BiH u EU, 2030
-
PM72
#26 Re: BiH u EU, 2030
Jest al bugarska i rumunska ciganija graniči sa Crnim morem,Rusijom,sa njima kao članicama NATO-a rusima je rampa i prema Srbiji i prema Crnom moru.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#27 Re: BiH u EU, 2030
Ma kome da je podijele, davno je prosao taj period kad se to mozda i moglo izvesriescobar__ wrote: ↑30/08/2023 21:28 Ako bude postojao interes EU i SAD za takvo nešto, Bosna može postat članica i prije 2030. godine, to ispunjavanje uslova i slične šarene laže s tim neće imat nikakve veze.
Ako interesa ne bude - a meni se čini da ga nema ni danas, te da ga neće ni biti - Bosna neće postat članica ni 2030., a ni 2040. godine.
Moja pretpostavka je da do 2030. godine prije ide podjela nego članstvo u EU.
BiH je mjesto u EU
- Point.
#28 Re: BiH u EU, 2030
Moraju se usvojiti sve odluke EU suda za ljudska prava, među ostalim i ova zadnja Slavenova presuda, koju jastrebovi iz SNSD i HDZ ne prihvataju.Vrijeme je da se Čović i Dodik relaksiraju po tom pitanju, bez toga se može samo u BRICS, kao što se Dodik zalaže.
-
A_A_AKCIJA
#29 Re: BiH u EU, 2030
Slažem se da je procedura zatvaranja poglavlja užasno duga i zahtjevna.
Ali, to je u normalnim okolnostima.
Za BiH i još par kandidata, otvorila se prilika za skraćenu proceduru, zbog rata u Ukrajini.
Po svemu sudeći, za godinu dana ćemo preći put od kandidata do otvaranja pregovora, što je super brzo.
I taj cilj, 2030 iz ove perspektive nije predaleko, ako se sve uzme u obzir.
Ali, to je u normalnim okolnostima.
Za BiH i još par kandidata, otvorila se prilika za skraćenu proceduru, zbog rata u Ukrajini.
Po svemu sudeći, za godinu dana ćemo preći put od kandidata do otvaranja pregovora, što je super brzo.
I taj cilj, 2030 iz ove perspektive nije predaleko, ako se sve uzme u obzir.
-
A_A_AKCIJA
#30 Re: BiH u EU, 2030
Presude su jedan od uvjeta.
To je rečeno i naglašeno dovoljno puta da nema sumnje.
- Point.
#31 Re: BiH u EU, 2030
Jesi našao čime ćeš kontrirati svaka čast. Prvi bilmez, druga penzionerka i treći, well, Cerić.izvrsni direktor wrote: ↑30/08/2023 20:51Jesi siguran?Ukoliko međunarodna zajednica nastavi na ovakav način tretirati političku volju bošnjačkog naroda, ja ću se osobno potruditi i pobrinuti da bošnjački narod u svijetu počne tražiti nove prijatelje”, izjavio je Zahiragić gostujući na Face televiziji.
Na pitanje koje prijateljei, Zahiragić je odgovorio: “Razne, i Kineze i Ruse. Možemo mi i sa Srbijom praviti bolje odnose jer očito s Hrvatskom nismo u stanju napraviti ih. Zašto Bošnjaci i Srbi ne bi pokušali napraviti neku potpuno novu politiku?”.Posjeta iranskog zvaničnika na poziv ministrice Turković
Bosna i Hercegovina, tokom nedavnog glasanja na sjednici Trećeg odbora za ljudska prava Ujedinjenih nacija, nije podržala rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran.Mustafe Cerića koji je tokom inauguracije predsjednika Čečenije Ramzana Kadirova, 5. oktobra, pohvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina, a kritizirao politiku Europske unije prema BiH.
Da nastavimo dok ne skontate zasto EU tek sad otvara vrata bih
Relevantni za cjelokupni bošnjački narod ko Snjeguljica i sedam patuljaka.
- Point.
#32 Re: BiH u EU, 2030
Pitanje je mogu li se kompromisom i dogovorom "okrenuti" ova dvojica. I jedan i drugi danas zvuče kao da bi radije da im se otkinu oba jajca i desna bradavica nego da se okrenu entitetskih izbornih jedinica i ublehe zvano legitimno predstavljanjje.A_A_AKCIJA wrote: ↑30/08/2023 22:56Presude su jedan od uvjeta.
Ja mislim da jedino uz snažan pritisak međunarodne zajednice, ne mlitavo kao do sada, nego jasno i glasno.
-
A_A_AKCIJA
#33 Re: BiH u EU, 2030
Ponovno ti kažem, gledaj šta se radi, a ne šta se priča.Point. wrote: ↑30/08/2023 23:04Pitanje je mogu li se kompromisom i dogovorom "okrenuti" ova dvojica. I jedan i drugi danas zvuče kao da bi radije da im se otkinu oba jajca i desna bradavica nego da se okrenu entitetskih izbornih jedinica i ublehe zvano legitimno predstavljanjje.A_A_AKCIJA wrote: ↑30/08/2023 22:56
Presude su jedan od uvjeta.
