INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#14126 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laserShow »

citroen xm wrote: 03/09/2023 19:35
NecuVise wrote: 03/09/2023 14:19 Vidi se da nikad ništa posijali niste. Otiđi na sela pa pitaj kako im je rodilo ove godine pa da onda pričamo o cijeni i pljačkanju.
Nemoj mi molim te seljačke demagogije. Što se mene tiče, na taj način, ne moraju ni ti što siju nikada više ništa posijati.

Sijali smo itekako, i sada bih da imam blizu adekvatnu zemlju za sijanje. Ovo što danas rade, ma ko oni bili je čista pljačka.

Neću kupiti paradajz u avgustu po 4,5 KM taman ga nikada ne pojeo i taman taj što ga sije 100 znojeva prolijevo.
Nije problem seljacka demagogija. Ne moras ti uzeti, vecinom se i sere po domacem jer je skuplje. To sto je vecinom kvalitetnije, nazalost ne igra nikakvu ulogu, bolje uvozno plasticno.

No ono sto je problem, sto sam evo gore u komentaru i naveo, to sto je godina losa ZA MENE, koji ne prodajem dalje, osjetit ces i ti, jer sada dobijas jos jednog "konkurenta" koji mora kupiti krompir, a do sada to nije radio. Povecanjem potraznje, doci ce do povecanja i cijene.
banjaluka078

#14127 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by banjaluka078 »

laserShow wrote: 04/09/2023 11:24
pepeljara wrote: 03/09/2023 19:17 Koliko sam cuo od poznanika koji uzgajaju svoje, nikad bolja godina nije bila.
sta uzgajaju? Znaci ove godine totalno lose, pardajz, paprike, krastavci. Ostalo se nisam zanimao manje jedem.. Znam da ce se krompir prvi put u X godina morati kupovati ove godine, jer je los.
banjaluka078 wrote: 04/09/2023 11:22 U po' Glamoča juče krompir 2 KM, štand pored puta, ni troška prevoza ni poreza ni troška računovođe... I još je jako loš.
Biti ce i vise od te 2KM.
Godina je užasna, vidim po mojoj bašti i voćkama, a i kod komšija...ovakvu godinu ne pamtimo.
dječak sa šibicama

#14128 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Da se mi ne lazemo, mi domace proizvodnje imamo sve manje i zbog ministara poljoprivrede koji niti znaju svoj posao niti se trude a bili su i notorni kriminalci Lijanovici, ali takodje i zbog jedne drustvene pojave koju ne znam imenovati a ogleda se u tome da je sve manje seljaka, sve vise zapustenih livada, nece niko da zasuce rukave, svi gledaju da se docepaju kakve carsije i nekog posla za 600-700 maraka po mogucstvu da daidza pogura u minstarstvo ovo ili ono, opcinu, ako je pravilno rasporedjen.

Ovdje je bum samo kad saznaju da mogu posaditi 2000 malina i zaraditi 20000 maraka godisnje, ili smilja, ili cega god. Samo brza laka zarada, sto se uglavnom ispostavi kao ubleha.

Pusta polja su nezasadjena, seljaci kmece nema bolan poticaja drzava nece nista duradi, kad dobiju poticaje kupe traktor koji im ne treba jer imaju stari "ali ovaj klimatiziran". Ukratko kriminogen mozak, a takav prodaje paradajz za 4 marke. I lubenicu za 3.

Nemam nista protiv domaceg paradajza koji kosta 4 marke, i kupujem ga, ali zna se na sta mislim da opet ne objasnjavam.
swanfilter

#14129 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by swanfilter »

dječak sa šibicama wrote: 04/09/2023 11:22 A gle, pcele se uglavnom hrane na livadama, bagremu, a tu susa ne utice ni priblizno kao na poljoprivrednim poljima. Kisa ok, moze sjebati behar, ali sunce i susa ne sigurno. Livada radja ovako i onako.

Jeftin im je alibi, oprostite. Uostalom, kako rekoh, svake godine oni vrte tu pricu.
Zaboravljas na cinjenicu da se ogromno travnatih povrsina pokosi dva puta proljece-jesen. Mnogo manje travnatih povrsina je uopsteno.

