Aliexpress- all about

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
tarowik336

#5276 Re: Aliexpress- all about

Post by tarowik336 »

Mehemed wrote: 06/09/2023 00:03 Stigne mi artikal od 19.06., prije njeg stigli neki artikli iz 8. mjeseca a on baš kasnio. Ostalo mi nekoliko sati do isteka narudžbe(prije je bila ona opcija extend da se produži vrijeme za max 14 dana, ali je sada nema) i otvorim dispute za refund jer sam mislio da se izgubilo i da neće nikako ni stići. Ubrzo nakon toga stigne.
Javim se ja prvo aliexpress podršci i oni mi kažu da kontantiram prodavača. Kontaktiram prodavača i neće budala da mu pošaljem pare, kontam je li on normalan.
Više od 3€ je u pitanju.
Ne znam kakva mu je to logika. Htio sam da ponovo naručim i da tako platim ali cijena je dobro veća nego što je bila kada sam naručio.
Nego, brale, reci ti meni kakav ti je to šubler što je stigao? Je li kvalitetan, mjeri li dobro? Jesi li zadovoljan?

Taman se mislim da bi mi trebao šubler, pa ako je taj isproban i valja, da odma naručim taj isti takav. Koliko je to koštalo, ako nije tajna?
DaysleepeR

#5277 Re: Aliexpress- all about

Post by DaysleepeR »

Obzirom da je stigao poštom i da nema PZM, pitanje je da li mjeri kako treba...
tarowik336

#5278 Re: Aliexpress- all about

Post by tarowik336 »

DaysleepeR wrote: 06/09/2023 13:06 Obzirom da je stigao poštom i da nema PZM, pitanje je da li mjeri kako treba...
Šta je PZM?

Imaš li ti neku svoju preporuku za model koji provjereno valja?
DaysleepeR

#5279 Re: Aliexpress- all about

Post by DaysleepeR »

tarowik336 wrote: 06/09/2023 13:11
DaysleepeR wrote: 06/09/2023 13:06 Obzirom da je stigao poštom i da nema PZM, pitanje je da li mjeri kako treba...
Šta je PZM?

Imaš li ti neku svoju preporuku za model koji provjereno valja?
PZM je Potvrda Zavoda za Mjeriteljstvo koju po zakonu mora imati svaki instrument za mjerenje bilo čega prilikom uvoza u zemlju.
Zavod za Mjeriteljstvo daje potvrdu da su mjere koje instrument mjeri tačne, tj. da instrument ne pokazuje manje ili više nego što treba.
To je jako bitno npr. kada su vage u pitanju, da bi se izbjeglo varanje kupaca bilo na pijaci bilo kod dilera :D

Svaki model kupljen u radnji u državi je morao biti uvezen sa PZM-om i tačan je.

Iskreno ne znam ni kako je prošao carinu ovaj instrument bez PZM-a.
tarowik336

#5280 Re: Aliexpress- all about

Post by tarowik336 »

DaysleepeR wrote: 06/09/2023 13:15 PZM je Potvrda Zavoda za Mjeriteljstvo koju po zakonu mora imati svaki instrument za mjerenje bilo čega prilikom uvoza u zemlju.
Zavod za Mjeriteljstvo daje potvrdu da su mjere koje instrument mjeri tačne, tj. da instrument ne pokazuje manje ili više nego što treba.
To je jako bitno npr. kada su vage u pitanju, da bi se izbjeglo varanje kupaca bilo na pijaci bilo kod dilera :D

Svaki model kupljen u radnji u državi je morao biti uvezen sa PZM-om i tačan je.

Dobro. Imaš li za preporučiti neki konkretan (i jeftin) digitalni model koji se može naručiti iz BiH sa PZM? Neki link ili nešto?
DaysleepeR

#5281 Re: Aliexpress- all about

Post by DaysleepeR »

tarowik336 wrote: 06/09/2023 13:19
DaysleepeR wrote: 06/09/2023 13:15 PZM je Potvrda Zavoda za Mjeriteljstvo koju po zakonu mora imati svaki instrument za mjerenje bilo čega prilikom uvoza u zemlju.

