Pa koji klinac ce ti nas?
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moimoi
-
Bodkin
#10577 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#10578 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa, dobio sam ga od rođenja jer starci tada nisu boravili dovoljno dugo da bi dijete imalo pravo na njemačko državljanstvo (tada je važio još stari zakon, sada je to malo liberalnije).
Uglavnom, bio sam odlučio da sačekam još sa pasošem dok ne počnem raditi, tj. dok mi stvarno ne treba.
U međuvremenu je svakako došla nova koalicija pa sada čekam da bude izglasano duplo državljanstvo.
Tako štedim novac, a ujedno sam previše vezan za BiH da bi mi odricanje od državljanstva pao tek tako lako.
-
moimoi
#10579 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imas licnu-dovoljno ti je.sehohari wrote: ↑02/09/2023 20:41Pa, dobio sam ga od rođenja jer starci tada nisu boravili dovoljno dugo da bi dijete imalo pravo na njemačko državljanstvo (tada je važio još stari zakon, sada je to malo liberalnije).
Uglavnom, bio sam odlučio da sačekam još sa pasošem dok ne počnem raditi, tj. dok mi stvarno ne treba.
U međuvremenu je svakako došla nova koalicija pa sada čekam da bude izglasano duplo državljanstvo.
Tako štedim novac, a ujedno sam previše vezan za BiH da bi mi odricanje od državljanstva pao tek tako lako.
- Rockefeller
- PreWiBa
#10581 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako mislis?moimoi wrote: ↑02/09/2023 20:42Imas licnu-dovoljno ti je.sehohari wrote: ↑02/09/2023 20:41
Pa, dobio sam ga od rođenja jer starci tada nisu boravili dovoljno dugo da bi dijete imalo pravo na njemačko državljanstvo (tada je važio još stari zakon, sada je to malo liberalnije).
Moras predati licnu prilikom procesa odricanja od bh. drzavljanstva.
Jedino da trazim kasnije privremeni boravak na osnovu vlasnistva nad imovinom
-
moimoi
#10582 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa da nisi uzeo BiH drzavljanstvo, nego odmah svabsko, ne bi se morao nicega odricati vec bi samo zatrazio nase
A mislim da se kod nas ne moras ni odreci jerbo je dozvoljeno dvojno.
- konoplja
- PreWiBa
#10584 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Onda je lična svakako nevazažna, kao bh. državljanin bih imao i pasoš, i ličnu i sve.
BiH, osim sa zemljama sa kojima postoji odgovarajući sporazum (npr. Hrvatska ili Švedska), ne dozvoljava dupla državljanstva.
-
moimoi
#10585 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako mislis nevazna? Licna je kod nas najvazniji dokument. Kod nas ti pasos ne treba ali ti treba licna. A Njemacki pasos je neuporedivo jaci od naseg pa je o tome bespotrebno pricati
- ZoomZoomKiwi
#10586 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Još jedna kap u moru razloga "zašto i kada se isplati odjebat odavdje"...
upis-djece-sa-poteskocama-u-razvoju-nar ... 64258.html
upis-djece-sa-poteskocama-u-razvoju-nar ... 64258.html
-
elcaliente
#10587 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bh pasos i ja imam. Djeca samo njemacke.
Last edited by elcaliente on 02/09/2023 22:39, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#10588 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne ide to tako. Objasnjavao je to Adis Ahmetovic u jednom interviju.
To je dvosmjerna ulica. BiH nema podpisan sporazum sa Njemackom o dvojom drzavljanstvu. Tako da oni koji su se odrekli prije BiH drzavljnastva oficijelno i legalno ga ne mogu vise vratiti. A ovi koji se nisu odrekli mogu zadrzati i BiH i dobiti Njemacki ako zakon prodje.
-
Osmi Socrates
#10589 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Postoji i problem kada se ispisuješ iz jedinog državljanstva koje posjeduješ. Kanada to ne dozvoljava. Još neke zemlje, vjerovatno.
Postoji i UN Charter o izbjegavanju stanja da čovjek postane "stateless", ili slobodnom voljom ili kada države oduzimaju državljanstva.
Postoji i UN Charter o izbjegavanju stanja da čovjek postane "stateless", ili slobodnom voljom ili kada države oduzimaju državljanstva.
Last edited by Osmi Socrates on 02/09/2023 22:46, edited 1 time in total.
- PreWiBa
#10590 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato zemlje izdavaju garancije da će te primiti u svoje državljanstvo.Osmi Socrates wrote: ↑02/09/2023 22:44 Postoji i problem kada se ispisuješ iz jedinog državljanstva koje posjeduješ. Kanada to ne dozvoljava. Još neke zemlje, vjerovatno.
Postoji i UN Charter o izbjegavanju stanja da čovjek postane "stateless".
U slučaju da neka zemlja ne dozvoljava ispis, Njemačka npr. zbog posebnih okolnosti ti daje državljanstvo i bez odricanja.