Ja mislim da jedino uz snažan pritisak međunarodne zajednice, ne mlitavo kao do sada, nego jasno i glasno.
Pet zakona je pet zakona. Zbog toga ćemo otvoriti pristupne pregovore.
Mile mora lajati jer njegova krezuba nacionalistička svjetina traži svađu. Ali, da bi opstao, mora da potpisuje. Zna da opozicija čeka da uleti.
Kod Čovića je drugo. Njemu HDZ Hrvatska zavrće ruku jer ima žuti karton ljubljenja sa Miletom i Rusima, a to je sada veliki prekršaj. Ako hoće da ostane u igri, mora da sluša.
-
A_A_AKCIJA
#34 Re: BiH u EU, 2030
Za istočnu varijantu, treba samo jedan Kadirov. Pratiš Ukrajinu, sve znaš.
Pronađu idiota, daju mu silu i moć da tlači vlastiti narod. Game over, eto nas u srpsko-ruskom svetu.
-
A_A_AKCIJA
#35 Re: BiH u EU, 2030
Vezano za temu.
Srbiji se prijeti ukidanjem bezviznog režima za EU.
Tačnije, svima koji imaju pogrešan stav prema ratu u Ukrajini, genocidu u Srebrenici i nezavisnosti Kosova
Još jedan indirektan dokaz da je EU odlučila da regiju dovede u red.
Tačnije, svima koji imaju pogrešan stav prema ratu u Ukrajini, genocidu u Srebrenici i nezavisnosti Kosova
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#36 Re: BiH u EU, 2030
Znaci BiH uvode vize?A_A_AKCIJA wrote: ↑31/08/2023 00:14 Vezano za temu.
- Ozimician
#37 Re: BiH u EU, 2030
Po ovome što @A_A_AKCIJA navodi, vrlo izgledan je taj scenario.sehohari wrote: ↑31/08/2023 01:26Znaci BiH uvode vize?A_A_AKCIJA wrote: ↑31/08/2023 00:14 Vezano za temu.
Zato mi nije jasan neki optimizam oko EU.
Ali budimo realni, zemlja koja ne provodi presude ESLJP - nije baš da ima neke šanse da bude dio EU. Tako da sad treba maksimalno raditi da se ta presuda sprovede.
-
pritchard
#38 Re: BiH u EU, 2030
Teško da ćemo ikada ući u EU sa dejtonskim sistemom tj bez intervencije sa strane. Koliko su oni koji imaju moć da riješe bosanski čvor raspoloženi za to vidjeli smo tokom ovih 30 godina. Isto smatram i za ostale kandidate od kojih možda jedino Crna Gora zaista uđe u EU do 2030.
- PreWiBa
#39 Re: BiH u EU, 2030
Ma, šalim se.Ozimician wrote: ↑31/08/2023 01:27Po ovome što @A_A_AKCIJA navodi, vrlo izgledan je taj scenario.
Zato mi nije jasan neki optimizam oko EU.
Ali budimo realni, zemlja koja ne provodi presude ESLJP - nije baš da ima neke šanse da bude dio EU. Tako da sad treba maksimalno raditi da se ta presuda sprovede.
Samo sam htio reći da i sami imamo isti problem.
Ova vijest je obični spin, previše visoko Srbija rangira u EU da bi im eto sad uveli vize, a već unazad nekoliko mjeseci se dešava obrnuto - na sve načine im prave ustupke ne bi li što više prešli na zapadnu stranu.
Mislim, kako će EU usloviti nekome vizni režim priznanjem Kosova kada nekoliko članica te iste zajednice još nisu priznale nezavisnost te države?
Za mene je cijela ova tema smijurija dokazanog NiP bota kojom se želi uvečati značaj ovih zakona na putu prema EU.
- PreWiBa
#40 Re: BiH u EU, 2030
Zamisli situacijepritchard wrote: ↑31/08/2023 01:41 Teško da ćemo ikada ući u EU sa dejtonskim sistemom tj bez intervencije sa strane. Koliko su oni koji imaju moć da riješe bosanski čvor raspoloženi za to vidjeli smo tokom ovih 30 godina. Isto smatram i za ostale kandidate od kojih možda jedino Crna Gora zaista uđe u EU do 2030.
Sarajke se udaju za Sandžaklije radi EU papira
-
muzicar_iz_parka
#41 Re: BiH u EU, 2030
Bugari i Rumuni su primljeni u dosta gorem stanju nego sto se danas BiH nalazi. Politicka odluka. Kada bude odgovaralo Briselu, tada cemo biti clanica.
U sustini samu BiH jebe cinjenica da se nalazi u sred same EU, nema nekog pretjeranog razloga da se zure sa primanjem nas, jer nema nikakve opasnosti ko sto je bilo u slucaju Rumunije i Bugarske, pa i strani uticaji kojih se pojedini vataju su cisto deklerativne prirode.
Osim toga moze im BiH posluziti kao prihatiliste migranata ako se opet desi neka jaca najezda.