Dobro. Imaš li za preporučiti neki konkretan (i jeftin) digitalni model koji se može naručiti iz BiH sa PZM? Neki link ili nešto?
Nisam stučnjak za alate, tako da nemam.
madesa

#5282 Re: Aliexpress- all about

Post by madesa »

:lol: :lol: :lol:
limited_space

#5283 Re: Aliexpress- all about

Post by limited_space »

Otvaraju posiljke i kradu itekako. Pratis paket koji dodje do Bosne i onda ga pojede mrak...Zadnje sto su mi ukrali je jakna narucna preko neta. Naravno morala sam da trazim refund, seller kaze da je poslano ali su mi poslali refund jer se posiljka "zagubila" ocito i nisu htjeli opet da salju - kako da budes siguran da nece opet neko da ukrade. Posle je taj seller promjenio da nece da dostavlja za BiH.

Napacen i jadan narod zeljan svega, crna rupa bez dna
tarowik336

#5284 Re: Aliexpress- all about

Post by tarowik336 »

limited_space wrote: 06/09/2023 13:43 Otvaraju posiljke i kradu itekako. Pratis paket koji dodje do Bosne i onda ga pojede mrak...Zadnje sto su mi ukrali je jakna narucna preko neta. Naravno morala sam da trazim refund, seller kaze da je poslano ali su mi poslali refund jer se posiljka "zagubila" ocito i nisu htjeli opet da salju - kako da budes siguran da nece opet neko da ukrade. Posle je taj seller promjenio da nece da dostavlja za BiH
Jedna od mogućih protumjera koje se mogu poduzeti protiv kleptomana koji rade u carinarnici i u BH Pošti je da ne naručujete robu koja može biti interesantna ljudima koji rade tamo.

Npr. ja sam naručio ljepilo za lijepiti ekran od mobitela... kome to treba... nikome. Ali, ako naručiš jaknu ili cipele, onda je u pitanju nešto što oni mogu uzeti i odnijeti sebi ili svom djetetu. Dakle visoke su šanse da će biti ukradeno čim dođe do Sarajeva.
canvra888

#5285 Re: Aliexpress- all about

Post by canvra888 »

Hmmm... zanimljiva je ta situacija.

Meni u 12 godina kako naručujem sa Interneta možda ukupno 2-4 pošiljke da mi nisu stigle, a naručeno ih je oko 100-150 i iz svih dijelova svijeta, SAD, V. Britanija, Kina, Japan, Njemačka, Italija, Poljska, Litvanija, Francuska... vjerovatno sam i zaboravio dosta država. I non-tracked pošiljke su mi redovne stizale, a da ne govorimo o trackovanim.

U biti, ne znam što ne istjerate pravdu do kraja sa trackovanim pošiljkama. Ako je skenirana u BiH, zna se onda gdje krivce tražiti. Ima da odgovaraš ba i vozdra, ja kad bih im se na kosti nasadio, rodili bi je ako treba :D
Mehemed
Vozim: automobil

#5286 Re: Aliexpress- all about

Post by Mehemed »

tarowik336 wrote: 06/09/2023 13:00 Nego, brale, reci ti meni kakav ti je to šubler što je stigao? Je li kvalitetan, mjeri li dobro? Jesi li zadovoljan?

Taman se mislim da bi mi trebao šubler, pa ako je taj isproban i valja, da odma naručim taj isti takav. Koliko je to koštalo, ako nije tajna?
Iskreno, malo sam ga probao, izmjerio nekoliko borera i nekada izmjeri tačno a nekada pogriješi za 0.1mm, na njemu piše da je preciznost +/- 0.1mm tako da mjerenje odgovara onome što piše na njemu.
Koštao manje od 4€, to je i sa one 1.80KM opet ispod 10KM. Sve zavisi kolika preciznost ti treba, možda bi ti bio dobar, a možda i ne.

