Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
moimoi

#15176 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 08/09/2023 11:00 Ma 99% ljudi i ne zeli da im neko odredi koja tacno boja fotelje mu moze ici uz lupam luster a kamoli da plate par hiljada za to. Pogotovo muskima je to overkill.

Al koga zanima furanje stilova uredjenja stana/kuce i to mu je medju bitnijim brigama u zivotu, u pravilu ima da plati te pare. I neka, zasto ne.
99% ljudi kod nas ne traze arhitekte ni kucu kada grade… realno.
TLOP

#15177 Re: Cijene stanova All about

Post by TLOP »

Platis mu 5000 i on ti dizajnira ko i svaki drugi stan koji vidis da je objavio na profilima, znaci stil, boje, u svakom isti
Jedino vrijedi dat pare da naprave projekat rasporeda prostorija, instalacija, materijala i sl jer su to stvari koje su bitne, gdje je koja nosiva greda, sta moze sta ne moze sa strane statike i tako te stvari
Karikaturist

#15178 Re: Cijene stanova All about

Post by Karikaturist »

moimoi wrote: 08/09/2023 11:04
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 08/09/2023 11:00 Ma 99% ljudi i ne zeli da im neko odredi koja tacno boja fotelje mu moze ici uz lupam luster a kamoli da plate par hiljada za to. Pogotovo muskima je to overkill.

Al koga zanima furanje stilova uredjenja stana/kuce i to mu je medju bitnijim brigama u zivotu, u pravilu ima da plati te pare. I neka, zasto ne.
Zato i jest uglavnom nered i nesklad.
Jos kad dodas ove sto daju dozvole, dobijes potpun ugodjaj..
moimoi

#15179 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

TLOP wrote: 08/09/2023 11:17 Platis mu 5000 i on ti dizajnira ko i svaki drugi stan koji vidis da je objavio na profilima, znaci stil, boje, u svakom isti
Jedino vrijedi dat pare da naprave projekat rasporeda prostorija, instalacija, materijala i sl jer su to stvari koje su bitne, gdje je koja nosiva greda, sta moze sta ne moze sa strane statike i tako te stvari
To nije do njih vec musterije. Koja upre prstom u sliku i kaze “hocu ‘vako”. Oni svakako ne zive od uredjenja stanova i kuca koliko od hotela, kafica, restorana i sl.
moimoi

#15180 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Karikaturist wrote: 08/09/2023 11:18
moimoi wrote: 08/09/2023 11:04

Zato i jest uglavnom nered i nesklad.
Jos kad dodas ove sto daju dozvole, dobijes potpun ugodjaj..
Bas tako.
Didier

#15181 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

Ozimician wrote: 08/09/2023 10:59
Sid the sloth wrote: 08/09/2023 10:55 Te stvari vezano za rusenje zidova, itd. oni opet sve tebe pitaju - u kojem ces stilu dizajn, hoces li dnevnu vecu, jesi li mislio rusiti ovaj zid, itd. Dakle ti im sve kazes, oni imaju nekih ideja zbog iskustva koje tebi mozda ne bi pale na pamet u tom momentu ali ih mozes vidjeti na googleu kao primjer, ali tih njihovih par ideja ne vrijede ni blizu 4500KM.
Ako oni vode citav projekta, komuniciraju s majstorima, dolaze non-stop na lice mjesta da prate radove - onda vrijedi, a samo crtez i ideja - ne.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

to je upravo ono sto sam napisao, ako oni vode sve, od predracuna za troskove, kupovine namjestaja i svih fizickih radova - onda vrijedi, ako je samo crtez i 3D render u pitanju, onda nema sanse.
Ja sam angažovao arhitektu prošle godine da mi osmisli izgled dva stana. Bukvalno je bio nepotreban jer je moja žena imala sto puta bolje ideje od njega. Kako ih je govorila, tako je on govorio kako je to super ideja, i crtao po tome. Kasnije je našao majstore i prodali su nam dvije kuhinje i još dosta namještaja. Sve su uradili dobro, ali realno lik je tu bio samo ikebana, mi smo znali šta hoćemo i vidjeli smo stvari koje on nije vidio.