Naravno iz sopstvnog interesa ce kao i do sad mlatiti paznu slamu oko EU perspektive BiH i mali milion uslova koji trebaju biti ispunjeni.
Jedina od preostalih non EU drzava regiona koju vidim za 5-10 godina kao clanicu je Crna Gora. Ostalo nista.
U sustini samu BiH jebe cinjenica da se nalazi u sred same EU, nema nekog pretjeranog razloga da se zure sa primanjem nas, jer nema nikakve opasnosti ko sto je bilo u slucaju Rumunije i Bugarske, pa i strani uticaji kojih se pojedini vataju su cisto deklerativne prirode.
Osim toga moze im BiH posluziti kao prihatiliste migranata ako se opet desi neka jaca najezda.
Naravno iz sopstvnog interesa ce kao i do sad mlatiti paznu slamu oko EU perspektive BiH i mali milion uslova koji trebaju biti ispunjeni.
Jedina od preostalih non EU drzava regiona koju vidim za 5-10 godina kao clanicu je Crna Gora. Ostalo nista.
- PreWiBa
#42 Re: BiH u EU, 2030
Mogli bi i Albaniju primiti, da zaokruže Jadran.muzicar_iz_parka wrote: ↑31/08/2023 02:01 Bugari i Rumuni su primljeni u dosta gorem stanju nego sto se danas BiH nalazi. Politicka odluka. Kada bude odgovaralo Briselu, tada cemo biti clanica.
Možda jesu siromašniji, ali politički puno bolje stoje od bilo koje druge države
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#43 Re: BiH u EU, 2030
da, hvala bogu da takve spodobe postaju nebitne, ali do neki dan su takve spodobe predstavljale drzavu. sad skontaj koliko ste stete nanijeli ovoj drzaviPoint. wrote: ↑30/08/2023 22:59Jesi našao čime ćeš kontrirati svaka čast. Prvi bilmez, druga penzionerka i treći, well, Cerić.izvrsni direktor wrote: ↑30/08/2023 20:51
Jesi siguran?
Da nastavimo dok ne skontate zasto EU tek sad otvara vrata bih![]()
Relevantni za cjelokupni bošnjački narod ko Snjeguljica i sedam patuljaka.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#44 Re: BiH u EU, 2030
obicni ljudi su glasali za ove lude, ove lude su sa ovakim stavovima birani da predstavljaju bosnu. znaci ove lude su slobodna volja naroda bili 30 godina, i na zadnjim izborima velikog broja ljudi.
- Point.
#45 Re: BiH u EU, 2030
Ko mi? Šta odmah stavljaš u čopore? Nit' sam vjernik, nit' sam glasač sda, nit' podnosim istočni svet, tako da ohani sa tim predrasudama i uozbilji se.izvrsni direktor wrote: ↑31/08/2023 07:27da, hvala bogu da takve spodobe postaju nebitne, ali do neki dan su takve spodobe predstavljale drzavu. sad skontaj koliko ste stete nanijeli ovoj drzavi
- Point.
#46 Re: BiH u EU, 2030
Lupaš po običaju. Bizon Z ne predstavlja BiH nigdje, ja ne znam izlazi li on uopšte van KS, Cerić koga ba on predstavlja i ko za njega glasa osim familije, za Biseru niko nije glasao od birača ona je birana od stranke.izvrsni direktor wrote: ↑31/08/2023 07:29obicni ljudi su glasali za ove lude, ove lude su sa ovakim stavovima birani da predstavljaju bosnu. znaci ove lude su slobodna volja naroda bili 30 godina, i na zadnjim izborima velikog broja ljudi.
-
A_A_AKCIJA
#47 Re: BiH u EU, 2030
Previše se ti diraš dok pričaš o rs i Srbiji.Kako god, ne mjenja cinjenicu da se RS ocigledno bolje razvija od FBiH.
Hocu reci, manite suplju da RS ekonomski stoji lose.
Ništa očekivano. Tema je navlakuša između ostalog za likove poput tebe, koji će doći i prosipati BIA priču:
Srbija i rs beton
EU nas neće
Stoga...
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#48 Re: BiH u EU, 2030
Srbija je daleko od toga da je "ekonomski beton", ali smo i mi od toga da smo bas zeljni u EU. Zaboli njih gabri za nas. Ne krepaj kenjce dok livada ozeleni 
- Prpa.ba
-
A_A_AKCIJA
#50 Re: BiH u EU, 2030
Dakle, još jedna potvrda priče o otvaranju pregovora
Konaković je rekao da je usvajanjem zakona napravljen najveći iskorak na putu prema Evropskoj uniji.
"Očekujemo da se u izvještaju o BiH zabilježi veliki napredak naše zemlje i da čelnici EU shvate da je krajnje vrijeme za otvaranje pregovora. Informacije kojim raspolažemo govore da će takva odluka biti donesena. Za našu zemlju to će biti veliki pomak, za građane nove prilike, veće plate, nova radna mjesta. Za mlade ljude šansa da budućnost grade u svojoj domovini. Sve to vrijedi svakog pritiska, laži i napada kroz koji smo prošli", napisao je Konaković.