Čuj ovog PZM, neću ga koristiti u komercijalne svrhe niti u nekoj firmi, treba mi da mogu izmjeriti kada mi treba neki šaraf, matica ili slično da znam koja veličina navoja ili uvoja mi treba kao i kolika dužina šarafa mi treba jer ne mogu uvijek izmjeriti metrom. Za moje potrebe sve manje od 0.5mm tačnosti je uredu. Ako mi treba što bolja preciznost posudim od oca obični stari šubler koji se proizveo u bivšoj Jugoslaviji, on je tačniji i sigurniji.
tarowik336

#5287 Re: Aliexpress- all about

Post by tarowik336 »

Mehemed wrote: 07/09/2023 11:24
Iskreno, malo sam ga probao, izmjerio nekoliko borera i nekada izmjeri tačno a nekada pogriješi za 0.1mm, na njemu piše da je preciznost +/- 0.1mm tako da mjerenje odgovara onome što piše na njemu.
Ma to je savršeno dovoljno za ono što meni treba. Čak i da je tolerancija +/- 0,2mm, opet bi bilo prihvatljivo.

Eno taman vidim danas da ga Aliexpress nudi za 6 maraka unutar dnevne SuperDeals ponude. Besplatna dostava u BiH... zasad. Ako nas i ovaj seller ne otkanta. :mrgreen:

Inače, taj tvoj šubler, taj isti istoviti, se prodaje po BiH za 25 maraka. Eno baš sam vidio po oglasnicima. Znači Kinezi prodaju za 5, ovi naši preprodaju za 25.
Mehemed wrote: 07/09/2023 11:24Čuj ovog PZM, neću ga koristiti u komercijalne svrhe niti u nekoj firmi, treba mi da mogu izmjeriti kada mi treba neki šaraf, matica ili slično da znam koja veličina navoja ili uvoja mi treba kao i kolika dužina šarafa mi treba jer ne mogu uvijek izmjeriti metrom.
Iskreno, meni je čitava ta priča sa PZM pomalo čudna i neuvjerljiva. Ne razumijem kolike bi ljudske resurse ta institucija morala imati da testira svaki uvezeni mjerni proizvod u državu. Recimo pogledaj samo one male digitalne vage za kuhinju što koštaju par maraka. Svaki trgovački centar ima kamion takvih vagica na lageru i po policama, tko bi sve to stigao ispitati i testirati. Moraš imati armiju ljudi da radi samo na tome.
Mehemed wrote: 07/09/2023 11:24Za moje potrebe sve manje od 0.5mm tačnosti je uredu. Ako mi treba što bolja preciznost posudim od oca obični stari šubler koji se proizveo u bivšoj Jugoslaviji, on je tačniji i sigurniji.
Čekaj, hoćeš reći da su oni starinski mehanički šubleri bolji od ovih novih digitalnih? :?

Nemam pojma, prvi put to čujem. Kako se zove ta jugoslavenska marka, šta piše na njemu? Da probam nać takav u oglasnicima.
oXavier

#5288 Re: Aliexpress- all about

Post by oXavier »

Postoji li način da se vidi dokle je stigao ovaj paket, na Aliexpressu je očekivani datum bio 06.09., mada su paketi dosad uglavnom stizali dosta prije tog njihovog očekivanog datuma, ali ovaj još nisam dobio (poštar mi je takođe regularan sve donese nikakvih problema do sada).

