Ukrajina

kluz franjo

#182801 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Honda Rajvosa wrote: 07/09/2023 00:11 Pored pisanja gluposti ove ljubicaste i slicnih tipova, mislim da nam je promakla vazna cinjenica,a to je da se ukrajinci priblizavaju zavitne bazhannia i staromlinivki.

Neko je tvrdio da se oslobodjenjem staromlinivke stvaraju pretpostavke za marš prema mariupolju... Takodjer koliko se mogu sjetiti da je ovdje negdje blizu i vazn azeljeznicka tacka i da bi uzimanjem ovog mjesta i napretkom bila ugrozena citava zeljeznicka mreza.samim tim bi se urusila mreza prema tokmaku i ostalim mjestima istocno.
Začativka (47.484264899421746, 37.182540893554695) je 35 km udaljena od Staromlinivke, a Tokmak je još 20 km od Robotina.
Još je to daleko.
Dinamika napredovanja od Robotina prema Tokmaku su se ubrzala zadnjih 10-ak dana i ruska pojačanja linije ne pokazuju za sada nikakav značajniji efekat.
Držimo fige za ZSU.
Honda Rajvosa

#182802 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Nadamo se da ce zsu se poceti spustati prema tokmaku i da ce to sve malo brze ici. Ovamo prema staromlinivci nisu previse aktovni ali ovih dana i tu ima pomaka.
apsidejzi

#182803 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

jarobot wrote: 06/09/2023 20:24
ljubicasti limun wrote: 06/09/2023 20:15 prosli put kad sam ovdje pisala, bila sam sva za Ukrajinu, ostrascenost, slava Ukrajini i ti fazoni.

sto vise gledam njihove "izbjeglice" u Dalmaciji, ali i u Njemackoj, to vise sumnjam i u istinitost rata i opcenito njegovih razloga.

to su najneobicnije i najbogatije "izbjeglice". kupuju i iznajmljuju najskuplje nekretnine. nije im problem dati recimo 1000 eura za stan, ne pitaju za cijene. ili kupuju nekretnine i onda iste iznajmljuju domacem stanovnistvu. trebate vidjeti kako hrabri Ukrajinci brane svoju domovinu uzivajuci na dalmatinskim, posebice splitskim plazama. ili zabavljajuci se po nocnim klubovima i restoranima i svakodnevnim shoppinzima. napucane Ukrajinke voze bijesna auta dok su na njemackoj socijali...pitala sam jednog od njih kako je moguce da je uspio napustiti Ukrajinu s obzirom da je jos na snazi zabrana izlaska muskarcima. opsovao mi je majku.
arogantni su, sebicni, poput najezde skakavaca su u citavoj Europi (u Estoniji su primjerice isto tako izazvali egzodus domaceg stanovnistva iz Talinna jer si vise ne mogu priustiti cijene najme, no koje, ironicno, mogu ukrajinske "izbjeglice". neko ih je nazvao prevarantima s istoka, i njih i ruse. i sto ih vise promatram, to se vise slazem s tim. izgubili su podrsku medju europskim narodom (jer iste stvari kao u Hrv., Estoniji ili Njemackoj, rade i po Spaniji, Portugalu, Irskoj, Poljskoj.) sve su oni, ali su najmanje izbjeglice.

degutantno ih je gledati, citavu jednu brigadu vojno sposobnih muskaraca, kako se primjerice brckaju u moru dok im predsjednik izvodi predstave i grmi o patriotizmu i trazi pomoc na sve strane. zamislite da smo mi za vrijeme rata dosli u Minhen, iznajmili najskuplje stanove ili pokupovali nekretnine i onde te iznajmljivali Nijemcima i trazili njemacke guvernante i cictacice (sto traze po Dalmaciji, recimo), umjesto sto smo bili po kolektivnim centrima. Nijemci bi nas odrali.

zaista se cini kao umjetno kreiran rat, slicno onom filmu Wag the Dog, o fake ratu kako bi se skrenula paznja s neceg drugog. doduse, ovdje jesu ratne operacije, no ne iz razloga ukrajinske borbe za slobodu. cak sam pocela osjecati i simpatije prema Putinu jer je bio prisiljen napasti Ukrajinu i time upasti u klopku. no ne iskljucujem i mogucnost i da je Putin dio tala, cisto radi pokretanja desavanja u svijetu. kako je ono rekao Heraklit: Rat je otac svemu, svemu kralj. Jedne je iznio kao bogove, druge kao ljude, jedne načinio slobodnima, druge robovima.
ocito da je nekome bio potreban novac i reorganiziranje snaga i moci u svijetu. u cemu je najveci gubitnik trenutno Njemacka, al to je druga tema.
I tako veliš zabrinuta.
Dok se pojave ovi gmizavci sa šupljacima znaš da su Ukrainci dobro naguzili ruje.
Zabrinula se huda a usput provukla i da je na moru bila :lol:
Helios

