Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kurty

#15201 Re: Cijene stanova All about

Post by kurty »

Mrvice_ba wrote: 08/09/2023 10:27
Sid the sloth wrote: 07/09/2023 23:12

Nece niko da plati toliko :D
600 km je idejni projekat kuce na dva sprata za gradjevinsku. Cuj skica stana 5000.
Cijelo projektovanje zgrade je cca 10k sve struke.

U kojem svijetu zive forumaši klix foruma?
Idejni...
A glavni ili izvedbeni???
Last edited by kurty on 08/09/2023 22:13, edited 1 time in total.
Mrvice_ba

#15202 Re: Cijene stanova All about

Post by Mrvice_ba »

kurty wrote: 08/09/2023 20:59
Mrvice_ba wrote: 08/09/2023 10:27

600 km je idejni projekat kuce na dva sprata za gradjevinsku. Cuj skica stana 5000.
Cijelo projektovanje zgrade je cca 10k sve struke.

U kojem svijetu zive forumaši klix foruma?
Idejni...
A glavni ili izvedeni???
Max 800
kurty

#15203 Re: Cijene stanova All about

Post by kurty »

Ako je kuca 10x10 i 2 sprata...
Ako je glavni 800KM, odnosno 4 KM/m2, svaka čast onda tom "birou"
Bar 8 inzinjera se tu mora potpisati i onda nije ni cudo sto imamo teme "kolika je plata inzinjera u BiH"

I još nesto... Idejni sluzi za urbanističku, a glavni za građevinsku
moimoi

#15204 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

citroen xm wrote: 08/09/2023 20:47
moimoi wrote: 08/09/2023 20:07
Ti se mozda razumijes u materijale i to je ok. Ali imas masu ljudi koji pojma nemaju i zato su tu arhitekti.
Ne podcjenjuj ljude. Nije svako u stanju. Konacno.. i ti si od nekoga naucio.
Ja ne podcjenjujem, ja pričam o precjenjivanju i mogućnosti da uštediš. Danas u vrijeme interneta i svih dostupnih informacija i nije neko opravdanje da se ne razumiješ, a većina nas ima i nekoga od prijatelja koji se malo više razumiju u neku oblast.

Itekako sam svjestan da je ovo vrijeme kada je tržište nekretnina buknulo, ima posla i cijene su otišle u nebo. Da je malo manje posla da vidiš kako bi svi oni sebe "podcjenili".
Nije isto i ne moze biti isto. Drugo ie kada imas osjecaja za estetiku i znas tacno sta zelis, a takvih ljudi je jako malo a da im to nije struka.
Isto tako za funkcionalnost. Ljudi naprave nove kuhinje, izlete hrpu love, a na kraju imaju totalno nefunkcionalnu kuhinju u kojoj jedino sto valja jesu nove fronte, jer su eto “savladali” materijale preko yt.
moimoi

#15205 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

kurty wrote: 08/09/2023 22:11 Ako je kuca 10x10 i 2 sprata...
Ako je glavni 800KM, odnosno 4 KM/m2, svaka čast onda tom "birou"
Bar 8 inzinjera se tu mora potpisati i onda nije ni cudo sto imamo teme "kolika je plata inzinjera u BiH"

I još nesto... Idejni sluzi za urbanističku, a glavni za građevinsku
Ma to moraju biti idejni sa googla
citroen xm

#15206 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

moimoi wrote: 09/09/2023 09:44
Nije isto i ne moze biti isto. Drugo ie kada imas osjecaja za estetiku i znas tacno sta zelis, a takvih ljudi je jako malo a da im to nije struka.
Isto tako za funkcionalnost. Ljudi naprave nove kuhinje, izlete hrpu love, a na kraju imaju totalno nefunkcionalnu kuhinju u kojoj jedino sto valja jesu nove fronte, jer su eto “savladali” materijale preko yt.
Previše se danas mudruje o funkcionalnosti kako bi se na svemu izvuklo što više para. Jedan stan mi ima skroz malu kuhinju, i napravljena je funkcionalno uz par savjeta majstora koji je radio. Nikakav arhitekta ne bi mogao izvući puno više, ako bi išta izvukao.
moimoi

#15207 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

citroen xm wrote: 09/09/2023 11:24
moimoi wrote: 09/09/2023 09:44
Previše se danas mudruje o funkcionalnosti kako bi se na svemu izvuklo što više para. Jedan stan mi ima skroz malu kuhinju, i napravljena je funkcionalno uz par savjeta majstora koji je radio. Nikakav arhitekta ne bi mogao izvući puno više, ako bi išta izvukao.
Ima majstora koji su uradili jako puno kuhinja pa su vec i sami skontali sta i kako treba. Koji ce te usmjeriti na pravi put… al vecinu boli kurko.. odradice ti ono sto mu kazes.
Imas li foto te kuhinjice. Bas me zanima
Didier