Tracking number: LP005871117XXXXX (UAXXXXXXXXXVU)
-------------------------------------------------
Jul 11, 2023, 15:09 / Aliexpress-Cainiao / Received by logistics company. Accepted by carrier
Jul 11, 2023, 17:42 / Aliexpress-Cainiao / [Guankou Town] Processing at sorting center. Inbound in sorting center
Jul 11, 2023, 20:28 / SunYou Logistics / Pre-Shipment Info Sent to Bosnia And Herzegovina
Jul 12, 2023, 04:27 / Aliexpress-Cainiao / [Guankou Town] Departed from sorting center. Outbound in sorting center
Jul 13, 2023, 13:11 / SunYou Logistics / CHINA, DONGGUAN, Acceptance, Sent to Bosnia And Herzegovina
Jul 13, 2023, 21:11 / Aliexpress-Cainiao / Arrived at departure transport hub
Jul 14, 2023, 06:00 / SunYou Logistics / CHINA, DONGGUAN, Departed Sunyou Facility
Jul 15, 2023, 06:52 / SunYou Logistics / Arrived at the Port of Origin
Jul 15, 2023, 09:37 / SunYou Logistics / Departed from Port of Origin
Jul 15, 2023, 14:52 / Aliexpress-Cainiao / Leaving from departure country/region
Jul 20, 2023, 07:19 / SunYou Logistics / GMTC, Arrived
Jul 20, 2023, 15:19 / Aliexpress-Cainiao / Arrived at transit country/region
Jul 22, 2023, 04:19 / SunYou Logistics / GMTC, Departed
Jul 22, 2023, 12:19 / Aliexpress-Cainiao / Departed from transit country/region
Jul 29, 2023, 03:49 / SunYou Logistics / Bosnia And Herzegovina, Arrived at destination country airport
Jul 29, 2023, 11:49 / Aliexpress-Cainiao / Arrived at linehaul office. Arrived at linehual office
Jul 31, 2023, 19:45 / SunYou Logistics / Bosnia And Herzegovina, Arrived at Facility
-------------------------------------------------
oXavier

#5289 Re: Aliexpress- all about

Post by oXavier »

tarowik336 wrote: 07/09/2023 17:11
Mehemed wrote: 07/09/2023 11:24
Ma to je savršeno dovoljno za ono što meni treba. Čak i da je tolerancija +/- 0,2mm, opet bi bilo prihvatljivo.

Eno taman vidim danas da ga Aliexpress nudi za 6 maraka unutar dnevne SuperDeals ponude. Besplatna dostava u BiH... zasad. Ako nas i ovaj seller ne otkanta. :mrgreen:

Inače, taj tvoj šubler, taj isti istoviti, se prodaje po BiH za 25 maraka. Eno baš sam vidio po oglasnicima. Znači Kinezi prodaju za 5, ovi naši preprodaju za 25.
Mehemed wrote: 07/09/2023 11:24Čuj ovog PZM, neću ga koristiti u komercijalne svrhe niti u nekoj firmi, treba mi da mogu izmjeriti kada mi treba neki šaraf, matica ili slično da znam koja veličina navoja ili uvoja mi treba kao i kolika dužina šarafa mi treba jer ne mogu uvijek izmjeriti metrom.
Iskreno, meni je čitava ta priča sa PZM pomalo čudna i neuvjerljiva. Ne razumijem kolike bi ljudske resurse ta institucija morala imati da testira svaki uvezeni mjerni proizvod u državu. Recimo pogledaj samo one male digitalne vage za kuhinju što koštaju par maraka. Svaki trgovački centar ima kamion takvih vagica na lageru i po policama, tko bi sve to stigao ispitati i testirati. Moraš imati armiju ljudi da radi samo na tome.
Mehemed wrote: 07/09/2023 11:24Za moje potrebe sve manje od 0.5mm tačnosti je uredu. Ako mi treba što bolja preciznost posudim od oca obični stari šubler koji se proizveo u bivšoj Jugoslaviji, on je tačniji i sigurniji.
Čekaj, hoćeš reći da su oni starinski mehanički šubleri bolji od ovih novih digitalnih? :?

Nemam pojma, prvi put to čujem. Kako se zove ta jugoslavenska marka, šta piše na njemu? Da probam nać takav u oglasnicima.
Imam isti ili sličan jeftini diigitalni naručen iz Kine, kao što reče Mehemed dobar za brza mjerenja gdje nije potrebna pretjerana tačnost, s obzirom da je plastičan malo je klimav i ne možeš baš stisnuti ono što mjeriš, za sve preciznije takođe imam predratni metalni. Postoje i profesionalnije varijante digitalnih naravno skuplje ili obični metalni, pogledaj u prodavnicama alata, evo npr.
https://www.masineialati.ba/product-cat ... a-subleri/
tarowik336