Okej je imati arhitektu da ti kaže šta može, a šta ne može, ali ako imaš imalo predznanja o tome šta je nosivi zid, šta se može pomjeriti, šta ne može, znaš mjeriti, imaš pojma o prostoru oko sebe, realno možeš to i sam. Ne kažem da bi svako to znao.
lissics

#15182 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

moimoi wrote: 07/09/2023 21:32
LeonardoAC wrote: 07/09/2023 17:24

90 KM / m2 projekat ? :shock:
Zasto sok? Ako ti neko osmisli kuhinju od zida do zida ko je za takve stvari skolovani, tako da sutra neces imati primjedbi, fula i nelogicnosti??
Ako mislis da mozes sam, imas brate besplatnih programa pa kontaj i skontaj.
Ja imam 4 ponude za idejno rjesenje opremanja stana (2D i 3D) oko 30-35 KM/m2. S tim ako uzmes namjestaj kod nekih koji to imaju onda ti oproste pola od toga.
azdralovic

#15183 Re: Cijene stanova All about

Post by azdralovic »

lissics wrote: 08/09/2023 13:25
moimoi wrote: 07/09/2023 21:32

Zasto sok? Ako ti neko osmisli kuhinju od zida do zida ko je za takve stvari skolovani, tako da sutra neces imati primjedbi, fula i nelogicnosti??
Ako mislis da mozes sam, imas brate besplatnih programa pa kontaj i skontaj.
Ja imam 4 ponude za idejno rjesenje opremanja stana (2D i 3D) oko 30-35 KM/m2. S tim ako uzmes namjestaj kod nekih koji to imaju onda ti oproste pola od toga.
bas sam ovo htio napisati, ako koristis njihove majstore, materijale, namjestaj, njihov rad ti dodje skoro besplatno jer si ostalo dobio jeftinije nego sam da si nabavljao

moj jaran prosle godine angazovao arhitekticu, kaze ispalo na kraju da ga je kostala 100-200 maraka
gidra

#15184 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

cuj 60 KM, pa nisu arapske zemlje :lol:
ima i sada friško svršenih studenata, a biće ih i vazda, rade po 5 KM po m2 :D
gidra

#15185 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

azdralovic wrote: 08/09/2023 13:34
bas sam ovo htio napisati, ako koristis njihove majstore, materijale, namjestaj, njihov rad ti dodje skoro besplatno jer si ostalo dobio jeftinije nego sam da si nabavljao

moj jaran prosle godine angazovao arhitekticu, kaze ispalo na kraju da ga je kostala 100-200 maraka
I onda te na materijalu uzmu lopatom. Nema gluplje stvari nego bilo šta raditi po sistemu "ključ u ruke", ali poštujem ko neće da se zajebava i ima love na bacanje, ali sam da uzimas materijal i ganjaš majstore su uštede na hiljade maraka.

Evo moj trenutni primjer, radim fasadu sa svom jednom novoizgrađenom objektu i kroz priču sa jednim arhitektom koji ima svoje fasadere kaže 85 KM po sistemu "ključ u ruke", materijal njihov (ne znam koji), skela, oni dovlače, hrana i ostalo. Drugi, koji je građevinac, ali ima ekipu fasadera, isto sve njihovo da ništa ne znam, kaže 65 KM. I svima se zahvalim...
Odem kupim Rofixov fasadni sistem na jednom Sarajevskom stovarišu građevinskog materijala (Mercedes u tom svijetu), izađe me materijal za keš i na popust na broj kvadrata cca 21 KM/m2 sa prevozom do objekta, nađem sam majstore po 25 KM sa skelom da radi, bez ikakvih obaveza prema njima. Circa 45 KM (prije je bilo jeftinije, ruke majstora bile po 12-15 KM, ali otišlo i to).
Uštedio hiljade maraka, samo što sam odvojio par sati vremena i sam obišao i zajebavao se oko nabavke materijala.
izbjeglica_iz_besmisla

#15186 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Hoces ti nadgledati majstore? Jel znas sta je dobro uradjena fasada i natjerati da poprave ako nije?

Ako je odgovor Da na oba, i imas vremena, naravno da je to najbolja opcija.
Karikaturist

#15187 Re: Cijene stanova All about

Post by Karikaturist »

Najgore u tome je naci ba dobrog majstora. I slobodnog.
Zamisli sad usere ti lik fasadu, pa to ce te pet puta skuplje izaci.
gidra

#15188 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 08/09/2023 15:10 Hoces ti nadgledati majstore? Jel znas sta je dobro uradjena fasada i natjerati da poprave ako nije?