Kao sto sam rekao, krhak sistem koji je dodatno narusen raznim faktorima ...
dječak sa šibicama

#14130 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Pa dobro ali livadski med je sumski livadski med, te livade niko ne kosi, pcelari bi trebali ispasu raditi i pcele drzati na takvim lokacijama. Bar koliko se ja razumijem.
laserShow

#14131 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laserShow »

dječak sa šibicama wrote: 04/09/2023 11:32 Pusta polja su nezasadjena, seljaci kmece nema bolan poticaja drzava nece nista duradi, kad dobiju poticaje kupe traktor koji im ne treba jer imaju stari "ali ovaj klimatiziran". Ukratko kriminogen mozak, a takav prodaje paradajz za 4 marke. I lubenicu za 3.
Kao sto u svemu imas ljudskog sljama,tako i u poljoprivredi, ne treba generalizovati. Ja sam licno razmisljao o investiciji u jednom gradu, koji ima toliko poljoprivrednog potencijala, ali kada se stavi sve na papir, nije moguce biti u plustu. Prvo, nije moguce biti u plusu jer drzava ne ulaze u poljoprivredu. I ono malo sto ulaze je nesistemski i bez dugorocnog planiranja. Evo, za koji plan ti znas za narednih 10 godina, koji ja kao potencijalni investitor mogu pogledati i na njega se osloniti?

Druga stvar je svijest gradjana ove drzave. Ja da prodajem krompir po 3KM, ekstra kvalitete, dobio bi odgovor skupo, ima u konzumu za marku ipo. Ne ulazeci u kvalitet, porijeklo i sta sve ne, ok, jasno hoces jeftinije. No dugorocno ce i taj krompir iz marketa doci na cijenu "domaceg kvalitetnog" pa ce se placati.

Ne, nije do seljaka. Problem je sto nema sistemske podrske, plana i programa, pa onda i svijesti obicnog covjeka. Sto se tice brze zarade na malinama, smiljama etc, to ne postoji, jer uvijek veliki to poklope.

Eto i te maline, nije bilo plana i programa i sada je propalo. Malih prozivodjaca nema, veliki poklopili sve.
swanfilter

#14132 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by swanfilter »

dječak sa šibicama wrote: 04/09/2023 11:36 Pa dobro ali livadski med je sumski livadski med, te livade niko ne kosi, pcelari bi trebali ispasu raditi i pcele drzati na takvim lokacijama. Bar koliko se ja razumijem.
Jeste, kada bi pcela imala radijus kretanja desetine kilometara i kapacitet da ne lupam koliko jer sam ne znam. A, radnju treba ponoviti nekoliko puta na dan.

Molimo mi boga da ih imamo uopste. Znamo sta se desava u nedostatku istih ...

Da znam postaviti slike pa da vidis kako je medo razbucao covjeku kosnice. Otislo sve u tri pm. Mada nema veze sa ovom pricom ...
NecuVise

#14133 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NecuVise »

laserShow wrote: 04/09/2023 11:41
dječak sa šibicama wrote: 04/09/2023 11:32 Pusta polja su nezasadjena, seljaci kmece nema bolan poticaja drzava nece nista duradi, kad dobiju poticaje kupe traktor koji im ne treba jer imaju stari "ali ovaj klimatiziran". Ukratko kriminogen mozak, a takav prodaje paradajz za 4 marke. I lubenicu za 3.
Kao sto u svemu imas ljudskog sljama,tako i u poljoprivredi, ne treba generalizovati. Ja sam licno razmisljao o investiciji u jednom gradu, koji ima toliko poljoprivrednog potencijala, ali kada se stavi sve na papir, nije moguce biti u plustu. Prvo, nije moguce biti u plusu jer drzava ne ulaze u poljoprivredu. I ono malo sto ulaze je nesistemski i bez dugorocnog planiranja. Evo, za koji plan ti znas za narednih 10 godina, koji ja kao potencijalni investitor mogu pogledati i na njega se osloniti?

Druga stvar je svijest gradjana ove drzave. Ja da prodajem krompir po 3KM, ekstra kvalitete, dobio bi odgovor skupo, ima u konzumu za marku ipo. Ne ulazeci u kvalitet, porijeklo i sta sve ne, ok, jasno hoces jeftinije. No dugorocno ce i taj krompir iz marketa doci na cijenu "domaceg kvalitetnog" pa ce se placati.

Ne, nije do seljaka. Problem je sto nema sistemske podrske, plana i programa, pa onda i svijesti obicnog covjeka. Sto se tice brze zarade na malinama, smiljama etc, to ne postoji, jer uvijek veliki to poklope.