#5290 Re: Aliexpress- all about

Post by tarowik336 »

oXavier wrote: 07/09/2023 17:40Imam isti ili sličan jeftini diigitalni naručen iz Kine, kao što reče Mehemed dobar za brza mjerenja gdje nije potrebna pretjerana tačnost, s obzirom da je plastičan malo je klimav i ne možeš baš stisnuti ono što mjeriš, za sve preciznije takođe imam predratni metalni. Postoje i profesionalnije varijante digitalnih naravno skuplje ili obični metalni, pogledaj u prodavnicama alata, evo npr.
https://www.masineialati.ba/product-cat ... a-subleri/
A od plastike je ovaj s Aliexpressa znači? :shock: Auuu... nisam to očekivao. Ali s druge strane, što očekivati za 6 maraka... Vidiš kako su ga Kinezi lukavo ofarbali u srebrnu boju, na slikama izgleda kao da je metalni.
anex_12

#5291 Re: Aliexpress- all about

Post by anex_12 »

Stigle mi danas dvije pošiljke UTXXXNL (Holandija,bez trackinga) za 15 dana. Svaka im cast.Jako su brzi.Inace Holandija bez trackinga mi najbrze stigne od ovih posti bez trackinga,obicno za dvadesetak dana.
tarowik336

#5292 Re: Aliexpress- all about

Post by tarowik336 »

anex_12 wrote: 07/09/2023 22:32 Stigle mi danas dvije pošiljke UTXXXNL (Holandija,bez trackinga) za 15 dana. Svaka im cast.Jako su brzi.Inace Holandija bez trackinga mi najbrze stigne od ovih posti bez trackinga,obicno za dvadesetak dana.
Kod mene četiri pošiljke - dvije preko Mađarske, dvije preko Singapura.

Obe putuju već mjesec i pol i nema im ni spomena ni dalje.

Ove što idu preko Mađarske su evidentirane da su bile u pošti u Budimpešti još u osmom mjesecu, ali otkako su proslijeđene za Bosnu gubi im se svaki trag.
canvra888

#5293 Re: Aliexpress- all about

Post by canvra888 »

tarowik336 wrote: 07/09/2023 17:11 Inače, taj tvoj šubler, taj isti istoviti, se prodaje po BiH za 25 maraka. Eno baš sam vidio po oglasnicima. Znači Kinezi prodaju za 5, ovi naši preprodaju za 25.
Klasika Olx preprodaja. Tako je za sve ovo sa aliexpressa, od maskica do android boxova. Za Laganih 500% skuplje :mrgreen:
tarowik336

#5294 Re: Aliexpress- all about

Post by tarowik336 »

Mehemed wrote: 07/09/2023 11:24 Ako mi treba što bolja preciznost posudim od oca obični stari šubler koji se proizveo u bivšoj Jugoslaviji, on je tačniji i sigurniji.
Mislim da sam ga uspio iskopat, ovaj stari jugoslavenski, a od tebe samo čekam da mi potvrdiš je li to točno taj ili nije.

https://www.masineialati.ba/shop/mjerni ... ubler-271/

Ovo se proizvodilo u Sloveniji, a izgleda da se proizvodi i dan-danas. Nadam se da kvaliteta nije opala.

Jebo mater, stvarno smo sve imali odmah unutar države, sve živo se tu proizvodilo, a danas se uvozi apsolutno sve. Kompetnu kuću si mogao opremiti i sve što ti treba. Od ovog slovenskog Unior alata, Iskra elektronike, INA goriva (koja je imala vlastite bušotine u Siriji i nije kupovala ništa od nikoga kao danas), cigle za zidat iz Karlovca, SEP za fasadu iz Samobora, šporeti iz tvornice Sloboda Čačak koji traju i dan-danas u mogim kuhinjama nakon 50 godina odrađenog životnog vijeka, a današnji se pokvare čim im istekne garancija... I dalje da ne nabrajam.

Veći dio života sam bio nacionalist, ali sad sve što sam stariji nekako sam sve više unitarni južni Slaven, da ne kažem Jugoslaven. Jer ove jadne dezorijentirane države koje su nastale nakon svega toga su za sjest i isplakat se.