Ako je odgovor Da na oba, i imas vremena, naravno da je to najbolja opcija.
Necu konstantno, ali nisam laik i imam nekog znanja, nisam ni majstore fušeraj našao.
nekome

#15189 Re: Cijene stanova All about

Post by nekome »

Ako mislis da ce vlasnik firme nadgledati majstore i korigovati ili poslati covjeka da to radi, varas se.
I on unajmi majstore i posalje ih pa sta sfusere sfusere, ako se zalis uvjerava te da su oni top uradili.
Ozimician

#15190 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

nekome wrote: 08/09/2023 15:22 Ako mislis da ce vlasnik firme nadgledati majstore i korigovati ili poslati covjeka da to radi, varas se.
I on unajmi majstore i posalje ih pa sta sfusere sfusere, ako se zalis uvjerava te da su oni top uradili.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
lissics

#15191 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

gidra wrote: 08/09/2023 14:41 I onda te na materijalu uzmu lopatom. Nema gluplje stvari nego bilo šta raditi po sistemu "ključ u ruke", ali poštujem ko neće da se zajebava i ima love na bacanje, ali sam da uzimas materijal i ganjaš majstore su uštede na hiljade maraka.

Evo moj trenutni primjer, radim fasadu sa svom jednom novoizgrađenom objektu i kroz priču sa jednim arhitektom koji ima svoje fasadere kaže 85 KM po sistemu "ključ u ruke", materijal njihov (ne znam koji), skela, oni dovlače, hrana i ostalo. Drugi, koji je građevinac, ali ima ekipu fasadera, isto sve njihovo da ništa ne znam, kaže 65 KM. I svima se zahvalim...
Odem kupim Rofixov fasadni sistem na jednom Sarajevskom stovarišu građevinskog materijala (Mercedes u tom svijetu), izađe me materijal za keš i na popust na broj kvadrata cca 21 KM/m2 sa prevozom do objekta, nađem sam majstore po 25 KM sa skelom da radi, bez ikakvih obaveza prema njima. Circa 45 KM (prije je bilo jeftinije, ruke majstora bile po 12-15 KM, ali otišlo i to).
Uštedio hiljade maraka, samo što sam odvojio par sati vremena i sam obišao i zajebavao se oko nabavke materijala.
Ja bi to ispregovarao za 46 KM/m2 materijal + ruke, i uzivam ko gospodin.

Ne znaju svi ljudi oko materijala pa ih jeftinije izadje da plate nekog da nadgleda. Imas ljudi traze kuhinju od MDF, Egger i dodje covjek i uradi im povoljno i misle da su dobri. Kad mi pokaze sliku vidim da Egger ne proizvodi tu saru u MDFu, vec ima samo u iverici. Tih primjera koliko hoces.
citroen xm

#15192 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

A ko ti garantuje da će ti sve biti ok urađeno ako pustiš tog skupog arhitektu da nadgleda? Ti nećeš svratiti nikada da pogledaš?

Ja sam se uvjerio više puta, da platio ti skupo ili povoljno, ako pustiš da bez tvog nadzora rade gledaće svi da sfušere.
lissics

#15193 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

citroen xm wrote: 08/09/2023 15:28 A ko ti garantuje da će ti sve biti ok urađeno ako pustiš tog skupog arhitektu da nadgleda? Ti nećeš svratiti nikada da pogledaš?

Ja sam se uvjerio više puta, da platio ti skupo ili povoljno, ako pustiš da bez tvog nadzora rade gledaće svi da sfušere.
Dzaba nadgledas ako ne znas u sta gledas. Cekas li u radionici i dok ti auto prave?
citroen xm

#15194 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Znam u šta gledam, a ni za auto me baš ne može izlevatiti. Ali pošto auto pravim češće od stana, imam provjerenog majstora koji me neće zeznuti i uradiće kako treba.

