Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#10951 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 11/09/2023 09:59
elcaliente wrote: 11/09/2023 09:55

Pojma nemam, sta je tu fazon.
Al znam u Minhenu svako malo pise kod mene na stanici za tramvaj, zbog bolesti vozaca danas ne vozimo po planu.
Isto znam da im vozaci buseva daju otkaze , zasto to neznam.
Uglavnom to rece, ja sam prenio.

A da ima istine, ima, pogledaj samo cmizdrenje privrednka zbog Bürgergelda. Haman su ljudi radili za bukvalnu crkavicu za koji se ne isplati raditi. Privrednici ih iskoristavali do maksimuma.
Pa cekaj, jel ova stvarno misli da ce naci vozace za Tramvaj u Minhenuiz Sri Lanke i dovesti ih i cim sjednu u tramvaj da ce biti top-fit kao njemacki vozac tramvaja koji je tu odrastao i skolovao se za to ?

Jbt onda ovdje na temi neko hvali "javni prevoz" - pa u Sarajevu se nikad nije desilo da se izmjeni rezim tramvaja jer je vozac bolestan ?

Pa pazi, to nisu privrednici, nego je to drzava, pretpostavljam da je zapravo drzava ta koja premalo placa radnike, ne drze privrednici tramvaje i gradske linije busa ?

Bürgergeld dize inflaciju; svako ko poznaje 2+2 iz ekonomije zna da je Bürgergeld smrt za privredu.
Nemam pojma odakle ih dovlace uglavnom ih fali.

Javni prevoz je 70 posto privatizovan i izdvojen totalno od javnih sluzbi grada upravo da ih ne bi morali placati kao radnike grada.
To se uradilo da bi se uvela konkurencija i pojeftinile usluge.

Nije drzava cmizdrila, nego privatne firme zbog Bürgergelda, uglavnom produkcija.

A nekome ko zivi u Minhenu ponuditi satnicu ispod 14 eur jer cisti bezobrazluk i izkoristavanje. Tu je Bürgergeld da to malo izregulise.
Ozimician

#10952 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 11/09/2023 10:05
Ozimician wrote: 11/09/2023 09:59

Pa cekaj, jel ova stvarno misli da ce naci vozace za Tramvaj u Minhenuiz Sri Lanke i dovesti ih i cim sjednu u tramvaj da ce biti top-fit kao njemacki vozac tramvaja koji je tu odrastao i skolovao se za to ?

Jbt onda ovdje na temi neko hvali "javni prevoz" - pa u Sarajevu se nikad nije desilo da se izmjeni rezim tramvaja jer je vozac bolestan ?

Pa pazi, to nisu privrednici, nego je to drzava, pretpostavljam da je zapravo drzava ta koja premalo placa radnike, ne drze privrednici tramvaje i gradske linije busa ?

Bürgergeld dize inflaciju; svako ko poznaje 2+2 iz ekonomije zna da je Bürgergeld smrt za privredu.

Javni prevoz je 70 posto privatizovan i izdvojen totalno od javnih sluzbi grada upravo da ih ne bi morali placati kao radnike grada.

Nije drzava cmizdrila, nego privatne firme zbog Bürgergelda, uglavnom produkcija.
Nisam to znao, dakle jedino je privatni monopol gora stvar od drzavnog monopola. I da, da li su se pojeftinile usluge nakon toga i koliko ?

Pa naravno da nije drzava cmizdrila kad je70% privatizovala sve i onda se cude kako nece niko da radi. Nesto kao Beogradski aerodrom nakon koncesije.

Privrednicima Bürgergeld direktno smanjuje konkurentnost, normalno da ce cmizdriti. Dugorocno vodi u spiralu propasti ekonomije, od Nove godine ce biti jos vise korisnika Bürgergelda, a jos manje radnika u produkciji.

Takodjer i velike firme iz produkcije "iznajmljuju" radnike i svi rade u BMW; Mercedes - ali im oni nisu sluzbeno poslodavci i tako nemaju nijedan bonus koji imaju sluzbeni uposlenici tih firmi.
elcaliente

#10953 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 11/09/2023 10:09
elcaliente wrote: 11/09/2023 10:05

Nisam to znao, dakle jedino je privatni monopol gora stvar od drzavnog monopola. I da, da li su se pojeftinile usluge nakon toga i koliko ?

Pa naravno da nije drzava cmizdrila kad je70% privatizovala sve i onda se cude kako nece niko da radi. Nesto kao Beogradski aerodrom nakon koncesije.