#15208 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

Pa nije kvantna fizika, nego obična kuhinja. Znaju se dimenzije, svi elemetni su po 60, poneki manji su 45 ili 50, i to je to. Ako imaš ćošak, treba uzeti zglobnu policu, ako imaš viška centimetara, onda uglaviti dio za začine, i to je to. Pregledati ima li otvor za napu, ako nema, kupiti onu s elementom iznad. Ostalo se sve može izračunati, isprobati sve kombinacije gdje stoje aparati, eventualno šank i to je to.

Ako imaš šank, onda je i lakše jer imaš više kombinacija.
citroen xm

#15209 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

moimoi wrote: 09/09/2023 11:34
Ima majstora koji su uradili jako puno kuhinja pa su vec i sami skontali sta i kako treba. Koji ce te usmjeriti na pravi put… al vecinu boli kurko.. odradice ti ono sto mu kazes.
Imas li foto te kuhinjice. Bas me zanima
Nemam foto, a u tom stanu ne živim pa nisam svaki dan tamo da slikam. U suštini klasika sa par ovih modernih folova poput one uspravne ladice za ulje i flaše...

Uglavnom, rade ljudi koji iza sebe imaju stotine kuhinja i čim dođu oni u glavi imaju kako taj prostor iskoristiti najbolje.
moimoi

#15210 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Didier wrote: 09/09/2023 12:12 Pa nije kvantna fizika, nego obična kuhinja. Znaju se dimenzije, svi elemetni su po 60, poneki manji su 45 ili 50, i to je to. Ako imaš ćošak, treba uzeti zglobnu policu, ako imaš viška centimetara, onda uglaviti dio za začine, i to je to. Pregledati ima li otvor za napu, ako nema, kupiti onu s elementom iznad. Ostalo se sve može izračunati, isprobati sve kombinacije gdje stoje aparati, eventualno šank i to je to.

e vidis da jeste :lol:
Ne moraju biti standardni elementi. Puno vise iskoristis ako su ti recimo donji svi u ladicama po 80 (naravno te ladice moraju imati dobru nosivost tj da izdrze serpe, sudje etc.) pa zatim ladicu u ladici tzv. Skrivenu ladicu gdje ti stoji escajg and co. Pa ako imas plin, na izvlacenje opet element da se ne moras saginjati… iskoristen prostor ispod sudopera kojima vecini radi odvoda biva neiskoristen etc.
Ikea recimo ima izvrsnih rjesenja gdje se jako puno ideja moze pokupiti. Usudjujem se reci da su funkcionalnost i dizajn doveli do savrsenstva. Sto se kuhinja tice.
Didier

#15211 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

moimoi wrote: 09/09/2023 12:45
Didier wrote: 09/09/2023 12:12 Pa nije kvantna fizika, nego obična kuhinja. Znaju se dimenzije, svi elemetni su po 60, poneki manji su 45 ili 50, i to je to. Ako imaš ćošak, treba uzeti zglobnu policu, ako imaš viška centimetara, onda uglaviti dio za začine, i to je to. Pregledati ima li otvor za napu, ako nema, kupiti onu s elementom iznad. Ostalo se sve može izračunati, isprobati sve kombinacije gdje stoje aparati, eventualno šank i to je to.

Ne moraju biti standardni elementi. Puno vise iskoristis ako su ti recimo donji svi u ladicama po 80 (naravno te ladice moraju imati dobru nosivost tj da izdrze serpe, sudje etc.) pa zatim ladicu u ladici tzv. Skrivenu ladicu gdje ti stoji escajg and co. Pa ako imas plin, na izvlacenje opet element da se ne moras saginjati… iskoristen prostor ispod sudopera kojima vecini radi odvoda biva neiskoristen etc.
Ikea recimo ima izvrsnih rjesenja gdje se jako puno ideja moze pokupiti. Usudjujem se reci da su funkcionalnost i dizajn doveli do savrsenstva. Sto se kuhinja tice.
Pa ja sam napisao kako idu standardni elementi, a ko zna mjeriti, svako može sebi napraviti kako želi, pa i 80 ili 90. Recimo, meni su kuhinje sve na metar visine jer mi tako više odgovara, dok moje mama i sestra žele da su im na 80 jer su mnogo niže od mene.

