Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Osmi Socrates

#10601 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

sehohari wrote: 02/09/2023 23:08
Osmi Socrates wrote: 02/09/2023 23:04 Kada dobijaš drugo (treće, četvrto) državljanstvo, ne traže ti pasoš kao dokaz o drugim državljanstvima, nego uvjerenje o državljanstvu.

Ne znam šta bi se desilo da slažeš da nemaš drugo državljanstvo.
Kada dobijaš treće, možda možeš slagati da imaš samo jedno.

Ali za drugo?
Pa na osnovu kojeg državljanstva boraviš u toj zemlji ako nemaš neko drugo državljanstvo?
U Kanadi se svakako ne isplati lagati. Kanada nema nikakvih problema da osoba ima i druge pasoše, sve dok ima državljanstvo te zemlje koja je izdala pasoš.

Što se ovog drugog pitanja tiče, Kanada prima izbjeglice iz raznih dijelova svijeta, i moguće je da neki od tih osoba nemaju nijednog državljanstva.
moimoi

#10602 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 02/09/2023 23:10
moimoi wrote: 02/09/2023 23:06
Pasosi se svi vide. Sa tim stvarima se nije zajebavati. Kazem samo da nasa licna apsolutno nigdje ne pije vode sem kod nas. Ne mozes sa njom nista. Ne mozes putovati, otvoriti bankovni racun.. nix
Može biti, mada se ja svakako ne bih igrao s tim, sutra neka se sazna (a nikad ne znaš ko to može javiti ili kome može izletiti), u ozbiljnim si problemima.
Kazem samo da svabu niti bilo koga drugog ne zanima nasa licna. Bitno im je da imas samo jedan pasos. A nasa licna im je na nivou clanske u biblioteci.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#10603 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 02/09/2023 23:13
sehohari wrote: 02/09/2023 23:10

Može biti, mada se ja svakako ne bih igrao s tim, sutra neka se sazna (a nikad ne znaš ko to može javiti ili kome može izletiti), u ozbiljnim si problemima.
Kazem samo da svabu niti bilo koga drugog ne zanima nasa licna. Bitno im je da imas samo jedan pasos. A nasa licna im je na nivou clanske u biblioteci.
Zato što nemaju pojma kako bh. lična izgleda.
PreWiBa

#10604 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Osmi Socrates wrote: 02/09/2023 23:12
sehohari wrote: 02/09/2023 23:08

Kada dobijaš treće, možda možeš slagati da imaš samo jedno.

Ali za drugo?
Pa na osnovu kojeg državljanstva boraviš u toj zemlji ako nemaš neko drugo državljanstvo?
U Kanadi se svakako ne isplati lagati. Kanada nema nikakvih problema da osoba ima i druge pasoše, sve dok ima državljanstvo te zemlje koja je izdala pasoš.

Što se ovog drugog pitanja tiče, Kanada prima izbjeglice iz raznih dijelova svijeta, i moguće je da neki od tih osoba nemaju nijednog državljanstva.
Da, Kanada je tu liberalna, isto kao i većina zapadnih zemalja.

Za ovo drugo: Ne znam kako je u Kanadi, ali u Njemačkoj faktički ista služba izdaje vize i pasoše. A prilikom izdavanja vize moraš navesti nacionalnost. Ako si dobio vizu, a tamo piše "stateless", onda može proći, ali ne možeš vamo dobiti vizu sa bh. pasošem a vamo navesti da nemaš ništa.
Osmi Socrates

#10605 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Naveo sam izbjeglice kao specifičan primjer. Za vrijeme rata na Kosovu, nekoliko hiljada Kosovara je ušlo u Kanadu bez ikakve posebne procedure, bez izdavanja ikakvih specifičnih viza. Kosovo tada nije bilo nezavisna država, kosovsko državljanstvo nije bilo mogućnost, a neki nisu imali dokaze ni o srbijanskom državljanstvu. O saradnji sa srbijanskim vlastima tada nije bilo govora.