Jugoslavija je imala samo dva fundamentalna problema. Prvi je srpski imperijalizam koji je Jugoslaviju gledao kao međufazu do Velike Srbije i samo alat u postizanju svojih konačnih ciljeva, a drugi veliki problem je bio bezbožnički režim koji nije ostavljao mjesta za spiritualnost i duhovni razvoj pojedinca. Ali ako ostavimo te dvije stvari po strani, Jugoslavija je bila neusporedivo ozbiljnije organizirana država od bilo čega što je nastalo iz nje danas, uključujući i one najuspješnije dijelove (Slovenija i Hrvatska).

Ustvari, ima jedna država koja je isto bila dobro organizirana, a nije imala problem sa srpskim nacionalizmom i ateističkim režimom - zvala se Austro-Ugarska. Da se ta mrcina nije raspala, danas bi smo imali prosječnu plaću 3000 eura, djeca bi vam svima studirala u Beču, a neefikasna birokracija koja krade pošiljke s Aliexpressa bi bila nepoznat pojam.

Doduše, i Austrijanci nisu što su nekad bili, i njih su upopastile kojekakve woke i LGBT agende, ta država je neprepoznatljiva u odnosu na nekada. Tako da ne valja kako god da okreneš.
Emojti

#5295 Re: Aliexpress- all about

Post by Emojti »

Off topic vlada ovom temom vec zadnje 2 stranice.
naxx99

#5296 Re: Aliexpress- all about

Post by naxx99 »

Evo bas s kojim god prodavacem sam se cuo vezano za shipping do Bosne, svi kazu da nemaju nacina da posalju do nas te da nije do njih.
E moja Bosno...
Emojti

#5297 Re: Aliexpress- all about

Post by Emojti »

naxx99 wrote: 08/09/2023 10:35 Evo bas s kojim god prodavacem sam se cuo vezano za shipping do Bosne, svi kazu da nemaju nacina da posalju do nas te da nije do njih.
E moja Bosno...
Ista stvar.
Potrebna mi maskica za mob, samo ima u jednog sellera i on ne salje za Bosnu. Tako sa svim ostalim stvarima.
Image

Imam kineza s kojim dugo saradjujem, postoje nacini pored aliexpressa paypalom meni salje sa SunYou, tu je za 11-15 dana.
DaysleepeR

#5298 Re: Aliexpress- all about

Post by DaysleepeR »

Vrlo često će isti artikal biti i na ebayu sa povoljnim shippingom i biće poslan bez problema.

Prije dva danas sam artikal za koji je shipping preko Ali Expressa bio preko 100 KM našao na ebayu sa free shippingom i uredno je poslan prema meni.
Isaiah4110

#5299 Re: Aliexpress- all about

Post by Isaiah4110 »

...a sve je pocelo sa retardiranom koronom...mada ja sam uspio naruciti par sitnica u zadnjih 30 dana, iako sam mislio da ce mi otkazati...narucio drzac toaletnog papira kojeg mnogi nisu slali u BiH, narucio 1 mis free shiping, narucio za druga 2 kucista za hdd i htio sebi obican sat za trcanje 10 USD ali niko ga ne salje u Bosnu ili preko 100 USD postarina...u njemu ni 40 grama...dok vidim druge slicne satove ali slabije kvalitete po 4-5 USD oni mogu u BiH...a 95% slicni modeli i tezina..

Sada jedna obicna preko Madjarske, druga LP..ne znam preko koje zemlje i treca S0...vjerovatno Singapur...i eto preko Holandije mi je jedna preporucena stize nedavno...znaci ima nekakvih opcija i moze se iskopati neki nacin...
Emojti

#5300 Re: Aliexpress- all about

Post by Emojti »

DaysleepeR wrote: 08/09/2023 14:35 Vrlo često će isti artikal biti i na ebayu sa povoljnim shippingom i biće poslan bez problema.
U mom slucaju ne postoji na eBay sve moguce prelistao, takodjer puno artikala sa aliexpress nema uopste na eBay
Post Reply