I opet ne vidim zašto je to toliko komplikovano. Arhitekti se jesu školovali za te stvari, ali kad ti pokušava prodati nešto što možeš i sam, ne vidim razloga da se to i kupi.
moimoi

#15212 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Didier wrote: 09/09/2023 12:49
moimoi wrote: 09/09/2023 12:45
Pa ja sam napisao kako idu standardni elementi, a ko zna mjeriti, svako može sebi napraviti kako želi, pa i 80 ili 90. Recimo, meni su kuhinje sve na metar visine jer mi tako više odgovara, dok moje mama i sestra žele da su im na 80 jer su mnogo niže od mene.

I opet ne vidim zašto je to toliko komplikovano. Arhitekti se jesu školovali za te stvari, ali kad ti pokušava prodati nešto što možeš i sam, ne vidim razloga da se to i kupi.
Zato sto mnogi ljudi ne znaju koje sve opcije postoje dok ne vide. Arhitekte su tu da prate trendove i novitete u dizajnu tako da ti predloze. A na tebi je hoces li prihvatiti.
izbjeglica_iz_besmisla

#15213 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Zena i ja volimo crtati stvari i recimo nacrtali smo kuhinju po zeljama - da je maksimalno iskoristen svaki milimetar i da je po trendovima (taj dio zena bolje zna). Ali nam je trebalo dvije sedmice razmisljanja, jer je prostor nekakav retardiran i polukruzan. Bas smo glavu razbijali, nije lak posao nimalo.

Tu bi arhitekta sigurno brze uradio posao, ali ne mislim da bi uradio puno bolje. To tvrdim jer smo vidjeli bar jos deset rjesenja za identican stan na drugim spratovima, cak i od navikanih firmi i arhitekata, i nisu ni oni ni izbliza napravili nesto wow. Cak stavise..

Tako da jeste fakat ono sto je neko napisao gore - uzmu nabace neki stil kojeg svakom furaju, i klepe lovu. A to sto sjeda u prostor ko piletu sise, to im ne znaci puno.
lissics

#15214 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

Kad gledam postove na olx-u bas se vidi koji stan je radio je arhitekta, a s druge strane koji su sami domacini sklepali. Jednostavno kad sami rade ili nedostaje jasne ideje i profinjenosti (previse jednostvano, jednolicno) ili je nabacano bez ikakvog smisla (redom pokupe stvari iz salona namjestaja).
alica.k

#15215 Re: Cijene stanova All about

Post by alica.k »

lissics wrote: 11/09/2023 06:22 Kad gledam postove na olx-u bas se vidi koji stan je radio je arhitekta, a s druge strane koji su sami domacini sklepali. Jednostavno kad sami rade ili nedostaje jasne ideje i profinjenosti (previse jednostvano, jednolicno) ili je nabacano bez ikakvog smisla (redom pokupe stvari iz salona namjestaja).
Apsolutno. I ja sam tako sama crtala ko biva imam ja ukusa, i onda mi dosla arhitektica i nasla 10 problema, objasnila zasto su problemi, i dala 20 rjesenja za njih.

Arhitekturu nije lako zavrsit. Ako nes da platis ok, ali nema razloga da se potcjenjuje njihovo znanje i skola.
breuer

#15216 Re: Cijene stanova All about

Post by breuer »

lissics wrote: 11/09/2023 06:22 Kad gledam postove na olx-u bas se vidi koji stan je radio je arhitekta, a s druge strane koji su sami domacini sklepali. Jednostavno kad sami rade ili nedostaje jasne ideje i profinjenosti (previse jednostvano, jednolicno) ili je nabacano bez ikakvog smisla (redom pokupe stvari iz salona namjestaja).
haj što se ne unajmljuju arhitekti za unutrašnjost, to niko neće ni gledati, al' pogledaj na šta nam grad liči pobogusi samo zato što narod misli da zna i umije, umije al na nivou favele...

tugica
Karikaturist

#15217 Re: Cijene stanova All about

Post by Karikaturist »

Klasicni forumski sindrom, nigdje strucnjaka iz svih oblasti nisam vidio kao ovdje.
starii

#15218 Re: Cijene stanova All about

Post by starii »

već odavno hocu da otvorim topic o nasim samoprozvanim neimarima i arhitektima i da postavim slike pregrađenih/zatvorenih balkona, zazidanih prozora, okačenih klima uređaja da ubije nekog, nadzidanih krovova etc...mislim da bi se to moglo i izucavati na arhitekturi ali i psihologiji :D
moimoi

#15219 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

starii wrote: 11/09/2023 10:39 već odavno hocu da otvorim topic o nasim samoprozvanim neimarima i arhitektima i da postavim slike pregrađenih/zatvorenih balkona, zazidanih prozora, okačenih klima uređaja da ubije nekog, nadzidanih krovova etc...mislim da bi se to moglo i izucavati na arhitekturi ali i psihologiji :D
Mislis BH barok 21st. :D
BadBoy

