Mehemed wrote: ↑07/09/2023 11:24
Ako mi treba što bolja preciznost posudim od oca obični stari šubler koji se proizveo u bivšoj Jugoslaviji, on je tačniji i sigurniji.
Mislim da sam ga uspio iskopat, ovaj stari jugoslavenski, a od tebe samo čekam da mi potvrdiš je li to točno taj ili nije.
https://www.masineialati.ba/shop/mjerni ... ubler-271/
Ovo se proizvodilo u Sloveniji, a izgleda da se proizvodi i dan-danas. Nadam se da kvaliteta nije opala.
Jebo mater, stvarno smo sve imali odmah unutar države, sve živo se tu proizvodilo, a danas se uvozi apsolutno sve. Kompetnu kuću si mogao opremiti i sve što ti treba. Od ovog slovenskog Unior alata, Iskra elektronike, INA goriva (koja je imala vlastite bušotine u Siriji i nije kupovala ništa od nikoga kao danas), cigle za zidat iz Karlovca, SEP za fasadu iz Samobora, šporeti iz tvornice Sloboda Čačak koji traju i dan-danas u mogim kuhinjama nakon 50 godina odrađenog životnog vijeka, a današnji se pokvare čim im istekne garancija... I dalje da ne nabrajam.
Veći dio života sam bio nacionalist, ali sad sve što sam stariji nekako sam sve više unitarni južni Slaven, da ne kažem Jugoslaven. Jer ove jadne dezorijentirane države koje su nastale nakon svega toga su za sjest i isplakat se.
Jugoslavija je imala samo dva fundamentalna problema. Prvi je srpski imperijalizam koji je Jugoslaviju gledao kao međufazu do Velike Srbije i samo alat u postizanju svojih konačnih ciljeva, a drugi veliki problem je bio bezbožnički režim koji nije ostavljao mjesta za spiritualnost i duhovni razvoj pojedinca. Ali ako ostavimo te dvije stvari po strani, Jugoslavija je bila neusporedivo ozbiljnije organizirana država od bilo čega što je nastalo iz nje danas, uključujući i one najuspješnije dijelove (Slovenija i Hrvatska).
Ustvari, ima jedna država koja je isto bila dobro organizirana, a nije imala problem sa srpskim nacionalizmom i ateističkim režimom - zvala se Austro-Ugarska. Da se ta mrcina nije raspala, danas bi smo imali prosječnu plaću 3000 eura, djeca bi vam svima studirala u Beču, a neefikasna birokracija koja krade pošiljke s Aliexpressa bi bila nepoznat pojam.
Doduše, i Austrijanci nisu što su nekad bili, i njih su upopastile kojekakve woke i LGBT agende, ta država je neprepoznatljiva u odnosu na nekada. Tako da ne valja kako god da okreneš.