n+1 wrote: ↑07/09/2023 16:27
Mislim tačno ono što sam rekao: odluke o državnim pitanjima se donose u institucijama države, a ne na Šuri. U normalnim državama, kakva je Amerika, iznošenje povjerljivih državnih informacija pred parainstitucionalna tijela, smatralo bi se izdajom, a počiniteljima bi bilo suđeno. Eno, sude malcu jer je povjerljive informacije stavio na Discord, da ne idemo dublje u historiju.
Tako da ću te zamoliti bez jeftinog spinovanja.
Hoces da kazes da se Dzemo pitao, pa "glasao" protiv Dejtona.
Kazem ti da ja onu njegovu izjavu shvatam kao da nije ni pitan da odlucuje. A, i ako je pitan - da se nije bendao.
Covjek se "zali" da kao osnivac Sda nije ponio odgovornost nijedne (lose) odluke u kojoj je ucestvovala Sda.
Na kraju, i danas Sda kao stranka ima institucionalno uredjeno ono sto Dzemo spominje.
Član 128.
(Sastav Senata) (1) U SDA djeluje posebna organizacija članova SDA, pod nazivom Senat SDA, kao poseban oblik političkog djelovanja. (2) Članovi Senata SDA su osobe koje su osnivači SDA ili dugogodišnji članovi SDA koji su u proteklom periodu obavljali značajne dužnosti u SDA i/ili u organima vlasti u BiH, a koji uživaju visok status u društvu i poštovanje članova SDA. (3) Senat SDA broji 30 (trideset) članova. (4) Odluku o imenovanju predsjednika i članova Senata donosi Predsjednik SDA.
Član 129.
(Nadležnost Senata) Senat SDA učestvuje u svim raspravama o ključnim političkim pitanjima Bosne i Hercegovine, kao i o svim ključnim pitanjima SDA, formuliše pitanja, prijedloge i inicijative koji se mogu uputiti svim organima SDA, uključujući i Kongres.
P.S.
I ovo je sve nebitno. Bitno je ima li dokumenata o diplomiranju u udbi.