#182804 Re: Ukrajina

Post by Helios »

apsidejzi wrote: 07/09/2023 00:55
jarobot wrote: 06/09/2023 20:24
I tako veliš zabrinuta.
Dok se pojave ovi gmizavci sa šupljacima znaš da su Ukrainci dobro naguzili ruje.
Zabrinula se huda a usput provukla i da je na moru bila :lol:
Moze biti da je zabrinuta I proruski orijentirana,ALI je u dosta toga upravu.To da se moze kakva simpatija pokazati prema putku i rusiji je degutantno i s tim se 1000% ne slažem.
Ali što se tiče ukrajinskih izbjeglica i njih kao naroda apsolutno se slažem da su isti rusi.I ja kao neko ko se skoro svaki dan susreće sa ukrajincima mogu potvrditi to da su bahati,aroganti,seljacine one ortodoksne,zene pogotovo.,, zatucani u pm,,misle da bi ih se svako trebao plasiti jer su oni sad na žalost po njih neki faktor u svijetu.
Ko ne vjeruje ,želim mu samo 20000 ukrajinaca u njegovom gradu,pa da se uvjeri sam.Volio bih eto da ih makar po 20k dodje u Sarajvo,TZ,ZE itd 😄😁😄
P.S
Liferovali bi ih u Bos.Krajinu kao i ove afgane i ostalu ekipu.
Samo da vam ponovim da navijam za UK ali realno.
Čitalac

#182805 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

@kluz franjo
Složio bih se, ključne prednosti Ukrajine su izuzetan civilni sektor i mediji i to je u agresiji posebno došlo do izražaja. Nekako je prošlo prilično nezapaženo, ali ne znam za sličan slučaj u nekoj napadnutoj zemlji: ukrajinska javnost je praktično prinudila ombudsmanku da podnese ostavku jer je u prvim sedmicama agresije, uz postojeće, izmišljala i nepostojeće zločine agresora. Obrazloženje je bilo da Ukrajina u svim segmentima mora biti bolja od Rusije te da su takve stvari svojstvene Moskvi pa samim tim i neprihvatljive. I to je osnovna nit koju njihovi aktivisti ističu od prvog dana: što smo kao društvo bolji od Rusije, to će se rat brže okončati u našu korist.

Po pitanju korupcije nisam toliki optimista, ali tu računam na ozbiljan pritisak Zapada. Problem Ukrajine je nedostatak sudskog epiloga. Korumpirani zvaničnik biće prozvan, biće čak i priveden i slike tog privođenja pojaviće se u medijima, ali će se sve uglavnom na tome i završiti i to je tako već decenijama. Rat je uz to otvorio potpuno nove prilike za korupciju, poput kupovine dijagnoza zarad oslobađanja od vojne obaveze. Ombudsman Dmitro Lubinec koji je po nalogu Zelenskog učestvovao u inspekciji vojnih komesarijata kaže da je nivo korupcije, čak i za ukrajinske prilike – „nezamisliv jer svi na ovome žele da zarade“. I tu je korupcija najkonkretnije ugrozila državu, Ukrajina sada ima priličan problem sa mobilizacijom, ali eto sada se širom zemlje postavljaju novi komesari, valjda nije kasno da se situacija popravi.

Ukrajina je, po mom mišljenju, rat dobila samim tim što je u Kijevu demokratski izabrana vlast, a ne nekakva Putinova marioneta i što je očuvala državu kao takvu. Hoće li taj trijumf biti potpun, odnosno hoće li ukrajinska vojska izaći na međunarodno priznate granice, to u ovom trenutku valjda niko zasigurno ne zna. Pred Ukrajinom je jako težak period, kako na spoljnom tako i na unutrašnjem planu. U nedostatku velikih i važnih pozitivnih dešavanja na frontu tenzije rastu, naglo se rasplamsavaju politički okršaji (iz Porošenkove Evropske solidarnosti danas Zelenskog porede sa Lukašenkom, a to je još koliko juče bilo nezamislivo u ratnom stanju), gomilaju se egzistencijalni problemi itd. Ali, kako su i pravda i Bog i nebesa na strani Ukrajine i kako su „obični Ukrajinci“ iskazali neopisivo herojstvo u ovih 560 dana agresije, nadam se potpunom porazu Moskve, a onda i nekoj bitno drugačijoj Ukrajini koju će voditi neki sasvim novi ljudi.
kluz franjo

