.mnogo.toga. Dusa mu je punija, bio je sretan ovih 15 dana, ponosi se uspjehom svoje drzave.
Sve ovo navedeno je lična satisfakcija, koju sam već naveo. Ništa više od toga.
Onaj ko ne zna sta neko ima.od.sportskog uspjeha tima za koji navija, ne treba ni pratiti sport nit o njemu pricati.
Ja sam jako investiran u našu košarkašku reprezentaciju i čak me i oni jako skromni uspjesi emotivno dignu, ali je činjenica da je sve to prolazna euforija. Baš kao i kod poraza. Mogu reći da me poraz od Poljske kvalitetno utukao i ostao u mislima par dana poslije, ali sam znao i tad da to vremenom ispuše. 'Ni iz džepa, ni u džep', što bi se reklo.

Bila euforija ili crnilo, valja se vratiti u svakodnevnicu i onim konkretnijim problemima koji te u državi muče, trajala ta euforija 10,15 ili 30 dana....
palermo

#923 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by palermo »

canvra888 wrote: 11/09/2023 00:22

Ja sam jako investiran u našu košarkašku reprezentaciju i čak me i oni jako skromni uspjesi emotivno dignu, ali je činjenica da je sve to prolazna euforija. Baš kao i kod poraza. Mogu reći da me poraz od Poljske kvalitetno utukao i ostao u mislima par dana poslije, ali sam znao i tad da to vremenom ispuše. 'Ni iz džepa, ni u džep', što bi se reklo.

Bila euforija ili crnilo, valja se vratiti u svakodnevnicu i onim konkretnijim problemima koji te u državi muče, trajala ta euforija 10,15 ili 30 dana....
I zivot je prolazan, jebo ga mis. Bas zato sto se moras vratiti u svakodnevnicu ove pobjede i uspjesi toliko mnogo znace.
Zoooka

#924 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by Zoooka »

Pa tom logikom onda ti nista ne vrijedi. Ko sto neko napisa gore uspjesi reprezentacije i Đokovića sluze tome da te prepoznaju u svijetu i po nečemu dobrome a ne po onom sto se naviklo od vas kroz citavu historiju jel
auspuhc

#925 Re: Svjetsko prvenstvo u košarci 2023. Filipini, Indonezija i Japan

Post by auspuhc »

ultima_palabra wrote: 10/09/2023 17:51
auspuhc wrote: 10/09/2023 17:37

Pa upravu je covjek. Zalosno koliko smo netalentovani i nesposobni.
Nema to veze sa talentom, nego sa sistemom odnosno nedostatkom istog. Ko ima 40-45 godina samo neka se sjeti kakvo je fizicko bilo u skoli prije rata a kakvo poslije. E pa Srbija je zadrzala taj prijeratni sistem, a mi smo ga razjebali.

Da su Srbi prirodno talentovaniji od Bosnjaka, imao bi barem 5-6 vrhunskih kosarkasa iz manjeg entiteta.
To su izgovori. Eto ti zadnje dvije repke koje su bile na prvenstvima, zenska kosarka i odbojka, dodju kao rezervi sastavi Srbije. Jos ti one najbolje naravno i igraju za Srbiju.

Sistem svakako jeste faktor, ali nije iskljucivi problem. Zasto Austrija nije uspjesnija od Srbije u sportu?
Post Reply