Privrednicima Bürgergeld direktno smanjuje konkurentnost, normalno da ce cmizdriti. Dugorocno vodi u spiralu propasti ekonomije, od Nove godine ce biti jos vise korisnika Bürgergelda, a jos manje radnika u produkciji.
Isto taj sistem je uveden i u javne sluzbe.
Izdvojeni su i npr onaj radnik sto ti produzava vizu ili izadje vozacku nije javni sluzbenik.
Oni imaju skolu za Verwaltungsfachangestelte i manju platu.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#10954 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Znaci od nove godine propada njemacka, jer sad ide vec u propadt :-)
Ozimician

#10955 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 11/09/2023 10:14
Ozimician wrote: 11/09/2023 10:09

Izdvojeni su i npr onaj radnik sto ti produzava vizu ili izadje vozacku nije javni sluzbenik.
I sta onda krive Auslendere za to?

Sumnjam da nabavljaju Auslendere za takve poslove.

Ali eto najlakse im je reci da su Auslenderi krivi jer oni "obaraju cijenu rada".
elcaliente

#10956 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 11/09/2023 10:16
elcaliente wrote: 11/09/2023 10:14

Ali eto najlakse im je reci da su Auslenderi krivi jer oni "obaraju cijenu rada".
Ja sam to razumio da krive poslodavce, koji iskoristvaju strance.
jantruscek

#10957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jantruscek »

izvrsni direktor wrote: 11/09/2023 10:14 Znaci od nove godine propada njemacka, jer sad ide vec u propadt :-)
cim ti to Bosnje kazu znaj da je to tako :D
Ozimician

#10958 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 11/09/2023 10:18
Ozimician wrote: 11/09/2023 10:16

Ja sam to razumio da krive poslodavce, koji iskoristvaju strance.
I kao rjesenja za to oni vide u ogranicavanju dolaska stranaca u Njemacku? Pa vrhunsko rjesenje.

Ocito drzavna sluzba treba prvo da pomete svoj prag i u poslovima gdje stranaca bukvalno nema - ne mogu naci radnike jer ih malo placaju.

Privrednici kao i svugdje imaju svoje ciljeve, ali "drzava" treba da pomete prvo ispred svojih vrata.

EDIT: Evo clanak od prije pola sata:
https://www.focus.de/finanzen/erfolglos ... 41097.html
Potreba za stranim kvalificiranim radnicima u Njemačkoj je velika - ali samo mali broj stranih kvalificiranih radnika želi doći u Njemačku. Birokratske prepreke, kulturni nesporazumi i nejasan imigracioni sistem odvraćaju potencijalne vrhunske talente.
Njemačke kompanije i političari, uključujući saveznog ministra rada Hubertusa Heila, više puta se oglašavaju za kvalificirane radnike iz zemalja kao što su Brazil, Gana i Indija - sa ogranicenim uspjehom. Uprkos intenzivnim naporima, Savezni zavod za zapošljavanje je prošle godine uspio zaposliti samo 656 medicinskih sestara iz inostranstva - a potrebne su hiljade njih. I to je samo jedna oblast u kojoj nedostaju kvalifikovani radnici.
Ozimician

#10959 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

@elcaliente

Evo i za vozace busa i njihove plate (nisu Auslenderi u pitanju):

https://www.focus.de/finanzen/karriere/ ... 08702.html
Karikaturist

#10960 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Neka je i dvije samo da je redovna.
elcaliente

#10961 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 11/09/2023 10:40 @elcaliente

Evo i za vozace busa i njihove plate (nisu Auslenderi u pitanju):

https://www.focus.de/finanzen/karriere/ ... 08702.html
Mizerija ziva. Zato u Minhenu Njemaca skoro i da nema na ovim poslovima.
Zanimljivo je u ovim gradovima gdje je postotak stranaca mali, tu moraju Njemaci raditi, kako ih nahvataju i iz kojih socijalnih staleza dolaze je bas interesantno.
Ozimician

#10962 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

@_BataZiv_0809

https://www.klix.ba/lifestyle/putovanja ... /230911043

Evo ga opet clanak o Becu. Upravu si definitivno. :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 11/09/2023 11:38 @_BataZiv_0809

https://www.klix.ba/lifestyle/putovanja ... /230911043

Evo ga opet clanak o Becu. Upravu si definitivno. :-D
Posto sam pickarao cesto zbog ovoga i o tome pisao na "popularnim stvarima koje ne kontam" neko mi je objasnio shemu, ima agencija za promociju Beca koja daje pare marketinskim agencijama/portalima da pisu hvalospjeve o Beču.