Eto i te maline, nije bilo plana i programa i sada je propalo. Malih prozivodjaca nema, veliki poklopili sve.
Problem je i naći pouzdanog seljaka da radi sve po ps pa da mu vrijedi platiti. Ima dosta fušerenja i podvaljivanja. Plus je to sve mala proizvodnja da možeš kupiti. Ja srećom imam od koga, ali vjerujem da je masa ljudi po urbanim sredinama koja ne mogu tako.

swanfilter wrote: 04/09/2023 11:45
dječak sa šibicama wrote: 04/09/2023 11:36 Pa dobro ali livadski med je sumski livadski med, te livade niko ne kosi, pcelari bi trebali ispasu raditi i pcele drzati na takvim lokacijama. Bar koliko se ja razumijem.
Jeste, kada bi pcela imala radijus kretanja desetine kilometara i kapacitet da ne lupam koliko jer sam ne znam. A, radnju treba ponoviti nekoliko puta na dan.

Molimo mi boga da ih imamo uopste. Znamo sta se desava u nedostatku istih ...

Da znam postaviti slike pa da vidis kako je medo razbucao covjeku kosnice. Otislo sve u tri pm. Mada nema veze sa ovom pricom ...
Ako misliš na oprasivanje pčele medarice su zanemarive za oprašivanje, problem je nestanak divljih pčela koje su neuporedivo efikasnije.
made_in_sarajevo

#14134 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by made_in_sarajevo »

jebes mu mater neki dan se vozim zagreb-ljubljana i samo sto sam vidio je kukurz i trava. dodjem kod nas, upalim radio "poljoprivrednici kukaju, vruce je, poljoprivrednici kukaju hladno je, poljoprivrednici kukaju kisa je..." kod nas kriza vazda, kod njih samo trava i kukuruz i mjera im. bit ce da oni nemaju pojma, pogotovo slovenci, nije do nas garant
laserShow

#14135 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laserShow »

made_in_sarajevo wrote: 04/09/2023 13:48 kod nas kriza vazda, kod njih samo trava i kukuruz i mjera im. bit ce da oni nemaju pojma, pogotovo slovenci, nije do nas garant
Evo iz 2017. Ako neko moze da nadje novije podatke, sigurno su sada 20x manji
“Kada su u pitanju izdvajanja za poljoprivredu, podrška po hektaru korištene poljoprivredne površine iznosi 23 evra u Albaniji, gdje je i najniža, zatim 40 evra u BiH, 72 evra Kosovo, 79 Crna Gora, 92 Srbija, 190 Makedonija i Hrvatska 380 evra. U zemljama EU – 27 ta izdvajanja su oko 480 evra po hektaru”, stoji u podacima spomenute uporedne analize.
https://www.capital.ba/podsticaji-u-bih ... nego-u-eu/
Dozer

#14136 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Nemojte zaboraviti megalomanski mentalitet domacih trgovaca.

Svi smo svjedoci divljanja cijena svega i svacega s pocetkom ljetne sezone. 2 su osnovna razloga, i nemaju nikakve veze sa stvarnom inflacijom:
1. Ocekivani dolazak turista, vecinom arapa, i
2. Ocekivani dolazak dijaspore.

Licno poznajem ljude koji su u junu ciljano digli sve cijene u svojim radnjama, sto prehrambenim, sto tekstilnim, za 50 pa do 200%. Ima ih koji su i to prekucali.
Ako znamo da su npr. na tekstilu trgovacke marze inace 200 do 500%, a najcesce su ove najvise, s ovim dodatnim podizanjem cijena u sezoni te marze su dobacivale i dobacuju i do 1000%. Znam da mnogima ovo izgleda nevjerovatno i da ce sad krenuti cijela tarapana i pametologija, ali ovo vam jeste ovako.
I isto je kako za brendiranu, tako i za nebrendiranu robu, pri cemu brendirana roba podlijeze famoznim "preporucenim cijenama" po ugovorima, a te "preporucene cijene" su uvijek 700 do 1000% vise od stvarnih proizvodnih. To se pravda "zastitom brenda".

Identicne stvari se desavaju i s prehrambenim i higijenskim proizvodima. Pa higijena je kod nas skuplja za 30-60% nego u EU, za iste proizvode. A kvalitet je daleko ispod onog u EU, jer EU ima kontrolu i standarde, a kod nas toga nema, tako da se nama uvijek salje sve kao za trece zemlje, s proizvodnih linija namijenjenih upravo za nas. I ovo zna svako ko je ikad kupio nesto isto u EU i u BiH.

Kod nas je lanac "namirivaca" ogroman, a stvarne proizvodne i nabavne cijene se kriju k'o zmija noge. Dovoljno je samo da se pogledaju otkupne cijene bilo cega, a onda uporede s krajnjim prodajnim, pa da se shvati koliko je tu marzi i troskova uracunato.