#182806 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Čitalac wrote: 07/09/2023 01:39 @kluz franjo
Složio bih se, ključne prednosti Ukrajine su izuzetan civilni sektor i mediji i to je u agresiji posebno došlo do izražaja. Nekako je prošlo prilično nezapaženo, ali ne znam za sličan slučaj u nekoj napadnutoj zemlji: ukrajinska javnost je praktično prinudila ombudsmanku da podnese ostavku jer je u prvim sedmicama agresije, uz postojeće, izmišljala i nepostojeće zločine agresora. Obrazloženje je bilo da Ukrajina u svim segmentima mora biti bolja od Rusije te da su takve stvari svojstvene Moskvi pa samim tim i neprihvatljive. I to je osnovna nit koju njihovi aktivisti ističu od prvog dana: što smo kao društvo bolji od Rusije, to će se rat brže okončati u našu korist.

Po pitanju korupcije nisam toliki optimista, ali tu računam na ozbiljan pritisak Zapada. Problem Ukrajine je nedostatak sudskog epiloga. Korumpirani zvaničnik biće prozvan, biće čak i priveden i slike tog privođenja pojaviće se u medijima, ali će se sve uglavnom na tome i završiti i to je tako već decenijama. Rat je uz to otvorio potpuno nove prilike za korupciju, poput kupovine dijagnoza zarad oslobađanja od vojne obaveze. Ombudsman Dmitro Lubinec koji je po nalogu Zelenskog učestvovao u inspekciji vojnih komesarijata kaže da je nivo korupcije, čak i za ukrajinske prilike – „nezamisliv jer svi na ovome žele da zarade“. I tu je korupcija najkonkretnije ugrozila državu, Ukrajina sada ima priličan problem sa mobilizacijom, ali eto sada se širom zemlje postavljaju novi komesari, valjda nije kasno da se situacija popravi.

Ukrajina je, po mom mišljenju, rat dobila samim tim što je u Kijevu demokratski izabrana vlast, a ne nekakva Putinova marioneta i što je očuvala državu kao takvu. Hoće li taj trijumf biti potpun, odnosno hoće li ukrajinska vojska izaći na međunarodno priznate granice, to u ovom trenutku valjda niko zasigurno ne zna. Pred Ukrajinom je jako težak period, kako na spoljnom tako i na unutrašnjem planu. U nedostatku velikih i važnih pozitivnih dešavanja na frontu tenzije rastu, naglo se rasplamsavaju politički okršaji (iz Porošenkove Evropske solidarnosti danas Zelenskog porede sa Lukašenkom, a to je još koliko juče bilo nezamislivo u ratnom stanju), gomilaju se egzistencijalni problemi itd. Ali, kako su i pravda i Bog i nebesa na strani Ukrajine i kako su „obični Ukrajinci“ iskazali neopisivo herojstvo u ovih 560 dana agresije, nadam se potpunom porazu Moskve, a onda i nekoj bitno drugačijoj Ukrajini koju će voditi neki sasvim novi ljudi.
Hvala na odgovoru.
Drago mi je što se slažemo o ocjeni o snazi civilnog sektora i uticaju i slobodi medija u Ukrajini.
Drago mi je i što si naveo primjer regrutacijskih centara.
U sred agresije i neposredne ratne opasnosti predsjednik nalaže specijalnu inspekciju od strane državne institucije, te nakon katastrofalnog nalaza iste otpušta SVE rukovodioce regionalnih centara regrutacije i neposredno nakon toga predlaže zakon kojim se ratno profiterstvo i povezana korupcija treba izjednačiti za izdajom države.
Ne znam... meni je to golemo.
I poznato mi je nezadovoljstvo običnih ljudi tamo zakonodavnim i pravosudnim sistemom, pa naravno i usko-političkim trvenjima.
U kontekstu polazne tačke (Ukrajina prije 18 mjeseci) mi se čini da prave pozitivne korake ne samo u vojnom smislu.
Iz perspektive Rusije, ona je ovaj rat davno izgubila, bez obzira na konačnu liniju fronta (linija 24.02.). Nadam se da će u svakom, pa i u teritorijalnom smislu biti i poražena (granica 1991.).
Ukrajini želim da pobjedi. Minimalno teritorijalno, ali i društveno. A impresioniran sam njihovom željom i voljom.
Pozdrav
zilog