#15220 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

Karikaturist wrote: 11/09/2023 10:09 Klasicni forumski sindrom, nigdje strucnjaka iz svih oblasti nisam vidio kao ovdje.
Klix forum je jedno blago i riznica mudrosti koju bi trebalo konzervirati kao stvar od posebnog značaja za BiH. Nikada nigdje nisam vidio ovakav skup iznimih ljudi, jer klix forumaši su najbolji vozači, najbolje arhitekte, pravnici i političari, najbolje vode ljubav i svi imaju ćunu od minimalno 18 cm (čak i žene). Savršeno razumiju kako unutrašnja tako i vanjska pravna, politička i geostrateška pitanja. Imaju besprijekoran ukus i ono što prosječan arhitekta ili pravnik uči 4 godine oni uz par YT videa i urneka mogu završiti za sat vremena. Šteta samo što nema više ovakvih ljudi :lol:
challmander

#15221 Re: Cijene stanova All about

Post by challmander »

Nemaju svi pare da plate arhitektu da uradi projekt stana a i ne daju se svima pare na to pored nekih vecih prioriteta. Koliko para, toliko i muzike :D
citroen xm

#15222 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Ajd ne pretjerujte. Jesu li vam očevi i majke unajmljivali arhitekte pri namještanju stana? Pa ste odrasli tu i niste nalazili nikakve mane životnom prostoru. Je li tako? Naravno da jeste?

Svoj stan znam namjestiti po svom ukusu, tako sam i uradio i vrlo sam zadovoljan. To što vi ne znate prstom mrdnuti za osnovne stvari pa morate unajmiti majstora za sve čak i da vam on kreira ukus, to je vaš problem. Nisam odavno vidio da se kao na forumu kenja o nekom životu na visokoj nozi gdje ništa ne dolazi u obzir i ništa nije urađeno kako treba ako nije urađeno od strane profesionalaca sa visokim tarifama. I onda skokneš na drugu temu i svi ti što ganjaju stil koji im kreiraju drugi i plaćaju debelo, znaju svaku akciju iz super marketa, skup im je kvadrat stana u Sarajevu, traže pomoć oko popravke auta na forumu.

Možda bi vi rekli ironično da je forum znalaca iz svih oblasti, ali ja bih takođe rekao da je forum pun likova sa kvalitetnom fasadom koja krije totalnu prazninu unutra. Lažni sjaj.
moimoi

#15223 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

A ja bih rekla da svi idete iz krajnosti u krajnost :D

To sto su nasi roditelji sami uredjivali ne znaci da takvu praksu treba nastaviti. Nazalost, jako je malo lijepih kuca, a jos manje lijepih interijera.
Puno je onih koji imaju love, ali misle da sve znaju i da sve mogu sami. Koji ne zele da pitaju struku… jer oni, boze moj, sve sami mogu. Jos se naljute ako im das konstruktivnu kritiku.
Ne kazem da nema arhitekata koji istim podilaze, jer ih zapravo boli kurko, samo daj pare i klimaj glavom.

Sve u svemu.. kao i sve ostalo u nasem drustvu.
BadBoy

#15224 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

Problem je što se na taj način omalovažavaju profesionalne djelatnosti za koje se neko trudio, mučio, učio i studirao. Možda je mene tema malo i trigerovala ali ovo je recimo pravo čest problem u pravu gdje ljudi misle da mogu sami, da su advokati ublehaši koji uzimaju pare za 10 minuta posla, a onda kad useru kvakvu krivi im svi od Alije, visokog predstavnika do sudije i pravosuđa. Kao i u svakoj profesiji ima ublehaša ali ima i ljudi koji časno, pošteno i profesinalno rade svoj posao.

Ne mogu svi znati sve niti imaju svi volje da se bave svime. Poenta je da niko nije niti manje niti više vrijedan zato što je sam sebi uredio stan ili zato što je unajmio arhitektu da to uradi za njega.
daario naharis

#15225 Re: Cijene stanova All about

Post by daario naharis »

Ma realno da imam para platio bi arhitektu da mi uredi sve, po mojim zeljama nakim naravno.

Posto nemam para na bacanje, malo sam pinterest pogledao i napravio jeftinu kopiju toga. Jbg, uzmem podnu lampu u JYSKu 80 KM kod duša. U martu sam mislio raditi kuhinji i WC i to cu angazovati rođaka arhitektu da mi malo pomogne. :D
Post Reply