Radio sam u elektronskim medijima izvjestan period da znam da nista nije objavljeno slucajno i sto se neko odjednom sjetio reciklaze u Becu ili umrlog dede Dzejle Ramovic....
doboj71

#10964 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by doboj71 »

Bodkin wrote: 11/09/2023 09:07
EFD22 wrote: 11/09/2023 07:06

To mi je plan za par godina. Rentat kakvog Mustanga Cabrio i od NY do LA laganini :mrgreen:
Preskoci LA. Rupa od grada
Ja sam to napravio ali po kaliforniji. Ali ako stvarno predjes cijelu US, vidis da je to jedno 4 razlicite zemlje po mentalitetu i stepenu razvoja
Hoce zenski dio ekipe da vidi Hollywood i Malibu,pa je bio kompromis.Vidjeli Grand canyon,Death valley i Giant sequoia forest,pa onda u San Francisko i niz obalu u LA
Bodkin

#10965 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

doboj71 wrote: 11/09/2023 12:47
Bodkin wrote: 11/09/2023 09:07

Preskoci LA. Rupa od grada
Ja sam to napravio ali po kaliforniji. Ali ako stvarno predjes cijelu US, vidis da je to jedno 4 razlicite zemlje po mentalitetu i stepenu razvoja
Hoce zenski dio ekipe da vidi Hollywood i Malibu,pa je bio kompromis.Vidjeli Grand canyon,Death valley i Giant sequoia forest,pa onda u San Francisko i niz obalu u LA
Hollywood je pola sata posao. Malibu ciganija gora od makarske :D
Ostalo sve top :thumbup:
doboj71

#10966 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by doboj71 »

Bodkin wrote: 11/09/2023 13:16
doboj71 wrote: 11/09/2023 12:47
Hollywood je pola sata posao. Malibu ciganija gora od makarske :D
Ostalo sve top :thumbup:
[/quote
Lol,znam.Onoliko national parks,ali hebiga,,hoce zene instagram story iz Hollywood 😁.Od SF do LA sam ostao 2 dana,polako vozili, prelijepa voznja.
ZoomZoomKiwi

#10967 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /230911093

15 godina da se promijeni par rečenica u udžbeniku.

Da ne pričam o kasnijim stručnim predmetima koji ne da nisu u korak s tehnologijom, nego nisu više uopće relevantni.

15 godina.
Rockefeller

#10968 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

Katastrofalno.

Mislim da je jos gore to sto roditelji nisu primjetili.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#10969 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by laserShow »

EFD22 wrote: 11/09/2023 16:03 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /230911093

Da ne pričam o kasnijim stručnim predmetima koji ne da nisu u korak s tehnologijom, nego nisu više uopće relevantni.

15 godina.
ovo je problem svih nas, samo sto to niko nece priznati. Petnaest jebenih godina roditelji uzimaju uzdbenik u ruku i niko da obrati paznju na to. Isti taj period nastavnici uce djecu i niko nista ne kaze. Mi smo stvorili ovaj sistem i kada priznamo da je prvo sapun pa parfem, onda mozda i nesto uradimo od ove drzave.

Mislim da mi puno ne zamjeris sto sam tebe citirao, nije tebi licno, vec svima nama, meni prvome.
ZoomZoomKiwi

#10970 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Jasno je meni šta hoćeš da kažeš, i slažem se.
ljubijankic

#10971 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ljubijankic »

EFD22 wrote: 11/09/2023 16:03 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /230911093

15 godina.
Odobreno za vrijeme vladine branitelja drzave Bosne i Hercegovine i bosnjackog naroda. Kako se ovako nesto potkralo nasim braniteljima??
ZoomZoomKiwi

#10972 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Boli njih kurac za BiH. Oduvijek je tako. Njima je država Sarajevo i okolica.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10973 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Peti razred ljudi dragi.

Ovo je prije osnovna definicija drzave nego oblik ustavnopravnog uredjenja.
Rockefeller

#10974 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

Opravdaj :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10975 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ma daleko od toga da ja pravdam SzaBiH/SDA, ali djeca u petom razredu ne uce vrste ustavnopravnog organizovanja drzave.

A svaka drzava jeste zajednica, pa to je enciklopedijsko znanje.
Post Reply