#182807 Re: Ukrajina

Post by zilog »

ljubicasti limun wrote: 06/09/2023 20:15
Spoiler
Show
prosli put kad sam ovdje pisala, bila sam sva za Ukrajinu, ostrascenost, slava Ukrajini i ti fazoni.

sto vise gledam njihove "izbjeglice" u Dalmaciji, ali i u Njemackoj, to vise sumnjam i u istinitost rata i opcenito njegovih razloga.

to su najneobicnije i najbogatije "izbjeglice". kupuju i iznajmljuju najskuplje nekretnine. nije im problem dati recimo 1000 eura za stan, ne pitaju za cijene. ili kupuju nekretnine i onda iste iznajmljuju domacem stanovnistvu. trebate vidjeti kako hrabri Ukrajinci brane svoju domovinu uzivajuci na dalmatinskim, posebice splitskim plazama. ili zabavljajuci se po nocnim klubovima i restoranima i svakodnevnim shoppinzima. napucane Ukrajinke voze bijesna auta dok su na njemackoj socijali...pitala sam jednog od njih kako je moguce da je uspio napustiti Ukrajinu s obzirom da je jos na snazi zabrana izlaska muskarcima. opsovao mi je majku.
arogantni su, sebicni, poput najezde skakavaca su u citavoj Europi (u Estoniji su primjerice isto tako izazvali egzodus domaceg stanovnistva iz Talinna jer si vise ne mogu priustiti cijene najme, no koje, ironicno, mogu ukrajinske "izbjeglice". neko ih je nazvao prevarantima s istoka, i njih i ruse. i sto ih vise promatram, to se vise slazem s tim. izgubili su podrsku medju europskim narodom (jer iste stvari kao u Hrv., Estoniji ili Njemackoj, rade i po Spaniji, Portugalu, Irskoj, Poljskoj.) sve su oni, ali su najmanje izbjeglice.

degutantno ih je gledati, citavu jednu brigadu vojno sposobnih muskaraca, kako se primjerice brckaju u moru dok im predsjednik izvodi predstave i grmi o patriotizmu i trazi pomoc na sve strane. zamislite da smo mi za vrijeme rata dosli u Minhen, iznajmili najskuplje stanove ili pokupovali nekretnine i onde te iznajmljivali Nijemcima i trazili njemacke guvernante i cictacice (sto traze po Dalmaciji, recimo), umjesto sto smo bili po kolektivnim centrima. Nijemci bi nas odrali.

zaista se cini kao umjetno kreiran rat, slicno onom filmu Wag the Dog, o fake ratu kako bi se skrenula paznja s neceg drugog. doduse, ovdje jesu ratne operacije, no ne iz razloga ukrajinske borbe za slobodu.
cak sam pocela osjecati i simpatije prema Putinu jer je bio prisiljen napasti Ukrajinu
Spoiler
Show
i time upasti u klopku. no ne iskljucujem i mogucnost i da je Putin dio tala, cisto radi pokretanja desavanja u svijetu. kako je ono rekao Heraklit: Rat je otac svemu, svemu kralj. Jedne je iznio kao bogove, druge kao ljude, jedne načinio slobodnima, druge robovima.
ocito da je nekome bio potreban novac i reorganiziranje snaga i moci u svijetu. u cemu je najveci gubitnik trenutno Njemacka, al to je druga tema.
Umotano u ostatak papazjanije od posta, posebno mjesto zauzima ovaj moralni sunovrat.

Jesi li to prisiljen/a da se ovako sramotis? Postoji li opravdanje, ili makar objasnjenje, dostojno ljudskog bica, da neko pise ovakve lazi? :roll:
Awakened

#182808 Re: Ukrajina

Post by Awakened »

ljubicasti limun wrote: 06/09/2023 20:15 prosli put kad sam ovdje pisala, bila sam sva za Ukrajinu, ostrascenost, slava Ukrajini i ti fazoni.

zaista se cini kao umjetno kreiran rat, slicno onom filmu Wag the Dog, o fake ratu kako bi se skrenula paznja s neceg drugog. doduse, ovdje jesu ratne operacije, no ne iz razloga ukrajinske borbe za slobodu. cak sam pocela osjecati i simpatije prema Putinu jer je bio prisiljen napasti Ukrajinu i time upasti u klopku. no ne iskljucujem i mogucnost i da je Putin dio tala, cisto radi pokretanja desavanja u svijetu. kako je ono rekao Heraklit: Rat je otac svemu, svemu kralj. Jedne je iznio kao bogove, druge kao ljude, jedne načinio slobodnima, druge robovima.
Bjez' ba...u kakvim ti krugovima obitavas pa mislis da ova prica moze proci? Tacno mi nesto sad zao Rusa. :lol:
karanana