Dakle, primili su ljude sa ličnim kartama, rodnim listovima, itd. Inicijalna namjera je bila da ih se primi samo dok rat ne prođe. Par mjeseci poslije su svi dobili stalni boravak.

Ima još par takvih primjera.
Bodkin

#10606 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

moimoi wrote: 02/09/2023 23:06
sehohari wrote: 02/09/2023 22:59

Pa dobro, to je jasno.

Mada, vala, ostaviš i taj pasoš kod kuće i niko ga nikad neće vidjeti.

Ali to sa odricanjem drugog državljanstva na neki način isto zaobilaziš tim putem, nije baš da je dozvoljeno. Ideš u Bosnu, i kao "prvi" traži bosanski, a ne spominješ da si gore već dobila njemački za dijete.

Kad bi se ja sad odrekao bosanskog pa kasnije opet tražio nazad, itekako bi od mene tražili da se odreknem njemačkog.
Pasosi se svi vide. Sa tim stvarima se nije zajebavati. Kazem samo da nasa licna apsolutno nigdje ne pije vode sem kod nas. Ne mozes sa njom nista. Ne mozes putovati, otvoriti bankovni racun.. nix
Mozes uci u kafanu u americi :D
liyf

#10607 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by liyf »

Koliko vremenski treba da se dobije državljanstvo/zelena karta preko porodičnog sponzorstva ili štogod
Bloo
Globalna šefica

#10608 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

sehohari wrote: 02/09/2023 22:59 Ideš u Bosnu, i kao "prvi" traži bosanski, a ne spominješ da si gore već dobila njemački za dijete.
I moraš im dati sljedeće dokumente:
Rodni list djeteta, tj. Izvod iz matične knjige rođenih sa upisanim JMB
+ za kasnije
Originalni Izvod iz matične knjige rođenih (ne stariji od 6 mjeseci)
Originalno Uvjerenje o državljanstvu (ne starije od 6 mjeseci)

Uz zahtjev za izdavanje putne isprave, podnosilac zahtjeva daje na uvid ličnu kartu ili drugu
javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet, prebivalište ili boravište za raseljeno lice, dokaz o
plaćenoj cijeni putne isprave i dokaz o državljanstvu.

Državljaninu koji nije navršio tri godine starosti pasoš se izdaje s rokom važenja od tri godine, a
državljaninu u dobi od tri godine do osamnaest godina starosti s rokom važenja od 5 godina.

Državljaninu kojem se privremeno ne mogu uzeti otisci prstiju izdaje se pasoš s kraćim rokom
važenja - bebe
I kako misliš ovo izvesti? :D Roditi bebu u De, izvaditi joj DE papire, sačekati te papire da možeđ preći granicu sa bebom, trčati u BiH i prijaviti bebu u BiH?

I onda svkai put za bebu prolaziti kroz proceduru odlaska u BIH ili u konzulat.
forumskivojnik

#10609 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

Jbt koji klimaks i hormonska disfunkcija neke ovdje drma :-) pisuci ciste gluposti o licnoj i pasosu dokazujuci kolicinu svog neznanja.
Al´ bitno je naskrabati bilo sta a u prvoj narednoj sizofrenoj epizodi kontaktirat ce moderatore da izbrisu postove i uskrsnuce u novoj ulozi sa 0 postova :D :lol: .

I licna karta i pasos su identifikacioni dokumenti, licna karta identifikacioni dokument u zemlji a pasos u inostranstvu ali pasos se moze i u zemlji koristiti ako je licna karta izgubljena ili kao kod mene licna karta istekla pa na osnovu pasosa otvoren i bankovni racun a i notarski ugovor potpisan prilikom kupovine nekretnine.

Vani mi vozacka karta ne vazi kao identifikacioni dokument cak ni prilikom podizanja paketa u nekoj filijali poste jer odredjene firme brze poste traze iskljucivo ili licnu kartu doticne zemlje ili pasos.