-
Osmi Socrates
#10591 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vjerujem da bi Kanada dozvolila da se ispišeš iz kanadskog državljanstva tek kad imaš bilo koje drugo državljanstvo. Mislim da garancije ne bi pomogle.
-
moimoi
#10592 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svabama je bitno da nemas dva pasosa. Njih licne ne interesuju. A kod nas je licna glavni dokument. Sa nasom licnom u EU ne mozes nista… prije sa vozackom.elcaliente wrote: ↑02/09/2023 22:37Ne ide to tako. Objasnjavao je to Adis Ahmetovic u jednom interviju.
To je dvosmjerna ulica. BiH nema podpisan sporazum sa Njemackom o dvojom drzavljanstvu. Tako da oni koji su se odrekli prije BiH drzavljnastva oficijelno i legalno ga ne mogu vise vratiti. A ovi koji se nisu odrekli mogu zadrzati i BiH i dobiti Njemacki ako zakon prodje.
- PreWiBa
#10593 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa, zavisi, svaka država to drugačije reguliše.Osmi Socrates wrote: ↑02/09/2023 22:48 Vjerujem da bi Kanada dozvolila da se ispišeš iz kanadskog državljanstva tek kad imaš bilo koje drugo državljanstvo. Mislim da garancije ne bi pomogle.
Imaš i druge zemlje, na Bliskom istoku npr, koje ne dozvoljavaju ispis.
- PreWiBa
#10594 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pasoš nikoga ne interesuje, već državljanstvo.moimoi wrote: ↑02/09/2023 22:49Svabama je bitno da nemas dva pasosa. Njih licne ne interesuju. A kod nas je licna glavni dokument. Sa nasom licnom u EU ne mozes nista… prije sa vozackom.elcaliente wrote: ↑02/09/2023 22:37
Ne ide to tako. Objasnjavao je to Adis Ahmetovic u jednom interviju.
Pasoš, lična, to je samo dokaz da imaš državljanstvo.
Ideja iza toga je da ne možeš biti ravnopravan građanin u dva društva, da samo smiješ pripadati jednoj naciji i tkd.
-
moimoi
#10595 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne kontas. Kod nas se ne moras odreci drugog drzavljanstva da bi dobio nase. Ti kod nas mozes imati samo licnu a nikada pasos. Oni to ne mogu vidjeti ni znati. Vide jedino ako imas dva pasosa. A to je ono sto svabA jos ne dozvoljava.
- PreWiBa
#10596 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro, to je jasno.
Mada, vala, ostaviš i taj pasoš kod kuće i niko ga nikad neće vidjeti.
Ali to sa odricanjem drugog državljanstva na neki način isto zaobilaziš tim putem, nije baš da je dozvoljeno. Ideš u Bosnu, i kao "prvi" traži bosanski, a ne spominješ da si gore već dobila njemački za dijete.
Kad bi se ja sad odrekao bosanskog pa kasnije opet tražio nazad, itekako bi od mene tražili da se odreknem njemačkog.
-
Osmi Socrates
#10597 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kada dobijaš drugo (treće, četvrto) državljanstvo, ne traže ti pasoš kao dokaz o drugim državljanstvima, nego uvjerenje o državljanstvu.
Ne znam šta bi se desilo da slažeš da nemaš drugo državljanstvo.
-
moimoi
#10598 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pasosi se svi vide. Sa tim stvarima se nije zajebavati. Kazem samo da nasa licna apsolutno nigdje ne pije vode sem kod nas. Ne mozes sa njom nista. Ne mozes putovati, otvoriti bankovni racun.. nixsehohari wrote: ↑02/09/2023 22:59Pa dobro, to je jasno.
Ali to sa odricanjem drugog državljanstva na neki način isto zaobilaziš tim putem, nije baš da je dozvoljeno. Ideš u Bosnu, i kao "prvi" traži bosanski, a ne spominješ da si gore već dobila njemački za dijete.
Kad bi se ja sad odrekao bosanskog pa kasnije opet tražio nazad, itekako bi od mene tražili da se odreknem njemačkog.
- PreWiBa
#10599 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kada dobijaš treće, možda možeš slagati da imaš samo jedno.Osmi Socrates wrote: ↑02/09/2023 23:04 Kada dobijaš drugo (treće, četvrto) državljanstvo, ne traže ti pasoš kao dokaz o drugim državljanstvima, nego uvjerenje o državljanstvu.
Ali za drugo?
Pa na osnovu kojeg državljanstva boraviš u toj zemlji ako nemaš neko drugo državljanstvo?
- PreWiBa
#10600 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Može biti, mada se ja svakako ne bih igrao s tim, sutra neka se sazna (a nikad ne znaš ko to može javiti ili kome može izletiti), u ozbiljnim si problemima.moimoi wrote: ↑02/09/2023 23:06Pasosi se svi vide. Sa tim stvarima se nije zajebavati. Kazem samo da nasa licna apsolutno nigdje ne pije vode sem kod nas. Ne mozes sa njom nista. Ne mozes putovati, otvoriti bankovni racun.. nixsehohari wrote: ↑02/09/2023 22:59
Pa dobro, to je jasno.