#182809 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Jedno je imat nesto protiv tih pobjegulja i lopina ali je to perfidan prelaz na zadnji pragraf i pravdanje agresije uz razne teorije zavjere.
BiBi911

#182810 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

ljubicasti limun wrote: 06/09/2023 22:31
BiBi911 wrote: 06/09/2023 22:00
Ne znam koliko si ljeta stara ali sjeti se 92-95 I koliko je iz Bosne I Hrvatske radno nesposobnih otislo u DE I sta su tamo tada radili. Imena tih ces lahko naći. To je od 3-4 miliona ljudi sada skontaj Ukraina ima 40miliona stanovnika.
Tu gdje ja radim ima par Ukrainaca I normala ljudi, kazu nije im do rata I pobjegli. Ali 100 muskaraca Ima 200 sisa tak da
jeste, ali oni nisu unajmili i pokupovali pola minhenskih nekretnina niti su dolazili bijesnim autima i trazili njemacke cistacice. osim ako su bili kriminalci.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#182811 Re: Ukrajina

Post by Velkoski »

a šta ćemo sa 5G antenama?
emirolini

#182812 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Ma ne smijemo nista reci, slusaju nas preko cipova sto su nam ugradili u Covid vakcine.

Cuj zali Putina jer je morao napasti Ukrajinu, stjeran u cosak pa bombarduje djecu, pijace i stambene zgrade? Poslao tenkove na gradove i ravna cijele stambene blokove i naselja?

Samo ga cetalj moze zaliti, i to zali ga jer gubi.

Neka, nije ovo nista kako ce Rusisticko fasisticki cetalji da popuse, eto Rublje opet u slobodnom padu poslije kratke infuzije ali sada ce uz pomoc te infuzije da jos vise potone. Rusija ce se raspasti uz jos gore i krvavije ratove nego sto su bili u Jugoslaviji.
sumirprimus

#182813 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Gori centrala
sumirprimus

#182814 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

CrveniKuk

#182815 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

SanskiBiser

#182816 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Spoiler
Show

Tvoj zivot je kao zatvor, moras pobjeci iz njega :D

Point.

#182817 Re: Ukrajina

Post by Point. »

ljubicasti limun wrote: 06/09/2023 22:27
laserShow wrote: 06/09/2023 21:52 ljubicasta je tipa harp nam donese kisu, usmjerena energija pravi pozare. To nije relevantno za temu, posebno kada pocnu s gusterskim pricama, putin je morao da udje u rat. Jeste kao i hitler.

Sto se tice kritike za minkensku brigadu, ista je opravdana i ne moze se ignorisati. Pokazuje slabosti Ukrajine da se nosi s korupcijom, te da je ona neizostavna. Prema takvim stvarima se MORA biti kritican.
Hitler primjerice jeste morao otvoriti istocni front i napasti Rusiju. bilo je ili napadni ili budi napadnut. sad je Putin vjv. bio u istoj situaciji.
Ko je imao nijet da napadne Putina pa on jadan morao napasti prvi?
Excel2

#182818 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Ne mogu da razumijem da ste uopce procitali njen post a ne jos da tri stranice komentiramo ovo smece.
Dope_Man

#182819 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

Svako malo se pojavi novi ruski trol i ljudi se nakace.. nije realno :run:
lajkujMe

#182820 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#182821 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

kluz franjo wrote: 07/09/2023 00:10 Uteče im Ka-52 "za dlaku"...
https://twitter.com/Osinttechnical/stat ... 2549106748
Ne može on njemu pric od strujanja zraka, oduvalo bi ga kilometar.
Honda Rajvosa

#182822 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Dnevna doza bubova

zigzag

#182823 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

lajkujMe wrote: 07/09/2023 08:06
Ovo kad vidiš, vidiš rat generacija.

Zelenski, Budanov protiv Putina i ŠAIGU!! I Gerasimova
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#182824 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

kažu rutalji da je 5g američko zlo
Seyfo

#182825 Re: Ukrajina

Post by Seyfo »

Loše limun,skroz loše. Probaj ponovo,malo perfidnije,možda se primi.
Post Reply