U Njemackoj je isto kao i u BiH u zemlji je licna karta identifikacioni dokument a u inostranstvu njemacki pasos. :P
konoplja

#10610 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

lavi wrote: 03/09/2023 02:38 Koliko vremenski treba da se dobije državljanstvo/zelena karta preko porodičnog sponzorstva ili štogod
Treba, treba. Dugo. :mrgreen:

Sam proces od aplikacije za zelenu kartu pa dok se dobije preko porodicnog sponzorstva zna trajati godinama. Ovisi od toga koliko godina ima aplikant, koliko sponzori, financijske situacije, koliko ste blizak rod, pa do toga koliko imaju aplikacija, koliko su azurni, pa i ostalih stvari po njihovoj odluci.
Kad napokon dobijes zelenu kartu i imas je 5 godina, tek onda mozes aplicirati za naturalizaciju ako ispunis jos neke male uslove. I taj proces se zna otegnuti godinama, pa racunaj da ces do drzavljanstva za nekih 10+ godina. :mrgreen:
PreWiBa

#10611 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 03/09/2023 10:06
sehohari wrote: 02/09/2023 22:59 Ideš u Bosnu, i kao "prvi" traži bosanski, a ne spominješ da si gore već dobila njemački za dijete.
I moraš im dati sljedeće dokumente:
Rodni list djeteta, tj. Izvod iz matične knjige rođenih sa upisanim JMB
+ za kasnije
Originalni Izvod iz matične knjige rođenih (ne stariji od 6 mjeseci)
Originalno Uvjerenje o državljanstvu (ne starije od 6 mjeseci)

Uz zahtjev za izdavanje putne isprave, podnosilac zahtjeva daje na uvid ličnu kartu ili drugu
javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet, prebivalište ili boravište za raseljeno lice, dokaz o
plaćenoj cijeni putne isprave i dokaz o državljanstvu.

Državljaninu koji nije navršio tri godine starosti pasoš se izdaje s rokom važenja od tri godine, a
državljaninu u dobi od tri godine do osamnaest godina starosti s rokom važenja od 5 godina.

Državljaninu kojem se privremeno ne mogu uzeti otisci prstiju izdaje se pasoš s kraćim rokom
važenja - bebe
I kako misliš ovo izvesti? :D Roditi bebu u De, izvaditi joj DE papire, sačekati te papire da možeđ preći granicu sa bebom, trčati u BiH i prijaviti bebu u BiH?

I onda svkai put za bebu prolaziti kroz proceduru odlaska u BIH ili u konzulat.
Ja svakako ne bih.

Ali teoretski, valjda se ide u ambasadu...
konoplja

#10612 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Trenutno nije moguce imati dvojno BH i DE drzavljanstvo.
Tu sva rasprava zavrsava.
PreWiBa

#10613 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

konoplja wrote: 03/09/2023 13:36 Trenutno nije moguce imati dvojno BH i DE drzavljanstvo.
Ma dobro
Malo pričamo o sbb/kbb
Bloo
Globalna šefica

#10614 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

sehohari wrote: 03/09/2023 13:38
konoplja wrote: 03/09/2023 13:36 Trenutno nije moguce imati dvojno BH i DE drzavljanstvo.
Ma dobro
Malo pričamo o sbb/kbb
Jah, scenario Oceans 11 za pasoše...
Uozbilji se.
PreWiBa

#10615 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 03/09/2023 13:41

Ma dobro
Malo pričamo o sbb/kbb
Jah, scenario Oceans 11 za pasoše...
Uozbilji se.
Volim biti neozbiljan jbg
konoplja

#10616 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ma dobro
Malo pričamo o sbb/kbb
Imas BH, ispunjavas uslove za DE. Predas zahtjev oni traze dokaz da ces se lisiti BH drzavljanstva.
Imas DE, ispunjavas uslove za BH. Predas zahtjev i valjda je isto jer nemaju dogovor sa DE o dvojnom. :mrgreen:
Tako bi trebalo da bude i vjerujem da su svjesni toga.
A to sa bebom. Lazes drzavu. Mozda ti prodje ali ce te kad tada otkriti i onda si dobro najebo.
PreWiBa