Uglavnom, svi mi zivimo u prenapuhanom ekonomskom balonu koji i dalje raste, cijeli svijet, i samo je pitanje vremena kada ce eksplodirati i odvesti nas sve u novu recesiju, a vrlo moguce i tesku depresiju (ne mentalnu, nego ekonomsku).
BiH nije izuzeta iz toga, a Srajevo je vrlo specificno jer se ovdje bukvalno otima. Isti proizvod u Sarajevu je cesto duplo skuplji nego negdje drugo, npr. u Doboju, ili Zenici, ili Vakufu, itd. Zasto? Kad se pogleda proizvodjac i/ili uvoznik, isti je.
Samim tim je jasno da se ovdje uzima golemi extra profit na svemu, a sve je manje i manje onih koji to mogu pratiti.
n+1

#14137 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

Od marže na prehrambenim artiklima do propasti svijeta, u jednom postu.
Hakiz

#14138 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Dozer wrote: 04/09/2023 14:05 Nemojte zaboraviti megalomanski mentalitet domacih trgovaca.

Svi smo svjedoci divljanja cijena svega i svacega s pocetkom ljetne sezone. 2 su osnovna razloga, i nemaju nikakve veze sa stvarnom inflacijom:
1. Ocekivani dolazak turista, vecinom arapa, i
2. Ocekivani dolazak dijaspore.

Licno poznajem ljude koji su u junu ciljano digli sve cijene u svojim radnjama, sto prehrambenim, sto tekstilnim, za 50 pa do 200%. Ima ih koji su i to prekucali.
Ako znamo da su npr. na tekstilu trgovacke marze inace 200 do 500%, a najcesce su ove najvise, s ovim dodatnim podizanjem cijena u sezoni te marze su dobacivale i dobacuju i do 1000%. Znam da mnogima ovo izgleda nevjerovatno i da ce sad krenuti cijela tarapana i pametologija, ali ovo vma jeste ovako.
I isto je kako za brendiranu, tako i za nebrendiranu robu, pri cemu brendirana roba podlijeze famoznim "preporucenim cijenama" po ugovorima, a te "preporucene cijene" su uvijek 700 do 1000% vise od stvarnih proizvodnih.

Identicne stvari se desavaju i s prehrambenim i higijenskim proizvodima. Pa higijena je kod nas skuplja za 30-60% nego u EU, za iste proizvode. A kvalitet je daleko ispod onog u EU, jer EU ima kontrolu i standarde, a kod nas toga nema, tak oda se nama uvijek salje sve kao za trece zemlje, s proizvodnih linija namijenjenih upravo za nas. I ovo zna svako ko je ikad kupio nesto isto u EU i u BiH.

Kod nas je lanac "namirivaca" ogroman, a stvarne proizvodne i nabavne cijene se kriju k'o zmija noge. Dovoljno je samo da se pogledaju otkupne cijene bilo cega, a onda uporede s krajnjim prodajnim, pa da se shvati koliko je tu marzi i troskova uracunato.

Uglavnom, svi mi zivimo u prenapuhanom ekonomskom balonu koji i dalje raste, cijeli svijet, i samo je pitanje vremena kada ce eksplodirati i odvesti nas sve u novu recesiju, a vrlo moguce i tesku depresiju (ne mentalnu, nego ekonomsku).
BiH nije izuzeta iz toga, a Srajevo je vrlo specificno jer se ovdje bukvalno otima. Isti proizvod u Sarajevu je cesto duplo skuplji nego negdje drugo, npr. u Doboju, ili Zenici, ili Vakufu, itd. Zasto? Kad se pogleda proizvodjac i/ili uvoznik, isti je.
Samim tim je jasno da se ovdje uzima golemi extra profit na svemu, a sve je manje i manje onih koji to mogu pratiti.
Kada možeš kupiti ono šta drugi ne mogu, "veći" si od njih.

Zato će se kupovati, bez obzira na otimanje. Šta smeta što ću nešta platiti 3, 5, 10x više ako će mi to omogićiti da kažem za drugog "vidi jade".

Sav koncept brenda, ekskluzive, na tome počiva, na potrebi da si bolji, moćniji, važniji od drugih, naročito mase, plebsa, raje, rulje.
shape of despair

#14139 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by shape of despair »

Dozer sve je to tako ali je to opšte poznato.
Imam prijateljicu koja radi na prodaji pozivanjem telefonskog broja, i godinama to radi, i ona kaže ovako: prodajem jastuk za 70KM koji mi nabavljamo za 5KM ili ako kupac kupi tamo nešto dobiva jastuk gratis, za kupca je to gratis 70KM za firmu "izgubljenih" 5KM.
Ja samo prokomentarišem sa ženom kad vidimo npr. pretis lonac na sniženju(naupade mi pretis odnekud) koji je bio 200 a sad je po velikoj mega hit akciji samo do isteka zaliha, ostalo još 5 na stanju..... 70KM. Kolika mu je nabavna cijena pa se isplati i ovih 70.
Ali šta sad čovjek može, pisati na forumu stranice i stranice ili jednostavno razguliti odavdje.
Dozer