Uglavnom, i ako ne znaš materiju, materijal možeš sam kupiti, a majstore naći po preporuci i proći dosta povoljnije, a čak i kvalitetnije od sistema ključ u ruke.
lissics

#15195 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

citroen xm wrote: 08/09/2023 15:39 Znam u šta gledam, a ni za auto me baš ne može izlevatiti. Ali pošto auto pravim češće od stana, imam provjerenog majstora koji me neće zeznuti i uradiće kako treba.

Uglavnom, i ako ne znaš materiju, materijal možeš sam kupiti, a majstore naći po preporuci i proći dosta povoljnije, a čak i kvalitetnije od sistema ključ u ruke.
Ja sam upratio da si ti dobar. Medjutim, imas ljudi sam kupi materijal i uradi posao.

Sve se svede na to sta radis u zivotu i koliko zaradjujes (koliko tvoje vrijeme vrijedi).
citroen xm

#15196 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Ima jedan faktor, a to je osjećaj da si nešto debelo preplatio bez obzira na primanja koja imaš. A taj osjećaj debele preplaćenosti ne volim. Nije u pitanju škrtost uvijek ću naknadno častiti pored dogovorene cijene kada se posao valjano završi i kada su ljudi korektni. Nije u pitanju ni maltretiranje ljudi jer im neću visiti nad glavom. Samo ne volim da preplaćujem stvari, a danas je vrijeme prenaduvanih cijena.

Ako uz malo angažovanja uštedim solidan iznos, zašto to ne bih uradio pa za razliku kupio nešto sebi, otišao negdje na odmor... jer i pare kojima plaćam sam zaradio i ne padaju mi sa neba niti zarađujem hiljade mjesečno pa da mi trne ona stvar. :thumbup:
holowey

#15197 Re: Cijene stanova All about

Post by holowey »

kakva je situacija na dobrinji, m. krleze i v. maglajlic? jeli to onaj dio dobrinje sto je pola pola sa rs sto se tice rezija? kakva je situacija sa ciscenjem, odvozom smeca, vodom (ima li redukcija, valja li za pice), ulicnom rasvjetom, sigurnoscu (obijanje stanova/podruma/auta, dzeparenje, otimanje)? vrijedi li to podrucje za najma/kupovine? ili bolje gledati drugdje na dobrinji?
moimoi

#15198 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

citroen xm wrote: 08/09/2023 16:01 Ima jedan faktor, a to je osjećaj da si nešto debelo preplatio bez obzira na primanja koja imaš. A taj osjećaj debele preplaćenosti ne volim. Nije u pitanju škrtost uvijek ću naknadno častiti pored dogovorene cijene kada se posao valjano završi i kada su ljudi korektni. Nije u pitanju ni maltretiranje ljudi jer im neću visiti nad glavom. Samo ne volim da preplaćujem stvari, a danas je vrijeme prenaduvanih cijena.

Ako uz malo angažovanja uštedim solidan iznos, zašto to ne bih uradio pa za razliku kupio nešto sebi, otišao negdje na odmor... jer i pare kojima plaćam sam zaradio i ne padaju mi sa neba niti zarađujem hiljade mjesečno pa da mi trne ona stvar. :thumbup:
Ti se mozda razumijes u materijale i to je ok. Ali imas masu ljudi koji pojma nemaju i zato su tu arhitekti.
Ne podcjenjuj ljude. Nije svako u stanju. Konacno.. i ti si od nekoga naucio.
breuer

#15199 Re: Cijene stanova All about

Post by breuer »

a iako se poznaje ne znači da ima ukusa...
citroen xm

#15200 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

moimoi wrote: 08/09/2023 20:07
Ti se mozda razumijes u materijale i to je ok. Ali imas masu ljudi koji pojma nemaju i zato su tu arhitekti.
Ne podcjenjuj ljude. Nije svako u stanju. Konacno.. i ti si od nekoga naucio.
Ja ne podcjenjujem, ja pričam o precjenjivanju i mogućnosti da uštediš. Danas u vrijeme interneta i svih dostupnih informacija i nije neko opravdanje da se ne razumiješ, a većina nas ima i nekoga od prijatelja koji se malo više razumiju u neku oblast.

Itekako sam svjestan da je ovo vrijeme kada je tržište nekretnina buknulo, ima posla i cijene su otišle u nebo. Da je malo manje posla da vidiš kako bi svi oni sebe "podcjenili".
Post Reply