#10617 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

konoplja wrote: 03/09/2023 13:43

Ma dobro
Malo pričamo o sbb/kbb
Imas BH, ispunjavas uslove za DE. Predas zahtjev oni traze dokaz da ces se lisiti BH drzavljanstva.
Imas DE, ispunjavas uslove za BH. Predas zahtjev i valjda je isto jer nemaju dogovor sa DE o dvojnom. :mrgreen:
A to sa bebom. Lazes drzavu. Mozda ti prodje ali ce te kad tada otkriti i onda si dobro najebo.
To smo sve razjasnili.

Dobro je pa sam daleko od dobijanja djeteta, pa mi je to sve još u domeni sci-fi :mrgreen:
konoplja

#10618 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

sehohari wrote: 03/09/2023 13:44
To smo sve razjasnili.

Dobro je pa sam daleko od dobijanja djeteta, pa mi je to sve još u domeni sci-fi :mrgreen:
Ma dobro, svasta nesto je sci-fi u tvom slucaju. :mrgreen:

Uglavnom, 2/2 trenutno vas koji ste dugo u Njemackoj ili ste tu rodjeni, a nemate DE papire. Pa dobro, ocekivano s obzirom da ste na BH forumu za pretpostavit je da gajite jaku vezu s drzavom porijekla i ne zelite se odreci BH pasosa.
Sigurno ima i drugih koji su uzeli DE papire, ali vjerovatno nisu na forumu. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#10619 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

To smo sve razjasnili.

Možda ipak da se ne razmnožavaš... :D
konoplja

#10620 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Bloo wrote: 03/09/2023 13:55

To smo sve razjasnili.

Image
:lol:
Bloo
Globalna šefica

#10621 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

konoplja wrote: 03/09/2023 13:57
Bloo wrote: 03/09/2023 13:55
Spoiler
Show
Image
:lol:
Dodati trecu stavku za sehija:
Vaš dolazak na svijet će rezultirati da Vaš otac počini određena kriminalno-administrativna djela. :D
konoplja

#10623 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

nekome wrote: 03/09/2023 17:13
Znaci Vancouver dekriminalizirao heroin, fentanyl, meth i broj mrtvi od predoziranja skocio. Takodjer, porast nasilja, kriminala i povecao se broj beskucnika na ulicama. Suprised Pikachu.
Dobro, zagovaram i ja dekriminalizaciju droga, ali ovi su ocito lose to sproveli bez dodatnih usluga i na jedan jako popustljiv nacin.

Zbog dogme rodne ideologije medicinske sestre se kaznjavaju jer zaboga zakupiti "I <3 JK Rowling" billboard je iskonski grijeh.
Skola salje email Indijcu da dovede sina u skolu obucenog kao curicu. Imigrantima zbunjeni kao i trans ljudi.
Kazu prije su prema nama bili rasisticki raspolozeni ali se moglo zaraditi. Sad nam namecu hiperliberalizam i oporezuju 50%. :mrgreen:

Invalidi imaju pravo na nova kolica svakih 5 godina, ali ce ih dobiti za 12 jer valjda treba oporezivati 55%. Ali nema veze zato ce im ponuditi dobrovoljnu eutanaziju.

O Canada
Our home and woke land :lol:
Ozimician

#10624 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ja kad napišem da se slični trendovi furaju i u Njemačkoj, napadnu me da to meni smeta jer sam Bošnjak, musliman.

U suštini smeta svima (velikoj većini i domaćih i stranih), samo malo ko smije reći naglas jer biva odmah napadnut...
konoplja

#10625 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 03/09/2023 22:39 Ja kad napišem da se slični trendovi furaju i u Njemačkoj, napadnu me da to meni smeta jer sam Bošnjak, musliman.

U suštini smeta svima (velikoj većini i domaćih i stranih), samo malo ko smije reći naglas jer biva odmah napadnut...
Ma ne napadaju te radi toga :mrgreen:
Post Reply