#14140 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

n+1 wrote: 04/09/2023 14:10 Od marže na prehrambenim artiklima do propasti svijeta, u jednom postu.
Sve je to vezano, isti mehanizam i princip. Mnogi u BiH nisu u stanju kupiti nove cipele svake godine, pa ni svake dvije, jer ne mogu da stignu hranu, rezije i higijenu.
Hakiz

#14141 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

shape of despair wrote: 04/09/2023 14:14 Dozer sve je to tako ali je to opšte poznato.
Imam prijateljicu koja radi na prodaji pozivanjem telefonskog broja, i godinama to radi, i ona kaže ovako: prodajem jastuk za 70KM koji mi nabavljamo za 5KM ili ako kupac kupi tamo nešto dobiva jastuk gratis, za kupca je to gratis 70KM za firmu "izgubljenih" 5KM.
Ja samo prokomentarišem sa ženom kad vidimo npr. pretis lonac na sniženju(naupade mi pretis odnekud) koji je bio 200 a sad je po velikoj mega hit akciji samo do isteka zaliha, ostalo još 5 na stanju..... 70KM. Kolika mu je nabavna cijena pa se isplati i ovih 70.
Ali šta sad čovjek može, pisati na forumu stranice i stranice ili jednostavno razguliti odavdje.
I vani ti je isto.
Dozer

#14142 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

shape of despair wrote: 04/09/2023 14:14 Dozer sve je to tako ali je to opšte poznato.
Mnogi rade upravo ovo drugo. Nazalost, ali tako je. I neka rade.

A ovdje ce se na kraju desiti novi horor, to garantujem zivotom, a sve ovo ce biti samo inicijalna kapisla koju, opet nazalost, vecina nece kontati kao sto ne konta ni sada.
Ozimician

#14143 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Gdje raguliti, a da nije tako?
Dozer

#14144 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Ozimician wrote: 04/09/2023 14:19
Gdje god hoces u civilizaciju i uredjene sisteme. Ja, npr., odem u Italiju i tamo vidim koliko nas ovdje kolju s cijenama npr. higijene. Slicno je i u Austriji, Grckoj, Njemackoj. Takodjer je isto i s hranom u marketima.
Ozimician

#14145 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Dozer wrote: 04/09/2023 14:22

Gdje god hoces u civilizaciju i uredjene sisteme. Ja, npr., odem u Italiju i tamo vidim koliko nas ovdje kolju s cijenama npr. higijene. Slicno je i u Austriji, Grckoj, Njemackoj. Takodjer je isto i s hranom u marketima.
Ja sam u Njemackoj, zato i pitam.

Jos je Njemacka vrh vrhova u odnosu na sve te zemlje koje si pobrojao.
Hakiz

#14146 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Svugdje je isto.

Samo što kada imaš dovoljno da sebi priuštiš šta ti treba, ne razmišljaš o tome da li nešta plaćaš 5, 10x ekstraprofita prodavcu.

Kada nemaš, tek tada o tome razmišljaš.

A vani ćeš to da možeš priuštiti lakše ostvariti nego ovdje.
Dozer

#14147 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Ozimician wrote: 04/09/2023 14:23
Dozer wrote: 04/09/2023 14:22
Ja sam u Njemackoj, zato i pitam.

Jos je Njemacka vrh vrhova u odnosu na sve te zemlje koje si pobrojao.
Onda treba da dodjes malo ovamo, i vidis sta je i kako je, pa uporedi. Ove i prosle godine je i dijaspora kukala kakve su nam cijene :D
Ozimician

#14148 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 04/09/2023 14:25

Svugdje je isto.

Samo što kada imaš dovoljno da sebi priuštiš šta ti treba, ne razmišljaš o tome da li nešta plaćaš 5, 10x ekstraprofita prodavcu.

Tako je, manje gledas - jer vise imas, a ne zato jer je jeftinije.
Hakiz

#14149 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Svaki put kada neko od nas kaže "Još i toga da se odreknem, ne pada mi na pamet", treba dići cijene barem 20%.
Dozer

#14150 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Hakiz wrote: 04/09/2023 14:25

Svugdje je isto.

Ovo je, nazalost, tacno. Ja recimo imam, ne zalim se, ali je suludo. Vidim oko sebe masu ljudi koji nemaju i koji se zapravo pate i prezivljavaju.
Post Reply